![]() |
Erzurum Türküleri |
![]() |
![]() |
#1 |
bukettt
|
![]() Erzurum TürküleriSevmirem Seni daha heeç, vallah heç sevmirem Diyecahsan ki niye, bennam; işte ele Seni görende ilani torbada görirem Önce korhiram, sonra tırsiram, en son ölirem Sen gendin ne zannedirsen? Heç aynaya bahmir misan? Daha beni yahmir misan? Gab bezi ;suratli, teşi bacahli, herif sesli, lebbik ;ayahli Seni daha heeç, vallah heç sevmirem ![]() O hozan; tilkisi baban var ya, beni heç begenmemiş Sağda solda dolanir, deli oğlan diyirmiş, ey helt yiyirmiş, Hele o dillo gardaşların, laflari çoğ aci, Seni bene edirlermiş baci ![]() Eee senden bene ne yar olur, ne baci İş de bu daha da aci ![]() Seni daha heeç vallah heç, mi heç sevmirem ![]() O anan varya o cazi anan, Bir gün girecahdır senin ganan ![]() Eee ezen gaşdi, bacın gaşdi Kimdi sebebi, hep o cadaloz anandi tebi! Zaten ele bir sufati var ki sanki rapata Oni evinde değil toprahlarda yata Umaram Mevladan gargışım oni duta Seni daha heeç, vallah heç mi heç sevmirem ![]() Seslirem Ey güzel hemşerim, canım cigerim Arhadaşım, emim, dayım, yegenim Sene candan selam, gönülden hörmet Sen içimdeki gurbet, üregimdeki hasret Sene gurban olim, ögünde ölim Seslirem ya gah gel, ya gahim gelim İster herif ol ister esgetek İster ehtiyar ol, istersen bebek Sen anam, sen bacım, sen gardaşım Sen nenem, sen dedem, sen dadaşım Sene gurban olim, ögünde ölim Seslirem ya gah gel, ya gahim gelim Eller bene beg demiş, e nedim? Senin 'ola' deyişin isdirem Sen bir yanda, ben bir yanda ey degil Bir arada olah diye seslirem Sene gurban olim, ögünde ölim Seslirem ya gah gel, ya gahim gelim Sen bensen, ben de senem, biz el olamazıh Eger uzah galırsah, bize çoh yazıh; Seni ne gedden sevdiğimi bilirsen Çünki sen Erzürüm'sen, Erzürümlüsen Sene gurban olim, ögünde ölim Seslirem ya gah gel, ya gahim gelim Seni ele sevirem ki! Seni ele sevirem ki ![]() ![]() ![]() Ne bilim, işde ele! Seni görende bir hoş olir, ölir ölir dirilirem ![]() ![]() ![]() Ahşam olir davar, nahır, mal gelir ![]() Komlar;, ahırlar dolir ![]() Sayiram, sayiram biri esgik ![]() Bi daha sayiram, bi de bahiram ki tamam ![]() Ama üzilirem; çünki sen gelmirsen ![]() Diyacahsan ki niye? Bennam işde ele! Yassi olir; sekide eyhmek yiyeceğam Civil lavaşi dürüm edir, tam kıtliram, Sen ahlıma gelirsen, yiyemirem ![]() Sen ahlıma gelirsen, boğazımda düğümlenir ![]() Gene diyirsen ki niye? İşde ele ![]() ![]() ![]() Anam örtüleri sarir ![]() ![]() ![]() O da gidir, külli biçare galiram ![]() Gözlerim süzülir, uyiyacağam, uyiyamiram Gafam garişir, yüregim sıhışir, yatamiram Gene diyirsen ki niye? İşde ele Guşluğa; doğri daliram, hayal, hülya görirem Sanki yanımdasan ![]() ![]() ![]() Sevinir, sevinir bir hoş oliram Bir de ayıliram ki, yasdığa sarılmışam ![]() ![]() ![]() Diyecahsan ki niye? Amaan işde ele! Sabah olir, horozlar ötir, gün doğir ![]() ![]() ![]() Gahiram tavuhlara, culuhlara yem verirem ![]() ![]() ![]() Culuhlari dutir dutir öpirem Onnari bile sene benzedirem ![]() ![]() ![]() Sahhın deme niye? Amaan işde ele! Gün gibi gelir, ay gibi gidirsen Beni yiye yiye bitirirsen Hep ömrümden götirirsen Seni sevdigimi de çoh ey bilirsen ![]() Diyirsen ki niye, bilirsen işde ele! Babam beni gapiya goymir diyirsen Ey helt yiyirsen! ![]() ![]() ![]() Gomşular, emin, bibin;, ezen; gile gidirsen Madem ele çıh cama, tırhıca; gel! Yüzün görim, bu da bene yeter Sahhın deme niye, işde ele! Kaside-i der vasf-ı Erzurum Zaman geçiyor efendi, birkaç milyon liste al Ankara'dan tahsisatı, gidip deste deste al, Erzurum'a asfalt yolun girmesi çoktan geçti Bisikletle, morsiklet beş on otobüs de al Tranvay, vapur, tünel, taksi hep malumunuz Helikopter, tayyare, insin olra pist'te al Elektirik, havagazı, radyo da lazım bize Televizyon, radar ile hoparlöre ses de al On sinema, beş gazino, titatro hem opera Ger sual et Avrupa'ya, Bethofen'den beste al Yaz geliyor, yeller eser, toz duman arşı çıkar Sulansın yerler biraz, caddelere terkos da al ![]() ![]() Ara sokaklarda gezer, tavuk, horoz ve cücük Culukların başı boştur, onlara kümes de al Yanmıyor gece gündüz şehrin elektiriği Azlet mühendisleri, bari birkaç usta al ![]() Birikmiş vergileri vermiyor mu tüccarlar Hepsini toptan almayıp, affet posta posta al Erzurum'un suyu boldur, her köşeye bir musluk Havuzlara fıskiyeler, çeşmelere tas da al ![]() Temizlensin cumhuriyet caddesi artık biraz Kirletmesin yolları, halka biraz heves de al, Ademe bir şan imiş caddeye heykeller dikmek Yeşil saha yaptır bize, parka çiçek, süs de al ![]() Yollansın kuzu, koyun, kısrak İstanbul'a Erzurum'a et lazımsa, mandalardan kes de al Fırtına, kar, tipi, bora her ne kadar varsa da Londra'ya benzesin, bir tetkik ettir sis de al Şu kadar masraf ne kâr ile olur dedik Anı düşünme fazla, halkın rızkından kes de al Necmiya ![]() ![]() Üçbin beşyüz liracığı böyle değil, sus da al Lütfuna mazhar buyur, yurdalan artık Burhanı Cürmünü meccanen affet, koyma bir nefeste al ![]() Necmi Ekesan-Burhan Gürdoğan Palandöken Senden beter yanık içim ezelden, Yaz ortası karlar yağmış özüme, Ayıramam ne bir dosttan güzelden Palandöken bakıp durma yüzüme ![]() Burda gece başka, yıldızlar başka Yıllardır yabanım sevgiye, aşka İşim ne, yanına gelmesem keşke, Palandöken bakıp durma yüzüme ![]() En güzel şarkılar dilimde susmuş Düz yollar önümde oluyor yokuş Göğsümde ne çiçek, ne öten bir kuş Palandöken bakıp durma yüzüme ![]() Gün batımı ufukların bir hızı, Dökülür içime şehrin enkazı, Olsan da süslenmiş bir dadaş kızı Palandöken bakıp durma yüzüme ![]() Geldiğim yerlerde hâlâ bahar var, Her gece sulardan dolunay doğar, Seninse başında duvağındır kar Palandöken bakıp durma yüzüme ![]() Üşüdüm, yalnızım, üstelik gece, Odama anılar doldu sessizce, Bir sızı kapladı ince mi ince, Palandöken bakıp durma yüzüme ![]() Ağlattın sonunda haydi gül şimdi, Seni kamçılayan tipi de dindi Bu suskunluk sana gökten mi indi? Palandöken bakıp durma yüzüme ![]() Hasan Akçay KÖMÜR GÖZLÜM Kömür gözlüm ne gezersin bu bağda Bu bağ bizim güzellerin bağıdır Aklan uyup yuva yapma bu bağda Felek vurur yurdun yuvan dağıtır Kömür gözlüm ben bu yerden gidersem Hoşça geçin yaran ile eşinen Gurbet elde kem haberin alırsam Döğünürüm kara bağrın taşınan HUMA KUŞU Yavru yavru Huma kuşu yükseklerde seslenir Ağam, yar goynunda bir çift suna beslenir Yavru yavru sen ağlama kirpiklerin ıslanır Ağam ben ağlım ki belki gönül uslanır ![]() Yavru yavru sen bağ olki ben bahçemde gül olim Ağamlayık mıdır yanim yanim kül olim Yavru yavru sen efendim, ben kapında gul olim Goy desinler bu da bununun guludur guludur ![]() AŞAM ANAM Aşam anam bu dağların kurdu var Yavru göçmüş ne virane yurdu var Her yiğidin göne göne derdi var Benim derdim hiçbirine benzemez Gider oldum el başına derildi Gitme dedi yar boynuma sarıldı Kısmetimiz gurbet ele verildi Çık salınki boyun görim gidem yar ![]() Çayname Bir mubarek nesnedir ki övülür, Erzurum'da herşeyden çok sevilir Sıra sıra tepsilere dizilir Yakut renkli, pırıl pırıl demli çay ![]() ![]() ![]() Akar gider Akpınar'ın suları, Yazıcısı, daha birçok pınarı, Tabakhane, Cennetçeşme suları İçmezler de 'ille olsun taze çay' Dilde destan, kışları ve barları, Yaylasında kısrakları, tayları, Sularından nefis olur çayları, Dadaşların tutkusudur, burda çay Erzurum'un mutfakları düzenli, Biçim biçim semaverler bezeli, Eksik olmaz sofrasında ezeli Lavaş ekmek, civil peynir, bir de çay Açma çörek, bohça kete yenilir Yenildikçe, 'daha var mi?' denilir Tazelenir, tazelenir verilir Ömürdleri tazeleyen taze çay Ufak, ufak kırılmakta şekerler, Dil üstünde kıtlamasın içerler, Limon, çayın, namusunu lekeler Bakiresi, bir bardakta taze çay Düğün dernek, çalgı ahenk kurulur, Zurna çalar, davullara vurulur, Çok bar tutar, Dadaşları yorulur Her molada getirirler demli çay Gandara'nın söğütleri gövdeli Gövdesinin altı koyu gölgeli, Küme ktüme çay içerler neşeli Her muhabbet aleminde vardır çay ![]() Bir tarafta tarla çayır biçilir, Bir tarafta buğday saman seçilir, Şeker yoksa, zazarı yok içilir Kişmiş ile, tamas ile orda çay 'Mantı ile turşu yedim yanmışam Otuz içtim, şimdi ancak kanmışam, Semaverin tükendiğin sanmışan Tazesinden hele doldur, ver bir çay ![]() Semaverler sıra sıra dizili, Demlikleri nakış nakış yazılı, Akşam sabah Erzurum'a hasılı, Fokur, fokur, buğu buğu hazır çay ![]() Şair değil, aşinadır fırçaya Neler yazdı, tiryakisi bu çaya, Gönül ister, düşsem yollara yaya Orda içsem birkaç bardak doğru çay |
![]() |
![]() |
|