![]() |
Tere - Tere Nedir - Tere Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tere - Tere Nedir - Tere YetiştiriciliğiTere - Tere Nedir - Tere Yetiştiriciliği Anavatanı Asya ve Kuzey Afrika olan tere, dereotu gibi tek yıllık sebzeler grubunda yer alan otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kök Tere etli ve ana bir kazık kök ile bol miktarda saçak kök meydana getiri ![]() ![]() Gövde Gövde toprak seviyesinde, rozet şeklinde ve yeşil renklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yaprak Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan terelerde iki farklı yaprak tipi vardır ![]() -Maydanoz tipli parçalı yapraklı tereler ![]() -Düz parçasız ve uzun-oval (roka yapraklı) yapraklı tereler ![]() Bu iki grup yaprak özellikleri bakımından farklı olmamalarına karşın yetiştiricilikleri aynıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çiçekler gövde üzerindeki koltuklardan çıkan yan dallar ve ana dallar üzerinde dağılmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İklim istekleri Tere üretimi genelde erken ilkbaharda yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak İsteği Tere toprak istekleri bakımından seçici bir bitki değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak hazırlığı ve ekim Tere üretimi doğrudan tohum ekimi ile yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakım işleri Roka, dereotu ve maydanozda olduğu gibi en önemli iki bakım işlemi sulama ve yabancı ot temizliğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabancı ot mücadelesi ise genelde mekanik yöntemler kullanılarak yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme Roka üretiminde olduğu gibi terelerde de vegetasyon süresi kısa olduğundan gübrelemenin her yetiştirme döneminde tohum ekiminden önce dekara 12-15 kg N, 10-12 kg P2O5 ve 15 kg K2O şeklinde yapılması gerekir ![]() Olgunluk hasat ve depolama Uygun koşullarda tere yaprakları tohum ekiminden 25-30 gün sonra hasat edilebilir büyüklüğe ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Verim Verim yeşillik olarak kullanılan diğer bitkilerdeki gibi demet olarak belirlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Tohum üretimi Tohum üretimi için yapılacak olan üretimde dikkat edilmesi gereken en önemli konu bitki sıklığının azaltılması ve gübrelemenin dengeli yapılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca diğer bir tohum üretim şeklinde ise normal üretimde kullanılan bitkiler biçildikten sonra gelişmeye ve tohumluğa bırakılarak diğer üretim şekillerinde olduğu gibi tohum elde edilebilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|