Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gövdelerde, soğanımsı, üretme

Soğanımsı Gövdelerde Üretme

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Soğanımsı Gövdelerde Üretme

Soğanımsı Bitkiler Nedir - Soğanımsı Gövdeler Hakkında Bilgiler - Soğanımsı Bitkilerde Gövdelerde Üretim

Yöntem Cyclamen, Glayöl ve Safranlarda görülen soğanımsı gövdelerde uy gulanır69 Soğanımsı gövdelerin görünümü soğana benzemekle birlikte hakiki bir soğan değildirler Bunlar gerçekte, üzerinde boğum (nod), boğumlar arası (inte- rnod) olan kısa, geniş ve etli yekpare bir gövdedir Soğanımsı gövdenin tepesin de, sonradan yaprak ve çiçekleri oluşturacak bir tepe sürgünü tomurcuğu vardır Her boğumda yan tomurcuklar oluşur Üstteki tomurcukların ekserisi sonraları çiçek sürgünü halini alır Sürgün ekseninin dip kısmı kalınlaşır ve ertesi yılın yeni soğanımsı gövdesi eski soğanımsı gövde üstünde oluşmaya başlar, bu yeni soğanımsı gövde geliştikçe eski soğanımsı gövde büzülmeye ko yulur ve bütün depo maddelerini çiçeklenme için sarfederek dağılır Yaz sonunda yapraklar kuruduğu zaman bir veya daha fazla sayıda soğanımsı gövde ve ekseri de çok sayıda küçük soğanımsı gövdeler oluşur Bu yeni soğa nımsı gövdeler sökülür ve gelecek ilkbaharda dikilinceye kadar rutubetlerini ko ruyacak şekilde, örneğin nemli yosun içinde muhafaza edilir Aksi halde parsele dikimden önce, 2-5 gün ılık suda ıslatılmalıdır Dikim tarlada 5 cm derinlikte ya pılır ilk büyüme mevsimi sonunda sökül&n soğanımsı gövdeler iriliklerine göre ayrılır İrileri ise çiçeklenme iriliklerine artık gelmiş sayılır

Küçükler tekrar dikilerek bir yıl daha büyümeye bırakılır

Soğanımsı gövdeli bitkilerde diğer bir üretme yolu da iri soğanımsı gövdele rin her parçada

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com