Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bölgesi, huizu, ningxia, özerk

Ningxia Huizu Özerk Bölgesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ningxia Huizu Özerk Bölgesi

Ningxia Huizu Özerk Bölgesi Coğrafyası - Ningxia Huizu Özerk Bölgesi Nerededir - Ningxia Huizu Özerk BölgesiHakkında - Ningxia Huizu Özerk Bölgesi Nüfusu

Çince : 宁夏回族自治区

Níngxià Huízú Zìzhìqū

Kısaltmalar: (pinyin: )

Ningxia Huizu bu haritada renklendirilmiştir

Adın kökeni

İdari birim türü Özerk Bölge

Başkenti

(ve en büyük şehri) Yınchuan

ÇKP Komitesi Sekreteri Chen Jianguo

Vali Wang Zhengwei

Yüzölçümü 66000 km² (27)

Nüfusu (2009)

- Nüfus yoğunluğu 6220000 (29)

891 kişi/km2 ()

GSYİH (2009)

- kişi başına CNY 13347 milyar (29)

CNY 21470 (18)

İGE (2008) 0766 (orta) (23)

Başlıca etnik gruplar

İl düzeyi 5

İlçe düzeyi 21

Belde düzeyi† 219

ISO 3166-2 CN-

Resmî websitesi

Ningxia Huizu Özerk Bölgesi (Okunuşu: Ninşia, Çince: 宁夏回族自治区; pinyin: Níngxià Huízú Zìzhìqū), Çin Halk Cumhuriyeti'nde özerk bölge Ülkenin kuzeyinde bulunur

Kuzeyde İç Moğolistan Özerk Bölgesi, doğuda Shanxi ve Gansu, güneyde Shanxi yönetim bölgeleri ile, batıda da Gansu yönetim bölgesi ile çevrilidir Yüzölçümü 66000 km², yönetim merkezi Yinchuan'dur Nüfusu 5,880,000 (2004) dir

Coğrafik yapısı

Bölgenin ortasında bulunan Guyuan'ın kuzeyi ve güneyi olmak üzere iki kesime bölünebilir Kuzey kesminde Huang He (Sarı Nehir)'nin etrafında Ningxia platosu uzanır ve güney kesminde Huan Gtu ovası (Sarı Toprak ovası) ve dağlık bölgeden oluşmaktadır

Tarihçe

Qin Hanedanlığı'na bağlandıktan sonra Han Hanedanlığı döneminde bir ilçe oldu Song Hanedanlığı döneninde Tangutlar güçlenerek Yinchuan'da başkentini inşa ederek Batı Xia devletini kurdular Ancak Moğolistan İmparatorluğu tarafından işgal edilip hakimiyeti altına girdi Yuan Hanedanlığı döneminden sonra batı tarafından müslümanların sayısı artış gösterdi ve bölge islamlaştırıldı

Etnik yapısı

Hanlar - %79

Huiler - %20

Mançular - %0,4

Huiler uzun zaman süren melezleşmenin sonucunda dış görünüşüyle Hanlar ile ayırt edilmez Ancak Arap, Pers ve Türk kökenli olduğu düşünülmektedir

Yerel yönetim birimleri

5 büyükşehir, 8 il sınıflı şehir 市辖区, 2 ilçe sınıflı şehir (县级市), 11 ilçe (县)

地级市 市辖区 县级市 县

*Yinchuan (银川) 兴庆 西夏 金凤 灵武 永宁 贺兰

Shizuishan (石嘴山) 大武口 / 平罗

Wuzhong (吴忠) 利通 青铜峡 盐池 同心

Guyuan (固原) 原州 / 西吉 隆德 泾源 彭阳

Zhongwei (中卫) 沙坡头区 / 中宁 海原

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com