Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çağlayanlar, çavlanlar

Çağlayanlar - Çavlanlar

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çağlayanlar - Çavlanlar

Çağlayanlar Hakkında - Çavlanlar Nedir - Çağlayanların Oldugu Ülkeler

Çağlayanlar doğa güzelliği ve turizm yönünden yararlı olduğu gibi kolay elektrik elde edilebilen doğal enerji kaynağı olmaları bakımından da Önemlidir

Dünyada binlerce çağlayan vardır ve bunların bir kısmı hayli yüksektir Bir çağlayanın önemi yalnız yüksekliğine değil düşürdüğü suyun hacmine, yatak genişliğine, bir veya birkaç yerden, eğik veya dik düşmesine de bağlıdır Düşürdüğü su bakımından dünyanın en büyük çavlanı Sete Kuedas'tır Bir adı da Guayara, olan bu cavlan saniyede yaklaşık olarak 13 000 m3 su düşürür Onu su verimi bakımından izleyen diğer önemli cavlanlar da şunlardır: Niyagara (6 000 m-'); Paulo Alfonso (2 800 m3); Ürubupunga (2 700 m3); tguazu (1 725 m3); Patos-Maribondo (1 400 m3); Churchill (Çörçil) 1 100 m3; Viktorya (1 000 m3); Kaieteur (650 m3)

Türkiye'de de birçok çağlayan vardır Bunların belli başlıları Tortum (Erzurum), Gürlevik (Erzincan), Sızır (Yozgat), Bünyan (Kayseri) ve Defne (Hatay) çağlayanlarıdır Tortum Gölü'nün ayağında bulunan Tortum Çağlayanı'nın yüksekliği 48 metredir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com