![]() |
Biber - Biber Nedir - Biber Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Biber - Biber Nedir - Biber YetiştiriciliğiBiber - Biber Nedir - Biber Yetiştiriciliği Toprak isteği: Toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak hazırlığı-gübreleme: Sonbaharda dekara sürüm derinliğinde 3-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilerek kışı bu şekilde geçirmesi sağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fide Yetiştiriciliği: Tohum ekimi Nisan ayı başında yapılmalıdır ![]() ![]() Tohum hazırlanan tahta ve tavalara metrekareye 8-10 gr şeklinde serpme olarak yapılır Belli bir erkencilik sağlanmak isteniyorsa veya hibrit tohumla yetiştiricilik yapılıyorsa 2-2-1 veya 4-2-1 şeklinde harç hazırlanarak her yetiştirme kabına 1 adet tohum bırakılır ![]() ![]() Tohumlar karanlıkta daha iyi çimlenir ![]() ![]() ![]() olunca yerine dikime hazır hale gelir ![]() ![]() Dikime 15-20 gün kala toprak üçüncü defa sürülür veya kazayağı çekilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çapalama-Sulama: Dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılır ![]() 15-20 gün sonra üçüncü bir ot çapası yapılarak bitki boğazları doldurulur ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek sıcaklıklar bitkiler üzerinde oluşan meyvelerde acılaşmaya neden olur ![]() ![]() ![]() Mücadelesi: Yenilen aksamda görülen zararlılara karşı emici böcekler, kırmızı örümcek gibi zaralılar için DDVP ,100lt suya 200 gr olacak şekilde, yada Abomectin grubundan herhangi biri kullanılır ![]() ![]() Biber yetiştiriciliğinde kültürel önlemler büyük önem taşır ![]() Bu nedenle 1- Göllemeyi önlemek için tesviye iyi olmalıdır ![]() 2- Sulama suyu hastalıklardan ari olmalı 3- Fideler sağlıklı olmalı 4-Dikim karık sırtına yapılmalı 5-Karık boyu kısa olmalı 6-Ağır topraklarda yetiştiricilik yapılmamalı 7- Sulama yavaş ve az su ile yapılmalı 8-Hasta bitkiler imha edilmeli 9-Dayanıklı çeşitler seçilmelidir ![]() Dekardan yaklaşık olarak 5 ton verim alınabilir |
![]() |
![]() |
|