En Sağlıklı İftar Menüleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
En Sağlıklı İftar MenüleriEn sağlıklı iftar menüleri Ramazanda ne yapabilirim diye endişe etmeyin ![]() ![]() ![]() Ramazan, uzun bir aradan sonra yaz sıcağına denk gelmeye başladı Biz de yeme-içme uzmanlarından ve diyetisyenlerden oluşan jüri üyelerimize “Bu yıl Ramazan’da iftar yemeği olarak ne seçmek gerek?” diye sordukÇorba İftar vaktinin vazgeçilmezi çorbalar yaz sıcağına rağmen yine sofranın başköşesinde Mercimek çorbası jüri üyelerimizden Ayşe Tüter, İnci Özsöz, Ender Saraç ve Banu Kazanç’ın tavsiyesi Yasemin Soysal ve Nadire İçkale yuvalama çorbasını, Gamze Bursa domates çorbasını, Hasan Açanal domates veya şehriye çorbasını, Semih Somer ise yoğurt çorbasını öneriyor Zaten Türk mutfağının çeşidi en bol besinlerinden olan çorba, top atıldığı anda hazır oldu mu başka bir şeye gerek kalmıyor… Sıvı alımına destek oluyor ve vücuda faydalı (Aldığı oy: 9)Zeytinyağlılar Binbir çeşidiyle zeytinyağlılar, yaz aylarının hem en lezzetli hem de en sağlıklı yemeklerinden Özellikle Ege mutfağında çok fazla bulunan zeytinyağlı yemeklerden Ayşe Tüter’in favorisi, vitamin deposu enginar, Hasan Açanal’ın tercihi taze fasulye Vedat Başaran ise zeytinyağlı bamyayı öneriyor Bunun yanında barbunya, semizotu, kabak da zeytinyağlı olarak tercih edebileceğiniz sebzelerden Zeytinyağlıları pişirmek için bir de mutfak sırrı; zeytinyağlı yemeğinizi kendi tenceresinde soğutursanız lezzeti daha da artıyor (Aldığı oy: 4)Güllaç İftar sofrasını lezzeti ve görüntüsüyle bambaşka bir keyfe dönüştüren güllaç, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden Jüri üyelerimizden Gamze Bursa, Semih Somer ve Ayşe Tüter, her iftar sofrasında mutlaka güllaç bulunması gerektiğini söylerken, İnci Özgöz “Cevizli ve narlı güllaç, Ramazanı çağrıştıran en önemli tatlıların başında gelir,” diyor Sakızlı, gül suyu katılmış, narlı, cevizli, fındıklı, fıstıklı seçenekleriyle güllacı pişirmesi ayrı, yemesi ayrı bir keyif Üstelik tatlılar arasında en sağlıklı olanlarından (Aldığı oy: 4)Izgara et Uzun süre aç kaldıktan sonra hem hafif hem de besin değeri yüksek yemekler tüketmekte fayda var Izgara et de bunların arasında Nadire İçkale, Banu Kazanç ve Ayşe Tüter de et önerirlerken, Ender Saraç “Yağsız ızgara köfte de yiyebilirsiniz,” diyor (Aldığı oy: 4)Zeytin ve Hurma İftarı bir adet zeytin veya hurma ile açmanın vücuda özellikle sindirim için büyük faydası olduğu söylenir Hasan Açanal bol kekikli zeytin salatasını, Vedat Başaran da tüm hurma ve zeytin seçeneklerini öneriyor İnci Özgöz ise iftariyelik olarak zeytin ve hurma öneriyor (Aldığı oy: 3)Balık İftar mönülerinin klasikleri arasında sayılamaz ama iftarda balık yemenin son derece sağlıklı olduğu kesin Jüri üyelerimizden Banu Kazanç, haftada bir gün mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtirken, Ender Saraç özellikle kâğıtta levreği tavsiye ediyor (Aldığı oy: 2)Karnıyarık Onca saatlik açlıktan sonra her zaman hafif yemekler seçmek mümkün olmayabilir Salça, patlıcan ve kıymanın müthiş birleşimi olan Türk mutfağının en lezzetli örneklerinden karnıyarık, Gamze Bursa ve Semih Somer’in de önerisi (Aldığı oy: 2)Omlet ve Menemen Yumurta beyazı ağırlıklı, maydanozlu, tuzu az olduğu için tercih edilen lor peynirli omlet Ender Saraç’ın özel iftar menüsünde önemli bir yer tutuyor Bir diğer jüri üyemiz Vedat Başaran ise domatesli ve peynirli bir menemeni tavsiye ediyor (Aldığı oy: 2)Pide Jüri üyelerimizden Banu Kazanç’ın da tavsiye ettiği pideden İnci Özgöz “Ramazanın kokusu,” diye bahsediyor Sofraya gelen sıcacık bir pide her yemeği sultanlara layık hale sokuyor; fırın önünde en sıcağı için beklediğiniz her dakikaya değiyor (Aldığı oy: 2)Hasan Açanal (Gastronomi uzmanı) Domates veya şehriye çorbası Nar ekşili zeytin salatası Zeytinyağlı taze fasulye Piliç külbastı Vedat Başaran (Feriye Lokantası’nın işletmecisi ve şefi) Hurma veya zeytin çeşitleri Domatesli ve beyaz peynirli menemen Zeytinyağlı bamya Yaz güveci Gamze Bursa (Yemek stilisti) Et suyuna domatesli şehriye çorbası Karnıyarık Pilav Güllaç Nadire İçkale (İşkadını) Yayla çorbası Yuvalama çorbası Hafif et yemeği Banu Kazanç (Diyetisyen) Mercimek, domates, yayla veya şehriye çorbası Bir gün balık, bir gün et, iki gün tavuk Yoğurt ve meyve Pide ya da pilav Zeytinyağlı İnci Özgöz (Leziz dergisi Genel Yayın Yönetmeni) Hurma, zeytin, peynir çeşitleri, bal, reçel çeşitleri ve pide Mercimek çorbası Su böreği Güllaç Ender Saraç (Diyetisyen) Izgara yağsız köfte Erişteli, sulu, yeşil mercimek Yumurta beyazı ağırlıklı maydanozlu, lorlu omlet Kâğıtta levrek Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi) Yoğurt çorbası Karnıyarık Güllaç Pilav Yasemin Soysal (Düşünce Gücü ile Zayıflama kitabının yazarı) Yuvalama çorbası Öğretmen kebabı Cacık Pilav Ayşe Tüter (Yemek yazarı) Mercimek çorbası Izgara ya da sote et Zeytinyağlı enginar Güllaç
|
|
|
|