![]() |
İtalyan Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İtalyan Yemekleriİtalyanın Kültürü - İtalyanın Yemek Kültürü - italyan sofrası İtalya denince akıllara ne gelir? Akdeniz mi şamatacı gürültücü insan toplulukları mı yoksa mafya mı? Ya da spagetti ve pizza mı? Aslında hepsi gelir denilse yeridir ![]() ![]() İtalyan mutfağının tarihi eski kültürlere dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batı ve Fransız mutfağını asıl etkilemiş olan İtalya’da yayınlanan ilk yazılı yemek kitabı “De Honesta Voluptate”dır ![]() 1475 yılında yayınlanan kitap 1505 yılında Fransızcaya çevrilerek Fransa’da yayınlanmış ![]() ![]() ![]() ![]() Kitabın yazıldığı tarihten günümüze İtalyan mutfağında bazı tarımsal ürünler her zaman ön planda olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vazgeçilmez tat sızma zeytinyağı ![]() ![]() ![]() İtalya’nın hemen her yerinde zeytin ağaçlarına rastlamak mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir tutkudur şarap ![]() ![]() ![]() Akşam yemeklerinde İtalyan sofrasının ayrılmaz bir parçası İtalyan şarabı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İtalya şarap üretiminde dünyada en iyiler arasında bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orta İtalya’nın en önemli şarapları Toskana bölgesinde üretilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tadına doyulmayan İtalyan peynirleri ![]() ![]() ![]() İtalya’da peynir üretimi çok eski tarihlere dayanır ve gelenekleri haline gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() En sevilen ve en çok kullanılan parmesan peyniri İtalya’nın kuzey bölgesinde Parma şehrinde hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İtalyanlar yemek ve içmekten büyük keyif alan bir millettir ![]() Kalabalık sofralar lezzetli yemekler İtalyanlar lezzetli yemekleri ve kalabalık sofraları severler ![]() ![]() Türklerin ana yemek olarak yediği makarna İtalyan mutfağında başlangıç olarak yenilir ![]() ![]() Çorbaların en önemli özelliği kızarmış ekmek parçalarıyla servis edilmesidir ![]() ![]() ![]() İtalyanlar ana yemek olarak et tavuk veya balık tercih ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meşhur Roma Dondurması diye satılan ve çocukların hatta yetişkinlerin bile bayılarak yediği dondurma ilk kez İtalyanlar tarafından dağlardan aşağıya buz indirerek yapılmıştır ![]() İkinci planda kalan kahvaltı daha çok geçiştirilen bir öğündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İtalyan mutfağı bölgelerine göre değişerek her bölgenin kendine özgü yemeklerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur ![]() - Napoli’de “pizza” - Floransa’nın az pişmiş ızgara “Floransa Bifteği” - Siena’nın sadece su ve undan ibaret makarnası “pici” - Roma’nın baharat soslu makarnası “arabbiata” ile yumurta - Jambon ve karabiberli makarnası “carbonara” - Milano’nun safranlı pilavı - Kuzey bölgesinin daha çok kışın yenilen tanınmış “polenta” sı (mısır unu peltesi) - Sardunya adasının genç domuz etinden kızartılarak yapılan meşhur “porchetto”su - Pulia’nın sadece un ve su katılarak el ile yapılan ve şalgam-yeşilliği ile terbiye edilen taze bukle makarnası “orecchiette alla cirne di rape” ve daha bir çoğu ![]() ![]() ![]() Her bölgede misafir de değişik şekillerde ağırlanır ![]() ![]() Özel Kutlamalar festivaller İtalya seremonilerin ve festivallerin ülkesidir ![]() ![]() ![]() ![]() “Christmas Eve” en önemli kutlama günlerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Paskalya bayramı diğer önemli kutlamalardan biridir ![]() ![]() ![]() Karnavallar da sokaklarda özel giysiler giyinmiş insanlar dans ederken pizza ve dondurma en çok tüketilen yiyecektir ![]() Slow Food Hareketi İtalyanlar bir toplumun asıl kimliğini yeme-içme alışkanlıklarının yansıttığını düşünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|