![]() |
Muz Nedir - Muz Yetiştiriciligi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muz Nedir - Muz YetiştiriciligiMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1 ![]() Muz, Güneydoğu Asya’dan çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya Üretimi : Dünyadaki muz üretimi en fazla Asya kıtası ülkelerinde yapılmakta, bu kıtayı sırasıyla Güney Amerika, Orta Kuzey Amerika, Afrika, Okyanusya ve Avrupa Ülkeleri izlemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye Üretimi ve Tüketimi: Muz ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa ve çevresinde, Toros dağlarının koruduğu mikroklimalarda, çok sınırlı alanlarda yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUZUN BAZI ÖZELLİKLERİ 2 ![]() ![]() Muz yukarda anılan özellikleri yanında çiğ olarak yenebilen en güzel meyvelerden biridir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Muz, şifalı bitki, beyin gıdası veya afrodiziyak olarak ünlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUZUN SİSTEMATİĞİ VE ÖNEMLİ ÇEŞİTLERİ 3 ![]() ![]() Kültürü yapılan muz, Scitamineae takımı, Musaceae ailesi, Musa cinsine girer ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Ticari önemi en fazla olan muz çeşidi Gross Michel ‘dır ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Ticari muzların en bodur olanıdır ![]() ![]() ![]() BOTANİK ÖZELLİKLERİ 4 ![]() ![]() Muz kökleri toprak altında bulunan ve esas gövdeyi oluşturan yumrudan ve yumrunun daha çok üst taraflarından çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzda meydana gelen kök sayısı bitkinin sağlık durumuna bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Toprak altı gövdesi veya yumru da denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Buna toprak üstü gövdesi de denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalancı gövde, yapraklarını tamamladıktan sonra meyve salkımını andıran bir tomurcuk (hevenk, dal) oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Muzun yaprakları ilk çıkışta boru şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaprak üzerinde, damar aralarında, sapında ve kınında stoma dediğimiz gözenekler bulunur ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Muzda tomurcuk, çiçekler ve meyve salkım şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir fide büyüyüp bütün yaprakları açıldıktan sonra (ortalama 14-20 ay) topu andıran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dişi çiçeklerin hemen altında çift organlı çiçekler bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Salkımdaki tarak sayısı kaynağı yalancı gövdede olan dişi çiçek sayısına bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortalama 13 tarak yöre için optimal bir rakamdır ![]() ![]() Salkım başına ortalama 262-266 adet parmak sayısı tesbit edilmiştir ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Taraklar üzerinde bulunan meyveler karşıdan bakıldığında sağdan sola doğru gelişirler ve çift sıralı, satranç şeklinde dizilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Muz meyvesi % 70 oranında su, önemli miktarda karbonhidratlar ve az miktarda protein ve yağ içerir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUZUN İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ 5 ![]() ![]() Muz, nemli, tropik iklimlerin bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Muzun doğal ortamı tropikal bölgelerde yüksek boylu ağaçların altıdır ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Yıl boyunca aylık ortalama 26-27 sıcaklık ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Muz yüksek sıcaklık yanında, yüksek neme de ihtiyaç duyar ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Aylık yağışın 120-150 mm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Çok büyük yapraklara sahip muz bitkileri şiddetli rüzgardan zarar görmektedir ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Muz yetiştiriciliği için en iyi topraklar; derin, besin maddelerince ve humusça zengin, geçirgen, iyi havalanan, hafif bünyeli (Kumlu-Tınlı) ve hafif alkali, killi Tınlı, Kumlu karakterdeki, derin topraklardır ![]() ![]() Muz bitkileri toprak ve su tuzluluğuna çok hassastır ![]() ![]() ![]() MUZ BAHÇESİ KURULMASI, SULAMA, GÜBRELEME, BAKIM, BUDAMA 6 ![]() ![]() Muz doku kültürü ile, tohumla, yumru parçasıyla ve dip sürgünleri ile üretilmektedir ![]() Ülkemizde yaygın şekilde yapılan fide sağlanması, muzların toprakaltı yumrusundan çıkan dip sürgünleriyle yapılmaktadır ![]() 6 ![]() ![]() Muz bahçesi yeri olarak genellikle kuzeyi kapalı, soğuktan korunmuş yerler seçilir ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün dikimlerde sıraların kuzey-güney doğrultusunda yapılması en iyi güneşlenmeyi sağlayacaktır ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dikim çukurlarına toprak analizi sonucu önerilen miktarlarda gübre konmalıdır ![]() ![]() Dekara ortalama 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Muz yapraklarının geniş olması dolayısıyla terleme yoluyla çok miktarda su tüketir, sürekli nemli toprak ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() Özellikle sulama suyunun yetersiz olduğu yerlerde meyve kalitesi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle damla sulama yöntemi kullanılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() Son dönemlerde örtü altı muz üreticiliğinde önerilen bir sulama sistemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() Örtü altı muz üretiminde, sera çatısına, içten, belli aralıklarla yerleştirilen sulama boruları ve bu borulara yerleştirilen sisleme veya fog (dumanlama) memeleri ile yapılan bir sulama biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca sislemeyi belli bir sıcaklık ayarına bağlı termostat takılarak çalışacak otomatik bir sistem geliştirilmiştir ![]() 6 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() Muz bitkisi topraktaki organik maddeyi oldukça yüksek oranlarda ister ![]() ![]() Organik gübre toprak sıcaklığını yüksek tutarak, salkım oluşumundan hasada kadar geçen süreyi kısaltmakta ve fidelerin kışın soğuktan zarar görmesini engellemektedir ![]() Çiftlik gübresi kullanımında gübrenin iyi yanmış olmasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Organik gübre muzlarda bakım zamanı (Şubat-Mart aylarında) ve kışa girmeden (Kasım ayında) verilmelidir ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() Muz bitkisi hem yeşil aksamın gelişme döneminde, hem de meyve gelişme döneminde yoğun şekilde besin isteyen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Muzun azot ihtiyacı da fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Muzun fosfor ihtiyacı, azot ve potasyuma göre daha az olmakla birlikte, kök gelişimi ve bitki besin maddesi alım kapasitesini artırarak salkım oluşumunu güçlendirmesi, tarak sayısını artırması yönünden çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlıklı bitki kökleri de beslenme ortamındaki fosfatı önemli ölçüde tüketebilme yeteneğindedirler ![]() ![]() ![]() Bitkilerin fosfor alımını, mağnezyum düzeyi de önemli ölçüde etkilemektedir ![]() ![]() Bitkinin fosfor ihtiyacının en fazla olduğu doğumdan bir, bir buçuk ay önceki döneminde, bitkinin fosfor ihtiyacının yeterince karşılanması, tarak ve parmak sayısının artmasını sağlayacaktır ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Potasyum, muz bitkileri için çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Potasyum eksikliğinde uçlardan başlamak üzere yapraklar sararır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyvede yüksek düzeyde potasyum alımı sadece düzgün meyve şekli ve olgunlaşma ile meyveye tad ve lezzet sağlamasından başka, meyve lezzet ve çeşnisinde ana öğe olan toplam asitlik üzerinde de olumlu rol oynayıp, çeşniyi önemli derecede etkilemektedir ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Muz bahçelerinde en çok görülen bitki besin elementi eksikliklerinden biri de Çinko’dur ![]() ![]() ![]() ![]() Muz bitkisinde en çok eksikliği görülen mikroelement çinkodur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Bakır bitkilerde özellikle dokularda ligninleşme prosesine katılmakta ve bitkilerin generatif büyümesinde önemli rol üstlenmekte, polen oluşumu ve döllenme prosesleri ve dolayısıyla tohum ve meyve oluşumunu sağlamakta ve bitkiler bakır beslenmesinden doğrudan etkilenmektedir ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Mangan, bitkide fotoliz olayını, dolayısıyla fotosentezi etkileyerek protein ve lipid sentezlerine katılır ve böylece birçok enzim faaliyetlerini etkiler ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Demir, bitki dokularında genellikle 50-200 ppm ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle topraklardaki kalsiyum fazlalığı demir alımını engeller ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Ca eksikliği gösteren bitkilerin Ca içeriği azdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Mağnezyum eksikliğinde yapraklar uçlarından ve kenarlarından başlamak üzere yavaş yavaş sararmakla beraber orta kısımları yeşil kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Kükürt eksikliği başta Natal olmak üzere diğer ülkelerde de görülmektedir ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Muzda ender görülen eksikliklerden biri de Bor eksikliğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer mikro element eksiklikleri muz yetiştiriciliğinde pek önemli değildir ![]() Diğer mikro elementlerden bakır, manganez, demir, bor ve molibden eksikliği muz bahçelerinde pek görülmemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Bitki besin maddeleri arasında toprak içinde bitkilerin besin alımı yönünden çok ciddi rekabetler veya teşvikler vardır ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Muz yetiştiriciliğinde, yaprak örneği alım zamanı ve yöntemi, üzerinde en fazla çalışılan ve tartışılan konulardan birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapraklarda bulunması gerekli olan kritik bitki besin maddesi yoğunlukları ise yaprağın değişik kısımlarından alınan örneklere göre farklılık göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Hewitt'e göre (1955), toprakta fosfor için üst sınır 20 ppm, Potas için 300 ppm, dir ![]() ![]() ![]() ![]() Muzun gübre ihtiyacı dikim sıklığı ve verimine göre değişir ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Muzun ideal PH isteği 6’dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() pH, bir ortamdaki hidrojen iyonları yoğunluğunu ifade eder ![]() ![]() ![]() ![]() pH sı 7’den büyük olan alkali (bazik) toprakları ıslah etmek için toprağı yıkamak, bol yanmış çiftlik gübresi vermek, fizyolojik asit reaksiyonlu gübreleri kullanmak, her yıl dekara 30-50 kg toz kükürt vermek gerekir ![]() pH sı 7 nin altındaki asit reaksiyonlu toprakları ıslah etmek için ise, dekara 200-500 kg arası kireç vermek ve fizyolojik alkali reaksiyonlu gübreleri kullanmak gerekir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Muz Nedir - Muz Yetiştiriciligi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muz Nedir - Muz YetiştiriciligiÇizelge 34 ![]() Besin Maddesi Optimum pH Değerleri Besin Maddesi Optimum pH Değerleri Azot 6,0 - 8,0 Fosfor 6,5 - 7,5 Potasyum 6,0-10,0 Kükürt 6,0-10,0 Kalsiyum 6,5-8,5 Mağnezyum 7,0-8,5 Demir 4,0-6,5 Mangan 5,5-6,5 Bor 5,0-7,0 Bakır 5,0-7,0 Çinko 5,0-7,0 Molibden 7,0-10,0 Çizelge 35 ![]() 6 ![]() ![]() Muzlarda toprak tuzluluğu - EC de çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Muzlarda budama, kurumuş yaprakların, meyvesi alınan bitkilerin ve fazla fidelerin kesilmesinden ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() Muz bitkisinin budaması, her yıl, ilkbahar aylarında, toprak altı gövdenin ocak içinde açılarak meyve verimi ve yılını doldurmuş yaşlı gövdenin çıkarılması, o yıl içinde meyve verecek 2 veya 3 bitkinin seçilerek yerinde bırakılması, bunlar dışında diğer genç gövde ve sürgünlerin de yine çıkarılıp atılması işlemlerini kapsamaktadır ![]() ![]() ![]() Muzlarda budama işlemi yaz aylarında da devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muz bahçesinde her yıl hasatla, bakım döneminde, budama ile meyve, sap ve yaprak olarak dekara ortalama 20 ton civarında organik materyal bahçe dışına atılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muz bahçelerinde yapılan diğer bakım işleri, özellikle subtropik iklimde soğuğa karşı bahçelerin korunması ve meyve salkımlarının keten bezi veya plastik ile örtülmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Toprak işleme, yabancı otları öldürmek, yağışlar veya üzerinde yürüme sonucu toprakta meydana gelen kaymak tabakasını kırmak ve toprağı kabartarak yağmur sularının veya sulama sularının toprağa daha kolay girmesini sağlamaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde örtü altı muz üretiminde şubat-mart aylarında toprak işlemesi yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açık bahçelerde toprak işlemesi ile birlikte yaşlanmış kök ve piçler bağ bıçağı ile alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Gerek muz bitkisi köklerinin çok yüzeyde olması, gerekse ülkemizdeki muz bahçelerinin ve yetiştirme tekniğinin özel durumları nedeniyle bahçelerin ot kontrolünü makine ile yapmak olanaksızdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muz bahçelerinde genel olarak yabancı ot kontrolü sürekli yapılmakla beraber, bazı özel durumlarda geçici örtü bitkisi olarak bırakılmaları yarar sağlamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem toprak sıcaklığını ve nemini korumak, hem de yabancı otları kontrol altına alabilmenin daha pratik bir yolu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Yabancı otları yok etmek veya kontrol altına almak için yapılabilecek bazı uygulamalar şunlardır ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() HASTALIK VE ZARARLILAR Dünyanın muz yetiştirilen bölgelerinde çok sayıda hastalık etmeni ve zararlı bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() Muzda tropik ve subtropik şartlarda zarar yapan 200'den fazla böcek, 7 akar ve 17 nematod bulunduğu bildirilmektedir ![]() ![]() Muz Hortumlu Böceği (Cosmopolites Sordidus), Güve (Nacoleia octasema), Trips (Chaetanaphothrips orchidii), Muz Afidi (Pentalonia nigronervosa) virüs vektörü olarak önemli, Colaspis hypochlora (Koloopter)'dir ![]() ![]() ![]() Muz bahçelerinde hastalık ve zararlılar görüldüğünde mutlaka ilgili İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak mücadele konusunda gerekli ayrıntılı bilgileri alınız ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Bir çay bardağı kadar toprakta yaklaşık 50 bin kadar nematod bulunabilir ![]() ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Kök dokularına delik açarak çok şiddetli çürümelere neden olurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim ülkemizde Radopholus similis’in bulunduğuna ilişkin bir kayda rastlanmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgemiz için en fazla öneme haiz olan spiral ve kök-ur nematodları olup, yaprak ve tomurcuk nematodlarının fazlaca bir etkinliği olmayıp zarar verecek düzeyde olmadığı, yayılış oranının % 21,7 olduğu saptanmıştır ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Tanınması : Vücudu genellikle eğri veya helezon şeklinde olup, ergin nematodun vücut uzunluğu ortalama 523 mikrondur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yayılışı: Yurdumuzda da yayılış oranının % 100 olduğu belirlenmiştir ![]() Yaşayışı : Toprakta çok az bulunan bu nematod, dişi, erkek, larva ve yumurta olarak, çoğunlukla muz köklerinde bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Konukçuları : Yurdumuzda gerek bodur muz (Musa cavendishii L ![]() ![]() ![]() Zarar Şekli : Spiral nematod tüm konukçularında dış parazit olarak zarar yapmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korunma Yolları Kültürel Önlemler: Muz bahçeleri nematodsuz alanlar üzerinde kurulmalı, nematodsuz fideler kullanılmalı, dayanıklı muz bitkileri varsa ekim nöbetine sokulmalıdır ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanınması : Konukçusu olduğu bitkiler söküldükleri zaman köklerde irili ufaklı urlar görülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kök-ur nematodlarının dişileri armut veya torba şeklinde sabit, erkekleri solucan şeklinde aktiftir ![]() ![]() Bitki köklerinde meydana getirdikleri irili ufaklı tipik urlarla tanınırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yayılışı : Bölgemiz muz bahçelerinde Meloidogyne javanica % 100, [8] M ![]() ![]() ![]() Yaşayışı : Sonbaharda bitkilerin çürüyen köklerinden toprağa geçen urlar içindeki dişilerin bırakmış oldukları yumurtalarla çoğalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konukçuları : İki bine yakın konukçusu olduğu bilinmekte olup, yurdumuzda muz (Musa cavendishii L ![]() ![]() ![]() Zarar Şekli : Muz köklerinin içine girip, muz gövdesine su ve besin taşıyan kökleri harap ederek, kendi yaşamını sürdüren, toprak altında yaşayan bu mikroskobik zararlılar, muz köküne hücum ederek, bitki öz suyunu emerek gelişmesini engellerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kök-ur nematodlarının sebep olduğu zararlanmalar çok şiddetlidir ![]() ![]() Kök-ur nematodları muzların bodurlaşmasına, yaprakların sararmasına ve düşük verime neden olmaktadır ![]() Korunma Yolları : Kök-ur nematodlarına karşı alınması gereken tüm kültürel ve kimyasal mücadeleler bütün nematodlar için geçerlidir ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Kök damarlarında delik açarak şiddetli çürümelere neden olurlar ![]() ![]() Korunma Yolları : Kök-ur nematodlarına karşı alınması gereken tüm kültürel ve kimyasal mücadeleler diğer nematodlarda olduğu gibidir ![]() ![]() Nematodların neden oldukları zarar toprak tipi, bitki yaşı, içerdiği su, gübre, yağış ve bulunan nematod grupları gibi bir çok etkene bağlıdır ![]() ![]() Resim 12 ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Muz bahçeleri nematodsuz alanlar üzerinde kurulmalı, nematodsuz dikim materyali kullanılmalı, dayanıklı muz bitkileri münavebeye sokulmalıdır ![]() ![]() Sistemik granül ve emülsiyon ilaçlarla mücadelesi yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() Cadusafos etkili maddeli, kontak etkili sıvı emülsiyon ilaç (Rugby 100 ME) 5 lt/da dozda yaz aylarında ve granül ilaç (Rugby 10 G) 5 kg/da dozda bakım döneminde uygulanabilir ![]() ![]() ![]() İlaçlamaların ilki Mart-Nisan aylarında yapılan onarım sırasında başlamak üzere 3 ay ara ile 3 kez yapılmalıdır ![]() Bölgemizdeki seralarda nematod için Granül ilaçların Şubat-Mart aylarında bakım-onarma sırasında toprak içine karıştırılması, Haziran-Temmuz aylarında ise sıvılarının damlama ile kök bölgesine verilmesi şeklinde uygulanması etkilidir ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Tanınması ve Yaşayışı : Vücut bölümleri kaynaşmış, şekilleri oval görünümlü, boyları 1 mm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırmızı örümcekler muz yaprağının alt yüzeyinde ve meyve salkımlarında bitki öz suyu emmek suretiyle zararlı olurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kışı genellikle ergin dişi döneminde, ağaçların gövde kabukları altında, kök boğazında, toprak yarıklarında ve tezek aralarında, ağaçların altında ve yakınlarında bulunan çeşitli artık ve barınaklarda geçirirler ![]() ![]() ![]() ![]() Kırmızı örümcekler, özellikle serada yetiştirilen muzlarda zararlı olurlar ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek bir üreme gücüne sahip olan akarlar, sıcak ve kurak geçen dönemlerde büyük yoğunluklar gösterir ve tek yönlü azotlu gübreler de çoğalmasına yardımcı olur ![]() ![]() ![]() Kültür bitkilerinde zararlı olan kırmızı örümceklerin çoğalmalarını engelleyen etkenler arasında avcı akar ve böcekler büyük önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() İlkbahar sonlarına doğru birer hafta ara ile bahçelerin ve ağaçların değişik yönlerinden rastgele seçilecek 100 yaprak ve meyvede kontroller yapılır ![]() ![]() Kontrollere mevsim boyunca devam edilir ve yoğunluk görüldükçe ilaçlama tekrarlanır ![]() ![]() zerreler halinde ilaçlanmasına ve her ilaçlamada zararlının bağışıklık kazanmaması için farklı etkili maddeye sahip ilaçların seçilmesine özen gösterilmelidir ![]() Uygulama sırasında motorlu pülverizatörler veya küçük boylu ağaçlar için basınçlı sırt pülverizatörleri kullanılmalıdır ![]() kaplama sağlanmasına, özellikle yaprakların alt yüzeyleri ile meyvelerin ıslatılmasına özen gösterilmelidir ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Son yıllarda, havalandırması iyi olmayan bazı muz bahçelerinde, dallarda uyuz yani Pas Böcüsü yaygınlaşmaya başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve kabuğu zamanla çatlar, pul pul dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rüzgar, böcek ve kuşlar aracılığı ile temiz bahçelere kolayca taşınabilirler ![]() ![]() ![]() Pas böcüsünü yok eden 8 tür faydalı böceğin ülkemizde doğal olarak varlığı yapılan araştırmalarla bulunmuştur ![]() ![]() ![]() İlaçlı mücadelenin başarısı, zamanın çok iyi ayarlanmasına, geciktirilmemesine bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() El lupu ile yapılan kontrollerde ortalama olarak her görüş alanında 1-2 adet pas böcüsü görülürse ilaçlamaya başlanılmalıdır ![]() ![]() Pas böcüsüne karşı ilaçlı mücadelede aşağıdaki ilaçlar ve dozları kullanılmalıdır ![]() İlaçlamalar, yüksek basınçlı motorlu pülverizatörlerle ağacın iyice ıslanmasına dikkat edilerek yapılmalıdır ![]() Binapacryl içerikli ilaçlar madeni beyaz yağlı ilaçlarla karıştırılmamalıdır ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Muz Thripsleri: Muz salkımı ve parmaklarında zararlı olmaktadırlar ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Salkım ve yapraklara zarar verirler ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Özellikle muz fideleri üzerinde, çoğaldıkça meyvelerde ve parmaklarda zarar veren yaprak biti türünde küçük zararlılardır ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Bu zararlılar geceleyin zarar verir, gündüzleri ise toprak altlarında ve parmak aralarında gizlenirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [12] 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() Muz yetiştiriciliğinde dünya çapında önemli bazı hastalıklar vardır ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Fusarium moniliforme, Botrytis cinerea ve Sclerotinia sclerotiorum gibi etmenlerin meyve uçlarından geriye doğru oluşturdukları çürüklüklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasadı yapılan salkımın taraklara bölünmesinden sonra, parmakların olgunlaşmalarına doğru görülen bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() meyve çürüklüğü önlenebilmektedir ![]() Meyvelerde ayrıca Ceratocystis paradoxa, Sclerotinia, Dothiorella, Fusarium, Nigrospora musae, Deightonella, Gloeosporium musarum gibi mantar hastalıkları da gözlenmektedir ![]() Kök Boğazında Anamur’da rastladığımız ağaçların yıkılmasına neden olan Fil Hastalığı denen bir mantar hastalığı da gözlenmiştir ![]() ![]() Resim 14 ![]() Resim 15 ![]() Resim 16 ![]() Resim 17 ![]() Resim 18 ![]() Resim 19 ![]() Resim 20 ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Muz bitkisinde görülen tehlikeli bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cercospora musae mantarının neden olduğu bu hastalık önce yapraklarda, sonraları salkımlarda ve onların küçükken ve olgunlaşmadan sararması şeklinde görülür ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Etmeni mantardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak ve nemli dönemlerde sorun yaratan bir mantar hastalığıdır ![]() ![]() ![]() Resim 21 ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Verticillium theobromae mantarının oluşturduğu bu hastalık özellikle meyvelerde büyük zararlar meydana getirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batı ve güney Afrika, Kanarya Adaları, Trinidad ve Queensland gibi ülkelerle birlikte çeşitli ülkelerin muz alanlarında yaygın şeklde görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 22 ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Etmeni mantar olan bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 23 ![]() Yapraklarda ayrıca Deightoniella torulosa, Alternaria spp ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Muz solgunluğu, Fusarium solgunluğu da denilen bu hastalığa mantar sebep olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bodur muzlar bu hastalığa dayanıklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemiz muzlarının köklerinde belirlenen hastalık Fusarium oxysporum’un bir çeşididir ![]() ![]() ![]() Resim 24 ![]() Fusarium oxysporum f ![]() ![]() gövdeye (yumruya) ve oradan da yalancı gövdeye geçerek iletim dokularını tıkamakta, bitkinin besin alışverişini durdurarak onun solmasına neden olmaktadır ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Muz meyve parmaklarının çiçek burnundan başlayarak, içine doğru girmiş siyah renkte bir çürüklük veya meyve sırtlarında çatlamalar, çatlak kısımlardan gelişen siyah çürüklükler şeklinde belirtiler gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() 100 lt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hastalık etmeni ve çeşidi Fusarium moniliforme V ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Akdeniz bölgesinde muzlardaki hastalık etmenleriyle ilgili yapılan araştırmada köklerde 6, gövdede 1 ve yapraklarda 3 grup belirlenmiştir ![]() Resim 25 ![]() Fusarium oxysporum, F ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle nematod saldırısı sonrası yaralanan köklerde gelişen fusarium çürüklükleridir ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Toprak altında, köklerden başlayarak gövdeye ve yalancı gövdeye geçen ve bitkiyi göçüren bir bakteri hastalığıdır ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Bu hastalığa ilk defa Güney Afrika’da Transvaal’ın kuzey ve doğusundaki muz bahçelerinde, soğuk ve nemli geçen 1968 yılının son aylarında rastlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 26 ![]() 7 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Muzlarda görülmeye başlayan bir virüs hastalığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 27 ![]() 7 ![]() ![]() ![]() En önemli virüs hastalıklarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Genç yapraklar üzerinde, küçük yeşilimsi sarı lekeler halinde görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 28 ![]() Muz'da ilk defa Alanya'da 1973 yılında Hıyar Mozaik virüsünün zararı tesbit edilmiştir ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Virüs hastalıklarına karşı ilaçlı mücadele kesinlikle yoktur ![]() ![]() Hastalık belirtisi gösteren bitkiler sökülmeli, artıkları toplanıp bahçeden çıkarılmalı ve yok edilmelidir ![]() ![]() Hastalığın bulunduğu bilinen bitkiler ve bu hastalığa yakalanabilen ve hastalığın taşınmasına neden olan hıyar, kavun, kabak ve diğer kabakgiller, domates, mısır, biber gibi bitkiler muz bahçeleri içerisinde veya çevresinde yetiştirilmemelidir ![]() Bahçe içerisinde ve çevresinde yabancı ot mücadelesi sürekli yapılmalıdır ![]() Meyve kesim bıçakları ile onarım-budama bıçak ve aletleri hasta bitkiler kesildikten sonra dezenfekte edilmelidir ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Goos flesh muz meyve kabuğuna etki eden fizyolojik bir dengesizliktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Muz Nedir - Muz Yetiştiriciligi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muz Nedir - Muz YetiştiriciligiDERİM, OLGUNLAŞTIRMA, DEPOLAMA, TAŞIMA 8 ![]() ![]() Muz meyvesinin gelişme devresi, uygun ekolojilerde 110-130 gün sonra tamamlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 29 ![]() Üç çeyrek Gelişmiş Tam gelişmiş Tam gelişme durumu üç çeyrek üç çeyrek durumu durumu 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() ![]() Bunlar arasında ara kademeler de seçilip uygulanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Güney Afrika'da dış ülkelere satılacak muzlar aşağıda olduğu gibi sınıflandırılmaktadır ![]() a- En az 95 gr ![]() ![]() b- En az 65 gr ![]() ![]() c- En az 58 gr ![]() ![]() ![]() Muz hasadı parmaklar olgun, fakat yeşilken yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasat günün serin saatlerinde yapılmalı, hasat edilen ürünler güneşte bekletilmemeli ve sıcak dönemlerde olgunlaşmış bulunan meyveler dalında fazla bekletilmeden hemen kesilerek piyasaya sunulmalıdır ![]() ![]() Tüm bahçenin hasadı ya bir defada veya 2-3 defada dallar dipten kesilip alınmak suretiyle yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 36 ![]() Resim 30 ![]() Ülkemizde polietilen örtü yerine çeşitli kağıtlarla sarma ve tahta sandıklarla ambalajlama yöntemleri yaygın olarak kullanılmaktadır ![]() ![]() Resim 31 ![]() 8 ![]() ![]() Hasat edilen muz koyu yeşil renkli kabuğa sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olgunlaştırma sırasında klorofil bozulur, renk sararır, meyve eti yumuşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 32 ![]() Genel olarak uygun hasat zamanında kesilen muzlar, 18-24 oC sıcaklıkta bir veya iki hafta içinde kendiliğinden olgunlaşırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çizelge 37 ![]() G Ü N L E R Sarartma 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Periyodu oC o C Co Co Co Co Co Co Co 4 gün 20 20 19 19 5 gün 19 19 19 19 13 6 gün 18 18 18 18 15 13 7 gün 18 18 17 17 15 14 13 8 gün 17 17 15 15 15 15 14 13 10 gün 14 14 14 14 14 14 14 14 13 Sararan muzun sarartıldığı durumda korunabilmesi için gereken sıcaklık 13-15 oC dir ![]() ![]() Sararma sırasında ve öncesinde yüksek sıcaklıkta kalmış muzlar için pişmiş deyimi kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarartma odalarında oransal nem olabildiğince yüksek tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Muzlar özel odalarda sararmaya bırakıldığında, çıkarttıkları gazların sararmaları için faydalı olması nedeniyle, bu odaların hiç hava kaçırmaz şekilde yapılması gereklidir ![]() ![]() ![]() Geç sararma karakteri gösteren muzlar için etilen gazı kullanmak sararmayı hızlandırır ![]() ![]() Hasat zamanında muz meyvesi 0,2 ppm etilen taşır ![]() ![]() ![]() ![]() Çizelge 38 ![]() Çiçeklenmeden sonra Etilen Dozu (ppm) 80 ![]() ![]() 0 18 gün 16 gün 0,1 15 gün 10 gün 0,3 7 gün 4 gün 0,5 6 gün 3,5 gün 1,0 5 gün 3 gün 5,0 3 gün 2 gün Çizelge 38 ![]() ![]() ![]() Muz endüstrisinde meyvelerin olgunlaştırılması, gerekli koşulları sağlanmış özel odalarda yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde muzlar için modern olgunlaştırma uygulamaları yeni yeni başlamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Olgunlaştırılan muz meyveleri tüketiciye yeşil renk tam kaybolmamış ve uç ile sap kısmı henüz yeşil durumda iken verilirler ![]() ![]() Muzlar özel odalarda kendi kendine sararmaya bırakıldıklarında çıkardıkları gazların sararmalarına faydalı olmaları nedeniyle bu odaların hava kaçırmaz şekilde sağlam yapılması gerekir ![]() ![]() Geç sararma özelliği gösteren muzlar için karpit, etilen, ethrel kullanılarak sarartılır ![]() ![]() ![]() ![]() Muzların depolanmasında 13 ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() Muzların hasat sonrası yaşam sürelerinin uzun olmasını sağlamak için kısa sürede uygun depolama koşullarına getirilmesi gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzlar depo şartlarında da önemli miktarda Etilen salgılarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() Meyve naklinde gemiler ve kara taşıt araçları kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 38 ![]() Taşıma araçlarına yüklenecek muzlar iyice gözden geçirilir ve özellikle ileri gelişme devresinde bulunan meyveler ayrılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() Bu durumda kesilen meyveler öngörülen pazarlama süresini tamamlayamazlar ve bozulurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() Hasattan sonra meyveler en geç 36 saat içinde depolanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() Uygun depo sıcaklığı ve havalandırma, olgunluk kontrolü için en önemli faktörlerdir ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() Muz meyvelerinde gerek yeşil olum, gerekse sarı olum devrelerinde çeşitli hastalıklar zarar yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() Tropik bölge meyvesi olan muz, donma noktasının çok üstündeki sıcaklık derecelerinde metabolizmasının değişimi sonucu üşüme zararları denen bozulmalar gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() Kabuk rengindeki donukluk, epidermis hücrelerinin cansızlaşan protoplazmalarında koyu renkli granüllerin oluşumu ve bunların epidermisin ışık geçirgenliğini değiştirmesi sonucu oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bahçede üşümeye karşı hevenklerin çuval veya polietilen torbalarla soğuktan korunması gerekir ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() Yüksek sıcaklıkta uzun süre kalan meyveler de zararlanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() SONUÇ ve ÖNERİLER Muz yetiştiriciliği konusunda yaptığım bu çalışma, araştırma, denemeler ve literatür taramaları sonrası elde edilen sonuçlar, sorunlar ve çözüm önerileri aşağıda sıralanmıştır ![]() ![]() Bölgemiz muz üretici ailelerinde ortalama nüfus 4,7 dir ve bu ailelerin % 90,7 si okuma-yazma bilmekte olup, bunların yaklaşık olarak % 94'ü ilk ve orta öğrenimi, % 6 sı da yüksek öğrenimi bitirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anamur Ziraat Odası 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'de tarım işletmelerinde görülen dengesiz gelir dağılımı, Anamur'daki muz işletmelerinde de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muz üreticilerinin büyük bir çoğunluğu (% 77), ithal muzun çok miktarda girmesi ile yerli muz fiyatlarının çok düştüğünü ve böylece gelirlerinin azaldığını düşünmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1994 yılında 1379 dekar olan Anamur muz alanları 2000 yılında ise 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üreticilerin büyük bir kısmı, gübre kullanımını bilinçsiz yaptıklarını belirtmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açık muz bahçelerinde denizden gelen rüzgarların etkisiyle, yaprakların damarlar boyunca yırtılma, zaman zaman meydana gelen fırtınalar nedeniyle ağaçlarda yıkılmalar olmaktadır ![]() ![]() Açıkta yetişen muz bahçelerinde kış soğukları bazı yıllar büyük zararlar vermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetiştiricilikle ilgili bu sorunlara dikkat edilmesi yanında, aşağıda belirtilen ekonomik ve sosyal anlamda bazı sorunlara da dikkat edilmesi yararlı olacaktır ![]() Yörede pazarlama hizmetleri son derece zayıftır ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgemizin ihtiyacını karşılamak üzere bütün bitkilerde (narenciye, muz, sebze v ![]() ![]() ![]() Doğanın her türlü meyve ve sebzeyi yetiştirmek için bir çok güzellikleri bol miktarda bahşettiği Anamur ve civarında yetiştirilen ürünler pazarlama ve ambalajlama konularında maalesef aynı ölçüde imkanlara sahip değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turfanda sebzecilik için önemli bir yeri olan Anamur İlçesinde örtü altı tarımın hızla gelişmesi, önemli bir gelecek vaat etmesi nedeniyle, yeterli teknik bilgiyle donatılmış üreticilere ve teknik elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde kamu kesiminde ve Tarım Bakanlığında Muz Yetiştiriciliği konusunda gerekli araştırma ve çalışmalar için yeterli teşvikler yapılmamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Tarımda teşvik ve krediler Zir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemiz nüfusunun en az % 50’sini oluşturan tarımla ilgili vatandaşlarımızın bilgilenmesini sağlamak amacıyla, Tarım ve Çevre sorunları, erozyon vb ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde tüketicinin sağlığını ilgilendiren, Pestisit kullanımı en aza ve en sıkı kontrolle indirilmeli, bu konuda her türlü eğitim ve düzenleme yapılmalıdır, Kimyasal savaşı en son çare olarak düşünmeli biyolojik savaşa öncelik tanınmalı planlı proğramlı Tarıma yönelinmelidir, Hale sunulan ürünlerde Üretici adı-soyadı, Üretilen yer/mevkii, Ürünün çeşidi, Hasat tarihi ve ilişkide olunan teknik eleman vb ![]() ![]() ![]() ![]() Ziraat Mühendisleri Odasının etkin bir şekilde yer aldığı, Tarım Bakanlığı ile birlikte düzenlenecek Tarım Şuralarının, Tarım Kesimini en geniş şekilde kucaklayacak şekilde her yıl düzenlenmesi ve alınan kararların Devletin Tarım Politikası haline getirilmesi yararlı olacaktır ![]() ![]() Devlet ve kuruluş temsilcileri, ulusun çıkarlarını korumak amacıyla hareket etmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak artık meslektaşlarımızın tamamının tüketici değil üretici olmak istediklerini dile getiriyoruz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Muz Nedir - Muz Yetiştiriciligi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muz Nedir - Muz YetiştiriciligiANAVATANI, YAYILIŞI, DÜNYA VE TÜRKİYE'DE ÜRETİMİ Muz, Güneydoğu Asya'dan çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya Üretimi: Dünyadaki muz üretimi en fazla Asya kıtası ülkelerinde yapılmakta, bu kıtayı sırasıyla Güney Amerika, Orta Kuzey Amerika, Afrika, Okyanusya ve Avrupa Ülkeleri izlemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye Üretimi ve Tüketimi: Muz ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa ve çevresinde, Toros dağlarının koruduğu mikroklimalarda, çok sınırlı alanlarda yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUZUN GENEL ÖZELLİKLERİ Tüketim Alanları Muz yukarda anılan özellikleri yanında çiğ olarak yenebilen en güzel meyvelerden biridir ![]() ![]() ![]() Diğer Özellikleri Muz, şifalı bitki, beyin gıdası veya afrodiziyak olarak ünlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUZUN SİSTEMATİĞİ VE ÖNEMLİ ÇEŞİTLERİ Muzun Sistematiği Kültürü yapılan muz, Scitamineae takımı, Musaceae ailesi, Musa cinsine girer ![]() ![]() ![]() Muzun Önemli Çeşitleri Ticari Olarak Yetiştirilen Önemli Klonlar Gross Michel Ticari önemi en fazla olan muz çeşidi Gross Michel'dır ![]() ![]() ![]() ![]() Cavendish Grubu Ticari muzların en bodur olanıdır ![]() ![]() ![]() BOTANİK ÖZELLİKLERİ Kök Muz kökleri toprak altında bulunan ve esas gövdeyi oluşturan yumrudan ve yumrunun daha çok üst taraflarından çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzda meydana gelen kök sayısı bitkinin sağlık durumuna bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçek Gövde Toprak altı gövdesi veya yumru da denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalancı Gövde Buna toprak üstü gövdesi de denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalancı gövde, yapraklarını tamamladıktan sonra meyve salkımını andıran bir tomurcuk (hevenk, dal) oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapraklar Muzun yaprakları ilk çıkışta boru şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaprak üzerinde, damar aralarında, sapında ve kınında stoma dediğimiz gözenekler bulunur ![]() ![]() ![]() Tomurcuk ve Çiçekler Muzda tomurcuk, çiçekler ve meyve salkım şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir fide büyüyüp bütün yaprakları açıldıktan sonra (ortalama 14-20 ay) topu andıran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dişi çiçeklerin hemen altında çift organlı çiçekler bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Salkımdaki tarak sayısı kaynağı yalancı gövdede olan dişi çiçek sayısına bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Salkımların yetişme süresi Haziran ayında çiçeklenen muzların hasadı en kısa 76 gün, en uzun ise 110 gün sonra olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortalama 13 tarak yöre için optimal bir rakamdır ![]() ![]() Salkım başına ortalama 262-266 adet parmak sayısı tesbit edilmiştir ![]() Meyve Gelişmesi Taraklar üzerinde bulunan meyveler karşıdan bakıldığında sağdan sola doğru gelişirler ve çift sıralı, satranç şeklinde dizilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|