Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
maydanoz, yetiştiriciliği

Maydanoz - Maydanoz Nedir - Maydanoz Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Maydanoz - Maydanoz Nedir - Maydanoz Yetiştiriciliği



Maydanoz - Maydanoz Nedir - Maydanoz Yetiştiriciliği

Eski Yunan ve Romalılar döneminden beri sofraları süsleyen, sebze olmadığı halde birçok yemekle salatalara çeşni vermesi için yaprakları katılan Maydanoz, Maydanozgiller'in örnek bitkisidir Anayurdu Akdeniz havzası olan, dünyada ve ülkemizde yaygın şekilde yetiştirilen maydanoz, ikiyıllık otsu bir bitkidir


Birinci yılında 30-40 cm kadar boylanabilen bitki, bol yapraklı bir rozet oluşturur İkinci yılında gövdeleri oluşarak bunların aralarından 80-100 cm kadar uzayan saplarının ucunda, şemsiye biçiminde baş oluşturan ufak, sarı renkli pek çok çiçek açar


Maydanozun gövdesi ve sapları yuvarlak kesitli, içi dolu ve hoş kokuludur Yaprakları çok parçalı, üzeri koyu yeşil ve altı daha açık yeşil renkli olur Bitkinin ikinci yılında olgunlaşan çiçeklerinden meydana gelen minik tohumları, esmer renkli ve orak biçimlidir Maydanozun yaprakları çiğ olarak yenildiği gibi bazı yemeklere tencere ocaktan indirilmeden önce son dakikada eklenerek ve salatalara da katılarak bolca tüketilir


BESİN DEĞERLERİ


100 gr taze maydanozun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 34 kalori; 7,7 mgr demir; 760 mgr potasyum; 200 mg kalsiyum 4040 mcgr A vitamini kaynağı betakaroten: 10 mgr folik asit ve 190 mgr C vitamini


SAĞLIĞIMIZA YARARLARI


Yukarıda sayılan bazıları çok önemli besin değerlerinin yanı sıra;


o Maydanoz güçlü bir idrar, balgam ve safra söktürücüdür: Günde yalnızca 25 gramlık maydanoz alımı, bedendeki aşırı sıvı birikimlerini yok eder (Ama, ödemlerin nedeni konusunda uzman doktorlara başvurulmalıdır) Bu işleviyle maydanoz gut hastalığı tedavisi ile böbreklerin yavaş çalışmasının hızlandırmaya yardımcı olur Maydanoz, C vitamini ile A vitamini kaynağı betakaroten gibi antioksidan maddeler yönünden çok zengindir Bu nedenle maydanozu bolca tüketen kişilerin kanser, kalp hastalıkları ve katarakta yakalanma; felç olma rizikosu azalmaktadır


o Maydanoz, içerdiği yüksek orandaki demir, folik asit ve C vitamini ile kansızlığı önler, bedeni güçlendirici etkiler yapar


o Maydanoz çok zengin ve doğal bir kalsiyum kaynağıdır


o Ayrıca maydanozun, sağlığa yararlı su etkileri de vardır: Kadınların aybaşı ağlarını azaltır, aybaşı dönemini düzene sokar İştahı açıp sindirimi kolaylaştırır Mide ve bağırsaklardaki aşırı gazı söktürür Karın ağrılarını hafifletir Soluğun kötü kokusunu yok eder Grip hastalığının atlatılmasına yardımcı olur Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri olduğu da ileri sürülmektedir


Bütün bu çok yararlı etkileri sağlamak üzere körpe maydanozların gündelik diyetimize katılması ve günde 25 gr alınması yeterli olur


Dikkat: Maydanoz dölyatağını (rahmi) uyardığından, gebelikte aşırı miktarda alınmamalıdır


BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ


Maydanoz bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır Bu tohumların taze olmaları gerekir Bahçemizde derince kazılan ve düzeltilen yerlerine bu tohumlar, ilkbaharda havalar ısındığında, günün öğle saatlerinde serpilerek ve üzerleri ince toprakla örtülerek ya da daha iyisi 15-20 cm aralıklarla birkaç tohum bir arada olmak üzere, 1-1,5 cm derinliğe elle dikilir


Tohumların çabuk çimlenmesi için bir gün önce, geceden suya yatırılması yararlı olur Toprağa ekilmiş tohumların açgözlü karıncalar tarafından devşirilmemesi için süzgeçle sıkça sulanmaları ve çimlenme başlayıncaya dek toprağın ıslak kalması da doğru olur


BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ


İklim isteği: Aslında Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz, dünyada ılıman iklimli bütün bölgelerde yetiştirilmektedir Maydanoz bitkisi, güneşli ve özellikle yarı gölge yerleri çok sever Balkonlarda kutu biçimindeki saksılarda bile yetiştirilebilir


Sulama: Maydanoz, suyu çok seven bir bitkidir Toprağı sürekli olarak nemli tutulursa bitki çok iyi gelişir, yaprakları iri ve canlı olur Sulama yetersiz kalırsa bitki bodurlaşır, yaprakları ufalır ve sararır


Gübreleme: Maydanoz bitkisine yılda bir -iki kez iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi ya da kompoze fenni gübre serpilmesi yararlı olur


Hasat (Derim): Maydanoz bitkisinin yaprakları, tohumlarının ekiminden iki ay kadar sonra, irileştikçe saplarıyla birlikte koparılarak hasat edilir Ancak her seferinde bitkinin üzerinde birkaç yaprak bırakılarak bitkinin canlılığı ve sürekliliği sağlanır Maydanozun ikinci yılında uzayan çiçek sapları koparılıp atılırken aynı yerde, yeni bitkilerin üremesi için birkaç çiçek şemsiyesi bırakılıp ongunlaşmasına olanak tanınır



5 Yetiştirilme Şekli



Maydanoz üretimi tohumların doğrudan tarlaya ekilmesi şeklinde yapılır Üretim bölgenin iklim ve mevsim özelliklerine göre ya tavada yada düz tarlada şeritler halinde yapılır Ege ve Akdeniz gibi yaz mevsimi kurak geçen bölgelerde yetiştirme tavalarda, Marmara gibi rutubetli, yağışlı geçen bölgelerde ise düz tarlada şeritler halinde yapılır


51 Toprak hazırlığı, ekim ve dikim


Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır Maydanoz üretiminde yabancı ot maliyeti yükseltir ve kaliteyi bozar Bunu engellemek için tarla ekim tarihinden 1-2 ay önce dekara 3-5 ton çiftlik gübresi ile gübrelenir ve derince sürülür Disk-Harrow ile inceltilir ve düz tarla ekimine veya tava şeklindeki üretime göre hazırlanır Tavalar düz tarla yüzeyinden 10-15 cm çukurda kalacak şekilde, 100-120 cm genişliğinde ve isteğe bağlı uzunlukta hazırlanır Düz tarla üretiminde ise böyle bir hazırlığa gerek yoktur


Maydanoz, tohumları en zor ve en uzun sürede çimlenen sebzelerdendir Tohum ekimi m2’ye 1-15 gram tohum (1 dekar alana 1-15 kg tohum) hesabıyla yapılır Küçük işletmelerde tavalara genellikle el ile birkaç defada serpme olarak yapılan tohum ekimi büyük işletmelerde düz tarlaya şeritler halinde ve mibzer ile sıravari olarak yapılır Tohum ekim derinliği 1-15 cm’dir Ticari üretim yapılan bölgelerde buğday mibzerleri maydanoz ekimi içinde kullanılabilir Pazar için yapılan üretimlerde tarlada sıra arası 35-40 cm, tohum üretimi amacıyla yapılan üretimlerde ise tarlada sıra arası 35-40 cm, tohum üretimi amacıyla yapılan üretimlerde ise 60-70cm olmalıdır Tohum ekimi sırasında toprak tavının yeterli olmasına özen gösterilmelidir En ideal tohum ekim zamanı Ege bölgesinde Mart ayının ilk haftasıdır Tohum ekiminden yaklaşık 20-25 gün sonra çimlenme ve çıkış başlar Tohumların homojen bir şekilde çimlenebilmesi için bu dönemde sulama işlemi çok dikkatli olarak yapılmalıdır Bitkiler toprak yüzeyinde görüldükten sonra bakım işlerine geçilir Maydanoz ender olarak bazı yörelerde kerevizde olduğu gibi fide ile de üretilir


52 Bakım işleri


Maydanoz üretiminde yapılması gereken en önemli bakım işleri yabancı ot temizliği ve sulamadır Yabancı ot gelişimini engellemek amacıyla tava şeklinde yapılan üretimde tava aralarının ve tava sırtlarının çapalanması el ile, büyük işletmelerde kültüvatör veya çapa makinaları ile yapılır Maydanoz bitkisi ilk devrelerde çapaya çok hassastır Bu nedenle çapa yapma yerine otların elle alınması daha çok uygulanır Bitki gelişimi hızlı olunca toprak yüzeyini kapatan bitkiler yabancı ot gelişimine olanak tanımalar


53 Sulama



Maydanoz üretiminde sulama, tohum çimlenme döneminde çok önemlidir Çimlenmenin oluştuğu ilk üç hafta boyunca yağmurlama sulama yapılmalıdır Bitkiler 2-3 yapraklı olunca salma sulamada yapılabilir Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler


54 Gübreleme



Maydanoz gübrelemeye olumu cevap veren bir bitkidir Özellikle ekimden önce verilen yanmış çiftlik gübresinin yabancı tohumu taşımaması önemlidir Temel gübreleme çiftlik gübresi ile birlikte yapılır ve buna ilave olarak her biçimden sonra dekara 3-5 kg saf azot uygulaması son baharda yapılmalıdır Yapılan bir araştırmada dekardan 2 ton yeşil maydanoz hasat edildiği zaman topraktan kaldırılan besin maddeleri sırasıyla 3 kg N, 08 kg P2O5, 26 kg K2O, 32 kg Ca ve 06 kg Mg olarak belirlenmiştir Gübrelemenin yinede yetiştiricilik yapılan tarlanın toprak analiz raporuna göre yapılamasına özen gösterilmelidir Maydanoz üretiminde gereğinden fazla ve hasattan hemen önce verilen nitrat formundaki azot nitrit formunda kaldığından tüketiciler açısından büyük sakıncalar yaratmaktadır


55 Tarımsal Savaşı



Maydanoz üretiminde sorun olan önemli bir hastalık ve zararlı yoktur Ancak tohum çimlenme döneminde toprak kurtları (bozkurtlar) zararlı olabilir Bunların zararı toprak ilaçlaması ile ortadan kaldırılır

Maydanoz üretiminde karşılaşılacak olan en önemli sorun yabancı ot sorunudur Yabancı ot savaşımı mekanik yapılabildiği gibi herbisitler ile de yapılabilmektedir Herbisit uygulamasında en iyi sonucu çıkış öncesi (pre-emergence) uygulamalar vermektedir Bu ilaçlama maydanoz bitkileri toprak üzerine çıktıktan sonra uygulanırsa bitki gelişimini yavaşlatmakta ve yapaklarda zararlanmalar oluşturmaktadır Çıkış sonrası olarak da bazı selektif ilaçlarla mücadele yapılabilmektedir Geniş çaplı üretimlerde herbisit uygulaması tercih edilmelidr Uygun bir herbisit kullanımı ile hiç çapa işlemi yapmadan maydanoz üretimi yapmak mümkündür



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.