07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Brezilya Yemek Kültürü
brezilya mutfağının özellikleri - geleneksel brezilya yemekleri - brezilya mutfak kültürüBrezilya mutfağı, ete, balığa, deniz ürünlerine ve pirince dayalıdır Kuzeydoğu'da ve kıyı şeridinde balık, gibi deniz ürünleri hem çok lezzetlidir, hem de çok boldur Bu yüzden Brezilyada balık, ete göre daha çok tüketilir, Aynca İtalyan Mutfağı etkisi ile çok da makarna yenir
Brezilyalılar genellikle yemek pişirmede ızgara, sote, fırında, tencerede pişirme ve kaynatma tekniklerini kullanırlar
Brezilya Mutfağı genelde Portekiz, İtalyan, İspanyol, Avusturya, Afrika ve Rus Mutfaklarından etkilenmiştir Bu mutfakta özellikle Orta ve Güney Afrika Mutfaklarının büyük etkisi vardır Brezilya'ya Portekizlilerle gelen Afrikalılar bu mutfağı çok etkilediler Bugün Brezilyalıların adeta milli yemeği haline gelen "siyah fasulye" yemeği, Afrika Mutfagı'ndan etkilenerek ortaya çıkmış tabii sonra da Avrupa Mutfağı etkisi ile gelişmiştir Bu yemeği kuzeydoğuda yerliler çeşitli kokulu otlar kulîanarak çok değişik ve kendilerine özgü bir şekilde hazırlarlar
Brezilya dünyanın en lezzetli etlerini üreten bir ülkedir Onun için Brezilyalıların bir diğer milli yemeği de "Chourasco" dedikleri mangalda ızgaradır
Brezilya'da çok zengin bir pasta ve tatlı kültürü vardır Brezilya tatlıları genelde meyve ile yapılır Özellikle meyveden yapılan "mousse" yani köpüklü tatlılar çok yaygındır Mango ve portakal "mousse"ları en tanınmış olanlarıdır Aynca meyveli pudingler de Brezilya Mutfağı'nın önemli tatlılarındandır Brezilya'da tatlı kültürü özellikle 18 yüzyılda ülkeye gelen Avusturyalıların etkisi ile başlamıştır
Bu yüzyılın sonlarında ve 19 yüzyılın başlarında güneye inen Avusturyalılar kendilerinin ünlü pasta ve tatlı kültürünü bu ülkeye de yerleştirmiştir Tabii Portekiz Mutfağı'nın tatlılara olan etkisi ve katkısı da çok büyüktür Avusturya ve Portekiz etkisi ile yayılan pasta ve tatlılar Brezilya yerlilerinin de katkılarıyla özgünlesmiştir
Brezilyalılar dünyanın en önemli kahve tüketicileridir Brezilya kahve üretiminde ve ihracatında dünyada birincidir Brezilyalılar kahveyi sütsüz, sade ve çok sert olarak içerler Her Brezilyalı günde en az 10-12 fincan kahve içer
Brezilyalılar sabah kahvaltısında kahve, süt, meyve suyu, özellikle portakal suyu içerler ve ekmek, tereyağı, meyve yerler Özellikle "papaya" sabah kahvaltısında meyve olarak önemli bir yer tutar
Öğle yemekleri genelde hafif olan Brezilyalılar, bu yemekte mutlaka siyah kuru fasulye, pirinç, et ve özellikle de bol miktarda sebze yerler Patates, taze sebzelerin yanında mutlaka yer alan bir sebzedir Yemek daima bir tatlı ile biter
Akşam yemeği ailenin en önemli yemeğidir Tüm aile aynı sofra başında toplanır ve hep birlikte yemeklerini yerler Akşam yemeklerinde genellikle önce çorba içilir, daha sonra ise balık, et, tavuk eti, sebze ve tabii siyah fasulye ve pirinç yenir Akşam yemeği de mutlaka bir tatlı ile biter
alıntı
|
|
|