Prof. Dr. Sinsi
|
Meksika Mutfak Kültürü
meksika'nın geleneksel yemekleri - meksika mutfağı - meksika yemekleri - meksika mutfağının tarihiMeksika Mutfağı 8-9 bin yıllık tarihi ile en eski mutfaklardan biridir Mısır, fasulye, çikolata, çeşitli acı kırmızı biberler, kabak ve mısır unundan yapılan "Tortilla" her Meksikalının evinde bulunur Bunlar mutfağın dayandığı temel maddelerdir Amerika'nın keşfinden sonra İspanyolların getirdiği ispanyol ve Arap Mutfağı etkileri Meksika'nın yerli mutfağı ile birleşmiş ve çok zengin bir mutfak ortaya çıkmıştır
Acı biber değişik renk ve biçimleri ile Güney Amerika'da yetişir Tüm dünyaya bu bölgeden yayılmıştır Acı biberi Güney Amerika yerlileri 7000 yıldan beri kullanıyorlardı Acı biber hemen hemen tüm Meksika yemeklerine konur ve acı olmayan yemek sayısı çok azdır Mısır, Meksika Mutfağı'nın en temel besin maddesidir Özellikle "Prekolombiya" dinine bağlı halkların temel gıdasıdır Meksika mısırı beyaz, sarı, kırmızı ve siyah gibi çeşitli renklerdedir Mısır, acı biber ve çikolata ile yenebilir
İspanyollar 500 yıl önce Amerika'ya gittiklerinde Azteklerin yediği bu çok lezzetli çikolata ile tanıştılar ve bunun kakao olduğunu öğrendiler Bunu geliştirmek istedikleri için sütle karıştırdılar Yani eskiden sıradan bir şekilde kullanılan "kakao" daha sonra pahalı bir madde haline geldi
Kuru fasulye Meksikalıların diğer bir önemli besin maddesidir Özellikle siyah kuru fasulye en çok kullanılır Meksika'da değişik renk ve büyüklükte 35 farklı fasulye çeşidi vardır
Meksikalılar bu kuru fasulye çeşitlerini değişik şekillerde pişirerek balık, et ve tavuk etinin yanında yerler Tabii Meksika Mutfağı'nda et, tavuk eti ve balık da çok yenir
Meksika Mutfağı'nda yeme alışkanlığı bölgelere göre değişiklik gösterir Kuzey'de daha çok buğday ürünleri, keçi, dana ve sığır eti yenir Güney Meksika'da ise mısır, tavuk, kıyı şeridinde ise balık eti ve mısır tüketilir Ama, mısır, acı biber ve balık ülkenin her yerinde yenir
Meksikalılar günde 3 öğün yerler Sabah kahvaltısında kakao içerek mısır ekmeği ile yapılan galeta yani bir nevi bisküvi yerler Günün en önemli öğünü öğle yemeğidir Öğle yemeğinde çorba, pirinç, kızarmış yumurta, et, sebze ve tatlı yerine meyve yerler Akşam yemeği hafif ve önemsizdir
Meksikalılar mısır unundan yapılan "Tortilla" denilen ekmeği yerler Meksikalılar "Tortilla"yı ekmek gibi yemeğin yanında yedikleri gibi, genellikle pişirdikleri et, tavuk veya balığı içine doldurup sararak kızartıp veya içine peynir, avokado doldurup sararak da yerler Meksikalıların en önemli yemeklerinden biri "Moli"dir Bu yemek değişik acı biberler, mısır, çikolata, yerfıstığı, hindi veya tavuk eti ile yapılır Gerçek bir Moli'nin yapımı hemen hemen 3 gün sürer
Meksikalıların en önemli içecekleri kakaodur
Meksikalılar yemeğe çok önem verirler En önemli özel günlerinden biri olan ve kasımın ilk pazarında kutladıkları "Ölüler Günü"nde kaybettikleri sevdiklerine yemek ve içecek götürürler Her kültürün önemli bir parçası olan "Yemek Kültürü"nün Meksikalılarda daha farklı bir felsefi ve dini boyutu vardır
Geleneksel Aztek mutfağının ve İspanyol yemeklerinin karakteristiğini taşır Mısır, fasulye, çeşitli biberler, çeşitli kaktüsler, dana eti, domuz, tavuk ve balık etleri ile papaya, avokado ve vanilya gibi egzotik meyveler ağırlıklı olarak kullanılır
Meksika mutfağında en önemli tahıl mısırdır Mısırdan sonra en sık kullanılan tahıl ise pirinçtir
Başlıca yemekleri; Frijoles, Guacamole, Salsa, Burrito, Fajita, Nacho, Quesadilla, Tortilla ve Taco olarak sayılabilir
Yemekler genellikle ızgaralarda pişirilir Yemeklerin genel karakteristiği bol baharatlı ve ateşte pişirilmiş olmalarıdır
Ekmek ve hamur işlerinde yoğunluklu olarak mısır ve pirinç unu kullanılır
Yemeklerde bitkisel yağlar kullanılır Meksika mutfağında margarin yer almaz
Tortilla: Lavaşı andıran ince ve yayvan bir ekmek türüdür Mısır ve buğday unlarından yapılır
Frijole: Çeşitli fasulye taneleri ile yapılan bir çeşit aperatiftir
Guacamole: Dövülmüş avokadoya eklenen domates püresi ve tuz ile elde edilen bir aperatiftir
Salsa: Domates rendesi, sarımsak, biber, soğan ve kişniş kullanılarak yapılan çok yaygın bir Meksika sosudur
Burrito: Un Tortilla’lasından yapılan bir çeşit dürümdür Burrito’nun içinde yalnızca et, fasulye ve pirinçle doldurulur
Fajita: Tortilla yatağında servis edilen, ateşte pişmiş dana eti ve çeşitli Meksika sebzelerinden yapılan bir yemektir
Nacho: Küçük parçalar halinde kesilen Mısır tortilla’sının peynir ile kaplanıp kızartılması ile elde edilen bir atıştırmalıktır
Quesadilla: Mısır tortilla’sına sarılmış peynir parçalarının pişirilmesi ile elde edilen bir yemek türüdür
Taco: Mısır ya da un tortilla’sının üzerine eklenmiş dana eti, Meksika fasulyeleri, çeşitli sebze ve baharatlarla hazırlanan bir yemek türüdür
alıntı
|