![]() |
Cömert İle Cimrinin Farkına Varılması Gereken Farkları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cömert İle Cimrinin Farkına Varılması Gereken FarklarıCömert ile cimrinin farkına varılması gereken farkları Cömert kimse, Allah'ın kendisine ihsan ettiği imkândan ikramda bulunup iyilik eden kimse demektir ![]() Cimri ise Allah'ın kendisine ihsan ettiği imkândan ikramda bulunmayıp hep kendi nefsini düşünen bencil kimse demektir ![]() İkisi arasında sadece kullar yanında değil, Allah indinde de Resûlullah yanında da büyük farklar vardır ![]() Efendimiz (sas) Hazretleri, cömertleri övüp cimrileri zemmettiği hadisindeki şu tarif fevkalade düşündürücüdür: - Cömertlik kökü Cennet'te olan bir ağaçtır ki; onun dalına tutunanlar nihayetinde kökün bulunduğu Cennet'e ulaşırlar ![]() - Cimrilik de kökü Cehennem'de olan bir ağaçtır ki; onun dalına tutunanlar da nihayetinde kökün bulunduğu Cehennem'e ulaşırlar ![]() ![]() Efendimiz'in aziz torunu Hazreti Hasan (ra) da cömertlik konusunda şöyle hatırlatma yaparak der ki: - Kul, cömertlik örneğini Allah'tan almalıdır ![]() ![]() Bir cimri örneği ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben bu serveti kendi kabiliyetim ve alın terimle kazandım, kimseye bir şeyler vermek zorunda değilim! ![]() ![]() - Sakın siz de, servetiyle yerin dibine batan Karun gibi cimri olmayın, uyarısında bulunmuş oldu ![]() Bundan dolayı, 'Kim cimrilik ederse Karun'a benzemiş olur; kim de cömertlik ederse Hazreti Resûlullah'a tabi olmuş sayılır' sözü meşhur olmuştur ![]() Hacca giden bir zat, yolu üzerinde uğradığı İmam-ı Azam Hazretleri'ne bir çuval dolusu ayakkabı hediye etmişti ![]() - Ya İmam dediler, daha dün size çuval dolusu ayakkabı hediye etmişlerdi, bugün oğlunuza ayakkabı alıyorsunuz? - Hepsini de dağıttım, bir tane dahi kalmadı, dedikten sonra bu konudaki bir âdetini şöyle anlattı ![]() - Resûlullah Efendimiz, birine hediye verirken yanında bulunanları da mahrum bırakmaz, onlara da hediyeden hisse verirdi ![]() ![]() İmam-ı Azam Hazretleri, bu âdetinin bir başka sebebini de şöyle açıklar ![]() - Biri bana ikramda bulunursa ben ona daha üstünüyle karşılık vermek isterim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoksul bir hanım, Aişe validemize hediye göndermişti ![]() ![]() - Aişe neden hediyeyi kabul etmeyip sahibine geri iade ettin? - Gönderen benden daha muhtaçtı da ondan, dedi Aişe validemiz ![]() - Sen önce gönderilen hediyeyi kabul et, sonra daha fazlasıyla karşılık ver, yardımda bulun, sevgi, saygını böyle göster ![]() Çevremize iyilik edip ikramda bulunma konusunda yapılan bir tespit de şöyle ifade edilir: - Rabb'imiz cömerttir, cömert insanda zatına mahsus cömertlik sıfatını görünce onu sever, ona cömertliğine layık ihsanda bulunur, malının bereketini çoğaltır, kazanma meşakkatini azaltır ![]() ![]() Bundan dolayı maneviyat büyüklerinin tavsiyeleri hep aynı olmuştur: - Ey Allah'ın kulları! Allah sizde kendine ait cömert sıfatını görsün de sizi sevsin, sevsin de kazancınızın meşakkatini azaltsın, bereketini artırsın ![]() ![]() ![]() ![]() Evet,bu temenniye ancak 'elf-ü elf-ü amin' denir, başka değil! ![]() Ahmet Şahin |
![]() |
![]() |
|