Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kültürü, meksika, mutfak

Meksika Mutfak Kültürü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meksika Mutfak Kültürü



meksika'nın geleneksel yemekleri - meksika mutfağı - meksika yemekleri - meksika mutfağının tarihiMeksika Mutfağı 8-9 bin yıllık tarihi ile en eski mutfaklardan biridir Mısır, fasulye, çikolata, çeşitli acı kırmızı biberler, kabak ve mısır unundan yapılan "Tortilla" her Meksikalının evinde bulunur Bunlar mutfağın dayandığı temel maddelerdir Amerika'nın keşfinden sonra İspanyolların getirdiği ispanyol ve Arap Mutfağı etkileri Meksika'nın yerli mutfağı ile birleşmiş ve çok zengin bir mutfak ortaya çıkmıştır

Acı biber değişik renk ve biçimleri ile Güney Amerika'da yetişir Tüm dünyaya bu bölgeden yayılmıştır Acı biberi Güney Amerika yerlileri 7000 yıldan beri kullanıyorlardı Acı biber hemen hemen tüm Meksika yemeklerine konur ve acı olmayan yemek sayısı çok azdır Mısır, Meksika Mutfağı'nın en temel besin maddesidir Özellikle "Prekolombiya" dinine bağlı halkların temel gıdasıdır Meksika mısırı beyaz, sarı, kırmızı ve siyah gibi çeşitli renklerdedir Mısır, acı biber ve çikolata ile yenebilir

İspanyollar 500 yıl önce Amerika'ya gittiklerinde Azteklerin yediği bu çok lezzetli çikolata ile tanıştılar ve bunun kakao olduğunu öğrendiler Bunu geliştirmek istedikleri için sütle karıştırdılar Yani eskiden sıradan bir şekilde kullanılan "kakao" daha sonra pahalı bir madde haline geldi

Kuru fasulye Meksikalıların diğer bir önemli besin maddesidir Özellikle siyah kuru fasulye en çok kullanılır Meksika'da değişik renk ve büyüklükte 35 farklı fasulye çeşidi vardır

Meksikalılar bu kuru fasulye çeşitlerini değişik şekillerde pişirerek balık, et ve tavuk etinin yanında yerler Tabii Meksika Mutfağı'nda et, tavuk eti ve balık da çok yenir

Meksika Mutfağı'nda yeme alışkanlığı bölgelere göre değişiklik gösterir Kuzey'de daha çok buğday ürünleri, keçi, dana ve sığır eti yenir Güney Meksika'da ise mısır, tavuk, kıyı şeridinde ise balık eti ve mısır tüketilir Ama, mısır, acı biber ve balık ülkenin her yerinde yenir

Meksikalılar günde 3 öğün yerler Sabah kahvaltısında kakao içerek mısır ekmeği ile yapılan galeta yani bir nevi bisküvi yerler Günün en önemli öğünü öğle yemeğidir Öğle yemeğinde çorba, pirinç, kızarmış yumurta, et, sebze ve tatlı yerine meyve yerler Akşam yemeği hafif ve önemsizdir

Meksikalılar mısır unundan yapılan "Tortilla" denilen ekmeği yerler Meksikalılar "Tortilla"yı ekmek gibi yemeğin yanında yedikleri gibi, genellikle pişirdikleri et, tavuk veya balığı içine doldurup sararak kızartıp veya içine peynir, avokado doldurup sararak da yerler Meksikalıların en önemli yemeklerinden biri "Moli"dir Bu yemek değişik acı biberler, mısır, çikolata, yerfıstığı, hindi veya tavuk eti ile yapılır Gerçek bir Moli'nin yapımı hemen hemen 3 gün sürer

Meksikalıların en önemli içecekleri kakaodur

Meksikalılar yemeğe çok önem verirler En önemli özel günlerinden biri olan ve kasımın ilk pazarında kutladıkları "Ölüler Günü"nde kaybettikleri sevdiklerine yemek ve içecek götürürler Her kültürün önemli bir parçası olan "Yemek Kültürü"nün Meksikalılarda daha farklı bir felsefi ve dini boyutu vardır


Geleneksel Aztek mutfağının ve İspanyol yemeklerinin karakteristiğini taşır Mısır, fasulye, çeşitli biberler, çeşitli kaktüsler, dana eti, domuz, tavuk ve balık etleri ile papaya, avokado ve vanilya gibi egzotik meyveler ağırlıklı olarak kullanılır

Meksika mutfağında en önemli tahıl mısırdır Mısırdan sonra en sık kullanılan tahıl ise pirinçtir

Başlıca yemekleri; Frijoles, Guacamole, Salsa, Burrito, Fajita, Nacho, Quesadilla, Tortilla ve Taco olarak sayılabilir

Yemekler genellikle ızgaralarda pişirilir Yemeklerin genel karakteristiği bol baharatlı ve ateşte pişirilmiş olmalarıdır

Ekmek ve hamur işlerinde yoğunluklu olarak mısır ve pirinç unu kullanılır

Yemeklerde bitkisel yağlar kullanılır Meksika mutfağında margarin yer almaz

Tortilla: Lavaşı andıran ince ve yayvan bir ekmek türüdür Mısır ve buğday unlarından yapılır

Frijole: Çeşitli fasulye taneleri ile yapılan bir çeşit aperatiftir

Guacamole: Dövülmüş avokadoya eklenen domates püresi ve tuz ile elde edilen bir aperatiftir

Salsa: Domates rendesi, sarımsak, biber, soğan ve kişniş kullanılarak yapılan çok yaygın bir Meksika sosudur

Burrito: Un Tortilla’lasından yapılan bir çeşit dürümdür Burrito’nun içinde yalnızca et, fasulye ve pirinçle doldurulur

Fajita: Tortilla yatağında servis edilen, ateşte pişmiş dana eti ve çeşitli Meksika sebzelerinden yapılan bir yemektir

Nacho: Küçük parçalar halinde kesilen Mısır tortilla’sının peynir ile kaplanıp kızartılması ile elde edilen bir atıştırmalıktır

Quesadilla: Mısır tortilla’sına sarılmış peynir parçalarının pişirilmesi ile elde edilen bir yemek türüdür

Taco: Mısır ya da un tortilla’sının üzerine eklenmiş dana eti, Meksika fasulyeleri, çeşitli sebze ve baharatlarla hazırlanan bir yemek türüdür



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.