![]() |
Yasemin - Yasemin Nedir - Yasemin Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yasemin - Yasemin Nedir - Yasemin YetiştiriciliğiYasemin - Yasemin Nedir - Yasemin Yetiştiriciliği İklim ve Toprak İstekleri : Yasemin sıcaklığa iyi dayanabilen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() İspanyol yasemini hafif kumlu ve derin topraklarda çok iyi büyür ![]() ![]() ![]() ![]() Yetiştirme Tekniği : İspanyol Yasemininde genellikle vegetatif organlarla üretim yapılır ![]() ![]() Çelikle Üretim : Çelikle üretim Ekim ortasına kadar yapılabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çeliklerde iyi bir köklenmenin olması için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir ![]() · Üretim ortamı (kumlu-tınlı toprak karışımı) dezenfekte edilmeli, böylece sağlıklı çelikler elde edilmelidir, · Üretim ortamında sıcaklık mümkün olduğu kadar stabil olmalı ve 18 oC'nin altına düşmemeli, · Üretim ortamında rutubet oranı sabit tutulmalı, toprak kaymak bağlamamalı, · Sulamaya özen göstermeli, şayet mümkün ise oransal nemi çok yükseltecek bir düzen kurulmalıdır ![]() · Üretim ortamı iyi gölgelendirilmeli (% 50) ve rüzgardan korunmalıdır ![]() · Üretim ortamı kışın bir plastik örtü ile örtülmeli ve hafif ısıtılmalıdır ![]() Bu hususlara dikkat edilmediği takdirde iyi bir köklendirme olması mümkün değildir ![]() Daldırma ile Üretim : Bu yöntemin olumsuz yönü; bu yöntemin uygulanabilmesi için kuvvetli bir ana bitkinin bulunması ve büyük bir parçasının toprağa gömülmesinin zorunlu olmasıdır ![]() ![]() Daldırma Ocak ayından Mayıs ayına kadar yapılabilmektedir ![]() ![]() ![]() daldırmada henüz odunlaşmamış, uzun sürgünler kullanılır ve bunlar en az 5 cm toprağa gömülür ![]() ![]() ![]() ![]() Daldırma ile oluşan genç bitkiyi ana bitkiden ayırmadan 2-3 hafta önce biraz daha kuvvetli genç bitki elde edilir ![]() Üretimde Toprak Hazırlığı : İyi kültür şartlarında yasemin plantajından 15 yıldan fazla bir süre faydalanmak ve iyi bir verim almak mümkündür ![]() ![]() Bunun için şu işlerin yapılması zorunludur ![]() · Çiftlik gübresi ve ticari gübre verilmeli · Bir defa derin sürülmeli (40 cm) · İki-üç defa diskaro çekilmeli · Tesfiye edilmeli · Bitki ve su kanalları yapılmalı · Toprakta bitkinin dikileceği çukur veya delikler açılmalı · Toprak dezenfekte edilmelidir ![]() Çeliklerin Şaşırtılması : Köklenmemiş çelikler şaşırtmada herhangi bir öneme haiz değildir ![]() ![]() Kuvvetli köklenmiş çeliklerin şaşırtılması ve daldırma ile üretim Sonbaharda Eylül-Ekim aylarında veya İlkbaharda Mart-Nisan aylarında uygulanmalıdır ![]() Üretim alanında çeliklerin sökülmesi veya daldırma ile üretimde üretim alanının iyice sulanması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şaşırtmadan sonra iyi bir sulamanın yapılması gereklidir ![]() ![]() Bakım : İspanyol Yasemininde bakım çok önemlidir ![]() ![]() ![]() Sulama : Özellikle kurak yaz aylarında 10-15 günde bir sulama yapılması gerekir ![]() ![]() İspanyol yasemini üretiminde ilk iki yılın önemi fazladır ![]() ![]() ![]() İspanyol Yasemininde Kesim : Bakım işlerinin en önemlilerinden birisi de kesimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk iki yıl toprak üzerinde kuvvetli bir dallanma oluşturulması istenir ![]() ![]() Yıllık kesimler o şekilde ayarlanmalıdır ki bitki çiçeklenme esnasında 1 ![]() ![]() ![]() İşten tasarruf etmek için 2-3 yılda bir kuvvetli bir kesim yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() Hasat : Çiçek hasadına başlama zamanı kış kesimine, gübreleme ve sulama durumuna göre belli ölçüde değişmekle beraber haziran ortamından itibaren başlamakta ve en az 120 gün sürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasat edilen çiçeklerin gölgede biriktirilmesi ve hasat bitince fazla bastırılmadan hemen distilasyon yerine taşınması gerekir ![]() ![]() Verim : Bitki sıklığı dekarda 450-550 bitki bulunacak şekilde bulunana bir plantasyondna 100-120 günlük bir hasat devresinde 500-700 kg çiçek elde edilmektedir ![]() Tüketimi Kullanılan Bitki Kısmı : Flos Jasmini Etken Maddesi : Çiçekleri uçucu yağ taşımaktadır ![]() ![]() ![]() Kullanımı : Uçucu yağı özellikle parfümeri sanayi inde kullanılmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
|