![]() |
Sizde De Kendinizi Üstün Görme Duygusu Var Mı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sizde De Kendinizi Üstün Görme Duygusu Var Mı?Sizde de kendinizi üstün görme duygusu var mı? Sizde de kendinizi üstün görme duygusu var mı? Sevindirici bir İslami anlayış: İnsan ne kadar günahlı olursa olsun Rabb'imizin rahmetinden ümidini kesmemelidir ![]() Altınoluk dergisinin mayıs ayı sayısında bu önemli İslami anlayış, tasavvuf üslubu içinde yaşanmış örneklerle okuyucuya sunulmuştur ![]() ![]() En uçtan verilen bir misalle deniyor ki: "Bir insan, Firavun misali günahkar olsa bile, son nefesinden önce hidayete nail olarak bütün günahlarından arınma imkan ve ihtimali hep vardır! ![]() ![]() ![]() Kaldı ki, bütün iddia ve ihtirasların temelinde, insanın kendi nefsini başkalarından üstün görme, kendisini nimete başkasından daha layık bilme benliği yatmaktadır ![]() ![]() ![]() Rivayete göre, Muhyiddin-i İbni Arabi Hazretleri bir sahilden geçerken, testiyi başına dikip şarap içen bir genç gördü ![]() ![]() - "İnsan kendisini herkesten aşağıda bilmeli, mütevazı olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() - Kayığımız devrildi boğuluyoruz, imdaat! ![]() Bu çığlığı duyan genç, elindeki şarap testisini fırlatıp atarak hemen denize daldı ve birkaç dakika içinde boğulmak üzere olan dört canı kurtarıp sahile çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki kendimizde bulunduğunu düşündüğümüz faziletlerin belki de daha üstünü, küçük gördüğümüz nice kimselerde de olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliyanın şahı Nakşibend Hazretleri de herkesi kendinden büyük, kendisini de herkesten küçük gören tevazu anlayışını şu meşhur cümlesiyle dünyaya ilan etmiştir: - "Alem buğday ben saman, herkes yahşi ben yaman!" Yani herkes iyidir, kötü olan sadece benim ![]() ![]() ![]() Bu örnek tevazu anlayışını merhum Necip Fazıl da şu şaheser ifadeleriyle dile getirmiştir: - "O erler ki, gönül fezasındalar, toprakta sürünme ezasındalar! Yıldızları tesbih tesbih çeker de, namazda arka saf hizasındalar! ![]() İsterseniz buraya Hocaefendi'nin tevazu tarifini de ilave edelim: - Kendimizi üstün görmeyiz, çünkü biz sıfır oğlu sıfırız! Ne dersiniz, biz de bir düşünsek mi, bu tevazu anlayışı ile bakıyor muyuz çevremize? ahmet şahin |
![]() |
![]() |
|