Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
karpuz, yetiştiriciliği

Karpuz - Karpuz Nedir - Karpuz Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karpuz - Karpuz Nedir - Karpuz Yetiştiriciliği



Karpuz - Karpuz Nedir - Karpuz Yetiştiriciliği

Toprak İsteği: Karpuz yetiştirmek için en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklarla, su tutma kapasitesi yüksek kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklardır Yetiştirme dönemi kısa olan yerlerde ve erkencilik düşünüldüğünde hafif kumlu topraklarda yetiştiricilik yapılmalıdır Kökleri narin olduğu için ağır topraklar tercih edilmez Bu nedenle toprak derinliğinin fazla olması ve taban suyunun 1 m civarında bulunması karpuz için idealdir Karpuz yetiştiriciliği yapılacak toprakların pH'ı 5-65 arasında olması tercih edilir Hafif bünyeli kumlu topraklara iyi yanmış çiftlik gübresi ve diğer besin elementleri ilave edilerek yetiştiricilik yapılmalıdır


Toprak Hazırlığı: Toprak birkaç defa derince işlenir, son işlemeden önce yanmış çiftlik gübresi ile mutlaka gübrelenmelidir Kumlu topraklara verilecek miktar 5-6 ton/da, tınlı-killi topraklara 3-4 ton/da arasında miktarlarda kullanılmalıdır Daha sonra toprak tesviyesi yapılmalıdır


Fide Yetiştiriciliği ve Dikim: Karpuz yetiştiriciliği, alçak tüneller altında fide elde etme ve don tehlikesi geçtikten sonra esas yerlerine topraklı olarak şaşırtılmasıyla gerçekleştirilir Kullanılacak olan harç çiftlik gübresi, kum ve toprak karışımından elde edilmelidir Harç hazırlığında kullanılan maddeler, karıştırılmadan evvel gerekiyorsa 1-15 cm'lik eleklerden geçirilmelidir Harç hazırlığında orman toprağı kullanılıyor ise geniş yapraklı orman ağaçlarının altındaki topraklar olmalıdır


Eğer orman toprağı kullanılacak ise;

22 teneke yanmış, elenmiş büyükbaş çiftlik gübresi, 23 teneke orman toprağı ve 5 teneke ince sıva kumu


Bahçe toprağı kullanılacak ise;

30 teneke iyi yanmış,elenmiş büyükbaş çiftlik gübresi, 15 teneke bahçe toprağı ve 5 teneke ince sıva kumu kullanılmalıdır Bu seçeneklerden her ikisine de her 50 teneke için 2 kg triple süper fosfat, 2 kg potasyum sülfat ilave edilir Hastalık ve zararlılar için 50 teneke harca 25-30'ar gr Dikotan M22 ve Endosülfan 35 WP karıştırılmalıdır


Tohum ekim tarihi yaklaşık olarak İlimiz Erbaa İlçesi şartlarında Mart sonu-Nisan başı, Turhal İlçesi şartlarında 10-15 Nisan olmaktadır Ekim 12x15 cm veya 15x15 cm ebadında plastik torbalara yapılır Fazla suyu tahliye etmek için torbaların alt uçları ve orta kısmı 1 cm'den makaslanır Her torbaya 1 adet tohum bırakılır, üzerine 1 cm'lik kapaklık harç atılarak elle hafif bastırılır Ekimden sonra süzgeçli kovayla hemen sulanıp üzeri örtülür Fideler yüzeye çıktığında örtü hemen kaldırılmalıdır



Alçak tünel altındaki fidelerin zarar görmemesi için fazla güneşli havalarda gölgelenmesi gerekmektedir Havalandırmaya dikkat edilmeli ve hiçbir zaman hava cereyanında bırakılmamalıdır Fide torbalarının yüzeyi zaman zaman kurşun kalem biçimindeki bir çöple hafifçe karıştırılmalıdır Fideler 5-6 yapraklı, yaklaşık 20 cm boy ve kurşun kalem kalınlığında gövdeye ulaştıklarında dikime hazır olurlar


Dikimden yaklaşık 1,5-2 ay önce fosforun tamamı (55-60 kg/da TSP), potasyumun yarısı (60-65 kg potasyum sülfat) sürüm derinliğine verilmelidir Geriye kalan potasın yarısı ile azotun tamamı dikimden sonra çapa ve suyla birlikte, 4-5'e bölünerek verilmelidir

Dikim büyüklüğüne gelen fideler 150 m sıra arası ve 75 cm sıra üzeri mesafelerle dikilirler Dikilen fidelere çanak yapılarak her fideye yaklaşık 2 litre cansuyu verilir Toprağın çatlamaması için üzerine hafifçe kuru toprak çekilir



Bakım İşleri: Dikimden 8-10 gün sonra kaymak tabakasını kırmak ve yabancı otlar için hafif bir çapa yapılır Toplam 3-4 çapa yapılır İkinci çapa esnasında bitki kök boğazının ve meyvelerin suya temas etmemesi için boğaz doldurma işlemi yapılır İlk su toprak ve havanın yağış durumuna göre değişmekle birlikte ilk meyveler 2-3 cm çaplandığında verilir Şartlara göre 10-15 günde bir aşırı olmamak suretiyle sulama yapılır Fazla su hasat sonrası dayanım süresini ve tadını azaltılır Bu yüzden yetiştiriciler fazla sudan kaçınmalıdır Karpuz meyvelerinin irileşmesi döneminde toprakta yeterli suyun bulunmasını, hasada doğru ise azalmasını ister Düzenli bir sulama yapılmazsa bitkilerde gelişme olumsuz yönde etkilenir Düzensiz sulama meyvelerin olgunlaştığı dönemde olursa meyvelerde çatlamaya neden olur


Mücadelesi: Karpuzlarda görülen önemli hastalıklar antraknoz, külleme, mildiyö, solgunluk ve virüs hastalıklarıdır Bu hastalıklara karşı (virüs etmenleri hariç) fide döneminde 8-10 günde bir koruyucu ilaçlama yapılmalıdır Karpuzlarda en çok görülen zararlılar kırmızı örümcekler, yaprak bitleri ve karpuz telli böceğidir Bunlara karşı da insektisit ve akarisitler kullanılmalıdır Bu hastalık ve zararlılara karşı kullanılacak ilaç tavsiyesi için Tarım Teşkilatlarına başvurulmalıdır

Olgunluk ve Hasat: Karpuzlarda olgunluk, meyveler ve meyve sapları üzerinde meydana gelen bazı belirtilerle kolayca anlaşılır Tohum ekiminden 80-120 gün sonra meyveler hasat olgunluğuna gelir Olgunluk kriterleri şu şekilde sıralanabilir;

-Olgun karpuzlar -kavunların aksine- olgunluğun ileri dönemlerinde hafiflerler

-Meyve kabuğu üzerindeki mum tabakası matlığını kaybeder ve meyve parlak bir hal alır

-Meyve kabuğu tırnakla kolayca sıyrılır

-Karpuz sapları üzerinde bulunan kulakçık kurur

-Karpuzu dalına bağlayan tüylü sapları kurur

-Karpuz üzerine parmakla sertçe vurulduğunda kendine has dolgun ve tok bir ses çıkarır

-Avuçlar arasına alınan karpuz kulağın yanında sıkıldığında içerden bir çıtırdama sesi gelir

Yukarıda açıklanan belirtiler varsa karpuz meyvesi olgun hale gelmiş demektir Hasatta gecikme olursa meyvelerin içi boşalır, yenen kısmı yumuşar 3-5 toplamada hasad tamamlanır

Hasattan sonra muhafaza süresi uzadıkça önce koflaşma, sulanma, daha sonra bozulma ve kokuşma meydana gelir Bazı karpuz çeşitlerinin meyveleri +4ºC ve %60-70 nemde 3-4 aya kadar muhafaza edilebilir (Soğuk Hava Deposu)



Dip not:

Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri şüphesiz karpuz yemektir Ya da hoş bir piknik, tatlı

ve sulu bir karpuzla mükemmelleşir Latince ismi Citrullus Vulgaris olan karpuz kabakgillerdendir Anayurdu Afrika' nın tropikal bölgeleridir Mısır' daki

antik kalıntılardaki duvar resimlerinde karpuz resmedilmiştir Daha sonra ticari gemilerle akdeniz ülkelerine yayılmıştır

Bugün dünyada yaklaşık 500 çeşit karpuz yetişmektedir Bunlar kabuğunun, çekirdeklerinin biçimine,rengine ve ağırlığına göre farklılık gösterir

Karpuz mayıs ve eylül aylarında ancak özellikle temmuz ortasından ağustos sonuna kadar bol miktarda bulunur


Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için birkaç noktaya dikkat etmeliyiz Kabuğunun rengi parlak değil, mat olmalı ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalıdır Şekli simetrik olmalıdır Toprağa oturan kısmının rengi açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalıdır Olgun karpuz oda sıcaklığında tutulmalıdır Ancak çok uzun bir süre değil Buzdolabında 1 hafta süreyle saklanabilir

Eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin Çekirdeksiz karpuz alıyorsanız dikkat edin Çünkü çok fazla beyaz çekirdek karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir

Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Karpuz - Karpuz Nedir - Karpuz Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karpuz - Karpuz Nedir - Karpuz Yetiştiriciliği



paylaşım için saol hiç bilmediğim şeyler vardı bu bilgileri bize sunduğun için saol
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.