Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
fransız, mutfak, sözlüğü

Fransız Mutfak Sözlüğü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fransız Mutfak Sözlüğü



Fransız mutfağı - Fransa mutfak terimleri - Fransız mutfağında kullanılan terimler ve anlamları - Fransızca yemeklerAbricot: Kayısı

Agnes Sorel: İçinde ekşi elma bulunan yemekler

Aigrefin: Kalkan balığı

â la carte: Ismarlama yöntemi yeme

â la Americaine: Amerikanvarî

Alfenide: Gümüş balığı

Alsacienne: Sucuklu ekşi lahanalı yemekler

Amoudettes: Böbrek kıyması

Andouille: Vire Fransız şehrinde yapılan sucuk

Anguille: Yılan balığı

â part: Ayrı sunulmuştur

Aperitif: İştah açıcı

Artichaut: Enginar

Assiette: Tabak

Attereau: Kızarmış et dilimleri

Asperge: Kuşkonmaz

Baiser: Köpürmüş yumurta akı (bir çeşit tatlıdır)

Banquet: Ziyafet sofrası

Bavaroise: Jelâtinli çikolata tatlısı

Becasse: Salatalık

Beurre noire: Isıtılmış yağ (bir çeşit salça)

Bigarade: Portakallı yemek

Blanc de volaille: Tavuğun göğsü (beyaz eti)

Boeuf a la mode: Buharda pişmiş süslü sığır eti

Boeuf au naturel: Haşlanmış sığır eti, çorbalık et

Bordeaux: Bordo şehri

Bordelaise a la: Bordo usulü pişirilmiş

Bouchee: Kıymalı küçük börek

Bouillon blanc: Tavuk çorbası

Bouillon de boeuf: Sığır çorbası

Boullion de legumes: Sebze suyu tuzsuz (hastalar için)

Bouteille: Şişe

Bretonne: Taze fasulye yemeği

Brioche: Bir çeşit çörek

Breche: Şişte pişmiş

Brochet: Turna balığı

Buffet: Büfe, yemek yeri

Caraembert: Yağlı Fransız peyniri

Canape: Kızarmış ekmek üstüne oturtulmuş

Cannelon: Sigara böreği şeklinde tatlı

Carbonrade, Charbonnee: Külbastı eti (çeşitli)

Cardinal: Domates salçalı yemekler

Carree: Etin kurusu

Cayenne: Keskin biber

Cervelle: Beyin eti

Champignon: Mantar

Chapoir: Baba horoz

Charlotte: Jelâtinli ve bisküitli krem (bazan yemişlidir de)

Chasseur: Avcı yöntemi; (Mantarla çabuk pişirilmiş)

Chaster: İngiliz peyniri

Chevreuil: Karaca eti

Chou-petit: Küçük lahana soslu

Civet: Küçük doğranmış yaban eti

Clamart: Bezelyeli yemekler

Conde: Taze fasulyeli yemekler

Consomme: Koyu et suyu

Cotelette: Kaburga eti, yumurtaya batırılmış

Court bouillon: Balık çorbası (Safanlı)

Couvert: Yemek örtüsü

Creme double: Ağır krema

Creme fouttee: Krem şantiye

Cresson: Şiş

Croquettes: Fırınlanmış köfte

Crustas: Buzlu karışık meyve suları

Cuisse: But eti

Cumberland: Yemeğe karıştırılan meyve sosları

Curry: Hint baharatı

Dejeuner: Sabah kahvaltısı

Dejeuner â la fourdhette: Ayakta yenen kahvaltı, hafif yemek

Doria: Haşlanmış hıyarlı yemek

Drane: Kılçıkları ayıklanmış balık eti

Emince: Soslu küçük parçalı et yemeği

Entre-cöte: Sığır kebabı

Entree: Yemekten önce sunulan şeyler

Entremets: Kremlı hamur işi

Epaule: Kol eti

Escalope: Şnitsel

Espagnole, â la: İspanyol yemeği; biberli ve domatesli

Farce: Doldurulmuş

Filet: Bir çeşit ızgara

Pines herbes: Lezzetli bitkiler

Fizzes: Sodalı sütlü içecek, içinde hazan yumurta akı bulunur

Flammerie: Soğuk Puding

Fleurons; Sebze yemeklerine konan yağ garnitürü

Flips: Sütün içine yumurta, şeker konup çalkanması

Florentine: Florans yemeği; Ispanak çorbası veya ıspanaklı yemek

Foie: Ciğer

Foie de veau: Dana ciğeri

Foie de voleille: Tavuk ve benzeri ciğerler

Foie gras: Kaz ciğeri

Forestiere: Mantarlı yemek

Feur, au: Fırınlanmış

Fricadeîle: Etli hamur işi

Fricandeau: Dana şişi

Fricassee: Sert salçalı et

Friture: Balık (fırınlanmış)

Fromage: Peynir

Fruits: Çeşitli yemiş

Galatisie: Donmuş jelâtinli dana eti

Gervais: Bir çeşit Fransız peyniri

Gibier: Av eti (Tavşan gibi)

Glbier â plume: Av kuşları eti

Glace: Dondurma

Grecqne: Yunan yöntemi pirinçli, kıymalı bir yemek

Grillade: Izgara

Hachis: Soslu bir çeşit köfte

Haricots: Fasulye

Harieots de mouton: Fasulyeli kuzu

Hollandaise: Sıcak yumurta soslu yemek

Hors d'oeuvre: Çerez

Huile d'olive: Zeytinyağı

Huille de noix: Ceviz yağı

İndienne: Keskin baharatlı bir yemek

Jambon: füme sucuk

Judic: Salata soslu yemek

Julienne: Şerit halinde kesilmiş

Juleps: maden suları

Jurassienne: Bol soğanlı, mantarlı yemek

Jus: Kızartma, soslu

Knickebein: Yumurta sarısı ile karışık içkiler

Ladies Drink: Bayanlara özgü içecek Süt, krem ve kokuludur

Langue fumee: Dil

Legumes: Her türlü sebze

Lievre: Tavşan

Longe de veau: Böbrek ızgarası

Louissianne, â la: Luisiana yöntemince muzlar (fırınlanmıştır)

Lucullus: Romalı bir general olan bu adam, yemek dünyasında pisboğaz olarak tanınmıştı Adını taşıyan yemekler pek karışıktır

Lunch: Hafif yemek

Lyonnaise: Fazla soğanlı yemekler bu adı, taşır

Maigre: Zayıf

Maintenon: Üstü peynirli pirinç püresi

Maquereau: Tatlı su balığı

Marechal: Kuşkonmazlı yemek

Matellotte: Sirkede pişmiş balık

Mayonnaise: Limon, yumurta sarısı, zeytinyağı ile yapılmış alafranga bir salça

Maiegere: Patates, soğan ve havuç ile soslu ev kadını yemeği

Menu â prix fixe: Tabldot

Mexicaine: Sert kırmızı biberli pirinçli yemek

Mille feuiiles: İnce yapraklı kremalı hamur tatlısı

Mironton: Ismarlama sığır eti soğanlıdır

Mixed pickles: Karışık alafranga turşu

Mode de can, â la: Soğan ve havuçlu et yemeği

Morilles: Mantar yemeği

Moscovite: Havyarlı soslu yemek

Mousse: Kalıpla doldurulmuş jelâtinli yemekler

Mousse de foie gras: Donmuş kaz ciğeri

Mousse de Jambon: Donmuş pastırma

Mousse de volaille: Donmuş tavuk eti

Moutarde: Hardal

Mouton: Kuzu

Nantaise: Nant şehri yöntemince salçalı

Naturel, au: Doğal şekilde, hastalar için sebzeli koyun eti

Newburg: Newburg şehrinde balıklar Madera sosu ile yenir

Niçoise: Kızarmış fasulyeli ve patatesli bir yemek

Niveraaisse: Sebzeli et yemeği

Noisette: Fındık

Noix: Ceviz, bazı et yemeklerine ceviz de konulur

Nougat: Badem, bademli tatlılar

Oeuf: Yumurta

Oeufs brouillees: Çırpılmış yumurta

Oeuf s â la coque: Rafadan yumurta

Oeufs frist: Fırınlanmış yumurta

Oeufs durs: Katı yumurta

Oeufs sur le plat: Tavada yumurta

Oie rotie: Kaz kızartması

Olive: Zeytin

Omlette: Omlet

Omlette aux confitures: İçi reçelli fırınlanmış omlet

Orientale: Pirinçli, şark yemekleri

Orly: Yağda kızartılmış soslu bir yemek

Oxtail: Öküz eti

Pain: Ekmek

Pain d'epices: Sakızlı pasta

Panade: Ekmekli çorba

Parmentier: Patatesli yemek

Pâte: Kalıplı soğuk yemek

Perigueux: Sebzeli yemek

Petit sale: Bir çeşit et yemeği

Petlt fours: Çayla yenen bisküi

Petits pois: Tatlı fasulye

Pigmontaise: Pirinç ve sebzeli yemek

Pilaw: Pilav

Pimment: Baharlı pide

Plat du jourî: Günlük yemek

Pointes d'asperges: Kuşkonmaz başı

Pomme: Elma

Pommes de terre: Patates

Pommes de terre frites veya Pomme frites: Kızartma patates

Poitinies de terre en robe de chambre; Haşlanmış patates

Pommes de terre sauiees: Haşlanmış ve kızartılmış patates

Portugaise: Domatesli yemekler

Potage: Püre veya ezme çorba

Pot au feu: Çorba içinde sebze ve sığır eti

Poule: Tavuk

Poussin: Fırınlanmış tavuk

Princesse: Kuşkonmaz ve salatalar ile süslenmiş bir yemek

Provenciale: Sarmısaklı köy yemeği

Puree: Püre, ezme

Quenelles: Tavuk eti

Ragoût: Soslu kızartma eti

Raisins secs: Kuru üzüm

Raivigote: Sos

Ravioli: Mantar soslu etli börek

Reine: (Kıraliçe yöntemi): Beyaz sos ve kuşkonmazlı

Reieve: Baharatlı yemek

Rehaîssaaçe: Doğranmış sebze

Richelieu: Bol sebzeli et yemeği

Rosbif: Kanlı et (sığır)

Robinson: Fasulyeli yemek

Roınaine: Uzun yapraklı salata

Roquefort: Fransız peyniri (içi yeşildir)

Rossinie: Kaz ciğerli yemek

Roulade: Köfte, balık köftesi

Rıraıpsteak: Köklet

Sabayon: Yumurta aklı sıcak sos

Saint Germain: Bezelyeli yemek veya çorba

Saint Hubert: Kestaneli, fasulyeli yemek

Salpicon: Börek içi

Sandwich: Sandöviç

Sardines a l'huile: Zeytinyağlı sardelya

Sauee Allemande: Beyaz tavuk sosu

Sauce diable: Hardallı sos

Sauce renıoulade: Doğranmış yumurtalı mayonez

Saucisse: Alafranga sucuk, sosis

Soumon: Som balığı

Saute: Tava

Selle: sırt eti

Service: Hizmet

Service inckıs: garson hakkı içindedir

Service â part: Garson hakkı ayrıca ödenir

Shrubs: Meyve şerbetleri

Sorbet: Şerbet

Sole: Tatlısu balığı

Souffle: Yumurta akından, kabartılmış fırın tatlısı

Souper: Gece yemeği veya gece yarısı yemeği

Suwrow: Kaz ciğeriie doldurulmuş tavuk kızartması

Table d'hote: Tabldot

Tanche: Eti lezzetli tatlı su balığı

Tapioka: Tatlı için bir çeşit un

Tartare: Yumurta, soğan ve baharatlı et yemeği

Tartelette: Üstü yemişli ve şekerli sütlü tatlı

Tete de veau: Dana başı

Topinambour: Enginarlı şeyler

Tranche: Dilim

Truffe: Makbul bir mantar

Truite: Alabalığı

Turbigo: Küçük sucuklu yemek

Turbot: Makbul balık

Tutti frutti: Karışık yemişten yapılmış

Valencienne: Pirinçli, biberli et veya balık

Vanille: Vanilya (krem ve benzeri için)

Veau: Dana

Vendeenne: Küçük lahana (haşlama)

Venitienne: Bir çeşit yemek ve çorba mayonezi

Vert pre: Kızartılmış et

Vichy: Kereviz, yağda pişmiş

Victoria: çeşit domatesli salça

Vinaigre: Sirke

Vinaigrette: Salata

Volaille: Tavuk ve emsali

Vol au vent: Dolmalık iç

Weîs rarebit: Kızarmış ekmeğin üstünde yağ, sıcak peynir (bir çeşit kaşar) ve kırmızı biber bulunur


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.