Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aruba

Aruba

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aruba

Aruba Coğrafyası - Aruba Nerededir - Aruba Hakkında

Aruba

Bayrak Arma

Ulusal Marş: "Aruba Dushi Tera"

Başkent Oranjestad
12°31′N 70°1′W
Resmî dil(ler) Felemenkçe, Papiamento1
Milliyet Arubalı
Yönetim biçimi Anayasal monarşi
- Kraliçe Beatrix
- Vali Fredis Refunjol
- Başbakan Mike Eman
- Başbakan Yardımcısı Mike de Meza
Kuruluş
- Tarih 1 Ocak 1986
Yüzölçümü
- Su (%) önemsiz miktar
Nüfus
- Temmuz 2009 tahmini 103,065[kaynak belirtilmeli] (195)
GSYİH (SAGP) 2007
- Toplam $2400 milyar (182)
- Kişi başına $23,831 (32)
Para birimi Florin (AWG)
Zaman dilimi Şablon:Tz
Trafik akışı sağ
Internet TLD aw
Telefon kodu 297
1 İspanyolca ve İngilizce diğer konuşulan diller
Aruba, Küçük Antiller adalar topluluğunda, Venezuela'ya yakın, Kurasao'nun batısında, Hollanda'ya bağlı bir adadır Venezuela, Aruba ile Kurasao ve Bonaire ile birlikte bu adalar üzerinde hak iddia etmektedir
1499 yılında İspanyollar tarafından bulunmuş, 1636 yılında ise Hollanda sömürgesi olmuştur
1986 yılında, Hollanda'ya bağlı Hollanda Antilleri'nden ayrılarak; doğrudan Hollanda'ya bağlanmıştır
Yüzölçümü 180 km²dir (Gökçeada'nın üçte ikisi kadar) Yaklaşık 70000 yaşayanı (çoğunluğu başkent Oranjestad'da olmak üzere) Afrikalı, yerli, Avrupalı, Hintli karışımıdır Yerel dili Papiamento olmasına karşın; resmi dili Felemenkçe'dir
20 yüzyılın başlarında Venezuela petrolünü işleyen rafineriler ana gelir kaynağı iken; 1980'lerden sonra turizm ön plana çıkmıştır Tabiat harikası uzun kumsallarının olması, komşu ada Kurasao'ya göre turizmin çok daha gelişmesine katkıda bulunmuştur
Şehirleri
  • Oranjestad (Başkent)
  • Barcadera
  • San Nicolaas
  • Noord
  • Santa Cruz
  • Savaneta
  • Seroe Colorado
Dil

Aruba'nın resmi dili Felemenkçe ile Papiamento adlı karma (pidgin) dildir Arubalılar İngilizce ve İspanyolcayı da az seviyede konuşabilirler

Papiamento örnekler:

• Bonbini Hoşgeldiniz
  • Bon nochi İyi akşamlar
  • Bon dia Günaydın
  • Por fabor Lütfen
  • Ami Ben
  • Abo Sen
  • Con ta bai? Nasılsınız?
  • Mi ta bon İyiyim
  • Mi nomber ta Adım 'dır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com