|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ahzab, arz, ayette, cidden, çok, dağlara, emaneti, ettik, göklere, insan, korktular, suresi, yanaşmadılar, yere, yüklendi, yüklenmeye, zalim, “biz |
![]() |
Ahzab Sûresi, 72 Ayette; “Biz, Emaneti Göklere, Yere Ve Dağlara Arz Ettik. Onlar Onu Yüklenmeye Yanaşmadılar, Ondan Korktular Da Onu İnsan Yüklendi. O Cidden Çok Zalim, |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahzab Sûresi, 72 Ayette; “Biz, Emaneti Göklere, Yere Ve Dağlara Arz Ettik. Onlar Onu Yüklenmeye Yanaşmadılar, Ondan Korktular Da Onu İnsan Yüklendi. O Cidden Çok Zalim,Ahzab Sûresi, 72 ayette; “Biz, emaneti göklere, yere ve dağlara arz ettik ![]() ![]() Ahzab Sûresi, 72 ayette; “Biz, emaneti göklere, yere ve dağlara arz ettik ![]() ![]() ![]() ![]() Yazar: Alaaddin Başar (Prof ![]() ![]() Emanetin lügat manası: eminlik, birisine koruması için bırakılan şey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Istılahta, emanet için birçok manalar verilmiş ![]() “Dini tekliflerin tamamı”, “farzlar”, “İslam’ın emirleri”, “insana ihsan edilen her nimet”, “akıl”, “yer yüzüne halife olma kabiliyeti ![]() Kur’an güneşinden bir nur: “Allah hiçbir nefse vüs’atini aşan (güç yetiremeyeceği) bir vazifeyi teklif etmez ![]() (Bakara Sûresi, 286) Bu nefislerden birisi göz; ona işitme vazifesi yüklenmemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emanet, irade sahibine verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emanetle ilgili ayet-i kerimede emanetin göklere, yere ve dağlara “teklif” değil, “arz” edildiğinden bahsedilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emanetle ilgili ayette de Cenab-ı Hak, göklerden, yerden ve dağlardan bir vazife istemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nedir bu vazife? Bediüzzaman Hazretleri Haşir Risalesinin on birinci hakikatinde bu emanetin “insanın istidadı” olduğuna işaret eder ve bu istidada yüklenen görevi, “Küçücük cüz’i ölçüleriyle, sanatçıklarıyla Halikını (yaratanını), muhit (her tarafı kuşatan) sıfatlarını, külli şuunatını (işlerini), nihayetsiz tecelliyatını ölçerek bilmek ![]() ![]() Kendi misaliyle açıklayalım: “Ben nasıl bu evi yaptım ve yapmasını biliyorum ve görüyorum ve onun sahibiyim ve idare ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu ve benzeri nice mukayeseleri yaparak Allah’ın sonsuz sıfatlarını, şuunatını bilme vazifesini gökler, yer ve dağlar yüklenememişlerdir; kendilerinde bunu yapabilecek istidat bulunmadığı için ![]() ![]() ![]() Bu âyet-i kerime ile insanın semalardan yüksek olan ehemmiyeti ve kâinatı çok gerilerde bırakan ulvî vazifesi beyan edilerek, insanoğluna küçük şeylerin peşinde koşmaması tavsiye edilmekte ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|