Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğlenceli, sözlüğü, tıp

Eğlenceli Tıp Sözlüğü

Eski 12-04-2007   #1
RaHaTSiZ

Eğlenceli Tıp Sözlüğü

Galenik Galen (yunanlı hekim ve öğretmen) zamanından kalan yöntemlerle elde edilen ilaçlar
Gangren Dokuların kan dolaşımının ileri derecede bozulması sebebiyle hayatiyetini kaybetmesi hali Oksijensiz ortamda yaşayabilen ve doku hasarı ile beraber gaz cıkışına sebep olan bakterilerin yaptığı şekline de gazlı gangren denir

Gargara
Tedavi, hijyen ya da mekanik amaçlı olarak bir sıvıyı geniz ve yutak bölgesine doğru sevkedecek ve burada hareket ettirecek şekilde yapılan uygulama

Gastrit
Akut ya da müzmin olabilen mide yangılarının genel ismi

Hekimler için cankurtaran teşhislerden birisidir Uçana, kaçana ya da kapının önünden geçene gastrit tanısı koysanız boşa gitmez hatta uyarına gelirse başka sebeplerle hekime gelmiş hastayı senin "ekşimen, yanman, geğirmen yok mu kardeşim? hah işte bal gibi gastrit olmuşsun" deyip salevatlamak dahi mümkündür Başka bir ilginç durum eski doktorların buna mide nezlesi demesidir Bununla da pek alakası olduğu söylenemez
Yine gastrit ya da bahsi ileride geçecek olan ülser halk arasında tedavi çeşitliliği açısından basur ve bel fıtığı ile yarışır Ballı ısırgan tohumundan kantaron otuna, kudret narı ile zeytinyağından polene kadar birçok şifalı yöntem denenmektedir Vakıa dürüst olalım doktora gitmek ile bunları uygulamak arasında iyileşme açısından ciddi fark var mıdır o da belli değildir
Arifim gastritin bir diğer faydası da hekimlere rapor düzenlemede yaptığı yardımdır Akut gastrit deyip bir gün ile yirmi gun arasi rapor dayarsin kimsenin gıkı çıkmaz
Gastroenterit Öncelikle ishalle kendini gösteren, kusmanın da eşlik edebildiği mide barsak yangısı
Gastroenteroloji Mide barsak sistemi ve bu sistemle bağlantılı olan karaciğer, safra kesesi, pankreas ve safra yollarının hastalıkları ile alakalı iç hastalıkları alt dalı

Gastroskopi
Bükülebilir fiberoptik sistemler vasıtasıyla midenin incelenmesi işlemi Yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağı aynı anda incelenir ancak isimlendirmede gastroskopi kullanılır
Hekime faydası, erken teşhisteki yardımı tartışılmaz olan bu yöntemi vatandaşın adlandırma şekilleri ilginçtir En çok kullanılan "mideme hortum saldılar" lafıdır Bir diğeri "boruyla mideme baktılar" şeklinde anlatılanıdır "Hortuma girdim", "mideme ışık sarkıttılar" (ki bu doğrudur ) da diğer ifade şekilleridir
Gavaj
mide ya da barsağa konan tüb vasıtası ile zorlu besleme
Gebelik Ceninin dış çevreye uyum sağlayacak büyüklüğe kadar ana rahminde taşınması Eşey hücrelerinin tüpler içinde birşelmesi yani döllenme ile başlar, dölütün rahim iç yüzüne yuvalanması ile devam eder ve miada ulaştığında doğum olayı ile sonlanır
Gebelik testleri
Gebelikte kanda ve idrarda bulunan "Human Chorionic Gonadotropin" (HCG) hormonunun tesbiti esasina dayanan testlerdir Kişilerin kendi başlarına uygulayabildikleri idrar testleri çok yaygın kullanılmakla beraber kanda HCG düzeyine bakılarak karar verilmesi günümüzde en yaygın ve güvenilir metoddur
Fare, kurbağa ve tavşanlar üzerinden yapılan gebelik testleri inatla tıp fakültesi öğrencisi insan yavrularına öğretilmektedir Tarihi önemleri olmasına bir sözümüz yok ama nedense her lüzumsuz bilgiyi soğurup lüzumlu olanı unutmakta usta olan tıbbiye öğrencisi bu evlatlar hayatları boyunca kullanmayacakları gebelik testlerini öğreniverirlerBunlardan ilk öğrendiğim Galli-Mannini testi olup erkek kurbağanın sırtındaki lenf gangliyonlarına gebe olduğu düşünülenin idrarının zerkedilmesi esasına dayanır İdrar zerkinden 30 dakika, 2, 6 ve 12 saat sonra kurbağada sperm yapımının uyarılıp uyarılmadığına bakılır Bu yine kolay yöntem bir de yine asla unutmayacağımız Ascheim-Zondek testini dinleyin Burada dişi farenin karın boşluğuna gebe idrarı verilir ve 100 saat sonra yumurtalıklarında corpus luteum denilen cisimcik görülürse kadın hamiledir Geri dönüp bakınca fareye yazık olması ayrı konu hem doktora hem de 100 saat bekleyen çifte de yazık Haydi seri halde fare testi yaptırıldığını düşünelim yani testi yapanın kafayı sıyırması işten değil Bir de idrar zerkedilen farenin 90 saatte başka sebeple öldüğünü hayal edin şimdi , bekleyen çifte "valla sizin fare öldü, bir kez daha idrar verip 100 saat daha bekleyeceksiniz" demenin gerginliği intihara sürükler

Geğirme
mide barsak sisteminde özellikle de midede toplanan gazın ağızdan gürültülü bir şekilde çıkartılması
Toplum içinde bunu yapanlara samimi iseniz "oha" ya da "Çüş" denir Samimi değilseniz "ben sana ayar oldum" şeklinde pis pis bakılır Yaşınız ileri ve geğiren de daha genç ise "cik cik cik" şeklinde ses çıkartılır Bunları geçelim de birisi aksırdığında yüzünüze tükürük tanecikleri gelir siz yine de mutlu memnun "çok yaşa/sen de gör" muhabbeti yaparsınız bulaşmayan etmeyen geğirtiye bu hıncınız nedir?

Geniz eti Boğazdaki lenf halkasında yer alan ve geniz kısmında büyümesi ile soluk almayı engelleyebilen yumuşak doku
Geriatri
Yaşlılık devresi ve bu dönemde vücutta meydana gelen değişikliklerin ve hastalıkların tedavisi ile alakalı tıp dalı
Az bilinen ya da kamudan gizlenen bir gerçek geriatri servislerinde yatan kadın sayısının azlığıdır Şuuru yerinde olan bir kadın yaşı ne olursa olsun zor kullanılmaksızın bu servislere yatırılamaz
Gırtlak Üst solunum yollarında temel işlevi ses çıkartmak olan organ
Gilbert hastalığı Hayatı tehdit etmeyen, karaciğerdeki bir enzim yetersizliğine bağlı hafif bir sarılık türü
Glokom Göz içi basıncının artması ile kendini gösteren ve neticede görme kaybına sebep olan bir grup hastalık
Glukoz Kanda bulunan ve çeşitli düzenleme mekanizmalarıyla belli seviyede tutulan altı karbonlu bir şeker
Göbek
Rahim içi hayatta anne-cenin ilişkisini sağlayan göbek kordonunun giriş noktası olan ve doğum sonrası fonksiyon görmeyen genellikle çukur olarak beliren kısım Karın duvarının en zayıf noktalarından olması göbek fıtıklarının oluşum mekanizmasında önemlidir

Eh göbek fıtığı deyince de cerrahlar tarafından gelir kaynağı olarak göbeğin önemi ortaya çıkar Hele de nüks fıtık dediğimiz tekrarlayan fıtıklar cerrah ahalisini pek sevindirir
Milletimiz de göbek ile alakalı deyimleri pek sever En başta göbeği düşmek, göbeğinden bağlı olmak ve göbeği çatlamak deyimleri sayılabilir (teşekkurler Vahşi)
Karnın belli bölgesinde ağrı olanlara senin göbeğin düşmüş deyip başparmakla faydası kendinden menkul bazı bastırma hareketleri yapılması da adet olmuştur Yandığım nokta doktorunun adını ve adresini bilmeyen bir çok vatandaşım karşı mahallenin göbek kaldıran mahir ablasını ezbere bilip her karnı ağrıyanı ona ,,,,,,,,,,,,ürmesidir Malumunuz karın ağrılarının apandisit, barsak tıkanması, ülser, safra kesesi iltihabı ve başka birçok sebebi olabildiğinden birçok hasta göbek nahiyesine sertçe bastırılan bir başparmaktan faide görmemektedir(ya Arifim pek mi Osmanlıca kullandık?)

Göğüs
Karın ile boyun arasında kalan, içinde akciğerler, kalp, soluk ve yemek boruları gibi organları barındıran gövdenin üst bölümü
Tabii böyle bir tıbbi tanım göğüs deyince zıplayan ülkem erkeğini mutlu etmekten çok uzak Bunu biliyorum ama heyhat ansiklopediler böyle yazıyor
Göz
Bkz Beş duyu
Görme organı
Grip
Zaman zaman salgınlar yapabilen ateşli virütik bir hastalık
Burada hatırladığım 1992 senesindeki grip salgını Gece nöbeti tuttuğum zamanlar Her nöbette sabahlara kadar hasta bakıyorumErtesi gün ayakta uyuyarak bir o kadar daha hasta bakmaktayım Kime ne reçete yazdım ne söyledim hepsi hafızamdan silinip gitmiş Ama hatırladığım birşey o senenin ocak-şubat aylarında kazandığım para ile kendime bir araba aldığım Yani grip salgınları ille de kötü değildir Öldürücü olmadıktan sonra çalışanlara işlerine 4-5 gün ara verme, doktorlara da beklemedikleri paralar kazanma fırsatını verdiklerinde iyi bile sayılabilirler

Guatr
Boyun ön yüzünde gırtlak ile arka yüzü komşu olan ve vücudun metabolik dengesinde önemli rol oynayan tiroid bezinin her türlü büyümesi
Teşhisi ve tedavisinde akraba ve komşuların da ciddi müdahalelerde bulunduğu bir hastalıktır Öncelikle ülkemizde sık görülür ve hanımlar arasında yaygındır Böyle olması da üzerinde konuşulacak bir mevzu olmasının garantisidir İsimlendirmede aksanlar rol oynar ve guatr diyebilen nadir olup govatura, govatra, kuatra, kuvatur gibi isimlendirilmesi sıktır Boyun ön yüzünde hafif bir şişlik, hafif bir el titremesi, az bir gerginlik hali çevredekiler tarfından " aman gülüm sende guatara olmasın" denilerek kişinin doktora yollanmasına sebep olur ki biz hekimler için bulunmaz nimettir
Gut
Ürik asit metabolizmasının bozulması ile bu maddenin kanda yükselmesi neticesinde ortaya çıkan ve başta eklemler ve böbreği etkileyen sistemik bir hastalık Ayak başparmağını tutması tipik olup antiromatizmal ilaçların kullanılması ve kandaki urik asit seviyesini düşürücü tedbirler genellikle işe yarar
Kandaki ürik asit seviyesini yükseltenler başta et ve kırmızı şarap olduğundan bu hastalık yüzyıllarca zengin hastalığı, ya da ileri gidelim tüccar hastalığı olarak bilinmiş Eh insan cinsinin erkek kısmı da etsever olduğundan erkek hastalığı olarak kabul edilmiş Tarihi romanlarda göbekli, yanaklarından kan damlayan ve az topallayarak yürüyen bir tüccar tarifi görürseniz bilin ki gut hastasıdır (fikir: wahşi)

Hafıza
Geçmişteki bir duyum ya da fikrin saklanması
Burada sözümüz yine cinsi latife olacak ama, anlayamadığım nokta olumsuz şeylerin hatırlanmasının ne kadar kolay olduğudurKadın hafızalarında öyle ilginç bir nokta vardır ki rutine binen güzellikler asla hatırlanmaz da rutin dışı bir negatiflik asla unutulmaz Erkek hafızası ise fazlaca ayırım yapmadan herşeyi silmek eğiliminde olduğundan üzerinde konuşulacak pek bir şey yoktur (espri: wahşi)
Bir de aklıma geliveren Türk sinemasının birkaç on sene boyunca birçok dramda ani hafıza kayıplarını ve kafa travmalarıyla hafızanın yerine gelmesini kullanmasıdır
Halkımın Teşhisleri
Bunu aklıma getiren hesapçı ya çok çok teşekkürler Tabii ya bir de vatandaşın koyduğu teşhisler var Çok da eğlenceli Haydi Başlayalım
Mayasıl: Mantar ve kaşıntıların, ilaveten pişiklerin ortak ismi Boyundan aşağı her hangi bir yerinizde kaşıntı olduğunda mahallenizin teyzelerinin ilk söyleyeceği şey Ve tabii yurdumun birçok yerinde basur niyetine mayasır dendiğini de araya sıkıştıralım (hesapçı)
Damar damar üstüne binmesi: Bu teşhis de önce hekimler tarafından vatandaşa söylenmiş, burkulma, kas spazmı ya da gerilmeyi ifade etmekte kullanılmıştır Sonraki yıllarda teşhis kontrolden çıkmış herkes birbirine sende damar damar üstüne binmiş muhabbeti yapmıştır
Göbek düşmesi: Abi daha ne diyim Böyle de birşey var ve parmakla ovulunca yerine geliyor
Halüsinasyon (Sanrı) Duyu organlarından herhangi birisini uyaran bir nesne yahut uyarıcı olmaksızın alınan hissin varlığına samimi olarak inanma hali Beş duyunun herhangi biriyle ilgili olabilseler de en fazla görsel ve işitsel sanrılara rastlanır Akıl hastalıkları seyrinde ve madde kullanımında görülmesi mutaddır
Havale
Ani başlayan, birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süresi değişebilen şuur kaybı, soluk almada zorluk, kasılma ve çırpınmalarla seyreden nöbet Konvulsiyon
Havale dendiğinde ilk akla gelen çocukluk çağı ateşli hastalıklarında görülen ve febril konvulsiyon adı verilen nöbetler akla gelirBenim saflığım böyle ağır hastalıklarda yardım kuruluşlarının hasta çocuğun ailesine para gönderdiğini, bunun için havale geldi dendiğini zannetmemdir Bu inancımda annemin havale geçiren komşu çocuklarından bahsettiğinde "verme yarabbi" seklinde dua etmesi de rol oynar Ben bu şekilde dua etmeyi de "aman çocuğum ağır hasta olmasın da gelecek para eksik olsun" şeklinde yorumlardım Çocukluk işte

Hazım Bkz Sindirim

Hekim
İnsanların sağlığını koruyacak ya da hastalıklarını tedavi edecek çalışmaları sanat edinen kişi Tabip
Hani doktor denmesine bir lafım yok ama doğru olan doktoranın bir akademik kariyer olduğudur Tıp doktoru demek bir nebze doğru olabilir
Tarih şarlatanlarla hekimlerin bitmeyen mücadelesine sahne olmuş ve olmaktadır Günümüzde dikkat edilmesi gereken önemli bir konu Tıbbiye diplomalı şarlatan sayısının fazlalığıdır Bilinmesi gereken şudur: şarlatanlar her zaman için hekimlerden daha fazla hasta tedavi ederler veya daha az iddialı bir tabirle daha fazla hastayı memnun ederler Kullandıkları yöntemleri irdelememek kaydı ile bu pek de fena birşey olmayabilirGüzel ülkem insanının şarlatana rağbetini gördükçe, gazetelerin sıhhi sayfalarında yüzlerinde plastik gülüşleri ile gözlerimize bakan sahtekarlara rastladıkça "beter olun" hissi ile dolup kenara çekilmek göze kötü gözükmemektedir

Helikobakter Pilori (helicobacter pylori)
Helicobacter pylori midenin yüzeysek sümüksü tabakası ile mide epiteli arasına yerleşerek yaşamını sürdüren kıvrık veya spiral şekilli bir bakteridir Duedonal ülserlerin % 90'ı, mide ülserlerinin % 80'ninden sorumludur
Bir çok bilmiş hasta problemi de helikobakter üzerinedirİyi anlatılmayan ya da abartılan konu insanımızın çok ilgisini çekmiş ve bilcümle ahali HP peşine düşmüştür Birçoğu da midesinde helikopter çıktığını ifade ile doktora gelmektedirlerTabii ki konuyu önemli gelir kaynaklarımızdan olduğu için küçük görecek değiliz Lakin eşe dosta midenizde helikopter çıktı diye fazla üzülmeyin dediğimiz de bir gerçektir

Hemanjiyom Kan damarlarının düzensiz şekilde birikiminden oluşan iyi huylu tümör Damar yumağı
Hematoloji Kan ve kan yapım organları ve bunlara bağlı dokuların hastalıkları ile ilgili tıp dalı
Hemeroid
Bkz Basur

Hemipleji Bkz İnme

Hemofili Kanın pıhtılaşma mekanizmasında çalışan faktörlerden bazılarının eksikliği ile giden kalıtsal kanama egilimi hastalığı Temel özelliği gecikmiş, uzayan kanamalardır X kromozomuna bağlı geçtiği için kadınlar taşıyıcı erkekler hasta olurlar
Hemoglobin Kırmızı kan hücrelerinde bulunan, kanın oksijen taşıma işini yapan demir içeren kırmızı bileşik Temel işi oksijen taşımak olmakla beraber karbondioksit iletiminde de rol alır
Hemşire Kızkardeş Hasta, yaralı ve muhtaç bakımında ve tedavisinde rol üstlenen sağlık personeli

Hepatit
Karaciğerin çeşitli sebeplerle olabilen iltihabı En fazla görülen şekli virüslerle olanıdır Viral hepatitler A harfinden başlayarak sırasıyla B,C,D,E,G,H gibi harflerle simgelenir Kimyasal ajanlardan en fazla hepatit yapan alkol olup, ayrıca karbontetraklorür ve mantarlar da hepatit yapar
Hepatitlerin, özellikle de B ve C tipi hepatitin medyatik olmasıyla beraber poliklinik hizmeti veren iç hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, aile hekimliği uzmanlarının ve bilcümle birincil sağlık hizmeti veren hekimlerin pösteki sayma dönemi başlamıştır
Hepatit konusunda da diğer birçok konuda olduğu gibi hastanın ya hakiki bilgili ya da cahil olması tercih sebebidir Yarım bilgili ve medya doldurulmuşu hastaya laf anlatmak göbek çatlatan bir iş olup hekimi cidden yaralamaktadır Yapılan testlerin neden bu kadar pahalı olduğu üzerinde fikir yürüterek başlanan bu süreç testlerin açıklamalarının yapılamaması, bulaştırıcılığın anlatılamaması şeklinde sürer gider ve daha sonraki günlerde anlatılanı anlayamayan hastanın ailesinden gelen bilgi isteğı dolu tacizlerle sürer gider Halbuki konunun cahili hastaya "güzelim senin kanında mikrop var, kimseye kan verme, aileni aşılat, cinsel ilişkiye kaputsuz girme, girdirtme " demek yeter de artar O görev bilinciyle dolu olarak sözlerinizi yorumsuz dinler Denilenleri eksiksiz yapar Sorular sorun olmaz
Gelelim bir de halk arasında inatla devam eden bazı hepatit tedavilerineÖzellikle alın bölgesine iki kaşın arasına jilet vurup kan akıtarak nasıl tedavi olunduğunu halen anlamamış hallerdeyim Bu işi yapan çok bilen ablalar acaba aynı jileti mi kullanıyorlar yoksa steril davranıp her hastaya ayrı jilet mi açıyorlarBu da muamma Kola sarı ip bağlayarak sarılık tedavisi de bir başka seminer konusudur ki hiç girmeyelim (bilgi: wahşi)

Herpes simpleks
Dudak uçuğu ve genital bölgede enfeksiyona sebep olan virüs (HSV) Tip-I dudak uçuğuna sebep olurken, Tip-II genital bölge herpesinden sorumludur
Genital herpes bir deyimin doğmasına sebep olmuş bir enfeksiyondurİnsanların yanlız kalmaktan delice korktuğu şu günlerde çabuk oluşan samimiyetler yatakta bitmiyorsa taraflardan birinin genital herpesinin olduğu düşünülebilir Benzeri şekilde her türlü konuya girip te belli konulara giremeyenler için "herpes simpleks kompleksi" denebilmektedir (espri: wahşi)

Heteroseksüel
Karşıt cinse ilgi duyan
Efendim dünyadaki değişmelerin en fazla etkilediği kesim heteroseksüel insanlardır Öyle ki son zamanlarda medyanın gazı ve dahi insanların da giderek daha renkli şahsiyetlere ilgi duymalarıyla heteroseksüel sıfatı hakaret babında kullanılır hale gelmiştir Özellikle para sıkıntısını aşmış, eğlence dünyasi ile içiçe olan insanlarda cinsel tercih ifade ederken sıkıcı, eğlencesiz, giyim zevki olmayan demek yerine düzcinsel terimi kullanılmaktadır Bu sebeple bu alemin düzcinselleri de az saç boyası, tırnak cilası, parmak uçlarına kadar gelen makarna desenli kazaklar ve hareketlerine yerleştirdikleri bir kırıtma ile "öyle de olur, böyle de olur" havası vermektedirler

HIV AIDS e sebep olan "insan bağışıklık eksikliği" virüsü
Himen (kızlık zarı) Kadın cinsel organının girişinde bulunan ve genellikle ilk ilişki ile özelliğini kaybeden mukoza-deri kıvrımı
Hiperglisemi Kan şekerinin olması gereken değerlerin üzerine çıkması hali

IQ
Zeka bölümü
Orta bilmiş insanımızın en fazla kullandığı terimlerden biridir Öncelikle kendisine yüksek zeka seviyesi biçen nice orta-alt zekalı insanlar arasında komik olmaya devam edegelir Bir çok anne baba da çocuklarının ilk kelimeleri, ilk cümleleri ve çizdiği eciş bücüş şekillerden dahi olduğu kanısına varıp IQ ölçtürme yollarına düşerler Psikolog cemaatinin fazla bir şikayeti yoktur elbette

İdrar
Böbrekler tarafından oluşturulan boşaltım sisteminin son ürünü olan sıvı
İktidarsızlık
Bir kişinin ya da bir vücut bölümünün belirli bir hareket ya da işlevi yerine getirememesi Güç kaybı Yaygın kullanımda erkeğin cinsel ilişkiye hazır hale ulaşamaması
Yukarıdaki tanımlamada da gördüğünüz gibi iktidarsızlık denildiğinde esas olan lafı dolaştırmaktır Net olmayan tariflerle bir şeyler anlatmaya çalışan bir erkek hastanız varsa size muhtemelen sertleşme ya da cinsel istek kaybından söz etmeye çalışıyordurTecrübeli hekimler "akşam eve gittiğimde külçe gibi oluyorum", yahut "hiç keyfim yok, her yanım dökülüyor, erkenden uyumak istiyorum" ya da "hocam bana bir haller oldu neşesizim" cümlelerinin ardındaki mesajı alır gerekli soruları sorarlar Benim sorma şeklim kişiye göre değişir En sevdiğim "bu aralar cinsel performansınızda azalma var mı?" cümlesidir Performans lafı soruyu sevimli hale getirir Zira performans dendiğinde kişinin yapabilirliğini tescillemiş olursunuz ve bundaki hafif bir azalma da delikanlıyı bozmaz
Bir de konuyu çok daha farklı ve komplekse kapılmadan anlatan orta yaş üzeri erkekler vardır ki bunların tamama yakını dünyalığı iyi, komedi anlayışları yerinde, hafif tombulca ademlerdir Sırayla geçelim : "Hocam hanımla kardeş olduk" , "emin olun doktor bey işemeye zor buluyorum, değil ki öteki iş" , "İnan olsun aylardır hareket yok, geçen sabah bir uyandım sertleşmiş, telaşla hanımı uyandırdım, ama o zamana bizimki yine elden gitti" ve benzer ifadeler Bir de hiç unutmadığım 60 yaşlarında bir hastamın "Doktor beyciğim ne zamanki aseksüel oldum hayatın tadını aldım, şimdi kadınları canım kardeşim olarak görüyorum, hayatımın her anını daha güzel yaşıyorum" demesidirTabii arifim yoruma açık konular bunlar

İlk yardım
Ani bir yaralanma ya da rahatsızlık karşısında hekimin ilk müdahalesine kadar yapılması gereken işler
Bir çok üzerine üzerine vazife olmayan işte olduğu gibi ilkyardım konusunda da memleketimin insanı derin bilgi ve beceriye sahiptr Pardon derin bilgi olmaksızın beceriye sahiptir Bu becerinin sınırları biran önce tetanoz olsun diye yaraya at pisliği basmaktan, enkazdan kişiyi boynundan tutup çekerek çıkartmaya kadar uzanır Sözüm aklı başında okura: hekim gelene kadar abi hadi şu işin ucundan tutalım diyene "aman dokunma" derseniz hem siz rahat edersiniz hem de kazazedenin hayatının kurtulma ihtimali artar

İllüzyon
Görsel uyarıların yanlış algılanması Yanılsama
Espriyi yapmazsam ölürümİlluzyonun babası makyaj ve giyim kuşam ile olandır Bu konuda en çok söylenen de levis 501 kot içinde güzel duranın aslında güzel olmadığı, olayın bir kot illüzyonu olduğudur Detay mı? Bozar bizi arifim (fikir:wahşi)

İmpetigo
A grubu streptokok denilen mikroorganizmalar tarafından oluşturulan cilt iltihabı

İnfeksiyon
Vücut dokularının mikroorganizmalar tarafından işgali ve bu sebeple oluşan rahatsızlıklar İnfeksiyonlar tamamen belirtisiz olabildiği gibi hayatı tehdit edici düzeyde de olabilirler
İnme Bir beden yarısının tam felci Hemipleji
İnseminasyon
Spermlerin direkt olarak rahim içine aktarılması
Erkek: İnan olsun süper bir şey bu Yorgunluk yok, gayret ve zahmet yok
Kadın: İyi diyorsun da ben ne anladım bu işten

İnsomnia Uyuyabilme yetenegini kaybetmek

İmmünoloji
Bağışıklık bilimi Vücudun kendinden olanı olmayandan ayırması ve yabancı olana verdiği cevabı inceleyen bilim dalı
İnsülin Pankreasın beta hücrelerinden salgılanan ve kan şekerinin düzeyini ayarlamada en büyük rolü oynayan hormon
İntaniye İç hastalıklarının infeksiyon hastalıkları ile alakalı bölümü

İntihar
Kendi yaşamına son verme
Daha veciz bir ifade ile kendisinden başkalarını kurtarma (espri: wahşi)

İridoloji
Gözün rengini veren iris tabakasındaki değişiklikleri inceleyerek tanıya varma
Bir eski türkü vardır "özbek, türkmen, tatar, kırgızbunlar bir soydur" diye başlayan Hani birlik ve beraberlikte irki yakınlıkların önemini gösteren Benim de iridoloji deyince aklıma nedense bu türkünün değiştirilmiş hali geliyor"akupunktur, biyo enerji, kinesioloji, iridolojibunlar bir soydur" diye söylenmeye başlıyorum Devamında da bu konuda pratiği olanlardan ve kendince halka faydalı olmaya çalışanlardan özürler diliyorum Sonra da "auram var bu ellerde aman da çakralarım açıldı" diyerek ortamdan uzaklaşıyorum
İris Gözün rengini veren tabaka
İshal Sık ve cıvık dışkılama
İskelet Kemik ve kıkırdaklardan meydana gelen vücut çatısı
Jamais-vu
Görmedim bilmiyorum manasına gelen ve psikiyatrik rahatsızlıklarda görülen daha önceden bildiği birşeyi reddetme hali
Deja-vu halinin tam tersi Borçlulara bu da tavsiye edilir Bir de aldatılanların bu yöntem ile rahatladıkları ifade edilir
Jinekofobi
Bazı erkeklerin kadınların yanında duramaması hali
Emin olun sözlük için konulacak kelimeleri seçmede çok zorlandım Malum bütün tıbbi terimleri koymak akıllıca olmazdı Birkaç kelime koyup yayına geçmek de şanımıza yakışmazdı Ancak bu kelimeyi gördüğümde hiç tereddüt etmedim önce "bu ne abi yaaa?" dediğimi farkettim ve sonra hemen sözlük kelime listesine koydum
Jinekoloji
Kadın üreme organlarının hastalıkları ile ilgilenen tıp dalı

Jinekomasti
Erkekte memelerin birisi ya da ikisinin birden aşırı büyümesi
Delikanlı tabiattaki erkeği ciddi ciddi bozan bir durumdur Plaja gidemezsin, askerlik hizmetinde laf edenin haddi hesabı olmaz, omuzları öne doğru çıkartıp memeleri içeri çekersin Travestiler tarafından da kıskançlıkla süzülürsün
Kabakulak
Tükürük bezlerine yerleşen bir özel virüs tarafından yapılan hastalık

Kabızlık
Dışkının kıvamında sertleşme ile beraber sıklığında da azalma olması Zor dışkılama Peklik
Kabızın çeşitlerini inceleyecek olursak: ilk aklımıza gelen barsak kabzıdır ki mülayemet veren sinameki gibi bitkilerle ya da hazık bir hekimin verdiği çeşitli ilaçlarla çözülmesi mutaddır Zihinsel kabzın çözülmesi ise pek güçtür Halk arasında "jetonu düşmez" şeklinde veciz ifade bulan bu durum kişilerde idrak yollarının tıkanıklığında görülür Dış belirtileri bön bakışlar, omuzları belli belirsiz oynatma ve avuç içlerini anlatana dogru çevirip öylece durma şeklinde özetlenebilir Anlayış kabzı böyle; bir de izah ile alakalı kabz vardır ki adem her şeyi gayetle iyi anlamıştır ama anlatmaya çalışsa da becerememektedir Böylelerine "bari kekeme olaydın da biz de beklemeye razı olaydık" şeklinde latif ifadelerle takılmak adettir (espri ve osmanlıca yardım: sadullah abi)

Kadavra
Ceset Anatomik inceleme için kullanılan cansız insan vücudu

Kalp
Yürek Büyük ve küçük kan dolaşımının pompası olan adale
Tıp kitaplarından daha fazla edebi eserlerde sözedilen tek organ Detayını her yerde bulmak mümkün Kalpsiz den başlayan bu terane, taş kalpli ile devam eder ve kalbinde bana yer yokmuş üzgünüm ile sonlara gelir

Kalp krizi
Enfarktüs Kalp adalesini besleyen koroner damarlardan birinin ani olarak yetersiz hale gelmesi ile kalp kasının bir bölümünün ölmesi

Kalp pili (Bkz Pace-maker) -

Kalp yetersizliği Kalbin doku ve organların ihtiyacına yetecek kadar kan pompalayamaması hali

Kamburluk
Sırt omurlarının dışa doğru çıkıntı yapması ile oluşan ortopedik kusur

Kan
Damarları dolduran işlevsel sıvı
Milletçe önemsediğimiz, damarlarımızda dolaşmasından gurur duyduğumuz özel sıvı Bizi biz yapan şey Zaman içinde insan damarlarında asil kan dolaşmasının fazlaca önemi olmadığını duyumsuyor Elbette ki başka kan gezeceğine milletimin kanı dolaşsın Buna bir sözümüz yok Lakin insani özelliklerin, nezaketin, saygının tamamının yerine geçmiyor maalesef (amma politik konuştuk arifim ya)
Bir başka konumuz da karşısındakini kansızlıkla itham etmenin ülkemizdeki yaygınlığıdır Hoşuna gitmeyen bir hareketini gördüğün ademi kansız diyerek itham edersin Kıpırdayacak yer bırakmazsın

Kan grupları
Kırmızı kan hücrelerinin üzerlerinde taşıdıkları antijenlere göre ayrımı

Kanser
Bir hücre grubunun vücudun kontrol mekanizmaları dışında ve vücut aleyhine geri dönüşümsüz çoğalması hali

Kansızlık
Bkz Anemi

Karaciğer
Karın boşluğunun sağ üst kısmında bulunan, çok önemli fonksiyonları olan, kitle olarak vücudun en büyük organı

Kardiyoloji
Kalbin ve vücuttaki damarların, anatomi, fizyoloji ve patolojisini konu edinen bilim dalı

Kaşeksi
Organik ya da psikolojik sebeplerle olabilen aşırı kilo kaybı Bir deri-bir kemik tabir edilen hal
Bulimik mankenlerin ilave dertlerle psikolojileri iyice bozulduktan sonra aldıkları hal

Kaşıntı
Derideki serbest sinir uçlarının değişik nedenlerle uyarılmasına bağlı ortaya çıkan ve kişiyi o bölgeye fizik güç uygulamaya iten rahatsız edici his
Gördüğünüz gibi tanım çok açık, fizik güç uygulamaya iten rahatsız edici his deniyor Yani dövdüğünüz kişi için de "ama kendi kaşındı abi" demeniz gayet mantıklıKaşıntının nahoş his olmasının yanında çok keyifli hatta orgazma yakın tatmin duygusu veren bir şey olduğu da söylenebilir Bunun detayı ise ancak bilenler tarafından yapılır Kaşınan yeri kaşıdıkça kaşıntınız artar sözünün doğruluğu da tartışmalıdır

Katarakt
Göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi
İlk aklıma gelen çocukluk zamanımızda katarakt ameliyatı oldu denen yaşlıları bardak dibi gözlüklerle eve dönmesi ve birkaç hafta birilerinin koluna girerek evden çıkabilmeleriydi Bu amca ya da teyzeler daha sonraki hayatlarında gözlerini diktikleri çocukları ister istemez korkutan kişilikler olarak göze çarparlardı İlerleyen zamanla beraber göz içi lens uygulamaları ön plana çıktı da şimdilerde kimin katarakt ameliyatı olduğunu seçmek mümkün olmuyor Bunu söylemezsem de olmaz, katarakt insanların tamama yakınında bir şekilde ortaya çıktığından göz hastalıkları uzmanlarının en önemli ekmek kapısıdır

Kateter
Vücut boşluklarına sıvı vermek ya da almak amacı ile kullanılan özel hazırlanmış borucuklar
Keloid Yaralanan ya da kesilen bir cilt bölümünün iyileşirken beklenenden fazla ve kalın iz kalarak kaynaması Kötü iyileşme

Kemik
İskeleti meydana getiren ve eklemlerle birbirleriyle ilişkilenen katı yapılı cisimlerin her biri
Kemoterapi Vücudu hastalandıran mikroorganizmalarin ve kanser hücrelerinin ilaçla tedavi edilme yöntemi Genel kullanımda kemoterapi denilince kanser tedavisi akla gelir Bakterilerin ilaçla tedavisi ise antibiyoterapi şeklinde adlandırılmıştır

Kıkırdak
Sert fakat esnek olabilen bir çeşit bağ dokusu

Kıl kurdu
Yuvarlak solucanlardan olan ve özellikle çocukluk çağında çok görülen bir parazit türü Oksiyür
Sabahın seher vaktinde sokağa ve o zamanlar her yerde çok olan boş arsalara oynamaya gidip akşam ezanı eve döndüğümüzden olsa gerek bizim nesilde kıl kurdu herkesin ortak derdiydi Sevgili annelerimiz kakalarımızı gözden geçirir ve babaya durumu rapor eder, baba da ertesi akşama iğrenç ötesi tadı olan şuruplardan getirirdi Sabah aç karnına içilen bu şuruplar pederşahi ailede ciddi baba baskısı sayesinde yutulurdu

Kısırlık
Dişi ya da erkek cinse bağlı olabilen ve üreme yetisinin ortadan kalkmasını simgeleyen durum

Kızamık
Ciltte kırmızı-kabarık lekeler, gözde sulanma, bazen de beraberinde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan çok bulaşıcı bir çocukluk çağı hastalığı

Kızamıkçık
Döküntülü bir virüs hastalığı Kızamıktan daha hafif seyreden, çocuklarda zararsız sayılan ancak gebelerde anne karnındaki çocukta sakatlıklara sebep olabildiğinden dolayı tehlikeli addedilen döküntülü hastalık

Kinin
Sıtma ilaçlarının en bilineni

Kireçlenme
Artroz da denilen eklem dejenerasyonlarının genel adı Ekleme komşu kemik yüzeylerinde kalsiyum tuzlarının yoğunluk artışı kireçlenme denmesindeki temel sebeptir

Kist
Bir zar ile çevrili içi sıvı dolu oluşumlara verilen genel ad

Kleptomani
Önüne geçilemeyen hırsızlık isteği
İlk akla gelen güzel vatanımda neden bu illete duçar olanların fazla olduğu Öyle ya bir şeyin başına gelende ya da hasbelkader bir musluğu açıp kapatması istenende hemen kleptomani gelişiveriyor Bu ülkenin suyu ya da havasından mı bu hastalığın sıklığı bilinmez

Kodein
Öksürük kesici özelliği de olan ve bağımlılık yapma riski taşıyan güçlü bir ağrı kesici
Kodein, yakın zamana kadar bazı ilaçların içinde sınırlı miktarda bulunurdu Özellikle öksürük ilaçlarını kullananlar bağımlı hale gelirler öksürmeseler de ceplerinde taşırlar ve hatta yeşil reçete ile satılanları değişik doktorlara yazdırıp yedeklerlerdi Devletimiz aldığı tedbirlerle bunun önüne geçti de kırk dereden su getirip kodeinli ilaç isteyenler kayboldu Hatta anlatılan kodeinli öksürük ilacı bağımlılarının başka evlerde hemen banyoya gitme ihtiyacından bahsedip ecza dolabını karıştırması ve bulduğu tanıdık ilaçları çalması durumu da vardır (anı: wahşi)

Kodeks
İlaç ya da gıda formülasyonlarını gösteren resmi kitabin ismi

Koitus
Cinsel birlesme
Bunun manasını anlattığımda ilk tepki "abi adını bilmeden ne çok şey yapıyormuşuz" şeklinde oluyor (espri:wahşi)

Kokain
Lokal uyuşturma özelliği sebebiyle önceleri tıpta kullanılmış olan bağımlılık yapıcı uyarıcı madde
Zenginlerin keyif maddesi olarak da bilinen bu madde ile alakalı efsaneler çokçadır özellikle kokain-seks ikilisi hakkında hikaye dinlemeyenimiz yok gibidir Kimileri de bunun tamamen göreceli olduğunu söyleyip o kadar masraf ettikten sonra yapılacak her işin insana mecburi zevkli geleceğini söylemektedirler Bilinen şey: sosyete tabir edilen iki dirhem bir çekirdek giyinip piyasa yapan, birbirlerinden çabuk sıkılan ama halkayı bozmamak için yine de aynı çevrede sevgili değiştiren, bugün sizdeyiz yarın da bize gideriz ekibinin bu maddeyi yakından tanıdığıdır Muhtemelen ilaç olarak kullanıyorlardır günahlarını almayalım

kolaycı hekim teşhisleri
Kansızlık kireçlenme asteni sinir gerginligi , diz kapağının boşluk yapması, karaciğer yağlanması aklınıza gelen her tür kolay ve cankurtaran teşhisi yazınız lütfenYayınlamayan ne olsun
Sinir ucu iltihaplanması (Bilgehan yolladı) Benim de yıllardır çözemediğim bir teşhistir ama cidden kullanışlı olduğunu söyleyebilirim Diabetlisine, yaşlısına, yatalağına, zonalısına rahat rahat söylenebilir

Kolera
Vibrio Cholera tarafından yapılan, aşırı sulu , ince barsak tipi ishallerle kendini belli eden ölümcül barsak hastalığı

Koli Basili
Oksijene gerek duymadan yaşamını sürdürebilen, hastalandırıcılık özelliği düşük olmakla beraber insan dışkısında bulunduğundan su kirlilik ölçümlerinde önemli olan bakteri
Şimdilerde pek duymuyoruz gençlik günlerimizde koli basili ölçümleri ve hangi sahilde ne bulunduğu pek bir önemliydi Gündelik raporlar gazetelerde çıkar yetkililerden tedbir almaları istenirdi Nerede bu devlet nidaları koli basili ölçümleri fazla çıkan plajlarda yankılanırdı Arifim bir de bu nerede bu devlet muhabbetine de girelim Embesil maddesine ek yaparız artık

Kolit
Kalın barsak yangılarının genel adı
Yediden yetmişe hekimler ve vatandaş tarafından tepe tepe kullanılmış bir teşhis Karnı ağrıyandan aralıklı ishal olana, kabız olanlardan karında gurultu hissedene kadar her kime söyleseniz uyar Koliti olduğu söylenen vatandaşım da her gittiği hekime muharip gazi nişanesi gibi benim kolitim var lafını söyler Özellikle spastik kolon denilen durum varsa hekim de hastaya "gülüm senin kolitin sinirsel" dediyse bu çevredekilere "beni sinirlendirmeyin yoksa kolitim azar" şeklinde yansımaktadır

Kolon
Kalınbağırsak Sindirim borusunun özellikle su ve minerallerin emilimi ile vazifeli son kısmı

Kolonoskopi
Anüsten girilerek fiberoptik bükülebilir sistemler vasıtasıyla kalınbağırsağın incelenmesi işlemi
Bu da delikanlıya yakışmayan teşhis yöntemlerinden birisidir Ülkemin erkek insanı bunu kabul edene kadar kırk dereden su getirir Neyse son zamanlarda dormicum isimli ilaç sayesinde başlarına geleni hatırlamıyorlar da biraz rahat gibiyiz

Koma
Dışarıdan yapılan şiddetli ağrılı uyaranlara dahi cevap verilemeyen şuur kaybı
Komplikasyon Bir hastalık, rahatsızlık, tıbbi tedavi ya da operasyon gidişi esnasında ortaya çıkan ve ana tabloyu ağırlaştıran beklenmedik durum

Kontakt lens
Gözün kornea tabakası önüne yerleştirilerek kırma kusurlarını düzeltmede kullanılan mercekler
İnsanın en önemli özelliği gözleri ve bakışlarıdır, malumunuz Renkli kontakt lenslerin kullanıma girmesinden ve zenne taifesi arasında yagın hal almasından sonra kimin nasıl baktığını anlayamaz olduk Bugün kahverengi bakanlar ertesi gün yeşil yeşil bakmaya başladılar Yok itirazımız ama sadece şaşırtılmaya karşıyız

Kornea
Gözün saydam tabakası

Koroner
yoğun bakım
Kalp damar hastalıklarının seyrinde kalp krizi, ritim bozuklukları ve benzeri durumlarda hastanın kalp performansının yakından izlenmesine ve ani müdahale edilebilmesine olanak sağlayan ünite
Abi bir de duygu durumundaki bozukluklar için yoğun bakım olsa Perdeleri çekili bir oda, kafaya kadar çekilmiş bir yorgan, her daim bir şeyler isteyip istemediğini soran bir anne Maksimum nazlanma ve terslenme hakkı verilse insanaHer yıl bir kez boyle bir yoğun bakım tedavisinden geçilse (fikir: wahşi)

Kortizon
Böbreküstü bezlerinden salgılanan ve birçok önemli işlevi olan hormon Sentetik olarak elde edilmiş hali tıpta yaygın kullanım bulmuştur Bağışıklık sisteminin rol aldığı hastalıklarda kullanılması çok sıktır
Kendisi de tedavide kullanan hekimler de öcü olarak gösterilir Kimler tarafından: az bilen ve fakat sesi çok çıkan tıp ve medya ahalisi tarafından Uzun dönem kortizonlu ilaçlar kullanması gereken ve etrafakiler tarafından vazgeçirilen birçok hasta hayatını bu insanlar yüzünden rahat yaşayamamaktadır Ey ahali bilin ki kortizon içeren ilaçlar yerinde bullanıldığında hayat kurtarıcıdır bu biiir Hekiminize güvenmiyorsanız lütfen başka verdiği ilaçları da almayın ve hekim değiştirin bu ikiii Komşu semiha teyzenin lafına bakıp da iki haftalık kortizon kullanımıyla kemiklerinizin kurabiye olacağını zannetmeyin bu üüüüç
Ve tabii lafım hekimlere, ne olursunuz verdiğiniz her ilacın günahını ve sevabını tartarak verdiğinizi hastalara anlatın Yok bunu yapmayacaksanız dükkanı daha fazla açık tutmayın kimse yorulmasın

Köpek memesi
Koltukaltındaki ter bezlerinin iltihaplanarak şişmesi

Körlük
Görme yetisinin kaybı

Kramp
Bir kas ya da kas grubunda ani gelişen istemdışı ağrılı kasılma

Kromozom
Hücre çekirdeğinde bulunan genetik informasyon taşıyan yapı

Kuduz
Merkezi sinir sistemini etkileyen ve öldürücü olabilen, tüm memelilerde görülebilen bir virüs hastalığı

Kulak
Bkz Beş Duyu

Kulunç
Eğlencelik olarak alınmış gayritıbbi terim
Valla bunun ne olduğunu tam olarak kavrayabilmiş değilim Lakin kulunç denildiğinde aklıma kürek kemikleri üzeri ve civarındaki kaslar geliyor Bunlar sanırım cereyanda falan kaldıklarında kasılıyorlar ve kişi de "kulunçlarım azdı" moduna giriyor Kulunc üzerinden gidilerek yapılan birçok işlem ve tanımlama da var Birisi size kuranderde durma kulunçlarına dokunur diyebilir Yahut sırtım ağrıyor dediğinizde "gel kocum senin kulunçlarını kütürdeteyim geçsin" diyerek belden yukarınıza sarılıp grekoromen güreşteki kle pozisyonu alabilir Bir başka zamanda mahallenin yaşlısı bir teyze yanınızda yüzüstü uzanıp "yavrum kulunçlarımı parmağınla ez pek ağrıyorlar" diyebilir İşte buraya kadar yazdıklarımız dumur durumuna düşmemeniz için hizmet kabilindendir Biline

Kurdeşen Bkz Ürtiker

Kuvöz
Erken doğumlarda dış ortamda yaşayamayacak prematureye rahim ici hayata yakin bir ortam sağlayan alet

Kürtaj
Kazıma Yaygın kullanımda istenmeyen gebeliklerin rahim iç yüzünü kazıyarak sonlandırılması işlemi

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Eğlenceli Tıp Sözlüğü

Eski 12-04-2007   #2
RaHaTSiZ

Laparoskopi

Ların boşluğuna tanı veya tedavi amaçlı optik-cerrahi sistemlerle bir ya da fazla delikten girilerek yapılan müdahale

Larenjit
Ses çıkarmada ana organ olan larenksin iltihabı

LASIK
Gözün ön tabakasında laser yardımı ile yapılan kırma kusuru tedavisi

Lavaj
Yıkama Vücuttaki bazı boşlukların yıkanması işlemi olup yıkanan organın ismi başa getirilerek adlandırılır Mide lavajı, vajinal lavaj, dış kulak yolu lavajı gibi

Lavman
Teşhis, tedavi ya da boşaltma maksatlı olarak kalın barsağa makattan sıvı verilmesi işlemi
Etkili lakin yapılanda nahoş hisler uyandıran bir yöntem Bir de söylenecek şey, halkımın bu ismi telaffuzda çektiği zoruktur Yarıya yakın insan lavman demek yerine lavma, lovma ya da lağım demeyi tercih eder ki sonuncusu teknik olarak doğru sayılabilir

Lenf sistemi
Doku aralığı sıvısının alınarak göğüs boşluğunda ana toplardamara dökülmesini sağlayan kilcal damarlar ve düğümcükler sistemi

Lenfoma
Lenf sistemi kökenli habis tümörlerin genel ismi

Lens
Göz merceği Kırma kusurlarını düzeltmek icin kornea önüne yerleştirilenlere kontakt lens, katarakt operasyonu esnasında göze konanlara göziçi lens denir

Lepra (cüzzam) Cilt başta olmak üzere sinir dokusu ve diğer organlarda yavaş ilerleyen hasarlara yol açan bir bakteri hastalığı

Lezyon Travmaya ya da başka bir patolojiye bağlı olşan doku hasarı ya da fonksiyon kaybı

Libido
Cinsel istek ile alakalı içgüdüsel enerji
Üzerinde yıllarca konuşulması mümkün bir konu Türk erkeğinin eşi menendi bulunmaz libidosunun destansı anlatımı zaten binlerce sahife sürer Erkek muhabbetlerinin temel taşı skor rakamı ve ayarın nasıl verildiğidir Gerçi bazı kendini bilmez bilim adamları tutup araştırma yapmışlar ve bizim erkek ahalisinin erken boşalma ve haftalık cinsel ilişki sayısı açısından acınacak halde olduğunu tesbit etmişler ama ne gam Mühim olan yaptığımız kahramanlık değil onu hikaye edişimizdir
Soru: Erektil disfonksiyon ile libido arasında bağlantı var mıdır, ya da ne şekildedir? (Burak 312006)
Cevap: Libido olmasına hatta artmış olmasına rağmen erektil disfonksiyon olabilir Kısacası istek çok, gayret var fekat muzafferiyet yok ise libido var ama ereksiyon olmuyor demektir Libido yok ise adem oğlu uğraşmamayı yeğler, yer içer ve flatus lar arasında uyur(dryagci 412006)

Lipid
Yağların genel adı

Lipom
Yağlı dokunun iyi huylu tümörü

Liposuction
Ciltaltındaki fazla yağların özel vakum yöntemleri ile alınması
Şurası bilinmelidir ki her hal ve şartta şişman kadın daha ucuza gelir Durun hemen söylenmeye başlamayın yine antifeminem yaklaşıyoruz diye Açıklaması var: ülkemin maddi hali düzgün böreksever kadın populasyonunun boş zamanlarında neler yaptığını gözden geçirelim Birinci adres yosun ve çamur ile adamı zayıflatan ya da incelten dükkanlardır Bu dükkanlarda çok bilmiş hatunlar bulunur ve müşterilerine nedendir bilinmez "canım" diye hitap ederler Ayrıca LPG vardır, pasif jimnastik vardır, efendim daha neler neler vardır Amma ille de son nokta liposuction olup işin esası yağlı bölgelere dürtülen şiş benzeri boru materyal ile yağların emilmesi esasına dayanır Etkili bir yöntem olup fiyatı da kallavidir Neticede kilolu fakat neşeli olan birisi bu tezgahlardan geçip de parasından olmuş birisinden daha iyidir biline

Lohusalık
Doğum sonrasındaki 6-8 haftalık dönem

Lösemi
Kan kanseri Kan oluşum sisteminin hücrelerinden bir serinin kontrolsüz artması ile oluşan habis hastalık

LSD
Halusinojen adı verilen hayal gördüren keyif vericilerin en iyi bilineni Liserjik Asid Dietilamid

Lumbago
Akut bel ağrılarına verilen genel isim

Makat
Bkz Anüs

Malarya Bkz Sıtma

Malformasyon
Oluşum bozukluğu, kusurlu oluş ya da sakatlık

Malta humması
Bruselloz Hayvanlardan bulaşabilen, kendine özgü ateş seyri ve diğer belirtileri olan bir bakteri hastalığı

Mamografi
Memelerin özellikle tümörler açısından radyolojik olarak taranması yöntemi
Kadın cinsine periyodik işkence, görüntüleme merkezlerine devamlı gelir manasına gelen bir inceleme yöntemidir Bir yerde mamografinin acısına hazırlık yapabilmek için yapılacaklardan bahsediyordu İlk yapılması gerekenin arabanızın bagaj kapağını açmak ve memeleri alt kenardaki kilidin iki yanına koyarak hızlıca kapatmak olduğunu yazmışlardı Bu acıya dayanan mamografiye de dayanır şeklinde ifade edilmiş olup buna da itiraz edenler vardı Karşı çıkanlar damperli kamyon arka kapağında memeleri sıkıştırıp denemek lazım geldiğini ifade ile tezlerini savunuyorlardı Abarttık elbette Bilinmesi gereken bu yontemin gerçekte de işe yaradığı ve belli aralıklarla yaptırılırsa ve ultrasonografi ile desteklenirse tanı koymaya yardımcı olduğudur

Mamoplasti
Memenin cerrahi yöntemlerle yeniden şekillendirilmesi
Rinoplastiye bulaştık arifim, buna da bulaşmasak olmaz Burada en önemli ve de çetrefilli konu ; burun pek ortada iken memelerin (genellikle) saklı olmasıdır Eh o kadar para verilmiş ya da sevgili-koca gönlü yapılmış bunların yapılı ve ne kadar muhkem olduğunu birilerine göstermek lazım Bunu yaparken birkac yöntem kullanılır ki en bilineni "ay askım düştü göğsüm dışarı fırladı" yöntemidir (teşekkürler Pakize Suda) İkinci yöntem de dedikodu yahut "diyorlar ki" yöntemi ile memelerin yapılı olduğunun aleme duyurulmasıdır

Mani
Aşırı uyarılmışlıkla giden duygudurum bozukluğu

Mantar zehirlenmesi
Doğadaki zehirli mantarların yenmesi ile ortaya çıkan ve basit kusmalardan ölüme kadar gidebilen bir dizi rahatsızlığın ortak adı
Aslında hiç de komik bir durum değil ama üzerinde durulmaya değer Kırsal bölge insanının kolay elde edilene düşkünlüğünden mi yoksa benim bir türlü keşfedemediğim lezzet farkından mı bilemiyorum ama yurdumda doğadan mantar toplama sporu pek yaygındır Tabii kulaktan kulağa oynama misali hangi mantarın zehirsiz olduğu da giderek unutulur ve bilmeden mantar toplayan ailenin tamamının mantar zehirlenmesi ile telef olduğu haberlere konu olur Burası nasihat mahiyetinde, siz siz olun doğadan mantar toplayıp yemeyin, alemin dolduruşuna gelmeyin

Marihuana
Esrar

Mastit
Mememnin özellikle emzirme döneminde görülen ve bakterilerle oluşan iltihabı

Mastürbasyon
Görsel işitsel uyarılar ve/veya erotik fantaziler eşliğinde kişinin kendi kendini tatmin etmesi
Eski yayınlarda el ile istimnaın envaı (elle tatminin çeşitleri) başlığı altında incelenen bu durumdan genellikle üstünkörü bahsedilerek geçilmiş ve dahi umumiyetle muzır (zararlı) birşey olduğundan söz edilmiştir Özellikle fazla masturbasyon yapanlarin verem olacakları, zayıflayacakları, gözlerinin kör olacağı , işlerinde ve derslerinde başarısız olacakları gibi ispatlanamamış savlar bu işi sevenleri işlerine fazlaca bağlamıştır
Hoşuma giden bir anı: İsmini vermesek doğru olacak bir şairimizin gençlik döneminde masturbasyon aleyhine birçok yayın olduğundan bahisle, günün birinde bir yabancı makalede zararsız olduğunu okuyup çocuklar gibi sevinmesi ve eşe dosta "bakın işte zararı yokmuş" diye ilan etmesidir
Yine Orhan Pamuk'un "padişah efendimizin otuzbirci maymunları" şeklinde belirttiği benzetme de hoş ve keyif vericidir Öyle ya; padişah maymunu olmak ne rahat olmalıdır ki sabah akşam istimnadan başka yapacak pek bir iş te yoktur
Biliyorum aşağıdaki şekli ergenlik maddesinde de kullandım Malumunuz mevzu ile alakalı rekorların kırıldığı dönem ergenliktir

Mazoşizm
Fiziksel ya da psikolojik acıdan (işkenceden) zevk alma hali

Megalomani
Kişinin kendi düşünsel ve bedeni yeteneklerine aşırı değer vermesi ve kendini büyük görmesi hali
Şimdilerde kendi halinde efendiden bir profesör olan sınıf arkadaşımızı hatırladım Bir kaç aklıevvel arkadaş fakülte son sınıfta kendisini sıkıştırmıştık ve "sen megalomansın oğlum" şeklinde nazik olmayan bir şekilde suçlamıştık Bize kızıp birkaç gün küsmüş, aramıza döndüğünde "düşündüm de söylediğinizin mega kısmı doğru, ben gerçekten büyüğüm" demişti

Melanin
Deride, gözün ağ tabakasında ve saçta bulunan koyu renkli boya maddesi

Melankoli
Bulunulan duruma göre aşırı bir hüzün olması ile kendini gösteren duygulanım bozukluğu Ağır depresyonun eski kullanım şekli
Meme İnsanda göğüs kafesi üzerinde bulunan, kadında süt verme işlevi için özelleşmiş, erkekte fonksiyon yapmayan iki adet organ

Menenjit
Beyin zarı iltihabı

Menopoz
(Ayrıca BkzAdet) Kadında cinsel erginlik döneminin sona ermesi Adetten kesilme

Menstruasyon
Bkz Adet

Metabolizma
Organizmadaki kimyasal ve fiziksel olayların tümünün toplamı Metabolizma olayları yapım-oluşum içeriyorsa "anabolizma", bozunum-yıkım içeriyorsa "katabolizma" adını alırlar
Metabolizma muhabbeti de epey su kaldıran bir konudur Okumuş yazmış tombul elemanların tamamı kendi metabolizmalarını suçlayarak bahane bulmaya çalışırlar Bir çoğu da ikna kabiliyeti yüksek ve zeki ademler-hatunlar olduğundan çevrelerini de ikna ederler "Su içsem yarıyor" lafının modernize hali "metabolizmam yavaş" olarak ortaya çıkmıştır ki belli başlı hastalıklar dışında külliyen hikayedir
Metastaz Kanserli dokunun köken aldığı dokudan uzak bölgelere sıçraması hali

Mide
Ağızda başlayıp anüste biten sindirim kanalının yemek borusu ile oniki parmak barsağı arasında kalan ve öğütme işleminin çoğunu yapan en geniş kısmı
Mide üzerine yapılan bayat espri ve söylenen deyimin de haddi hesabı yoktur Midesi kalkmak tan tutun da geniş mideli ya da midesiz terimlerine kadar söylenecek şey çoktur Benim mide konusunda söyleyeceğim şey ilk ergenlik dönemindeki midesiz hallerimi deli gibi özlediğimdir Bilinen şeydir o dönemde ergen yaratıkları tatlı üzerine ekmek içi zeytinyağlı dolma yeyip, dondurma ile devam ederler ve üzerine de mutlaka çerez ya da gofret atıştırırlar ve midelerine birşey de olmaz

Migren
Periyodik başağrılarının bir grubuna verilen isim
Başağrısının semptomdan çok bir mesaj olduğu düşünülürse migren de bu grup içerisinde önemli bir yer tutar Seksten kaçmak için basit başağrısının bahane olduğu düşünülürse migren gibi çetrefil bir başağrısı katmerli bir sebep olur Burada temel ihtiyaç başağrılarınıza migren diyecek bir doktorun bulunmasıdır ki hastanın anlattıklarını dinlemeyen doktor sayısının fazlalığı sebebiyle bu da gayet kolaydır Başınızın yarısının aralıklarla ağrıdığını söylersiniz Doktor migren der Rahat edersinizİyi geceler

Mikrop
Mikroskop ile görülebilen ve özellikle de hastalığa sebep olabilen hayat birimlerinin ortak adı
Hastalık amillerine verilen ismin gündelik kullanımda sevimlilik belirtmede işe yaraması ilginçtir Yaramaz çocuklardan gülümseyerek söz eden anneler yavrularının "çok mikrop" olduğunu anlatırlar Komik birisini ifade için "ne mikrop herif" denir Ya da en güzeli, seks imalı espri yapan delikanlıya yeni çıkmaya başladığı kız arkadaşı "mikropsuuun" deyip omuzuna yumruk atarsa işler iyiye gidiyor demektir Ben sevimli hitaplardan "hayvan" denmesini tercih edenlerdenim ama "mikrop" denilmesini isteyen adem sayısı daha fazladır

Miyopluk
Gözün ön-arka çapının artması sebebiyle uzağı görememe şeklinde ortaya çıkan görme kusuru
Bayat espri yapmak için kullanılan bir tıbbi terim olmakla ünlenmiştir Siyasi miyopluk tan tutun ekonomik miyopluğa ve stratejik miyopluğa kadar bir dünya yerde kullanılır Pek gülünmez Zaten kullananlar da karşısındakine küfür etmek yerine kullandıklarından gülünmesini beklememektedirler
Tescilli miyopluğun bir faydası da görmezden gelme kolaylığıdır Görmedim, yahut seçemedim dersiniz kimse ağzını açıp laf edemez (fikir: wahşi)

Mongolizm
Zeka geriliği ile bazı bedeni kusurların birarada görüldüğü bir kromozom hastalığı

Muayenehane
Hekimlerin hastalarını kabul ettiği özel daire ya da bölüm
Doktoru altın hastaneye koymuşlar da yine "aah muayenehanem" demiş (espri: Erkut Attar)
Doktorların, kendilerini psikolojik olarak daha iyi hisetmeleri sebebi ile, hastalara daha iyi davrandıkları yer(espri:drage)

Mutluluk çubuğu Bkz Penil protez

Müsekkin
Yatıştırıcı ilaçların ortak adı

Müshil
Dışkının cıvıklaşarak dışarıya boşaltılmasına yarayan ilaçlar Her dışkıya çıkartıcı ilaç müshil olarak kabul edilmemelidir Eski hekimlerin ayrımında dışkıyı yumuşatıp çıkmasını kolaylaştıran ilaçlara "müleyyin" , barsağın tamamını boşaltanlara da müshil denirdi
Eh bu terminolojiye girdik devamını da getirelim Sertleşmiş dışkının çıkarılmasındaki zorluğa "kabz" denmekle, bu aynı zamanda tutmak manasına gelmektedir Dışkının kolayca çıkan ve fazla şekilli olmayanına da "mülayim" denmektedir Müleyyin lafı da yumuşatan, yani mülayemet veren anlamındadır

Nabız
Kalbin kasılması ile ortaya çıkan kan pompalanması hadisesinin yaptığı basınç dalgasının atardamarlarda hissedilmesi ya da gözle görülmesi

Narkoz
Bkz Anastezi

Narsizm
Kendi kendini aşırı sevmek Kendine hayran olmak
Çok da fena bir durum değil Öyle ya kendine hayran olan, otomatik olarak başkalarının da kendisine hayran olacağını düşünürBu hayranlığın devamı için de kozmetik ve tıbbi girişimlerin yardımına ihtiyaç duyar Ekonomik aktivitenin artmasına yardımcı olur

Nasır
Derinin dıştaki kuru sert tabakasının uzun süreli sürtünme ya da basınç ile kabuksu-boynuzsu hal alması

Nefrit
Böbreğin iç yapısındaki iltihabi süreçlerin yaptığı hastalıkların genel adı

Nefroloji
Tıbbın böbreklerin işlevsel hastalıklarını inceleyen dalı

Nekrofili
Ölüsevicilik

Neşter
Bkz Bisturi

Nevralji
His sinirlerinin dağılım alanlarında hissedilen ağrılar

Nevrol
Cemal Muhterem hocam, "Nevrol Cemal" adlı müstahzar hakkında bir maddeye ihtiyaç olduğu kanaatindeyim zannediyorum Bu eksiği en kısa zamanda doldurursanız, biz de müstefid oluruz Haddizatında internette ararsanız, Nevrol Cemal'in ne olduğunu anlatan bir metin bulamazsınız Baki salamlar efendim(Ferhan Baba)
Teskin edici olduğu iddia edilen nane tadında alkol bazlı bir sıvı ilaç olup faydası kendinden menkul olmakla beraber ayılan bayılan taifesinde bir zamanlar bolca kullanılmıştır Daha ileri bilgi sahibi olanlardan bekleriz efendim (DrYağcı)

Nezle
Burun mukozasının iltihabının ön planda olduğu virus enfeksiyonu

Nöroloji
Asabiye Sinir sistemi hastalıkları ile ilgili tıp dalı

Nöroşirürji
Beyin ve sinir cerrahisi Sinir sistemi rahatsızlıklarının cerrahi yöntemlerle sağaltılmasını amaçlayan cerrahi bilim dalı

Obezite
Kişinin boyuna göre belli limitlerin üzerinde kilolu olması hali Aşırı şişmanlık
Son yıllarda obezlere layık görülen muamele sonrasında bu insanlar birleşip örgütlenseler ve topluma savaş açsalar haklarıdır Aşırı kilolu olanların televizyonlarda öcü gibi gösterilmesinden tutun da gözümüze sokulan diyetlere kadar herşey bu isyanı haklı kılıyor Hele de çok mütenasip vücutlu bir takım diyet-metabolizma uzmanlarının boy boy ve ille de "ben ne kadar sıhhatliyim" diye bağıran fotoğraflarına bakmak bulantı uyandırıyor Zararlı değil demek haddimize değil ama herşeyin günahının kilolara yüklenmesi de acımasızlık

Obsesyon
Kafadan atılamayan sabit fikirler Saplantı

Odiyoloji
Duyma ölçümleri ile ilgili dal

Odiyometri
İşitme ölçümü işlemi

Oftalmoloji
Göz sağlığı ve hastalıkları ile uğraşan tıp dalı

Oftalmoskop
Göz içi ve göz dibi muayenesinde kullanılan alet

Oksiyür
Bkz Kıl Kurdu

Omurga
Bedenin dik durmasını sağlayan birbiride kıkırdak dokular ve bağlarla tutunan, içerisinden omurilik geçen kısa kalın kemiklerden oluşan yapı

Omurilik
Omurga kemikleri arasından geçen kanal içinde bulunan ve merkezi sinir sisteminin uç kısmını oluşturan, sinir liflerinden meydana gelen kısım

Onkoloji
Habis tümörlerin tanı ve tedavisi ile ilgili tıp disiplini

Operasyon
Ameliyat, cerrahi müdahale
ORGANLARLA ALAKALI DEYİMLER VE KÜFÜRLER
Aklıma ilk elde gelenleri yazdım ilaveler sizden
1 Kabız olmak 2 ülser olmak 3 fıtık olmak 4 ciğeri beş para etmemek 5 dalaksız olmak 6 yüreksiz olmak 7 mangal gibi yüreği olmak 9 göbeği çatlamak 10 kafası atmak 11 yüreği şişmek 12 karnı almamak 13 midesi geniş olmak 14 kulağı delik olmak 15 gözü açık olmak 16 gözünden tanımak 17 kıçı tutmamak 18 bileği kuvvetli olmak 19Kafası almamak (hesapçı), 20 burnunun dikine gitmek(hesapçı)

Orşit
Testis iltihabı

Ortopedi
Vücudun hareketini ve duruşunu sağlayan kemik kas ve bağ dokusundan oluşan lokomotor sistemin sağlığı ve hastalıkları ile ilgili tıp dalı

Osteomiyelit
Kemik ve iligin birarada olan iltihabı

Osteoporoz
Kemiklerde kalsiyum tuzlarının birim hacimde olması gereken miktarın altında olması Kemik erimesi

Otit
Kulak iltihabı

Otizm
Duygusal ve sosyal ilişkilerde kısıtlılık ve zorluk, dilin gelişiminde gecikme ve problemler, kısıtlı ilgi alanı ve garip tekrarlayıcı davranışlarla karakterize bir hastalık Pek çok alt tipi olduğundan tanı konması zordur

Otopsi
Bedenin ölüm sonrası iç organlar ve vücut boşlukları dahil olmak üzere incelenmesi

Otoskleroz
Kulaktaki hareketli kemikciklerin arasındaki eklemlerde ortaya çıkan hareket bozukluğu Kulak kemikçikleri kireçlenmesi

Ödem
Dokularda hücreler arası kısımda normalden fazla sıvı toplanması Ödemler kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında olduğu gibi genel sebeplere bağlı yaygın ödemler şeklinde olabildiği gibi travma ve enfeksiyonlara bağlı olarak lokal ödemler de görülebilir

Ödipus kompleksi
Erkek çocuğun anneye duyduğu yakınlık sebebiyle baba düşmanlığı ve buna bağlı kompleks ruhsal olaylar zinciri

Öfori
Olması gerekenden fazla bir iyilik ya da uyarılma hali Patolojik mutluluk

Öksürük
Gırtlak kapakçığı kapalıyken karın kasları, diyafram ve solunum kaslarının kasılması ve kapakçığın ani açılması ile havanın yüksek hızda ve sesli olarak dışarı atılması

Östaki borusu
Orta kulak ile boğaz arasında orta kulağın basıncını düzenlemeye yarayan geçit

Östrojen
Yumurtalıklardan salgılanan ve kadında dış cinsiyet belirteçlerinin (memeler, cinsel organ ve vücuttaki özel yağ dağılımı) gelişmesini sağlayan temel kadınlık hormonu

Ötanazi
Kişinin kendi isteği ile hayatına son verilmesi Yasal olmayan ve üzerinde tartışmalar devam eden bu konu daha çok tedavisi mümkün olmayan ve hastanın aşırı ızdırabı olan ölümcül hastalıklarda gündeme gelmektedir
Pace-maker Kalp pili Kalbin ritim bozukluklarında ihtiyaca göre değişen yahut sabit aralıklı elektriksel uyarıyı kalbe vererek suni kasılma yapan cihaz

Palpitasyon
Kişinin kendi kalp atışlaını hissetmesi hali Taşikardi yani kalbin normalden hızlı atması durumu ile beraber de olabilir ancak şart değildir

Panik bozukluk
Panik atak olarak da bilinen bu durum çarpıntı,terleme, başdönmesi, boğulma hissi, çıldırma korkusu, ölüm korkusu, kendini kaybetme hissi, ürperme, bulantı gibi birçok belirtinin tamamının ya da çoğunun birarada olduğu rahatsız edici bir haldir Panik atak olarak meşhurdur

Pankreas
Karın boşluğunun arka duvarında üst kısmında bulunan, karaciğer, dalak ve safra kesesi ile oniki parmak barsağı komşuluğundaki salgı organı Pankreas bir yandan sindirim enzimleri imal eder ve bunlar safra sıvısı ile beraber barsağa dökülürler Bir yandan da başta insülin olmak üzere kan şekerinin düzenlenmesinde rol alan hormonları salgılar

Pansuman
Yara bakımı ve tedavisi için kullanılan materyallerle birlikte olsun ya da olmasın bir yara veya harabiyete uğramış vücut kısmı üzerine konan mikropsuz (steril) örtü

Papillom
Deri yüzeyinden çıkıntı yapan ve "et beni" de denen iyi huylu cilt tümörleri

Paralizi
Felç Bir bölgenin , bir vücut yarımının, bir organın hareket ya da duyusal yönden iptali

Paramedikal
Tıpla direkt ilgili olmayan

Paranoya
Paranoid bozukluk da denilen bu durum, şizofrenilerde görülenler gibi tamamen mantıkdışı olmayan sistematik hezeyanların kişinin ruhsal yapısını etkilemesi halidir Aldatılma, takip, kötülük yapılma, kendisine aşık olunma gibi hezeyanların sistematize edilmiş şeklidir

Paratiroid
Tiroid bezi üzerinde , aynı bağdokusu kılıfı içinde ikisi üstte ikisi altta yer alan ve kalsiyum metabolizmasında rol oynayan dört adet salgı bezi

Parazit
A***** Vücutta olması gerekmeyen ve beklenmeyen ve vücut aleyhine çalışan bakteriler ile diğer tek hücreli ya da çok hücreli yaşam birimleri
Parkinson hastalığı Beyin tabanındaki bazı hücre topluluklarında yavaş ilerleyen hasar neticesinde ortaya çıkan, titreme, hareketlerde yavaşlama, mimiksizlik ile kendini belli eden, özellikle yaşlılarda görülen klinik tablo

Parotis
bezi Kulak altı tükrük bezi

Parotitis
(Bkz Kabakulak) -

Patoloji
Hastalıkların ve normalden sapmaların dokularda meydana getirdiği değişimleri inceleyen bilim dalı

Patolojik
Hastalıklı Normal olmayan

Pediatri
Çocuk hastalıkları ile ilgili tıp dalı

Penil protez
Ereksiyon olamayan erkeklerde diğer yöntemlerin işe yaramaması üzerine penis içine takılan ve şişirilebilir özellikte olan ince uzun aparat Mutluluk çubuğu
İnsanoğlunun erkek olarak adlandırılan kısmının hayatı 12-13 yaşından itibaren ereksiyon etrafında döner İlk konuşulanlar orta ikinci sınıf civarında kiminkinin ereksiyon olduğu kiminkinin olmadığı üzerinedir İlerleyen yaşla birlikte araya evlilik vesair durumlar girip kişiler bu konuda suskunlaşırlar Ömrün sonbaharı yaklaştığında bedenen yumuşamalar gerçekleşip, yumuşayan kısımların eski hallerine hiç dnememesi durumları olunca da envai çeşit yöntem denenir Bu yöntemlerden en sonra denenmesi gereken ve ille de mutluluk vereni penil protez takılmasıdır Efendim sabit ayarda olandan, pompalılarına birçok çeşidi olan bu aparatların fiyatları da çok değişkendir Öğüdümüz 45 yaşından itibaren her ay belli miktar paranın ahir ömürdeki bu operasyon için ayrılmasıdır

Penis
Erkek cinsel organı

Penisilin
Penicillum notatum adlı küf mantarından elde edilen, antibakteriyel etkisi 1929 senesinde anlaşılmasına karşın ilk olarak 1940 senesinde kullanılacak saflığa getirilebilen ve enfeksiyon tedavisinde çağ açan antibiyotik

Perhiz
Herhangi bir hastalıktan dolayı veya kilo fazlalığı ya da azlığı sebebiyle belli gıdalardan oluşan yiyecek listesi Diyet
Bir alem, ayrı bir dünyaDiyet yapanlar ve yaptıranlar dünyası Bu işten nemalananlar, bile bile lades şeklinde diyetisyenlere gidenler, bu konudaki kitapları yalayıp yutanlar Bu dünyanın fertlerinin yüzlerinde diğer insanlardan farklı bir ışık vardır Önceleri bunu ayırd edemezdim Sonradan anladım ki bu konuda kitap yazanlar ya da gazete köşesi işgal edenlerin yüzlerindeki ışıldama "ulan ne ballı işmiş, salla salla ipe diz elalem ne biçim inanıyor, dünyalık da bu arada doğruluyor" cümlesinden imiş Diyet yapanların yüzlerindeki ışık ise " şükür olsun aç kalma derdimiz yok, hatta kıldan tüyden risalelere, habire adam pohpohlayan diyet merkezlerine verecek paramız var" diyesilerindenmiş

Perikardit
Kalbi saran ve iki yaprak halinde olan perikard isimli zarın iltihabı

Periton
Karın boşluğunun duvarlarını kaplayan ve iç organların üzerini de örten karın içi ıslak zarı

Perthes Hastalığı
Uyluk kemiği baş kısmının sebepsiz olarak özelliğini kaybedip dejenere olmasına bağlı rahatsızlık Aseptik femur başı nekrozu

Pıhtılaşma
Damar dışına çıkan kanın fibrin adlı maddenin olşumu ile akışkanlığını kaybedip pelte haline gelmesi

Pişik
Isı, kimyasal tahriş ediciler, sürtünme gibi sebeplerle oluşan kızarık, kaşıntılı ancak cilt devamlılığını bozmayan durum

Pitriazis roza
Sebebi bilinmeyen, ciltte kırmızı ve kaşıntılı olabilen döküntüler ile giden, genellikle tedavisiz olarak birkaç aylık sürede iyileşen dri rahatsızlığı Gül hastalığı
Hatırlatan: Özgür Artan
Ve hatirlatma notu: Hocam bi de Pitriasis Rosea var (Fikrimin ince gülü) onu ekleyelim diyecektim Üfürükçüler arasındaki adı "Daş Gütnesi" Lezyonların üzerini tuzla ovarak okuduklarını üflerler

Plasebo
Şekil olarak birlikte verildiği ilaca tam benzeyen ancak içinde etken madde bulunmayan, ilaç etkilerini değerlendirmede kullanılan sahte preparatlar

Plastik ve rekonstrüktif
cerrahi Fiziksel fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesini , kazalar, hastalıklar, doğuştan gelen kusur ve bozuklukların azaltılmasını amaçlayan bir girişimsel tıp uzmanlık dalı

Plazma
Kanın biçimli kısmı (hücreleri) dışında kalan sıvı bölümü

Plörezi
Zatülcenp Akciğer zarının iltihabı

Pnömoni
(Bkz Zatürre) -

Polip
Organların ya da vücut boşluklarının yüzeyini kaplayan mukozadan kaynak alan saplı, mantarsı iyi huylu tümörler

Pozoloji
Bir ilacın dozu, kullanma aralıkları, süresinin belirtildiği tarif yazısı

Prematüre
Anne karnındaki normal suresini geçirmeden dünyaya gelen Miad öncesi doğan

Priapism -
Prostat
Erkekte mesanenin altında ve idrar yolunun başlangıcında yer alan, meni oluşumunda rolü olan salgı bezi
Zor dostum zor Gerçekte büyük bir prostat ile işemek ciddi ciddi zor iştir Her adem kişide bulunan, kronolojik büyüme ile paralel büyüyen bu bez ahir ömürde ille de müdahale edilmesi gereken bir nokta olarak erkeğin önemli dertlerindendir Bir de prostata müdahale ile cinselliğin biteceği düşüncesi yaygındır ki insanımız birkaç atımlık daha idare etsin bakalım diyerek doktora gitmeyi geciktirdikçe geciktirir

Prostatit
Prostat bezinin iltihabı
Bu da hekimle sırdaş olunan hastalıklardandır Özellikle hastası ile çabuk samimi olan hekimlerin ilk tepkisi "hocam sen bir halt yemişsin" şeklindedir Az dertli ama zor iyileşen bir durum olarak üroloji uzmanlarına faydası çokçadır

Psikanaliz
Freud tarafından psikiyatrik tedavide kullanılmaya başlanmış ve halen tanı ve tedavide kullanılan yöntem Yöntemin esası bilinçaltına ulaşıp, oraları keşfedip sorunları derinlere inerek yerinde çözümlemeye ve çözünce de o sorunun çok daha az acı vermesine dayanır

Psikiyatri
Ruhbilim Ruhsal hastalıkların tanısı ve gerek ilaçlarla gerek de terapi yöntemleri ile sağaltımını amaç edinen bilim dalı

Psikoz
Şahsın kişiliğinde derin bozukluklara yol açan ciddi ruhsal rahatsızlık

Psoriasis
Bkz Sedef Hastalığı

Püstül Ciltte içinde cerahat bulunan kabarık lezyonlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 12-04-2007   #3
RaHaTSiZ

Rabies Bkz Kuduz

Radyasyon
Enerjinin bir boşlukta ya da belirli bir madde ortamında ses yahut elektromanyetik dalgalar biçiminde yayılması Işınım

Radyasyon hastalığı
Belli dozun üzerinde ışına maruz kalma sonucunda ortaya çıkan, vücudun çeşitli sistemlerini etkileyen ve kısa, orta uzun vadede çeşitli belirtilere sebep olan rahatsızlık

Radyoaktif
Işıma özelliğine sahip Radyasyon yayan

Radyoloji
X ışınları, ses dalgaları ve benzeri fizik yöntemleri kullanarak görüntülemeyle tanı hizmeti veren tıp dalı

Radyoterapi
Habis tümörlerin ışınlama yöntemi ile tedavisi

Rahim
Uterus Dölyatağı Döllenmiş yumurtanın yuvalanarak dış ortama uyum sağlayabilecek bir erginliğe kadar geldiği kadın organı

Raşitizm
Bebeklik ve çocukluk çağlarında D vitamini eksikliğine bağlı oluşan kemik gelişim bozukluğu ve bunun sonrasında gelişen deformitelerin meydana getirdiği tablo

Reanimasyon
Yeniden canlandırma Durmuş ya da ileri derecede bozulmuş yaşamsal işlevleri geri getirme için yapılan çalışmaların tümü
Refleks Bazı uyarıların bilişsel olarak farkedilmeden oluşturdukları otomatik ve hep birbirinin aynı olan hareketler ya da tepkiler

Rehabilitasyon
Kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamak için yapılan işler bütünü

Retina
Gözün en iç kısmındaki ağ tabakaya verilen isim

RİA
Gebelikten korunma amaçlı konulan Rahim İçi Araç Spiral

Rinit
Burun boşluklarını döşeyen mukozanın iltihabı

Rinoplasti
Estetik ya da işlevsel bozuklukları düzeltme amaçlı olarak buruna uygulanan düzeltici cerrahi girişimlerin genel adı
Bulaşmasak olmaz Dişi zevatın neredeyse tamamı burunlarına bir cerrahi müdahale yapılması peşindedirler Müşterinin bu kadar çok olması elbetteki bu işi yapacak aday sayısında da bir patlamaya sebep olur Öyle ki burun düzeltme işi pazarında satıcı sayısı gün be gün artarken, bu rekabet fiyatların giderek düşmesine, lakin etrafta gezen acaip burunlu dişi kişilerin de mebzül miktarlara ulaşmasına sebep olmaktadır Buruna müdahale edilen kişilerde birtakım gruplar vardır ki bunların başında " valla estetik değil emin ol nefes alamıyordum" cular gelir Daha sonraki zamanlarda estetik yaptırma ihtimalini seven karşısındaki diğer eleman da "haklısın şekerim zaten belli bile olmuyor" şeklinde yemiş görünerek kendisine yol açar Bir diğer grup bıçağı keskin lakin görme yetisi ya da güzellik kaygısı az olan zanaatkarın eline düşenlerdir ki ipince burun uçları, çizgi gibi burun delikleri ve dahi gerilmiş üst dudakları ile dörtyüz metreden farkedilirler Tabii bir zamanların zenginlik alameti olan rinoplasti şimdilerde 18 yaş ile 50 yaş arası kişilere adeta mecburi uygulandığından bu ince burun nadidelerin eski havaları da kalmamıştır Bir başka konu da burnu aşırı güzelleşen insanın diğer vücut bölümlerini beğenmemesi ve her defasında başka bir yeri için bıçak altına yatmaya uğraşmasıdır Bu durum da mafya ya girenin bir daha çıkamaması gibi bir kere burnunu elletenin kalça estetiği olmadan bu alemden kurtulamayacağı manasına gelir

Romatoloji
Romatizmal hastalıkların incelendiği tıp dalı

Sabin Aşısı
Poliomyelit (çocuk felci) hastalığından korunmak için uygulanan ve ağızdan alınan aşı

Sadizm
Başkalarına fizik ya da ruhsal acı vererek cinsel haz duyma

Sadomazoşizm
Acı vererek cinsel zevk alma ve acı duyarak haz almanın birleşimini anlatan terim

Safra
Karaciğerden salgılanan, sarımsı yeşil renkte, içeriğinde öncelikle safra asitleri, bazı atık maddeler ve kan hücreleri metabolizmasının artık maddeleri bulunan özel sıvı

Safra Kesesi
Karaciğerin alt kısmında bulunan, safra sıvısının toplandığı ve yoğunlaştığı ve sindirim işlemi ile senkronize olarak kasılıp içeriğini barsağa boşaltan kese biçimli organ

Safra taşları
Genellikle kese içinde, safra kesesi alınmış olanlarda da nadiren safra yollarında oluşan taşlardır Bunların çoğu kolesterol bileşiklerinin çökeltileri olup daha az vakada da pigment taşları denen oluşumlar görülür Taşlı kesenin önemi sindirim işlevine yardımcı olmada zorlanması ve taşın ana safra yoluna düşerek tıkanma sarılığı yapabilmesindedir

Sağırlık
İleri derecedeki işitme kaybı Hiç duyamama ya da çok az duyabilme

Salmonella
Tifo ve paratifo hastalıklarının da etkeni olan bir grup bakteriye verilen isim

Saman nezlesi
Havayla solunan ve allerji yapan parçacıklara karşı gelişen allerjik burun yangılarının genel ismi Genel kanaatin aksine saman bu olaya sebep olmaz çiçektozlarının sebep olması daha akla yatkındır

Sanatoryum
Verem tedavisi için özelleşmiş hastane

Sara Bkz
Epilepsi

Sarılık
Kırmızı kan hücrelerinin yıkımından ortaya çıkan ve karaciğerde metabolizması süregiden bilirübin adlı sarı maddenin çeşitli sebeplerle kanda birikmesi ve ardından göz akları ile cildin sarı renge boyanması hali Sarılıklar karaciğer hücre hasarından, kan hücrelerinin aşırı yıkımından ve safra yollarının taş, tümör gibi sebeplerle tıkanmasından dolayı ortaya çıkabilirler

Sarkoidoz
Lenf düğümleri, akciğerler, karaciğer, deri ve diğer dokuları etkileyen pütürlü bir iltihabi durumu içeren bir hastalık Sebebi bilinmemektedir
Sedef Hastalığı Ciltte kızarıklık, pullanmalar ve çatlamalarla giden, sebebi bilinmeyen, stress ve çevresel faktörlerle alevlenebilen, müzmin bir cilt hastalığı
S
edimantasyon
Pıhtılaşması engellenmiş kanda alyuvarların birim zamandaki dibe çökme hızı

Sellülit
1 Cildin bağ ve yağ dokularını etkileyen iltihabi süreç 2Dengesiz beslenme, hareketsizlik ve kalıtsal nedenlerden dolayı ciltte ortaya çıkan, derinin alt tabakalarında yağ dokusunun hemen çevresinde oluşan ve derinin üstünde portakal kabuğu görüntüsü bırakan ilerleyici rahatsızlık
Çalış çalış ne fayda durumlarından birisi daha Kadın cinsinin ciltaltı yağ dokusunun özelliğinden olsa gerek hele de biraz kilolu olanlarda mutlaka göze çarpar Faydası tartışılır çeşitli tedaviler öncelikle yapanların dünyalığını doğrultmasına yarar Tedavi olanlar ise şlk günlerde ümitli olup devam eden aylar içinde giderek ümitlerini yitirirler ki en azından bir sonraki sellülit tedavisi furyasına biraz daha akıllanmış olarak girsinler

Semptom
Bir hastalığa eşlik eden ya da hastalığın göstergesi olan belirti
Sendrom Bir hastalığı ya da rahatsızlığı işaret eden belirti ya da bulgular topluluğu

Sepsis
Kan yolu ile bütün vücuda yayılan enfeksiyon

Seroloji
Kandaki antijen-antikor reaksiyonları nın tanıda kullanılması ile ilgili bilim

Sezeryan
Miadına gelmiş bebeğin, normal vaginal yoldan değil de karın duvarı alt kısmına açılan kesiden dışarı alınması işlemi sectio caesaria

Sfigmomanometre
Kan basıncını ölçmeye yarayan cihaz Tansiyon aleti

Sıtma
Hastalık yapıcı bir grup parazit olan plazmodiumların, anofel sivrisineklerinin dişileriyle insana bulaşan akut, ateşli bir hastalık Hastalığın en bariz belirtisi olan, titremeyle yükselen ateş plazmodiumun çeşidine göre değişik aralıklarla olur Teşhisi kolay, tedavisi ve korunması mümkündür

Sifiliz Bkz
Frengi

Siğil
Derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen Human Papillomavirüs olarak bilinen bir virüse ait infeksiyonlar Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler

Sindirim sistemi
Ağızdan alınan besinlerin, parçalanma, belli kıvama sokulma, emilebilecek hale getirilme, emilme ve daha sonra sıvı kısmınım alınarak posasının dışarı atılma işlemini yapan ve ağızdan başlayıp makatta biten boru şekilli sistem Karaciğer, safra kesesi, pankreas da bu sistemin eklentileridir
Nasıl ki ademoğlu çeşit çeşittir, sindirim sistemleri de bir o kadar çeşit Kimi gün muhallebiyi öğütemeyen işkembelerimiz kimi gün çiğ köfte tabağına takla attırır Bir kısım hekimin düşüncesi bunun psikolojik durumla alakalı olduğu yönündedir Bir de evladu iyalin hal ve hareketini, aşiyanın kalleşliğini, iş arkadaşlarının aymazlığını sindirememek vardır ki konumuzla alakalı olmasa da gerçek vakıadır

Sinir sistemi
Beyin, beyincik, omurilik soğanı ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemi ve bunların uzantılarından oluşan periferik sinirler ile istemsiz çalışan otonom sinir sisteminin geneline verilen ad
Sintigrafi Vücuda radyoaktif izotop verilerek organların durumları ve fonksiyonları hakkında bilgi edinilmesini sağlayan tanı yöntemi

Sinüzit
Yüz kemikleri ve kafa tabanındaki kemiklerde bulunan, solunum sisteminin burunkısmına açılan boşlukların iltihabı

Siroz
Karaciğerin virüsler ya da alkol gibi zararlı maddeler sebebiyle yineleyen hücre ölümü, halka biçiminde bağdoku artışı ve yumrular biçiminde doku yenilenmesi ile lkendini belli eden kronik haraplanma süreci

Sistit
İdrar kesesi nin çeşitli sebeplerle olabilen yangısı

Sivilce
Genellikle yüzü, omuzları, göğsü ve sırtı etkileyen, siyah ve beyaz noktalar, iltihaplı kızarıklıklar şeklinde görülen iltihaplı bir cilt-ciltaltı lezyonları

Siyatik
Belden başlayıp bacak boyunca dallara da ayrılarak giden kalın sinir Yanlış olarak bu sinirin hislendirdiği bölgenin ağrılarına siyatik denmekte olup doğrusu siyataljidir
Çocukluğum boyunca yaşlı ademlerden, tombul teyzelerden en çok duyduğum yakınmalardan birisi "siyatiklerim azdı, bacaklarım kopuyor" lafıydıYıllar sonra hekimlik meslegine atılınca işin aslını kavradım Bel bölgesinde oluşan dejenerasyon sebebiyle sinirlerin baskı altında kalmasıydı temel sebep Bir başka önemli yanı da turp gibi sağlıklı yaşlıların da bazı şikayetleri olmalıydı ve geleceği gideceği belli olmayan siyatik ağrısı pek uygundu

Solunum sistemi
Havanın alınması, belli ısıya getirilerek akciğerlere ulaştırılması, alveol adı verilen hava torbacıklarında kanın oksijenlenmesi ve karbondioksit içeriği fazla havanın atılması işini yapan ve ana organları iki adet akciğer olan sistem

Sperm
Başı, gövdesi ve kuyruğu olan hareketli erkek eşey hücresi

Stenoz
Boru ya da kanal biçimindeki vücut yapılarında doğumsal ya da sonradan olan daralma

Stetoskop
Vücuta organların oluşturdukları sesleri dışarıdan dinlemeye yarayan alet

Stres
Gerilim Genel kullanımda psikolojik yüklenmeyi anlatmak amaçlı kullanılan bir terim
Aman da aman pek bir önemli şikayet terimi dahaVe tabii ki doktorlar için can kurtaran bir terim Nedir diyecek olursanız, en ufak sıkıntıdan dolayı stress yükünün fazla olduğunu iddia edenler bir taraftan, ilkokul ikinci sınıf seviyesi zihni faaliyet yapanlar diğer taraftan koro halinde stressli olduklarını bağırmaktadırlarKocadan şikayet stress, iş hayatında başarısızlık stress, sevgili terketti stress, takımı yenildi stress şeklinde çok amaçlı kullanıma açık bir kelime olarak ifadeye yardımcı olmaktadır Eh bizler de işin içinden çıkamadığımız her vakada stress yüküne bağlı olabilir der sırtımızı döneriz Oh Keka

Su çiçeği
Varicella Zoster virüsünün yaptığı, içi sıvı dolu keseciklerle seyreden, döküntülü, ateşli bir çocukluk hastalığı

Suppozituvar
Makat yoluyla (anal) yahut dölyolundan (vaginal) kullanılabilen ilaç formlarının genel adı Fitil
Suppozituvarların yanlış kullanımı üzerine yapılan geyiklerin haddi hesabı yoktur Öyle ki herhangi bir yurdum insanına Temel in doktora "ne yani popomuza mı sokacaktık?" diye biten fıkrasını anlatın hemen hatırlayacaktır Yine de reel olarak kendisine fitil yazılan ademler vücuda hangi yolla dahil edecekleri konusunda mutlaka çekincede kalırlar
Sünnet Penisin ucundaki prepusyum adı verilen derinin çepecevre kesilmesi

Sürmenaj
Sürekli ve aşırı çalışmadan doğan yorgunluk; bitkinlik Dinlenemeyen ve aşırı bedeni-zihinsel faaliyet gösterenlerde görülebilen unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve öğrenme kapasitesinin düştüğü bir depresyon türü
Aman da aman naz niyaz teşhislerinden birisi dahaGeceyi gündüze katarak çalışanlara bir lafım yok ama üç kuruşluk iş yapıp da "çok çalışmaktan sürmenaj oldum" diyenlere bozulmamak elde değil Hele de yaptıkları iş bir derde merhem olmaktan uzak bir gaile olup da bunu yakınarak anlatanlara için için hırslanmaktan başka yapacak şey yok Ve bir de hayatının ikinci yarısını yaşamakta olan ve takdir edilmek isteyen yönetici ve işadamı ekibine "efendim az çalışın sürmenaj olacaksınız " demek , bu ademler zamanında çok türk filmi seyrettiklerinden , iltifat yerine gecmektedir

Şarbon
Antraks Bacillus anthracis adlı spor haline geçerek doğada uzun süre kalabilme yeteneğine sahip bakterinin oluşturduğu, ölümcül olabilen, vücutta çeşitli sistemleri tutabilen enfeksiyon hastalığı
Şark çıbanı Değişik leishmania türlerinin neden olduğu, iç organ tutulumu yapmayan ancak deride şekil bozuklukları ile seyreden bir enfeksiyon hastalığı

Şeker hastalığı
Bkz Diabet

Şişmanlık Bkz Obezite

Şizofreni
Düşünceleri, algıları, duyguları ve davranışları etkileyen ve gerçekle ilişkinin ileri derecede bozulduğu, hastanın işlevlerinde önemli aksamalara neden olan belirtilerin görüldüğü kronik bir akıl hastalığı

Şok
Kelime anlamı sarsılma olarak açıklanabilir Dolaşım sistemindeki kanın çeşitli nedenlerle azalması, belli bölgelerde göllenmesi ile dokularda hücrelere yeterli oksijenin gelmemesi sonucu ortaya çıkar

Şuur
Algılama ve algılananlara cevap vermenin mümkün olduğu uyanıklık hali Bilinç
Onu bunu bilmem "milli şuur" lafının hastasıyım

Talamus
Beynin ak maddesi içindeki arka beyin boşluklarına yakın,iki adet, uyanıklık, koordine hareketler, duyu iletiminde rol alan ve beyin kabuğu ile koordinasyonu sağlayan gri çekirdek

Talasemi
Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, kalıtımsal olarak geçen bir çeşit “kansızlık” hastalığıdır Burada anemi oluşmasına neden olan etmen, kanda alyuvarların yapısında yer alan “hemoglobin” maddesinin yapımındaki kusurdurHastalığın temel ve klinik olarak iki ayrı şekli vardırBunlara Talasemi Major ve Talasemi Minör adı verilir

Tansiyon
Dolaşım sisteminde atardamarlar içerisindeki kanın damar çeperine içten dışa doğru yaptığı basınç

Tartar
Diş taşı
Diş macunu imalatçılarının ve de diş doktorlarının hepimize zorla öğrettiğiEskilerde herhalde pek bilinmiyordu ya da önem vermezdik Şimdi ise diş macunlarından beklenen süper etkinin olmazsa olmazlarından birisi Bunda anti tartar etki var mı? diye sormadan asla almıyoruz formulleri neredeyse birbirinin aynı olan macunları

Taşikardi
Kalp atışının yaşa, mevcut hastalıklara göre değişebilen normal değerlerinin üzerine çıkması Sağlıklı erginde dakikada 90 üzeri kalp atışı taşikardi olarak kabul edilir
Vatandaşın çarpıntı ile karıştırdığı bir durumdur Çarpıntı kişinin kalp atışlarını duyumsaması olup taşikardi belli sınırın üzerine çıkmasıdır Yine ülkemin özellikle kadın vatandaşları tarafından pek benimsenen bir sözcük olup, taşikardisi olmak bir rütbe olarak çok sevilir Hekime gelindiğinde hemen bu söylenir ve ille de hekimin hayret etmesi beklenir Tamam kardeşim taşikardin varsa var Bunu naz niyaz için kullanmanın alemi ne Çocuk üzse, adam geç gelse taşikardi bahaneTabii burada gerçek kalp hastalıkları seyrinde olan taşikardileri ayırıp konuşmak lazım

Tendon
Kasların kemiklere yapışmasını sağlayan, lif şeklinde , çok sağlam bağ dokusu yapılar

Tenya
Çeşitli uzunluklarda olabilen yassı solucanların genel adı
Çiğ köftenin kebapçı muhabbetlerini tamamlayıcı öğe olarak kullanılmaya devam etmesi halinde kurtulmanın zor olduğu bir dert (teşekkürler wahşi)

Testis
Er bezi Erkekte sperm hücrelerinin üretildiği, iki adet, penisin kökünde skrotum adı verilen torbanın içinde bulunan elipsoid organ
Üzerine değişik bir çok yorum ve muhabbet yapılmış olan erkekliğin simgesi mahiyetindeki çirkin organ Güzel memleketimin erkek kişileri, yeni doğan bebelerinin hayalarını avuçlamadan cinsiyetlerinden emin olamazlar Ve dahi yine memleketimde birisinin delikanlılık ölçüsü testislerinin büyüklüğü ve ağırlığı ve de olup olmamasıyla ilintilendirilirDaha fazla güldüğüm bir durum da kadın kişiler için de övgü mahiyetinde "testisli" lafının kullanılmasıdır

Teşhis
Hastalığın ne olduğunu araştırıp ortaya koyma, tanı

Tetanos
Clostridium tetani adlı bakterinin sebep olduğu kasılmalarla kendini gösteren ölümcül bir hastalık
T
ıbbi tedavilerle ilgili hurafeler
Konu derya Benim kıt aklıma gelenler bunlar, siz de sizinkileri üşenmeyin, yollayın da yayınlayalım
Burada lafa girerken ilk aklıma gelen affınıza sığınarak "kolonoskopi olanın delikanlılığı gitmez ya da kızlığı bozulmaz" şeklinde bir cümleydi Evet bunu söylerim kolonoskopi istediğim hastalarıma
Sonra düşündüm de ne kadar çok tıbbi hurafe ile savaşıyoruz diye örneğin ilk duyduklarımdan birisi serum verilenin kilo almasıydı Büyükler ev ziyaretlerinde aralarında konuşurlardı (tv öncesi dönem ) "yahu hastanede beş kilo serum yedim sonra bu kiloları aldım" Koçum bir kere serum yenmez O ne biçim laf öyle? Hem serum temel olarak su olup kilo falan aldırmaz Sen iyileşecem diye vurdun gözüne pilav üstü dönerin sonra da suçu seruma atıyorsun
Bir de kadınların ortak kanaati : bu kilolar doğumlardan kaldı Elhak dogru ama emzirme döneminde çevredeki ninelerin " emzikli kadınsın ye helvayı süt olsun, ye aşureyi süt olsun" gazına geldiniz de ondan Yeme hazzıyla emzirme hazzını birleştirip şiştiniz; suçu en tabii hadiselerden birisi olan doğuma atıyorsunuz Bir de ortalıkta gezen suçsuz günahsız bebenizi gösterip "ben bütün kiloyu buna gebeligimde aldım" diye suçlamaz mısınız ahhh ah az yiyelim güzelleşelim başka lafım yok öyle ona buna suç bulmayalım
Gelelim bir zamanlar meşhur olan "sigara sinirimi alıyor diye doktor serbest etti" hurafesine Yapmayın etmeyin kardeşim sigara içecekseniz için de bari doktoru bu işe bulaştırmayın Neyse sigara konusunda bir konsensus oluştu da bu laf unutulmaya başlandı
Bir de insülin mevzusu var Diabet hastalarının cümlesi "aman insüline başlamayalım" diye neden yalvar yakar olurlar anlayabilmiş değilim Hatta iyice izah edildikten sonra dahi "doktor bana kızacaksın ama ben bir daha sıkı diyet yapmayı deneyeyim, insülin verme" demeleri yok mu öldürür adamı Bu işin en doğal tedavi yöntemi budur, zordur ama sağlıklı bir iştir deyip durursunuz Tırmalarsınız
Demir ilaçları kilo yapmaz"Demir iğnesi verdi doktor; 20 iğne oldum yirmi kilo aldım" diyen uslanmaz oburlara pis pis bakmayı kendime şiar edindim Bahane aramayın kardeşim
Tansiyon ilaçları böbreği bozmaz Bunları kim nasıl aklınıza sokuyor kardeşim Kullanmazsanız böbrek elden giderBu doğru Gerisini hekime bırakın günahını sevabını tartsın ilacını versin
İğne olursanız erkenden iyileşirsiniz diye de bir inanç vardır Doğru yanlış bilemem ama bu inancın yaygınlığı ile hekimlerin "şunu bir şişleyeyim eve gitsin yatsın" düşüncesi paralellik gösterir

Tıp Hastalıkları iyileştirmek, hafifletmek veya önlemek amacıyla başvurulan teknik ve bilimsel çalışmaların tümü, hekimlik, tababet

Tifo
Ağız yolu ile bulaşan ve Salmonella Typhi adlı bakteri tarafından oluşturulan öncelikle barsak lenfatiklerinin tutulduğu sistemik hastalık

Tifüs
Zorunlu hücre içi parazitlerinden olan ve bitler tarafından taşınan Coxiella Burnetti tarafından oluşturulan salgınlara ve ölümlere yol açmış olan ateşli hastalık

Tik
Özellikle yüz ve boyun bölgesinde olmak üzere cizgili kaslardaki istemsiz kasılmalar
Uçuk
Genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan ve Herpes simplex virüsünün sebep olduğu hastalık

Ultrason
İnsan kulağının duyamayacağı ve ultra-ses denilen dalgalar kullanılarak kullanılarak elde edilen görüntülerBir çok hastalığın ön teşhisinde kullanılan, ancak daha çok karın organları gibi ses dalgalarının kolayca geçebileceği konumdaki organların tetkikinde etkili bir inceleme yöntemi
Aman da aman ne su ,,,,,,,,,,,,ürür bu ultrason konusu Yakın zamana kadar hemen her hekimin muayenehanesinde bulunurdu; ve hatta halen doktor muayenehaneleri aksesuarı olarak ultrason cihazının yeri bambaşkadır Çok çeşitli fiyatları vardır, eskileri ucuzdur, hasta probe un eski ya da kullanışsız olup olmadığını anlamaz, çekilen görüntüler de zaten yapılan işlemin ne derece sağlıklı olduğu hakkında fikir verir Ve tabii ki bir sanat haline gelmiş ultrason raporu yazma işinden de bahsetmeli Kullanılan kelimler ve cümleler işlemin sıhhatini gayet güzel anlatır Özellikle politik cümlelerle birşey görülemediği ima edilip ucu açık bırakılıyorsa tekrarlamakta fayda vardır
Ultraviyole Dalga boyu 2000-4000 arası olan mor ötesi ışınlar

Uterus
Bkz Rahim

Uyku
Vücudun dinlenmeye geçtiği, bedeni fonksiyonların yavaşlayarak devam ettiği, rüyaların görüldüğü, bilinç düzeyi değişikliği

Uyuz
Derinin üst katmanlarında tüneller açarak ilerleyen sarcoptes scabiei adlı böcekçiğin yaptığı şiddetli kaşıntı ile kendini gösteren hastalık
Söz edildiğinde gülümsemeye neden olması ilginçtir Bu yaşıma geldim, bir tabur sayısından fazla uyuzlu gördüm ama ben de bıyık altından gülümserim Teşhisi kolay, tedavisi rahat ve yüz güldürücü olduğundan herhalde

Üfürüm
Kanın bir yerden başka yere geçerken, yahut kalp kapaklarında kaçak olması sebebiyle çıkardığı mırıltı tarzı ses Sufl
Üzerinde spekülasyon yapılması çok kolay bir durumdurAynı üfürümü kimi doktor iki kimisi dört şiddetinde duyabilir Yine bazı hekimler tıbbi önemi olmayan üfürümleri gayet tabii karşılarken bir kısmı çok ciddiye alıp hastanın paniklemesine sebep olabilir Ve bir de masum üfürüm olduğu bal gibi belli olanlarda siz ne kadar rahatlatmaya çalışırsanız çalışın kişinin üfürüm tanısını çok sevmesi durumu vardır Genç bayanlarda ve özellikle de anemisi olanlarda bir kez üfürüm duyduğunuzu söyleseniz kişi ömrü boyunca onun gururu ile gezer ve varlığından memnun olur

Ülser
Cilt ya da mukozada epitel devamlılığının kaybolması ile ortaya çıkan lezyon
Milli teşhislerden birisi Sevilen ve benimsenen, bir kez söylendiğinde ömür boyu unutulmayan bir rahatsızlık Kocaya, karıya ya da çocuklara, iş arkadaşlarına yahut ilişkide bulunulan diğer insanlara tehdit nesnesi olarak kullanılabilen son derece işe yarar bir tanı
Ülseratif kolit Kalın barsağın, kanlı ve sümüklü dışkılamaya sebep olabilen kronik iltihabi hastalığı

Üreme
Canlının kendi cinsinden bir benzerini dünyaya getirmesi
Ürik asit Protein metabolizması ile ortaya çıkan bir son ürün Fazlası böbrek ve eklem rahatsızlıklarına özellikle de Gut hastalığına sebep olabilmesi açısından önemlidir

Üroloji
Böbreklerin toplayıcı sisteminden başlayarak idrar çıkış deliğine kadar olan boşaltım sistemini ve erkekte ilave olarak üreme organlarını inceleyen cerrahi bilim dalı

Ürtiker
Genellikle tüm vücutta yaygın olarak görülebilen, ciltten hafifçe kabarık, sınırları belli, birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilen büyüklükte döküntüler Kurdeşen oalrak da bilinen bu durumda lezyonlar kaşıntılı, ciltten az kabarıktır ve basmakla solarlar

Vagina
Kadın cinsel organı Dölyolu

Varikosel
Testislerin imal ettiği spermlerin naklini sağlayan spermatik kordon civarındaki toplardamarların genişleyerek varis oluşturması Erkek kısırlıklarında ilk sıralarda olan ve tedavi edilebilen bir durum
Malum çuvaldız- iğne hesabıyle doktor arkadaşlarımıza epeyce laf etmekteyiz Bu konuda da ürologun ekmek teknesi demek bilmem ne derece doğru olur? Elbette böyle birşey denmez

Varis
Toplardamarların yapısal bozuklukları ya da kan taşımada önlerinde bir engel olması sebebiyle geniş ve kıvrımlı hal alması
Tombul ve hamurişi seven orta yaşlı teyzelerin bacaklarındaki değişmez dekorasyon öğesi

Vazektomi
Testislerde üretilen spermlerin taşınmasını sağlayan kanalların kesilmesine dayanan doğum kontrolü amaçlı cerrahi girişim
Türk milletini bozan bir doğum kontrol yöntemi Bir gazeteci arkadaşın vazektomi yaptırması sonrasında kendisi ile yapılan röportajı kahvede arkadaşlarla beraber okumuştuk Gazeteyi okuyanların yüzlerindeki acıma ifadesini halen unutamıyorum

Veba
Yersinia Pestis adlı mikroorganizmanın kemiricilerin özellikle de sıçanların ısırması ile insana bulaşması, önce bölgesel lenf bezlerinde daha sonra da mide barsak sistemi ve solunum sisteminde şiddetli iltihabi reaksiyon ve irinlenme meydana getirmesi ile kendini gösteren ölümcül, tarihi hastalık

Vejeteryan
Hayvansal gıda alımını reddederek bitki kaynaklı besinlerle hayatını sürdürme Vejeteryan diyet savunulduğunun aksine sağlık açısından sakıncalı olabilmekte ve B 12, Riboflavin, Kalsiyum ve çinko eksikliklerine sebep olabilmektedir Bunu engellemek için süt mamulleri ve yumurta ile zenginleştirilmiş vejeteryan diyet (lakto-ovo-vejeteryanizm) tavsiye edilmektedir
Tarihin en önemli mücadelelerinden birisi de vejeteryanlar ile olmayanlar arasında süregelmektedir Onca lezzetsiz , tatmin etmeyen, yemek sonrası rehaveti yapmayan, çok sağlıklı, çok çok sağlıklı besini yiyen vejeteryanlar ya canları çektiğinden ya da daha temiz hislerle diğer insanları zavallılar olarak görmektedirler Bunu da kesinlikle iyi niyetlerinden yapmaktalar ve lavaş ekmeği içine kuzu etinden yapılmış acılı çöp şişi dürüm yaparak yiyen birisinin aldatıcı bir zevk deryasında yüzdüğünü elbette bilmektedirler

Verem
Mycobacterium tuberculosis tarafindan yapilan, özellikle akciğerleri tutan, ancak tüm vücut dokularında olabilen hastalık Tüberküloz

Vertigo
Kişinin uzaydaki pozisyonunu algılamada problem olup etrafındaki cisimlerin döndüğünün düşünülmesine sebep olan nahoş his Buna gerçek vertigo denmekle beraber kişinin başının içi dönüyor şeklinde hissetmesine de yalancı vertigo denmektedir

Vezikül
İçi genellikle şeffaf ya da yarı şeffaf sıvı dolu deri kabarcığı

Virgin
Hiç cinsel ilşkiye girmemiş Bakire
Konunun hassasiyetine binaen fazla yüklenmek uygun olmaz Lakin bilinen bir gerçek günümüz teknik imkan seviyesinde birinin bakire olduğunu fazla önemsemenin doğru olmadığıdır Nice koçyiğitler zifaf gecesinde gereksiz mutluluklara gark olmuşlardır Nice jinekolog ve plastik cerrah da bu konudan ekmek yemiştir Bunlar hiç girilecek konu değil be arifim Geçelim Kim bakire, kim şakire araştırmasını başkalarına bırakalım

Viroloji
Virüsleri inceleyen tıp dalı Virüsbilim

Virüs
Kendi kendilerini kopyeleme yeteneği olan ve yaşamak ve üremek için canlı hücre içinde bulunması gereken basit yapılı hastalık etkenleri

Vitaminler
Hücresel metabolik reaksiyonlar için çok az miktarları yeterli olan, eksikliklerinde bazı sorunlara neden olan organik bileşikler
İlk senelerimde "ne alakası var yahu gelene geçene vitamin veriliyor" şeklinde bir tavrım vardı Sonraki senelerde mesleki bilgiler unutulmaya, pratik ön plana çıkmaya başlayınca vitaminler de olmazsa olmaz ilaçlarımız arasına girdi Hala multivitamin alanların nasıl zindeleştiğini anlamam Yine de bütün hekimlere tavsiyem bir sonraki meslekdaşınızın eline koz vermek istemiyorsanız tedavinize bir multivitamin ekleyin alem rahat etsin

Vitiligo
Deriye rengini veren pigmentlerin kaybolması sonucu, beyaz yamalar şeklinde vücudun her yerinde görülebilen bir hastalık Genellikle vücudun sağ ve sol tarafında simetrik olarak gözükür En fazla görüldüğü yerler; yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital bölgelerdir

Vulva
Kadının dış genital organlarını oluşturan yapıların tamamı

Yanıklar
Isıya, güneş ışınlarına ya da asit veya alkalilere maruz kalma sonucu ortaya çıkan doku hasarı

Yanılsama
Var olan bir cismi ya da hareketi olduundan farkli gorme hali İlluzyon
Yatak yarası Uzun süreli yatakta kalan hastalarda vücudun ağırlığına ve altta kalan kısımlarda kan dolaşımının yeterince olmamasına bağlı oluşan cilt yaraları Decubitus yarasi

Yumurtalık Kadınlarda alt karın boşluğunda rahim civarında ve tüpler komşuluğunda olan, cinsel erginlik döneminde ovumun (yumurta) oluştuğu, elipsoid şekilli iki adet organ

Yüz felci
Yüzün bir yarımına giden "yüz siniri" nin fonksiyon yitimi ile ortaya çıkan ve sağlam tarafa yüzün çekilmesi ve buna bağlı asimetri ile kendini gösteren durum

Zatülcenp Bkz Plörezi

Zatürre
Pnömoni Akciğerin fonksiyonel dokusunun bakteriler başta olmak üzere mikroorganizmalar tarafından hastalandırılması
Çocukluk günlerim terleyip soğuyunca zatürriye olacağım korkusu ile geçti Her öksürükte aman zatürriye olmasın çocuk dendi Her daim gidilen doktorlar da başlangıçta getirdiğiniz iyi olmuş az kalsın zatürreye çevirecekmiş diyerek bu sanıyı kuvvetlendirdiler Dayadılar o zamanın en önemli antibiyotiklerinden olan urfamycin i igrenç şurupları Geldik bu günlere Halen üşüyünce zatürre olunur ya da terleyip soğumak adama ne gibi zararlar verir bilemiyorum

Zehir
Bünyeye alındığında kısa ya da uzun vadede ciddi zararlı etkilere ya da ölüme sebep olabilen maddeler

Zeka
Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yeteneği
Yüce milletimin en duyarlı olduğu mevzulardan birisi de zeka seviyesidirHiç birşey yapamayan zekasını yan dükkandaki komşunun zekasıyla ölçer ve mutlaka da kiminle ölçüşüyorsa ona galip gelirİnsanların zekasıyla alay etmek bir gelenek olmuştur ve ünlü kısaltması kolaylaştırıcı olması açısından önemlidir İş bitiriciliğin ya da uyanıklığın zeka olmadığı konusunda yapacağınız konuşmalar da buza yazılmışçasına unutulur gider (aman da ne ciddi yorum yaparmışım)

Zona
Herpes zoster cinsi virüsün oluşturduğu, su çiçeğine benzer cilt lezyonları ile ve belli bölgede kendini gösteren ağrılı cilt hastalığı Gece yanığı

Zoofili
Hayvanlara cinsel ilgi duyma
Yani yokluktan olan ve göz yumulan sapmalar hadi bir dereceye kadar ama bu işin keyif halini almış olanına da bir türlü aklım ermedi

Zührevi hastalıklar
Cinsellikle bulaşan hastalıkların genel adı
Hasta ile hekimi sırdaş eden durumlardan birisidir Fazlaca yalana da müsaade etmeyen bir durumdur Cinsel organ civarında Herpes enfeksiyonu ile gelen hanım hanımcık bir kız size "ben bakireyim" diyemeyeceği gibi Penis başı akıntısından yakınan bir genç te "asla kimseyle yatmadım" diyemeyecektir
Bir de konuyla ilgili olsun ya da olmasın görünce keyif aldığım bir haber şekli vardır Felan yerde fuhuş yapıldığını haber alan ekipler TV kameralarını da almış gitmişler ve ilgili yere baskın yapılmıştır Haberin devamında görüntüden yüzünü ceketi ile örtmüş, göbekli, gömlekleri pantolonun içine sokulamayacak kadar acelesi olan orta yaşlı erkekler geçer Anlatan ses fuhuş işine karışan kadınların gözaltına alınarak zührevi hastalıklar hastanesine sevkedildiklerini söylemektedir ve bu esnada polis minibüsüne bindirilmiş boyalı saçlı kadınlar ekranda görünmektedir Zaman zaman da işgüzar bir muhabir -ki muhtemelen hevesli bir delikanlıdır- bayanlara mikrofon uzatarak "sizi kim bu işe soktu? " gibi cevabı önceden çok belli sorular sorar Bu sırada bizler bayanların "anana sor!" dediğini biliriz ama kulağımıza diiiiit şeklinde bir ses olarak yansır

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 12-04-2007   #4
angelesdream

Geğirme
mide barsak sisteminde özellikle de midede toplanan gazın ağızdan gürültülü bir şekilde çıkartılması
Toplum içinde bunu yapanlara samimi iseniz "oha" ya da "Çüş" denir Samimi değilseniz "ben sana ayar oldum" şeklinde pis pis bakılır Yaşınız ileri ve geğiren de daha genç ise "cik cik cik" şeklinde ses çıkartılır Bunları geçelim de birisi aksırdığında yüzünüze tükürük tanecikleri gelir siz yine de mutlu memnun "çok yaşa/sen de gör" muhabbeti yaparsınız bulaşmayan etmeyen geğirtiye bu hıncınız nedir?

değilmi?:iconsiritik:
Bu aydınlatıcı bilgileri bizlerle paylaştığın için sağol rahatsızım

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com