Prof. Dr. Sinsi
|
Glayör - Gladiolus
Glayör çiçeği yassı soğanlı, kılıç gibi yassı ve sivri yapraklı, güzel çiçekli, çok uzun ömürlü otsu bitki çeşitlerindendir Yukarı kısmında çiçeklerinin yer aldığı sapının yüksekliği 1 50 m civarındadır Çiçekler, sapın üstünde bir yanda dizili öbekler halinde bulunur, huni yada boru biçiminde olan çiçek çevresi bakışımlıdır Glayör çiçeklerinin meyvesi üç bölmeli bir kapsüldür Glayör çiçekleri süsengiller familyasındandır Glayörün bazı türleri Gladiolus communis, gladiolus segetum, gladiolus italicumdur
Glayöller en tanınmış soğanlı bitkilerdendir Onları genellikle kesme çiçek olarak görürüz Ama bir parça güneş gören toprağınız varsa bu gösterişli çiçeği kolaylıkla yetiştirebilirsiniz Glayöllerin farklı cinsleri bulunur Bildiğimiz büyük çiçekli melez olanlarından başka, yazın devamlı açan küçük çiçekli tabii bir türü daha vardır Glayöl bol güneş ve gübreli toprak sever Yaz boyunca düzenli olarak sulanmalıdır İklim aşırı soğuk değil ve yeri iyi drenajlı ise soğanlarını topraktan çıkarmaya gerek yoktur Bulunduğu yerde sürekli yavrulayarak çoğalacaktır Soğanlar Mart ayından itibaren 15 gün aralıklarla kısım kısım dikilirse bahçe yaz boyu glayölsüz kalmaz Bu şekilde 4-5 posta dikim yapılabilir Glayöl soğanları 6 hafta önce kazılmış ve iyi hazırlanmış toprağa 10 cm derinlik ve 10-15 cm aralıklarla dikilir Büyüyen bitkinin devrilmemesi için rüzgar almayan bir yer seçilmelidir Gerekirse ince bir çubukla destek yapılır

GLAYÖL YETİŞTİRİCİLİĞİ
Ülkemizde glayöl doğal olarak yetişen ve üretimi en çok yapılan soğanlı, yumrulu, rizomlu süs bitkilerinin başında gelmektedir Günümüzde kesme çiçekçilikte glayöl önemini giderek artırmasına bağlı olarak üretim alanları da gelişme göstermektedir Ülkemizde soğanlı, yumrulu, rizomlu süs bitkileri 950 dekarlık bir üretim alanına sahiptir Glayöl 610 dekar civarındaki üretim alanıyla bu grup içerisinde birinci sırada yer almaktadır Diğer kesme çiçek olarak üretilen bitkiler arasında da karanfil ve gülden sonra 3 sırada yer alır
Gerek çiçek gerekse soğan üretim amacıyla birçok bölgemizde glayöl yetiştiriciliği
yapılmaktadır En çok üretim yapan illerimizin başında soğan üretiminde Kocaeli, İstanbul;
kesme çiçek üretiminde Antalya, İzmir, Adana gelmektedir
Glayöl İridacae familyasındandır Soğanımsı gövde (korm) oluşturan bir bitkidir
Türkçe’de kuzgun kılıcı, keklik çiğdemi, alata zambağı, kılıç otu gibi yörelere göre değişen
isimlerle anılmaktadır Az masrafla kolay üretilmesi, değişik renkleri, her yıl yer değiştirme kolaylığı, çiçekli kalma süresinin uzunluğu gibi nedenlerle popüler bir çiçektir
Gladiolus cinsi içerisinde bilinen, yaklaşık 250 tür yer almaktadır Bu yabani türlerin doğal yayılma alanları Akdeniz çevresi, Anadolu, İran ve Güney Afrika’dır Büyüme ve Gelişme Glayöl soğanı, nemli ve ılık bir toprağa dikildiğinde, soğanın tabanından dikimden önce hafif kabarmaya başlamış olan kökler sürmeye başlar Topraktan sadece su alarak soğanın depo maddelerini sürgün ucuna akmasını sağlar ve en uçtaki göz (tomurcuk) soğandaki besin maddelerini kullanarak şişer ve uzamaya başlar Dikilen soğandaki besinler
tükendikten sonra soğan büzülür ve kurur
Toprak üstüne çıkan sürgünden önce üç beş adet küt kın yaprak çıkar, daha sonra gerçek yapraklar çıkmaya başlar Kın yaprakların görevi, arkadan gelen gerçek yaprakları ve çiçeği korumaktır Bu şekilde yaklaşık dikimden 20 gün sonra ilk gerçek yaprak çıkar
Toprak üstünde ilk gerçek yaprak görüldüğü zaman (dikimden 20 gün sonra) diğer yapraklar da aşağıda kın yaprakların içinde şekillenmişlerdir ve güneşe doğru sürmeye hazırdır Gerçek büyüklüklerini aldıktan sonra bitki beslenmesi için özümleme (besin maddesi) yapmaya başlar
Toprak üstünde iki üç yaprak oluştuktan sonra gövdenin toprak altında kalan kısmı şişmeye başlar ve kalın etli hortum kökler uzamaya başlar Burada eski soğandan çıkan ince köklerin ve eski soğanın işi bitmiştir ve hortum kökler su ve besin maddesi alma görevini üstlenir Hortum kökler aynı zamanda bitkinin toprağa tutunmasını sağlar
Hortum kökler uzamaya, bitkiye gerekli su ve besin maddelerini almaya devam
ederler Aynı zamanda soğanın tabanında yeni çiçek sapı teşekkül ederek uzamaya başlar
Toprak altında gövdenin besin biriktirip şişmesiyle oluşan yeni soğan, yapraklarla tamamen sarılmıştır Bu sarma ve soğan oluşumu çiçeklerin açılmasından sonraya kadar devam eder
Yeni soğan oluşurken sezon sonuna doğru yeni soğanın dibinde şişmeler ve bunun ucunda da yavru soğanlar oluşmaya başlar Yavru soğanlarda sadece bir yaprak gözü ve bir kök yeri vardır Bunlar ince zar yerine sert bir kabukla kaplanmıştır Yavru olgunlaştıkça bu kabuk da sertleşmektedir
Kın yaprakların içinde altıncı yaprak oluşurken çiçek sapı da oluşmaya başlar ve
dipten yukarıya doğru en eski yaprakların arasından uzar En son şekillenen kandil ilk önce görülür İlk şekillenen kandil ve çiçeğin sapı en son görülür Çiçek sapının gelişmeye şekillenmeye başlaması yaklaşık büyüme başlangıcından bir ay sonraya rastlar ve bütün kandillerin oluşması 7 ile 10 gün içinde tamamlanmış olur
Bitki büyüme süresi içerisinde altı yedi yaprağı geliştikten sonra çiçeklerin dizildiği başak yaprakların arasında görülür ve uzamaya başlar İki hafta içerisinde gerçek boyunu alır En alttaki kandil şişerek çiçeğin petal rengi görülür ve kandiller aşağıdan yukarıya doğru açılır
Çiçek Soğanı Üretim Yöntemleri
Glayöl soğuklara karşı yarı dayanıklı bir bitkidir Kışları sert geçen yerlerde kış
sonuna kadar muhafaza edilerek ilkbaharda yeniden dikilme zorunluluğu gösterir Ertesi yılın yeni kormu eski kormun üstünde meydana gelir Bu da kormun dikiminden sonra yaprakların yaklaşık 20 cm boya ulaştığı zamana rastlar Yapraklar 40-60 cm boya ulaştığında yeni korm eski korm kadar irileşir ve köklenmeye başlar Bu arada yeni ve eski kormların arasında minyatür haldeki kormeller yada kralenler meydana gelir
Soğanımsı gövdelerde iki tip kök oluşmaktadır; eski kormun dip kısmından çıkan
tüylü kökler, yeni kormun dibinden çıkan büyük ve etli kökler
Yeni korm büyüyüp gelişmeye devam ederken eski korm büzülmeye ve içindeki depo maddelerini çiçeklenme için sarf ettiğinden dağılmaya ve parçalanmaya başlar
Çiçeklenmeden hemen sonra yapraklar, besin maddesi yapımına devam eder Bu besin maddeleri, yeni kormda toplanır Yaz sonunda yapraklar kuruyup da soğan hasadı yapıldığında bir veya daha çok sayıda yeni korm ve bunların dibinden çıkan çok sayıda ( 5-500 adet ) kralen görülür Çiçek soğan üretimi esas bu yeni kormlar ve kralenler ile yapılmaktadır
Glayölde çiçek oluşumu, bir önceki mevsimde ve özellikle çiçeklenmeden sonraki
devre de kormda biriktirilen depo maddeleri miktarına bağlıdır Glayöllerde serin geceler ve uzun büyüme devreleri, çok iri kormların oluşumu için uygundur
Kralen ile Üretim
Bu üretimde çiçeklenme iriliğine dek geçmesi gereken süre iki üç yıl kadardır
Kralenler boylarına göre üç grupta toplanabilir:
*Çapı 1 cm ve daha fazla olanlar büyük boy
*0 6 cm ile 1 cm arasında olanlar orta boy
*0 6 cm den daha küçük olanlar küçük boy
Genel olarak büyük boylu kralenler diğerlerine göre daha kolay çimlenmektedir
Kralenlerin çimlenmesini kolaylaştırmak için dikim öncesi bazı ön işlemlerin yapılması
gerekir Bu işlemlerden bazıları şunlardır:
* Mekanik aşındırma
*Sıcak su uygulama
*Tuzlu su uygulama
*Etilen kloridlin ile muamele
Kralenler çimlendiği zaman sert kabuğunu kaybeder ve sonraki gelişimiyle kormu oluşturacak minyatür bir yumru meydana getirir Bu yumrular yapraklar sararmaya başlayınca hasat edilebilir Kralenlerin dikim öncesi hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanması gerekir

Tohum ile Üretim
Tohum ile üretimde ana bitkiye benzer özellikler taşıyan bitkilerin yanında çok sayıda
farklı özellikte bitkiler de elde edilmektedir Bu nedenle bu yöntem yeni çeşitlerin elde
edilmesinde ve ıslah çalışmalarında kullanılır
Tohumlar kışın camekânlarda, ilkbaharda ise açıkta çimlendirilebilir Tohumdan
itibaren ticari büyüklükte bir korm eldesi için en az üç yıla ihtiyaç vardır
Yeni Korm ile Üretim
Bu üretim yönteminin ticari bir önemi yoktur Ancak kralen oluşturmayan ya da çok az oluşturan glayöl çeşitleri için önem taşıyan bir yöntemdir Bu yöntemde kromlar bütün olarak dikilebileceği gibi her bir parçada göz olacak şekilde parçalara bölünerek de dikilebilir Bölünen parçaların bölme yüzeyinde çürüme olasılığına karşı, toz bir fungusitle ilaçlandıktan sonra dikilmeleri gerekir Bunlar bir iki yılda ticari boyda yumru meydana getirebilir
Glayölün pek çok çeşidinde kormlarda genellikle hasat sonrası bir dinlenme periyodu başlamaktadır Dinlenmeyi kesmek için bazı kimyasal maddeler kullanılmaktadır En çok kullanılan kimyasal maddeler kloform, etilen, propilen, eter ve kralenlere uygulanan etilen kloridrindir Etilen kloridrin uygulamasında hasat edilmiş kromlar onbir, oniki gün kadar kurutulur Sonra her 1kg korm için 3,3 ml hesabıyla etilen kloridrin ile birlikte kapalı bir kap içinde muamele edilir ve işlemden sonra dikilir
Kralenlerin Dikimi ve Bakımı
Kralenler ılıman iklimlerde şubat başında, sert ve soğuk iklimlerde mart ve nisan
başlarında açık arazide önceden hazırlanmış olan toprağa dikilir Bunlar tavalara serpme olarak ya da mibzerle sırtlara dikilebilir
Dikim sıklığı, dekara litre olarak hesap edilir 1 lt’de farklı büyüklüklerde ortalama
5000 kralen bulunur Buna göre dekara 200–300 lt civarında kralen dikimi yapılabilir Dikim derinliği ortalama
3–5 cm olmakla beraber kralen büyüklüğüne göre değişmektedir
Dikim sonrası çimlenme görülene kadar toprağın sürekli nemli tutulmasına dikkat
edilmelidir Çimlenmeden sonra nem miktarı biraz azaltılmaktadır Burada ot mücadelesine önem verilmelidir
Kralenden elde edilecek yumrular, kralenin büyüklüğüne göre değişmektedir 1 lt
kralenden 2600 civarında yumru elde edilebileceğini yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur Buna göre dekardan 350 000 adet yumru hasat edilebilir
Kralenden oluşan yumrular, kökler kahverengileşmeye ve yapraklar da sararmaya başlarken hasat edilir, ertesi yıl tekrar dikilerek irileştirmek üzere depoda saklanır
Kralenden Oluşan Yumruların Dikimi, Bakımı ve Hasadı
Kralenden elde edilen yumruların sağlıklı olanları ertesi yıl dikilir Dikim öncesi
yumruların mantar hastalıklarına karşı, mücadele ilaçları karıştırılmış 46 0C’ deki suda 15 dakika tutulmasında yarar vardır
Yumru dikiminde toprağın yeterince ısınması beklenilmelidir Bu nedenle yumrular
kralenlere göre biraz daha geç dikilir Dikim ayı şubat veya mart sonu, nisan ayı ortalarıdır
Dikim derinliği yumru büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 6–9 cm arasında
olmalıdır Dikim miktarı da yumru büyüklüğüne bağlıdır Buna göre m2 ye dikilecek yumru miktarı kormların ekiminde olduğu gibi ayarlanır Dikim, açılan çizilere ya da geniş alanlarda yastıklara, yastıklar arasında 55-60 cm yol bırakılarak yapılır Dikim aralık ve mesafesi de yumru büyüklüğüne göre değişmektedir
Yumru dikimi yapıldıktan sonra en önemli konu sulama zamanının saptanmasıdır Buda köklerin kontrolü ile anlaşılır Kökler 3cm olana dek sulama yapılmamalıdır Bundan önce yapılan sulama köklerin gelişmesini geriletir Bundan sonraki sulamalar, toprağın nem durumu kontrol edilerek yapılmalıdır
Toprak yüzeyindeki sürgünlerin görüldüğü andan başlayarak haftada bir mantar
hastalıklarına karşı koruyucu ilaçlama yapılmalıdır Bu arada herhangi bir zararlı görülürse ilaçların içine insektisit katılmalıdır Sürekli kontrol edilerek, bozuk ve hastalıklı bitkiler tarladan uzaklaştırılmalıdır Yüzeydeki yabancı otların da alınması gerekir Çapalama, yumru büyüklüğüne bağlı olarak, yumruya zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır
Glayölde çiçek açımı, en alttaki kandilden başlar Renkler belirdikten sonra bitkiler kökü ile çıkarılıp atılır
Sonbaharda yumrular hemen sökülmeyip toprak üstü aksamının tamamen kuruması beklenir Bu süre içinde toprak altı aksamının olgunlaşıp irileşmesi sağlanmış olur Köklerde kuruma ve kahverengileşme başlayınca söküm zamanının geldiği anlaşılır Bununla beraber
son yıllarda yapılan araştırmalar, yaprakların tamamen kurumadan yeşil haldeyken yapılan hasadın yumru verim ve kalitesine olumlu etkiler yaptığını göstermektedir
Hasat sırasında geniş alanlar pullukla sürülür Yumrular yapraklardan çekilerek
çıkarılır Çiçek sapı ve yapraklar yumru dibinden elle kırılarak ayrılmalıdır Makasla kesim, sapın bir kısmının yumruda kalarak zamanla çürüyüp yumruya zarar vermesi nedeniyle uygulanmamalıdır
Araştırmalara göre en iyi gelişme gösteren yumrular çapı 1,9 ile 2,5 cm arasında olanlardır Bunlardan dekara ortalama 430 bin adet korm elde edilebilmektedir
Söküm sonrası yumrular, üzerindeki toprak kalıntılarının temizlenmesi için bol su ile yıkanır ve havadar bir ortamda 20-240C bırakılır Bu işlemin, tabanı tel örgülü kasalarda yapılması gerekir Daha sonra yumrular iriliklerine göre ayrılarak sınıflandırılır ve fungusitle
ilaçlanır Daha sonra aşağıdaki gibi sınıflandırılır;
*Ekstra boy: çevresi 14cm ve üzeri
* Birinci boy: çevresi 12 -14 cm
* İkinci boy: çevresi 10–12 cm
*Üçüncü boy: çevresi 8–10 cm
*Dördüncü boy: çevresi 6–8 cm
Bu grupların altında kalan yumruların ticari önemi yoktur Bunlar büyütülmek üzere yeniden dikilir
Çiçek Üretimi
Ülkemizde glayöl kesme çiçekçiliği, tüm yıl boyunca gerek açık alanlarda gerekse kapalı alanlarda yapılabilmektedir Üreticilerin piyasa koşullarına göre kesin bir programlama yapması mümkündür Bu programlama kormların ya farklı zamanlarda dikilmesi ile ya da erkenci, orta veya geççi varyetelerin kullanılması ile yapılabilir
*Erkenciler (60-70 gün ) : Peter Pears, Friendship vb
*Ortalar (90 gün) : Oscar, Gold
*Geçciler (120 gün ) : Victor Borge, Eurovision
Bu varyetelere ait kormlar dış alım yoluyla temin edilmektedir Alınacak varyetelerin ülkemiz ekolojisine uygun hibritler olmasına dikkat edilmelidir Bu amaçla adaptasyon denemeleri sonucu uygun olduğu saptanmış olan hibritler üreticilere verilmelidir
Glayöl çiçeği üretiminde kullanılacak olan kormların bir yıl öncesinde aynı amaçla
kullanılmamış olmaları gerekir Çiçek üretiminde her yıl yeni kormların kullanılması
zorunluluğu vardır Bir kormun dip kısmındaki tabla genişlemişse, bu kormdan daha önce çiçek elde edildiği kolaylıkla anlaşılır
Glayöller çiçek taslaklarını çiçek açmadan kısa bir süre önce oluşturur Toprak nemi ve sıcaklığına bağlı olarak çiçek taslaklarının oluşum süresi, bazı araştırıcılara göre dikimden
30 gün sonra, bazılarına göre de 47 gün sonradır Hasat mevsiminde ise kormlar derin bir dinlenme içinde olurlar Bu dinlenmenin yüksek sıcaklıklarda ( 20–30 0C ) yavaş, düşük sıcaklıklarda ( 5–10 0C ) ise çabuk geçtiği bildirilmektedir
Dinlenme periyodunun uzatılması ise kormların nemli bir ortamda 25-27 0C
depolanması ile elde edilebilmektedir Uzun süre muhafaza edilecek kormlar ise soğuk hava depolarında 4–6 0C dikime kadar bekletilir
Ekolojik İstekler
Glayöl gelişmesinin ilk döneminde ısı ve ışık isteklerine karşı duyarlıdır Çünkü başak oluşumu bu döneme rastlar 1-2 0C’ lik gece ısıları özellikle bitkinin ikinci ve yedinci yaprak arasındaki dönemde çiçeklenme yüzdesine, her başaktaki çiçek sayısına ve bitkinin boylanmasına olumsuz yönde etkiler
Işık eksikliği ise dört ve altıncı yaprak arasındaki sürede olumsuz bir etki yapar Ekim ayı ortasında dikilmiş olan soğanlar (2 ile 7 yaprak) 15 kasım – 15 ocak tarihleri arasında kritik döneme girer Bu ülkemiz iklim kuşağında ısı ve ışık miktarı toplamının minimum olduğu döneme rastlar Bu dönemi atlatabilmek için dikimi önceye veya sonraya almak gerekir
Seralarda iyi bir havalandırma sağlanmalıdır Sıcaklık ve nispi nemin aşırı
farklılıklarından kaçınılmalıdır Havalandırma işlemi kademeli olarak yapılmalıdır Çünkü ani havalandırma yaprak uçlarında kurumalara neden olur
Glayöl uzun gün bitkisi olup fotoperiyodun kısalması sap, başak uzunluklarını ve
kandil sayısını azaltır Araştırıcılar kısa kış günlerinin çiçeklenmeyi önemli ölçüde
etkilediğini saptamışlardır Kışın bu etki hem günlerin kısalığı hem de ışık yoğunluğunun azalması şeklinde çift taraflı olmaktadır Glayöl özellikle 4–6 yaprak döneminde toplam ışık enerjisine karşı duyarlıdır Bu dönemde ilave ışık verilmesi 7 hafta m2 60 W ve günde iki saat çiçek gelişmesine olumlu etki yapmıştır
Yalova, Antalya ve Mersin de kış aylarında yapılan dikimlerde, dikimden
çiçeklenmeye kadar geçen zaman daha uzun olmuştur Güneş veya gölge koşullara göre glayölün çiçeklenme zamanı farklı olmaktadır
Kültürel İşlemler
Toprak Hazırlığı
Glayöl üretimde her türlü bahçe toprağı kullanılabilirse de hafif, süzek ve derin
topraklar tercih edilmelidir pH isteği 6,5–7,4 olup çok kireçli topraklarda gelişme yavaştır
Kök aksamı 40–50 cm derine uzanabildiği için toprak derin işlenmelidir Kumlu topraklarda yetiştiriciliğin yapılabilmesi için özellikle yağışlı dönemlerde sık sık gübreleme yapılması gerekir
Glayölün besin maddesi ihtiyacı, bir önceki dönemde ana kormun gübrelenmesine bağlıdır Bununla beraber kumlu topraklarda yetiştirilen glayöller için toprağa nitrojenli, potasyumlu ve fosforlu gübre verilmelidir Kalsiyum, magnezyum, demir gibi diğer besin
elementleri iz olarak toprak hazırlığı sırasında toprak analiz sonuçlarına göre ilave edilmelidir Gübre uygulaması için dört dönem tavsiye edilmektedir:
*Dikim öncesi
* İkinci ve üçüncü yaprak oluşum öncesi
*Çiçek taslağının yapraklar arasında görülmeye başladığı dönem
*Çiçeklenmeden iki hafta sonra yeni korm ve kormellerin gelişimi için
Glayöl dikimi bir yıl önceden iyice gübrelenmiş, işlenmiş topraklara yapılırsa gelişme çok daha iyi olacaktır İyi yanmış çiftlik gübresi dekara 4-5 ton karıştırılırsa toprak yapısını olumlu yönde etkiler Seralarda toprağın buhar ya da kimyasal yöntemlerle sterilizasyonu
yarar sağlar
Soğanlı, yumrulu, rizomlu süs bitkilerinden soğuğa dayanıklı olanlar sonbaharda,
sıcağa dayanıklı olanlar ise ilkbaharda dikilmelidir Glayöl kışa yarı dayanıklı olduğundan ilkbaharda dikilmektedir Ancak kış dikimlerinde kaliteli çiçek eldesi için ek ışıklandırmaya gerek duyulmaktadır
Seralarda yapılan yetiştiricilikte genellikle tava sistemi kullanılmaktadır Kullanılacak kormların çapları 10-12 cm’nin üzerinde ise 15–20 cm aralıklarla dikilmesi avantaj sağlar
Tarla yetiştiriciliğinde daha küçük ölçüdeki kormlar kullanılabilir Dikim derinliği; iri kormlar için 15-23 cm, orta büyüklükteki kormlar için 13-16 cm’dir
Kullanılacak tür ve çeşitlere göre dikim zamanı değişmektedir Erken çiçek elde etmek için seçilen çeşit, ısıtılan seralarda kasım ortasından aralık başına kadar dikildiğinde nisan ortasında çiçeklenme başlamaktadır Geç çiçeklenen çeşitler, ocak sonundan itibaren ısıtılmalı seralara dikildiklerinde çeşitlere göre mayıs başından itibaren çiçek açmaktadır
Dikim zamanı kadar dikim materyalinin büyüklüğü de çiçeklenmeye etki eden bir
faktördür Erken ve kaliteli çiçek elde etmek için ekstra kormlar ya da 1 ve 2 boy kormlar tercih edilmelidir
Bakım
Glayölde dikim sonrası yabancı otlara ve kaymak tabakasına karşı yüzeysel çapalama yapılmalıdır Fazla su isteyen bir bitki olmasına karşın toprağı iyice kurumadan su verilmemelidir Glayöl 25–30 cm boya ulaşıncaya dek toprak göllenmeyecek şekilde sürekli nemli tutulmalıdır Daha sonraki dönemde su miktarı biraz azaltılmalıdır Çiçek sapının oluşmaya başladığı dönemden itibaren ( dip yapraklar el ile kontrol edilerek anlaşılabilir) su miktarı yeniden artırılabilir Bitkinin 40–50 cm derinliğe dek kök oluşturacağı dikkate alınarak, suyun bu derinliğe ulaşması sağlanmalıdır Çiçek sapının oluşumu tamamlandığında su tekrar kontrollü olarak verilmeye başlanır Bunun sonucunda dayanıklı
kuvvetli sapa sahip kaliteli çiçekler elde edilir
Sera yetiştiriciliğinde iri kormlar kullanıldığından ve ışık açıkta yetiştiricilik kadar
kuvvetli olmadığından daha uzun bitkiler elde edilebilir Sapları dik tutmak, yatmayı önlemek için ağ sistemi kurulmalı ve sırık yardımıyla destek verilmelidir Ağ sisteminde bitki boyu uzadıkça teller yukarıya kaldırılmalıdır Derin dikimlerde saplar genellikle daha dik duracağından bu sisteme gerek duyulmayabilir
Serada hastalığın yayılmasına karşı havalanmaya özen gösterilmelidir Özellikle
yüksek nemde gelişen hastalıklar sera havalanmasının önemini ortaya koymaktadır
Hasat ve Pazarlama
Kesim alt kandillerde renk görünmeye başlayınca yapılmalıdır Bu işlem için en uygun zaman sabahın erken saatleri ya da akşamüzeridir Çiçek elde edilmiş bir kormun ertesi yıl yeniden çiçeklenme için kullanılması uygun olmadığından hasat sırasında tüm bitki topraktan çekilerek çıkarılabilir Ancak kormlar, açıkta üretim için değerlendirilecekse kormda besin maddelerinin birikmesini sağlamak amacıyla bitki üzerinde 4–6 yaprak kalacak şekilde keskin bıçakla kesim yapılmalıdır
Kesim sonrası, çiçeklerin sapları dik olarak tutmak suretiyle, ılık suya batırılır ve
sonra serin yerde birkaç saat bekletilir
Kesilen çiçekler başak uzunluğuna ve kandil sayısı dikkate alınarak sınıflandırılır
Sınıflandırmadan sonra 10’arlı demetler haline getirilen çiçekler hemen
pazarlanmayacaksa 4–6 oC’de 24 saat, 1-2 oC’de 6-7 gün depolanır Daha uzun süre saklamak için kontrollü atmosfer ortamı sağlanmalıdır
Pazarlanacak çiçekler kontrplak kutulara nem emici kâğıtlara sarılmak suretiyle
paketlenir Paketlenen çiçeklerin yatay durumda taşınmasında, başak uçları yukarı doğru kalkacağından dikey taşımaya dikkat edilmelidir
Hastalık ve Zararlılar
Glayölün toprak altı ve toprak üstü aksamlarında çok sayıda hastalık ve zararlı ortaya çıkar Bu nedenle her yıl aynı yerde yetiştiricilik yapılmamalı, en az 3-4 yıllık münavebe uygulanmalı ve toprak mutlaka sterilize edilmelidir
|