![]() |
Şeker Hastalığı Diyeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeker Hastalığı DiyetiŞeker hastalığı doğru şekilde beslenerek önemli oranda tedavi edilebiliyor ![]() ![]() ![]() Uygulanacak diyete ait örnek yemek listesi (menü) ? Sabah kahvaltısı (8 ![]() ![]() ![]() ? Kuşluk (11 ![]() ? Öğle yemeği (13 ![]() ![]() 75 gr kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 çorba kaşığında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde sulu olacaktır ![]() 75 gr kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 çorba kaşığı kadar mevsimin yeşil sebzelerinden hazırlanmış sebze haşlaması bulunmalıdır ![]() 1 tabak yeşil sebze (zeytin yağı ile pişirilme*lidir) (sebze değişim listesine bakarak sebze çeşidine göre yiyebileceğiniz miktarı seçebilirsiniz) ![]() I büyük kase yeşil salata, salatalık, domates, marul karışımı (bir kase salata 1 tatlı kaşığı zeytin yağı ve bol limon usaresi ile hazırlan*malı; fazla tuz ekilmemelidir) 1 çay bardağı kadar yoğurt (kaymağı alınmış olmalı) ve 1 porsiyon meyve ? İkindi (17 ![]() Bir kibrit kutusu kadar (30 gr) beyaz pey*nir ![]() Bir veya iki bardak çay (suni tatlandırıcı kul*lanılacaktır ![]() ? Akşam yemeği: Öğle yemeğinin aynı; diğerine göre protein miktarı düzenlenecektir ![]() ? Gece öğünü (22 ![]() ![]() Sebze Değişim Listesi Yeşil sebzeler, içerdikleri karbonhidrat miktarı*na göre aşağıdaki gruplara ayrılmıştır ve belirtilen miktarlarda yenecektir: ? Her öğünde bir çorba tabağı kadar (çiğ tartısı 300 gr) yenecekler: Ispanak, semizotu, pazı, ebegümeci, yeşil kıvır*cık salata, marul, salatalık, veya ? Her öğünde bir yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 200 gr) yenecekler: Lahana, domates, karnabahar, patlıcan, kırmızı turp veya ? Her öğünde 2/3 yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 150 gr) yenecekler: Pırasa, kabak, çalı fasulyesi, bamya veya ? Her öğünde yarım yemek tabağı kadar (çiğ tar*tısı 100 gr) yenecekler: Havuç, ayşekadın fasulyesi, yeşil bezelye, kere*viz, enginar, soğan veya ? Arada sırada yemek kaydıyla 1/4 yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 50 gr) yenecekler: Patates ve yer elması (Bu sonuncu grup sebze*nin sık yenmemesi tavsiye edilir ![]() Meyve Değişim Listesi Erik (yeşil)??????? ![]() ![]() Erik (kırmızı)?????? ![]() Portakal????????? ![]() Turunç??????????Bir iri boy Ayva??????????? ![]() Nar????????????Yarım Karpuz??????????Bir dilim Kavun (nadiren)???? ![]() Çilek???????????6 adet Elma??????????? ![]() Mandalina???????? ![]() Limon?????????? ![]() Armut?????????? ![]() Kiraz???????????5 adet Vişne???????????10 adet Şeftali (ham)?????? ![]() ![]() ? 1 çay bardağı sıkılmış portakal veya elma suyu, I su bardağı sıkılmış Greyfurt suyuna eşit karbon*hidrat içerir ![]() En çok tercih edilecek meyve, ekşi elma, porta*kal ve ayvadır ![]() Bir dilim (40 gr) beyaz ekmeğe eşdeğer yiyecek listesi Bir dilim (40 gr) ekmek yerine aşağıdakilerden birini seçebilirsiniz: ? 3 çorba kaşığı kuru fasulye, nohut, mercimek veya bakla (bu takdirde o öğündeki et yarı yarıya azaltılmalıdır ![]() ? I kase sulu kıvamda kırmızı mercimek, tarha*na veya un çorbası ![]() ? I ufak porsiyon makarna, kuskus veya erişte ![]() ? I iri (100 gr) patates ile yapılmış kızartma; haş*lama veya pürede bunun yarısı ![]() ? I dilim tuzsuz peynir veya ıspanakla hazırlan*mış börek ![]() Yasak yiyecekler ? Rafine sofra şekeri ve bununla yapılmış tatlılar, bal, reçel, marmelat ve şuruplar ![]() ? Hamur işleri, mantı, çörek, şekerli kurabiye*ler, pastalar, tahin helvası ve çikolata ![]() ? Üzüm, kayısı, çok tatlı kavun, şeftali, muz, hur*ma, incir ![]() ? Alkolün her çeşidi ![]() ? Kızartma ve kavurmalarla füme etler ![]() ? Kuru yemişler (fındık, ceviz, badem, çam fıstığı ve kestane) ? Sucuk ve pastırma gibi bilumum konserveler ![]() ? Katı yağlar: Mayonez, tereyağı, kaymak ve margarinler ![]() ? Tuzlu hazır yiyecekler ![]() |
![]() |
![]() |
|