07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Güllerde Göz Aşısı Nasıl Yapılır
Güllerin Göz Aşısı ile Üretimi - güller aşı nasıl yapılır - gül aşısı yapılışı

Ülkemizde en yaygın uygulanan bir yöntemdir Bu yöntemle bir yılda satılabilir gül fidanı elde edilir Göz aşıları, üzerinde bir göz bulunan kabuk parçasından ibarettir Yapılma zamanına göre ikiye ayrılır
Sürgün göz aşısı: Mayıs-temmuz arasında yapılır Kış mevsiminin ılıman geçtiği yerlerde uygulanır
Durgun göz aşısı: Temmuz-eylül arasında yapılır Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde uygulanır
Güllerinin yetiştiriciliğinde yörenin iklim ve toprak özellikleri dikkate alınarak uygun anaç ve kültür formu kullanmak aşıda başarı şansını artıran nedenlerin arasında gelir Örneğin R multiflora ve R indica -20,-23°C derecelere kadar zor dayanırken R canina -30- 37°C’ye kadar dayanabilmektedir Hatta R rugosanın -45°C’de bile etkilenmeden yaşadığı tespit edilmiştir Ancak kültür formları -20°C’den sonraki düşük sıcaklıklarda etkilendiğinden kışın koruma altına alınması gerekir Yüksek aşılı güllerde (baston güllerinde) aşı yeri dondan zarar gördüğü için toprak seviyesinden aşılanan bodur gelişme gösteren güller daha soğuk bölgelerde başarılı sonuçlar verirler Yüksek aşılı güllerin ise daha çok ılıman iklime sahip bölgelerde kullanılması tavsiye edilir Aksi durumlarda aşı yerinin korunması gerekir Kış korunması için değişik yöntemler uygulanır Ancak kök bölgesinde yaklaşık 30 cm kadar topraktan bir siper oluşturulması, her yöntemde uygulanmalıdır
Göz aşısının yapılacağı tarih çok önemlidir Aşılama sırasında kalem ve anacın bitki besin özsuyuyla dolu olması gerekir Böylece anaç ve kalemdeki kabuk kısmı kolaylıkla odun kısmından ayrılır
Göz aşısı 4 basamakta uygulanır:
*Gözün alınması
*Anacın hazırlanması
*Gözün takılması
*Bağlama
Göz aşısı yapmak için alınacak dal bir yıllık olmalıdır Dalın sağlıklı bitkilerden alınması ve gözün henüz sürmemiş olması gerekmektedir
Göz şu şekilde alınabilir:
1 Göz alınacak dal sol el ile ters olarak tutulur
2 Keskin bir çakı ile gözün 15 mm altından kabuk kısmı odun tabakasına kadar çizilir
3 Çakı ile gözün 15-20 mm üstünden odun kısmına fazla batırılmadan, gözün altından odun ile kabuk arasına çakı kaydırılır
4 Göz alt taraftaki daha önce çakıyla çizilmiş kısımdan kesilerek çıkarılır
5 Gözün altında kalan kabuk tabakası gözün öz kısmı zedelenmeyecek şekilde yavaşça çıkarılır
6 Göz anaca uygulanıncaya kadar su içinde bırakılır
Gözün anaca uygulanması şu şekilde gerçekleştirilebilir:
1 Anacın kabuk kısmından T şeklinde bir iz açılır
2 Kabuk tabakası çakı spatülü ile yavaşça kaldırılır
3 Göz araya yerleştirilir
4 Gözün dışarıda kalan kısımları çakı ile kesilerek gözün yarık içine oturması sağlanır
5 Anacın kaldırılan kabukları, göz dışarıda kalacak şekilde kapatılır
6 Rafya ile gözle anaç bağlanır Bağlama aşağıdan yukarıya doğru fazla sıkı ve gevşek olmamak şartıyla yapılır
Göz aşısının Uygulanması

Aşı yapıldığı dönemde hava sıcaklığı fazla olmamalıdır Parlak güneşle, ılık veya hafif sıcak havalar ile, serin geceler aşı tutma oranını artırır
Gül Aşı Fidanlarının Bakımı
Göz aşısı yapıldıktan sonra anaç bitkinin düzenli olarak sulanması gerekir Göz aşısının tutup tutmadığı 15 günde belli olur 15 gün sonra aşı noktası kontrol edilir Rafyanın sıkılması veya gevşetilmesi gerektiğine karar verilir Tutmayan aşı gözü siyahlaşır ve kurur
En ufak bir dokunmayla yere düşer Tutmuş göz aşısı ise gelişimini sürdürür Göz aşısı yapılmış anacın tepesi bir ay sonra 1/3 oranında kesilerek aşı gözünün sürgün yapması teşvik edilir Anacın nefes almasına engel olan rafyalar bıçakla kesilir Anaç bir süre sonra aşı yapıldığı noktanın biraz üstünden tümüyle kesilir Genç güller böylece gelişerek çiçeklenme olgunluğuna erişirler Aşılar tarla koşullarında bütün yaz boyu uygun zaman ve aralıklarla sulama, gübreleme, ot alma ve uç alma işlemlerine tabi tutularak genç bitkinin gelişmesi sağlanır
Güllerin genellikle dipten itibaren birkaç kalın dal meydana getirmesi istenir Bunun içinde gözlerin sürmesinden sonra 2 veya 3 beş yaprakçıklı yaprağın hemen üstünden uçlar alınarak sürgün ucundaki çiçeğin olgunlaşması önlenir Böylece bitki bünyesinde karbonhidrat birikimi sağlanır
Güllerde yapılan budama ve uç almalar bitkiyi dallandırır, geliştirir ve dipten gelen sürgünleri arttırır Bu şekilde fidanın ana dallarını oluşturacak, kalın çaplı dallar ortaya çıkar Gül Aşılı Fidanların Sökümü
Yetişmiş aşılı, köklü fidanlar kasım ayı içinde sökülür Söküm el veya makinelerle yapılabilir Sökümden sonra ince dallar temizlenir Köklerde budama yapılır Daha sonra çaplarına ve odun sertliğine göre boylanır
|
|
|