Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kazakistan

Kazakistan

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kazakistan

Kazaklar Orta Asya'daki eski Türk boylarının Ata'dan geldiklerine inanırlardı Bu Ata'nın üç oğlu olduğunu ve bunların üç Kazak boyunu meydana getirdiklerini kabul ederlerdi

Asya ile Avrupa arasında en önemli geçiş ülkelerinden birisi olan Kazakistan Doğu'da doğu Türkistan (ÇHC), güneyde Kırgızistan ve Özbekistan, batıda Hazar denizi, kuzeyde Rusya Federasyonu ile çevrilmiş olup, yüzölçümü 2717000 km2'dir

Kazakistan'ın kuzeyinde büyük ve küçük Baruski çölleriyle orta kısımda Karakurum, güneyinde Kızılkum çölleri bulunmaktadır Yine orta kesimde tuz göllerinin yer aldığı birçok çöküntü alanı yer almaktadır

Kazakistan'da ülke genelinde sert karasal iklim hakimdir Çok kurak geçen yaz Kışın çok soğuğuna dönüşür Kış ve yaz aylarındaki ısı farkı çok büyüktür Kuraklık güney ve güneybatıya gittikçe artar Ülkede yedi bini aşkın akarsu bulunmaktadır En önemli nehirleri Ural, Emba, Sırderya, İli ve İrtiş nehirleridir Akarsuların birçoğu yazları kurur Ülkenin en büyük gölü olan Aral gölü bugün kuruma aşamasına gelmiştir
Kazakistan Cumhuriyetinin başkentini Almatı'dan Akmola şehrine taşımıştır
Para birimi : Tenge
Nufüs : 15100000
Bağımsızlık : 16 Aralık 1991

Ayrıca Ahmet Yesevi Türk- Kazak Ortak Üniversitesi mevcuttur
Süleyman Demirel'in TC Başbakanı olarak yaptığı ilk Kazakistan gezisinde (29 Nisan -1 Mayıs 1992) bu üniversitenin, Kazakistan ve Türkiye ortak üniversitesi olması ve tüm Türk Dünyasına hizmet vermesi kararlaştırılmış, ortaklık anlaşması, 31 Ekim 1992'de Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Ankara Zirvesi'nde imzalanmıştır
Ahmet Yesevi Türk- Kazak Ortak Üniversitesi'nin vermiş olduğu diplomalar: Türkiye'de aynı alan ve seviyede öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarının diplomalarına ve bunların milletlerarası geçerliliğine eş değerde olup, sahiplerine aynı hakları sağlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Kazakistan

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Kazakistan

Kazakistan malesef kominist idare sırasında iice vodkalaşmış ruslaşmış ve kızıllaşmış oralara Üniversiteler açmak lazım öle deil mi
Alıntı Yaparak Cevapla

Kazakistan

Eski 07-26-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Kazakistan

Sovyetler'in temel politikası böyleydi zaten Sovyetlerden kopan devletlerden kolay kolay toparlanan olmadı Bölgelerinde maden ocağı yaptıysa fabrikasını yapmadı vs konumuz bu değil de Üniversite fikrini zaten gerçekleştirmişiz Ahmed Yesevi Üniversite'si Türk Dünyası'nda geçerli saygın bir üniversitedir 90Bin öğrencilik kapasiteye ulaşacağı planan üniversitede teknoloji son düzeyde kullanılmaktadır
Zaten Türkiye Cumhuriyeti bu üniversiteden desteğini esirgememektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Kazakistan

Eski 07-26-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Kazakistan

SAyın SüLeyman Demirel Aliyev'in Elçibey'i devirmesinde yardım etmiş
Sonra Kazakistan'da gitmiş Türk Üniversite'sine yardım etmiş !!
çeLişki !!
(o görüşte ki insanLarı teseLLi etmek için mi) !!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com