Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, böbrek, yetmezliğinde

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme




Böbrek yetmezliği hastalığını yaşayan hastaların nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olmak ve eğer böbrek yetmezliği hastalığı yaşıyorsanız nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız bu yazımızda önemli bilgiler öğrenebilirsiniz


Böbreklerin yapı taşı olan nefronların sayısında yavaş yavaş azalma ya da aniden nefron çalışmaların durmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır Bu durumda nefronlar asıl görevleri, olan atılacak ürünlerin dışarıya atılmasında yetersiz kalır ve üremiye neden olurlar Kusma, baş ve bel ağrıları, ateş ve yüksek tansiyonla seyreden böbrek yetmezliğinde ilaç tedavisinin yanı sıra diyet de büyük önem taşır


UYGUN GIDALAR:
? Süt ve süt ürünleri: Süt, taze tuzsuz lor
? Et ve et ürünleri: Kısıtlı miktarda balık, tavuk veya dana haşlama
? Un ve unlu mamuller: Bisküvi, beyaz ekmek, galeta, makarnalar, pirinç, buğday, yulaf
? Şeker ve şekerli ürünler: Meyve jöleleri, şeker, reçeller, elma veya kabak fırın tatlıları
? Yağlar: Tereyağı, nebati yağlar
? Sebzeler: Havuç, patates, pancar, biber, domates
? Meyveler: Portakal, limon, çilek, kavun, üzüm, elma, karpuz
? Baharatlar: Nane, kekik
? İçecekler: Ihlamur ve papatya çayları, taze hazırlanmış meyve ve sebze suları


YASAK GIDALAR:
? Süt ve süt ürünleri: Baharatlı peynirler, ekşimiş yoğurt, tedavinin ilk aşamasında kaşar peyniri
? Et ve et ürünleri: Hastalığın İlk günlerinde tavsiye edilmemekle birlikte daha sonra az miktarda et suları ve sosları; sakatatlar ise genelde yasak olmakla birlikte akut dönemden sonra az miktarda karaciğer verilebilir Tütsüleme, kurutma, tuzlama ve pişirme yöntemiyle hazırlanan etler, salam, sosis, sucuk, pastırma
? Un ve unlu mamuller: Kepekli unla ve yağda kızartarak hazırlanan mamuller
? Şeker ve şekerli ürünler: Kakao, çikolataYağlar: Ağır hayvansal yağlar ve kızartmalar
? Sebzeler: Soğan, sarımsak, ıspanak, patlıcan, turşular
? Baharatlar: Karabiber, maydanoz, kimyon, kırmızı toz veya pul biber, hardal
? İçecekler: Alkol, çay, gazlı içecekler


GIDALARIN HAZIRLANMASI VE KULLANIMINDA GENEL KURALLAR:
? Esas pişirmeden önce hulasanın bertaraf edilmesi için etler 3-5 dakika kay-|natılır; etler ancak bu işlemden sonra haşlanır, fırınlanır veya ızgara edilir
? Hastalığın ilk 1-2 günlerinde, böbrekleri dinlendirmek amacıyla, hastaya gıkla ve su verilmemelidir Bu şekilde böbrek damarlardaki spazmlar azalır, kan do-llaşımı düzenlenir, dolayısıyla miktarı artan idrarla böbreklerdeki toksinler atılır Söz
konusu dinlendirme günlerinden sonra hastanın genel durumunda bir rahatlama meydana gelir Eğer hasta susuzluğa dayanamıyorsa dudaklar hafifçe limon suyu ile |islatılır veya maden suyu ile ağzı çalkalanır
? Yemekler tuzsuz hazırlanır ve sunulur
? Hastalığın ilk günlerinde toplam protein günde 50 gr?ı aşmamalıdır
? Daha geniş beslenmeye geçişte karbonhidratlı yiyeceklere ağırlık verilmelidir
? Yemekler sırasında veya aralarında fazla sıvı alınmamalı Sıvı ihtiyacı taze meyve veya sebze sularıyla karşılanmalıdır Bu şekilde hasta gereken vitaminleri de |almış olur


? Baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.