|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gerçekleşir, göre, hadisinin, hikmeti, ilk, rüya, yorumcuya |
![]() |
Rüya İlk Yorumcuya Göre Gerçekleşir, Hadisinin Hikmeti Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rüya İlk Yorumcuya Göre Gerçekleşir, Hadisinin Hikmeti Nedir?Rüya ilk yorumcuya göre gerçekleşir, hadisinin hikmeti nedir? Mumine Sitesi Bu hadis için (bk ![]() ![]() ![]() Fuad Abdulbakî bu hadisi şöyle açıklamıştır: Bir rüyanın birden çok yoruma uygun bir konumda olması durumunda, işi bilen ilk tabirci tarafından yapılan yorum istikametinde çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu hadisin anlaşılması gerçekten çok zordur ![]() ![]() Buharî’nin rüya tabirleriyle ilgili bir bölümde “Ta'bîr edici, tabirde isabet etmediği zaman rüyâ tefsirinin İlk ta'bîr ediciye ait olacağı görüşüne itikat etmeyen kimse- Babı” başlığını kullanması konumuza ışık tutmaktadır ![]() Oradaki ilgili hadis şöyledir: İbn Abbâs anlatıyor: Bir kişi Rasûlullah (a ![]() ![]() "- Ya Rasûlallah! Ben bu gece rüyâmda yerle gök arasında bir bulut gördüm, ondan yere yağ ve bal yağıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Yâ Rasûlallah, babam anam Sana feda olsun! Bana müsâade ediniz de, bu rüyâyı ben tabîr edeyim!" dedi ![]() Rasûlullah (asv) da: -"Haydi tabîr et!" diye izin verince, Ebû Bekir (ra) şöyle yordu: "- Bu zâtın gördüğü bulut, İslâm'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ta'bîrin sonunda Ebû Bekir: "- Yâ Rasûlallah, babam anam Sana kurban olsun! Bana haber versen, bu ta'bîrimde isabet mi ettim, yoksa hatâ mı ettim?" diye sordu ![]() Rasûlullah (asv): - "Bâzısında isabet, bâzısında hatâ ettin ![]() ![]() Ebû Bekr (ra): - "Yâ Rasûlallah, hatâ ettiğim ciheti Allah rızâsı için bana haber versen!" dedi ![]() Rasûlullah (asv): -"Allah adına and vererek ısrar etme!" buyurdu ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlave bilgi için tıklayınız: Rüya nedir, rüya ile amel edilir mi? sorularla islamiyet |
![]() |
![]() |
|