Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayçiçeği, iklim, kalitesi, toprak, yetiştiriciliğinde

Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde İklim Ve Toprak Kalitesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde İklim Ve Toprak Kalitesi

Ayçiçeği yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak kalitesi

Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biri olup, Türkiye'de genelde yağlık olarak yetiştirilir Yağlık olarak ekiminin % 70'inden fazlası Trakya ve Marmara bölgesindedir

AYÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ

Besin eksiklik belirtileri

Ayçiçeği, yetişme periyodu boyunca (100-150 gün) 26-28 °C civarında toplam sıcaklık ister Derin ve kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle, kuraklığa dayanımı fazladır Her türlü toprakta yetişmesine rağmen, iyi drenajlı, nötr PH (6,5 - 7,5)'a sahip ve su tutması yüksek toprakları daha fazla sever Taban suyu yüksek, asitli topraklardan hoşlanmaz Tuzluluğa dayanması ortadır

Ayçiçeğinin çimlenmesi için en az toprak sıcaklığı 8-10 °C olmalıdır Bu nedenle genelde Nisan ayı başı-Mayıs ortası arasında ayçiçeği ekimi yapılır Ayçiçeği yetiştiriciliğinde erken ekim, verimi önemli ölçüde arttırır Ayçiçeği soğuğa dayanıklı olup, genelde ilk donlardan 4-6 yapraklı devreye kadar zarar görmez Ancak ısının -4 °C nin altına düşmesiyle oluşan dondan oldukça fazla etkilenir

AYÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

Önemli Not: Bahçenizi her ilaçlamanızda eğer sulama veya ilaçlama suyunuzun pH sı 8 - 85 ise muhakkak Golden Wet yayıcı yapıştırıcı kullanınız (Ülkemizin birçok yöresinde toprak ve su pH sı 8- 85 hatta 9 a kadar çıkmaktadır) Üretilen bütün ilaçlar

6 - 7 pH aralığına göre üretilmektedir en kaliteli ilaçlar dahi 6 ila 15 dakika arasında, % 30 varan oranlarda etkisini kaybetmektedir (kesilmiş yoğurt örneği gibi) Buda ilacınızın etkisinin azalmasına neden olacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com