![]() |
İslamda Çocuğa Verilen Önem |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslamda Çocuğa Verilen Önemİslamda Çocuğa Verilen Önem İslamda Çocuğa Verilen Önem Çocuk, Allah Teâlâ'nın büyük bir nimeti ve ihsânıdır ![]() ![]() ![]() zinettir ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuk, Allah Teâlâ'nın büyük bir nimeti ve ihsânıdır ![]() ![]() ![]() zinettir ![]() ![]() "Kim demiş ki çocuk küçük bir şeydir, Belki de çocuk en büyük şeydir"(1) Kur'an-ı Kerim'e baktığımız zaman görürüz ki; birçok Peygamber, Allah'tan çocuk nimetine sahip olabilmeyi istemiştir ![]() Meselâ Hz ![]() ![]() ![]() "(Rabbim!) Doğrusu ben, arkamdan işbaşına geçecek olan yakınlarımdan endişe ediyorum ![]() ![]() ![]() "Orada zekeriyya, Rabbine duâ etti: "Rabbim! Bana tarafından hayırlı bir nesil bağışla ![]() dedi ![]() "Hz ![]() ![]() ![]() "Rabbim! Bana sâlihlerden olacak bir evlat ver, dedi ![]() "İşte o zaman biz O'nu (İbrahim'i) halîm (uslu) bir oğul (İsmail) ile müjdeledik ![]() Ayrıca İbrahim (a ![]() ![]() "İhtiyar halimde bana İsmail'i ve İshak'ı lutfeden Allah'a hamdolsun! Şüphesiz Rabbim duâyı işitendir ![]() "Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri, namazı devamlı kılanlardan eyle ![]() Anne ve babaya çocuk nimeti sadece Allah Teâlâ tarafından verilebilir ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() "Göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır ![]() ![]() "Yahut onlara, hem erkek hem de kız çocukları olmak üzere çift verir ![]() ![]() yetendir ![]() Çocuklarımızdan Sorumluyuz! ![]() ![]() Müslüman bir anne ve baba, çocuklarının eğitimininden, terbiyesinden ve iyi bir şekilde yetiştirilmesinden sorumludur ![]() Peygamber Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() "Hepiniz çobansınız ve mâiyetinizdeki sürüden mes'ulsünüz ![]() "Hiçbir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir bağışta bulunmamıştır ![]() "Çocuğun ismini ve terbiyesini güzel yapmak, ana ve babanın çocuğuna karşı olan görevlerindendir ![]() Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: "Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun ![]() ![]() ![]() Bu ilâhî emir gereğince her Müslüman, kendisini Cehennem ateşinden korumak için; Allah'ın emirlerini yerine getirip, yasaklarından korunacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() "Yâ Rasûlallah! Nefislerimizi vikâye ederiz (koruruz) fakat ailemizi nasıl koruyabiliriz?" demişti ![]() Allah Rasûlü (s ![]() ![]() ![]() "Allah'ın sizi nehyettiği şeylerden onları nehyeder ve Allah'ın size emrettiği şeyleri onlara emrederseniz ![]() korumuş olursunuz ![]() Yine Allah Rasûlü Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() "Çocuklarınıza ikram (ve ihsan) ediniz ![]() ![]() ![]() "Çünkü onlar, Allah'ın size hediyesidir ![]() "Yedi yaşındaki çocuklarınıza namazı emrediniz ![]() ![]() erkek çoçukların yataklarını ayırınız ![]() Çocuklarınızı şu üç güzel haslet üzere yetiştiriniz: Peygamber sevgisi, O'nun Ehl-i Beyti'nin sevgisi ve Kur'an-ı Kerim (okuma) sevgisi ![]() "Allahtan korkunuz ve adaletli olunuz ![]() Çocuklarını iyi yetiştiren kimselerin öldükten sonra da sevap defteri kapanmaz ![]() ![]() ![]() ![]() şeriflerinde şöyle buyurmuştur: "İnsanoğlu öldüğü zaman amel defteri kapanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Unutmayalım ki, Kur'an-ı Kerim bizleri şöyle uyarmaktadır: "Biliniz ki, mallarınız ve çocuklarınız imtihan sebebidir ve büyük mükafât Allah'ın katındadır ![]() "Doğrusu mallarınız ve çocuklarınız sizin için bir imtihandır ![]() ![]() "Ey iman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah'ı anmaktan (zikretmekten) alıkoymasın ![]() ziyana uğrayanlardandır ![]() Bazı Peygamberlerin Çocuklarına Yaptığı Öğütler: Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de, bazı peygamberlerin çocuklarına nasıl nasihat ettikleri anlatılmıştır ![]() Bu konuda bazı örnekler verebiliriz: "Bunu (Müslüman olmayı) İbrahim de kendi oğullarına vasiyet etti ![]() seçti ![]() ![]() ![]() ![]() şöyle anlatılmıştır: "Lokman, oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah'a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür, demişti ![]() "(Lokman, öğütlerine devamla şöyle demişti: Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik ve kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir ![]() ![]() "Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret ![]() değer işlerdir ![]() "Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme ![]() "Yürüyüşünde tabiî ol,sesini alçalt ![]() ![]() Çocuklara Sevgi ve Şefkat Çocuklara iyi davranmak, onları sevmek, onlara karşı şefkat ve merhamet göstermek İslâm Dini'nin emirlerindendir ![]() Peygamber Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çocuklara karşı müstesnâ bir ilgi gösterirdi ![]() ![]() Sahabe-i Kirâm'dan Ebû Hureyre (r ![]() ![]() Bir gün Rasûl-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Benim on çocuğum var ![]() ![]() Peygamber Efendimiz, (evlat şefkatinden yoksun olan bu adama baktı ve): "Merhamet etmeyene merhamet olunmaz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Eğer Allah Teâlâ sizin gönüllerinizden rahmeti ve şefkati çekip almışsa ben ne yapabilirim? ![]() ![]() ![]() merhamet koyabilir miyim?)"(32) Üsâme bin Zeyd (r ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'ım! Ben bunlara merhamet ediyorum, sen de onlara merhamet eyle" derdi ![]() Kız-Erkek Ayırımı Yapmamak Hz ![]() ![]() Beraberinde iki kiz çocuğu bulunan bir kadın yanıma gelip, bir sadaka istedi ![]() bulamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() durumu kendisine arz ettim ![]() "Kim ki kendisine kız çocuk verilirse ve o da onlara ihsanda bulunursa; onlar kendisine ateşten hicap (perde) olurlar ![]() Allah Rasûlü (s ![]() ![]() ![]() yasaklamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() bunun doğru olmadığı şöyle belirtiliyor: "Onlardan birine kızı(olduğu) müjdelendiği zaman öfkelenmiş olarak yüzü kapkara kesilir ![]() "Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı kavminden gizlenir ![]() toprağa mı gömsün! Bakın ki, hüküm ne kadar kötüdür ![]() Maalesef zamanımızda tekrar cahiliyye âdetlerine dönen ve kız çoçuklarını hakir gören bazı cahil kimseler vardır ![]() çocuğu olmadı diye hanımını döven ve boşayan kimseler dahi mevcuttur ![]() ![]() ![]() gereği gibi korumak da bizim görevimizdir ![]() edemeyen aileler bizim için bir ders değil midir? Hem Allah Teâlâ evlat konusunda yegâne ve tek tasarruf sahibidir ![]() ihsân eder ![]() ![]() ![]() Çocuğun Ölümüne Sabretmek Evladının ölümüne sabreden ana ve babalar için de müjdeler verilmiştir ![]() koruyan bir kalkan gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enes bin Mâlik (r ![]() ![]() Allah'ın Elçisi'nin bir oğlu oldu ![]() ![]() Ümmü Seyf'e süt anneliğe verdi ![]() ![]() ![]() kucağında can çekişirken görmüştüm ![]() ![]() "Göz ağlar, kalp hüzünlenir ![]() ![]() ![]() Bir kadın, ölen çocuğu için aşırı derecede ağlayıp dövünürken, Peygamber Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizi şahsen tanımadığı için; "Senin çocuğun ölmedi ki, sen bu acıyı bilemezsin," demişti ![]() Kadına, Allah'ın Elçisi tanıtılınca çok utanıp pişman olmuş, özür dilemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() teselli etmiş ve ümetlendirmiştir: "Yemin ederim ki sen, kendini çok sağlam bir duvar ile Cehennem'den korumuşsundur ![]() Bütün bu örnekler Peygamber Efendimizin, çocuklara nasıl davrandığını dolayısıyla da bizim nasıl davranmamız gerektiğini ortaya koymaktadır ![]() ![]() Çocuklara Tesir Eden Unsurlar Çocukların terbiye edilmesinde ve onlara yön vermede tesirli olan unsurların başında şunlar gelir: 1- Aileler, 2- Okullar, 3- Basın-Yayın, 4- Toplum, çevre; toplumda geçerli olan âdet ve gelenekler ![]() Bu unsurların hepsi de müspet olmalıdır ![]() (ÖZET OLARAK) ÇOCUKLARA KARŞI GÖREVLERİMİZ A- Çocuk Doğmadan Önce Yapılacak Görevler: 1- Evlenirken dindar ve ahlâklı bir eş seçmek ![]() 2- Nişanlanma ve evlenme törenlerinin haramlardan uzak ve İslâmî hükümlere uygun olması ![]() 3- Çocuk ana rahmindeyken, annesinin helâl gıdalarla ve sağlık şartlarına uygun bir şekilde beslenmesi ![]() B- Çocuk Doğduktan Sonra Yapılacak Görevler: 1- Çocuğa, Müslümana yakışan güzel bir isim koymak 2- Sadaka vermek ![]() 3- Doğan çocuk kız olsun, erkek olsun Allah'ın verdiği bir emanet olarak hoş karşılamak ![]() 4- Çocuğu helâl süt ve gıdalarla beslemek ![]() 5- Çocuğun talim ve terbiyesini güzel yapmak: a- Okuma yazma öğretmek ![]() b- Atıcılığı, yani harp sanatını öğretmek ![]() c- Yüzücülüğü öğretmek ![]() d- Biniciliği öğretmek ![]() 6- Namaz kılmaya ve oruç tutmaya alıştırmak ![]() 7- Çocuğu kötülüklerden ve zararlı alışkanlıklardan korumak: a- Alkol ve sigaradan korumak ![]() b- Uyuşturucu maddelerden korumak ![]() c-Müstehcenlikten korumak ![]() d- Zararlı yayınlardan korumak ![]() e- Kötü arkadaş çevresinden korumak ![]() f- Kumar ve şans oyunlarından korumak ![]() 8- Millî ve manevi değerlere uygun tarzda yetiştirmek ![]() 9- Vakti gelince evlendirmek ![]() a- Dinine bağlı iyi bir Müslüman olması ![]() b- Asil ve temiz bir âileden olması ![]() c- Namaz, oruç gibi farz olan ibadetlerini yerine getirip, haramlardan uzak olan bir kimse olması ![]() d- Tahsil ve terbiyesinin iyi olması ![]() e- Sözü -özü doğru; ahlâkı iyi, güvenilir bir kimse olması ![]() Âile yuvası İslâmiyet'in emirlerine uygun bir şekilde kurulursa, dünya ve âhiret saâdetine vesile olur ![]() Çocuklarının saâdetini isteyen her ebeveyn, bu görevleri en iyi şekilde yerine getirmelidir |
![]() |
![]() |
|