|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ekolojik, kızılcık, nelerdir, yapılır, üretimi, özellikleri |
![]() |
Kızılcık Üretimi Nasıl Yapılır Ekolojik Özellikleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kızılcık Üretimi Nasıl Yapılır Ekolojik Özellikleri NelerdirKızılcık üretimi nasıl yapılır ekolojik özellikleri nelerdir FİDAN ÜRETİMİ Tohumla üretim: Olgunlaşma öncesi veya olgunlaşma sonrası yabani ağaçlara ait meyvelerden çıkarılan tohumlar, doğrudan küçük saksılara veya tohum parsellerine ekilirler ![]() ![]() Çimlenmeyi uyarıcı işlemler yardımıyla çok sert olan tohum kabuğu yumuşatıldıktan sonra tohumlar katlamaya alınırlar ![]() ![]() Aşılama Doğal ortamda bulunan yabani kızılcık ağaçları çiçeklenme öncesi ilkbaharda budanır ![]() ![]() Tohumdan elde edilen veya dip sürgünlerinden elde edilen çöğürlerin aşılanması yoluyla kızılcık fidanları elde edilir ![]() Çeşit değiştirme amacıyla da, budama ile oluşturulan sürgünlere göz aşısı yapılır ![]() Bunun yanında, iki veya daha yaşlı dallara kalem aşısı yapılabilir ![]() (T) göz aşısı Mayıs-Haziran aylarında sürgün ve Temmuz-Ağustos aylarında durgun aşı şeklinde uygulanır ![]() Yonga aşı, T göz aşısına göre daha erken dönemlerde de yapılabilir ![]() ![]() Çelikle üretim Yapraklanmanın başlangıcından sonra yeni sürgünlerin yaklaşık 30 cm olduğu dönemden başlayarak, yaprakların döküldüğü tarihe kadar uygulanabilen yeşil çelikle çoğaltmadan 3000 ppm Indol Butirik Asit (IBA) uygulaması ile iyi sonuç alınır ![]() Yaprakların döküldüğü dönemden, çiçeklenme öncesine kadar olan dönemde alınan yapraksız çelikler ile, 5000 ppm IBA ile köklendirme yapılır ![]() Daldırma ile üretim Kızılcık, daldırma yöntemiyle de çoğaltılır ![]() ![]() ![]() EKOLOJİK İSTEKLERİ Sıcaklık: Kızılcık meyveleri sıcakta çabuk olgunlaşır, irileşir, verim artar ![]() ![]() ![]() ![]() Su: Kızılcık yetiştiriciliğinde su, en belirgin ve sınırlayıcı faktördür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak: Toprak bakımından fazla seçici değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAHÇE TESİSİ Toprak hazırlığı: Kızılcık bahçesi tesis edilecek olan yerdeki toprak analiz edilerek toprağın bitki besin maddesi ihtiyaçları belirlenir ![]() ![]() Dikim: Daha fazla verim almak ve hasat periyodunu genişletmek amacıyla, birden fazla çeşitle bahçe kurulması önerilir ![]() ![]() KÜLTÜREL İŞLEMLER Budama: Budama, yaprakların dökülmesi ile çiçeklenme arasındaki dönemde yapılır ![]() ![]() ![]() Budama ile ağacın gelişmesine en uygun şekil oluşturulur ![]() ![]() ![]() Dikim budaması dikimden sonra, ağacın toprak seviyesinden 50-70 cm'den tepe vurma şeklinde uygulanır ![]() Kızılcık rahatlıkla her türlü budamaya çok iyi tepki göstermekle birlikte, şekil budaması olarak kızılcığa modifiye lider formu önerilir ![]() ![]() Verim budaması, güneşlenmenin dengelenmesi, meyvenin ağacın her tarafına dağılması, gerektiğinde meyve seyreltmesi amacıyla yapılır ![]() ![]() Daha önce de söylendiği gibi, kızılcık kendini yenileyen bir meyvedir ![]() ![]() Uygulama: • Ana dal düzeyinde gençleştirme • Gövde düzeyinde gençleştirme şeklinde yapılır ![]() Sulama: Kızılcık yetiştiriciliğini sınırlandıran en önemli faktör sudur ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme: Yapılacak toprak ve yaprak analizlerine göre gübrelemeden çok olumlu sonuçlar alınır ![]() ![]() ![]() Tarımsal Mücadele: Doğal olarak yetişen kızılcıklarda herhangi bir hastalık görülmemesine karşın, ticari olarak kızılcık yetiştiriciliğinin yapıldığı özellikle nemli yörelerde ve aşırı yağışlar sonrası botritis, antraknoz gibi hastalıklar etkili olabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasat: Kızılcık ağaçlarının bulundukları yükselti ve iklime bağlı olarak hasat Temmuz ortasından Ekim ayı başlarına kadar devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|