![]() |
Meyvelerin Kabuklarının Faydaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meyvelerin Kabuklarının FaydalarıBazı besinlerin kendileri kadar kabukları da faydalı oluyor ![]() ![]() ELMA Cornell Üniversitesi araştırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiş ![]() için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsiniz ![]() ![]() SALATALIK Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor ![]() bir doz yok ama uzmanlar günde en az beş miligramı uygun buluyor ![]() kabuğundan alabileceğin miktara denk ![]() ![]() yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır ![]() ![]() PORTAKAL Kabuğun üst kısmında bulunan dlimonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır ![]() ![]() ![]() MUZ Ham bir muzun kabuğu suyla doludur ![]() ![]() ![]() ![]() KİVİ İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler bakteri ve kolibakteri ile savaşır ![]() ![]() PATLICAN Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığında 300 miligram nasunin (beyin hücrelerinin hasar görmesini engelleyen bir antioksidan) elde etmiş olursunuz ![]() özelliğine sahip potasyum, 13 miligram bağışıklığı güçlendirici magnezyum ve üç gram lif kaybediyor olmanız muhtemel ![]() Eğer az yağlı peynir ve sosa yatırırsan, (marketten satın alır almaz kullandığın takdirde) kabuğunun soyulup soyulmadığını anlamazsın bile ![]() Antioksidanların Mucize Etkisi Vücut için büyük risk oluşturan serbest radikallerin oluşumuna, petrokimya ürünleri, X ve UV ışınları, sigara dumanı, hava kirliliği hatta yiyecek ve içeceklerde bulunan koruyucular ve katkı maddeleri gibi bazı bileşikler neden olmaktadır ![]() Serbest radikallerin bir başka ortaya çıkma nedeni de oksijendir ![]() solunum yoluyla vücudumuza giren oksijenin insan sağlığı için tehlikeli bir yanı da bulunmaktadır ![]() yoluyla alınan ve tüm hayati fonksiyonlar için gerekli olan enerjinin açığa çıkması mümkün değildir ![]() temas eden bir metalin zamanla paslanması gibi oksijenin hücrede kullanılması sırasında çevredeki moleküller de okside olabilir ![]() Bu şekilde ortaya çıkan ve kontrol altında tutulamayan serbest radikaller hücrenin protein, yağ ve genetik materyal gibi önemli maddelerine saldırır ![]() çok serbest radikal ortaya çıkar ![]() ![]() Hücrelerin kendi kendini tamir etme özelliği azalır ![]() hastalıkların oluşma riski artar ![]() ancak Yüce Allah'ın benzersiz örneklerle donattığı doğadaki sebze ve meyvelerin tüketilmesidir ![]() büyük bir rahmeti olan sebze ve meyvelerin ortak noktası, yoğun antioksidan içerikleridir ![]() meyve ve sebzelerde antioksidan görevi gören yaklaşık 4 binden fazla bileşik olduğu saptanmıştır ![]() özellikle A, C ve E vitaminleri, çinko, selenyum, koenzim Q10 ve melatonin; kanser, kalp hastalıkları, felç ve katarakt gibi hastalıkları önlemekte ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır ![]() oluşmuş hastalığın tedavisini değil, hastalıkların önlenmesini sağlamaktadır ![]() halsizliği ve hafıza zayıflığını önleyen antioksidanlar, Allah'ın insanların yaşaması için kusursuzca yarattığı nimetlerden biridir ![]() Yediğimiz tüm yiyecekleri yaratan Yüce Allah, yaşamımız boyunca ihtiyaç duyduğumuz tüm vitaminleri de bu yiyecekler içinde var etmiştir ![]() Florida Üniversitesinde Beslenme Profesörü olan Doktor Susan Percivalbazı |
![]() |
![]() |
|