![]() |
Kabak Nedir - Kabak Yetiştiriciligi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kabak Nedir - Kabak YetiştiriciligiKABAK YETİŞTİRİCİLİĞİ Toprak İsteği: Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak Hazırlığı, Ekim-Dikim: Ekim ve dikimden önce bir veya iki defa toprak işlenir, tırmık geçirmek suretiyle tarla tesviye edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşitler oldukları için sıra arası 240-300 cm, sıra üzeri 60-140 cm olacak şekilde dikilmelidir ![]() Kabak ışıktan hoşlanan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Tohum ekimden 4-8 gün sonra çimlenme olur ![]() ![]() Bakım İşleri: Yabancı ot durumuna göre ilk çapa yapılır ![]() ![]() ![]() İlk döller görülünceye kadar sulamadan kaçınılır ![]() ![]() ![]() ![]() Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmalarıyla kolayca anlaşılır ![]() ![]() Gübreleme: Kabaklar toprakta organik besin maddelerinin fazla olmasından hoşlanır ![]() ![]() Ticari gübre olarak 25-30 kg/da %33 A ![]() ![]() Mücadelesi; yabancı otlarla mücadele en önemli konudur ![]() ![]() Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur ![]() ![]() Zararlılar ise; nematod, kırmızı örümcek, trips ve afitlerdir ![]() Mücadele yöntemleri aynen hıyarda olduğu gibi aksatılmadan düzenli bir şekilde yapılmalıdır ![]() Hasat: Yazlık kabaklarda hasat iriliği 15-20 cm uzunluğundadır ![]() ![]() ![]() Hasat süresini uzatmak istiyorsak yaşlı yapraklar çıkartılarak normal bakım işlemlerine devam edilmelidir ![]() ![]() Hasat olgunluğuna gelmiş kışlık bal ve kestane kabakları bitki üzerinde yapraklar kuruyup sararıncaya kadar bekletilir ![]() Mevsim sonunda sonbaharın ilk donları başlamadan ve meyve üzerine kırağı düşmeden hasat edilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kabak Nedir - Kabak Yetiştiriciligi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kabak Nedir - Kabak YetiştiriciligiNefis yaz sebzelerinden biri olan Kabağı veren, Kabakgillerin örnek bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkinin kabak adı verilen meyvesi etli ve suludur ![]() ![]() ![]() ![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Kolay sindirilebilen bir sebze olduğu için hasta ve yaşlı kişilerin diyetinde sıkça yer alan kabağın yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra; o Özellikle başta akciğer kanseri olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltan etkileri vardır: Elimizdeki çok inanılır kaynaklara göre kabak, yemek borusu, mide, mesane (idrar torbası), gırtlak ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir ![]() ![]() o Kabağın olgun ve taze çekirdekleri, aynen tatlı kabaklarınınki gibi hiçbir zehirli madde içermedikleri halde bedendeki tenya ve diğer kurtları düşürücü etkiler taşımaktadır: Bunun için kabuğu soyulmuş ama kavrulmamış çekirdeklerinden yetişkinlere günde 50-100 gr ![]() ![]() ![]() Alınmasını kolaylaştırmak için bu çekirdekler kabukları soyularak havanda dövülür ![]() ![]() ![]() BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ Kabak bitkisi tohumlarıyla (kavrulmamış çekirdekleriyle) çoğaltılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Kabak, ılık ve sıcak iklimlerin bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak isteği: Kabak bitkisi, çok aşırı nitelikleri içermediği sürece birçok toprak tipinde yetiştirilebilir ![]() ![]() Toprak işleme: Kabak bitkilerinin bahçeye ekiminden sonra, 3-4 yapraklı olduklarında yabani ot mücadelesi ve toprağın kabartılması amacıyla ilk çapalaması yapılır ![]() ![]() Sulama: Kabak bitkilerine, ilk meyveleri görülünceye kadar su verilmesinden kaçınılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkinin yaprakları sabah ve akşamları porsuyup sarkıyorsa bitkinin suya gereksindiği anlaşılır ![]() ![]() ![]() Gübreleme: Kabak bitkisi gübreyi çok sever ![]() ![]() ![]() Hasat (Derim): Kabak, tohumları bahçeye ekildikten ortalama 10-14 hafta sonra hasat edilir ![]() ![]() ![]() Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Kabak bitkisinin iyi gelişmesi, bol ve iyi nitelikli ürün vermesi için üzerlerinde hastalık ve zararlıları görülünce uzmanların direktiflerine göre uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak bunlarla zamanında, aksaksız ve yeterli mücadele sürdürülmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kabak Nedir - Kabak Yetiştiriciligi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kabak Nedir - Kabak YetiştiriciligiAlem : Plantae Bölüm : Magnoliophyta Sınıf : Magnoliopsida Takım : Cucurbitales Familya : Cucurbitaceae Cins : Cucurbita Lifi bol bir sebze olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken sebzelerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu familyanın diğer üyeleri: Kavun Karpuz Salatalık Acur Kabak Türleri: Balkabağı (C ![]() Helvacıkabağı ( C ![]() Sakızkabağı ( C ![]() Kabak çekirdeğinin iç kısmında rezin, sabit yağ (% 45-50), steroller ve etkili madde olarak kukurbitin isimli bir amino asit bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|