![]() |
Somali |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Somali![]() ![]() ![]() Somali (Somalice:Jumhuurriyadda Dimoqraadiga Soomaaliya), Doğu Afrika'da 'Afrika Boynuzu' denilen coğrafi bölgede bulunan bir ülkedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihi İngiliz yönetimindeki Somaliland ile İtalyan sömürgesi olan Somali toprakları, 1960 yılında ülkenin bağımsızlık elde etmesinden sonra Somali adını oluşturdu ![]() ![]() ![]() Somalide 1991 yılında diktatör Muhammed Siyad Barrenin devrilmesinden buyana ülkeyi kontrol edebilen bir merkezi hükümet kurulamamıştır ![]() Coğrafya 10 00 Kuzey enlemi ve 49 00 Doğu boylamı arasındadır ![]() ![]() Başlıca olarak çöl iklimi görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğal kaynakları, Uranyum, demir, kalay, alçıtaşı, boksit, bakır, tuz olup, tarıma uygun topraklar %2 civarındadır; otlaklar: %69; ormanlık arazi: %26; diğer: %3 ![]() Doğal afetler; tekrarlanan kuraklıklar, yaygın toz fırtınaları, su baskınlarıdır ![]() Nüfus Mülteci oranı: 5 ![]() Bebek ölüm oranı: 123 ![]() Ortalama hayat süresi: toplam nüfus: 46 ![]() ![]() ![]() Ortalama çocuk sayısı: 7 ![]() Ulus: Somalili Nüfusun etnik dağılımı: Somalili %85, Bantu, Arap 30,000 Din: Sünni Müslümanlar Diller: Somalice (resmi), Arapça, İtalyanca, İngilizce Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler toplam nüfusta: %24 erkekler: %36 kadınlar: %14 (1990 veriler Yönetim Yönetim biçimi, Başkanlık Tipi Cumhuriyet İdari bölümler: 18 bölge; Awdal, Bakool, Banaadir, Bari, Bay, Galguduud, Gedo, Hiiraan, Jubbada Dhexe, Jubbada Hoose, Mudug, Nugaal, Sanaag, Shabeellaha Dhexe, Shabeellaha Hoose, Sool, Togdheer, Woqooyi Galbeed Milli bayram: Somali Cumhuriyetinin Kuruluşu, 1 Temmuz (1960) Anayasa: 25 Ağustos 1979 Yönetim, Güneybatı bölgesinde İslam Mahkemeleri Birliği tarafından gerçekleştirilmekte ve 2006 yazından itibaren uygulanmaya başlanan İslami rejimin etkinliğinin ivmesini giderek arttırmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Somali |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() SomaliSomali- Amerikanin once bu bolgeye kaos uretip ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Somali |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() SomaliAllah yar ve yardimcilari olsun ![]() mutlaka gitmek istedigim ülkelerden ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|