Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kamışı, şeker

Şeker Kamışı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şeker Kamışı



Şeker Kamışı - Şeker Kamışı Bitkisi - Bitkiler - Bitki Özellikleri



Şeker kamışı (Saccharum officinarum) Poaceae familyasından şeker elde edilen bir bitkidir Sıcak bölgelerde yetişir Şeker üretim maliyeti pancara göre daha düşüktür Dünya şeker üretiminin yüzde 70'i şeker kamışından sağlanır En büyük üretim yüzde 15 olarak Küba'nın dır Kübalılar şeker kamışını kahveye batırırlar Küba'nın milli içkisi rom şekerkamışından üretilir Küba'da en çok şeker kamışı üretilen yer Pınar del Rio'durKüba'ya İspanyollar tarafından taşınmıştırİspanyollar Şeker Kamışını Büyük İskender ile tanımışlardırHindistan'dan Avrupa'ya yayılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Şeker Kamışı

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şeker Kamışı



Şeker Kamışı - Şeker Kamışı Nedir - Şeker Kamışı Yetiştiriciliği


Boyu iki ila altı metre uzunluğunda fiber özellik taşıyan bir bitkidir Dünyanın en önemli üretici ülkeleri arasında Brezilya ve Hindistan bulunmaktadır Bununla birlikte, tporiklerin hemen her yerinde yetişen bir bitkidir

Kamış, prosesten geçirilip içindeki öz suyu çıkarıldıktan sonra geri kalan posusu yakılarak değirmenlerin ihtiyaç duyduğu ısı ve elektrik üretiminde kullanıldığı gibi, içerdiği yüksek selüloz oranı nedeniyle kağıt, karton ve “çevre dostu” mutfak eşyaları üretimi için de önemil bir hammaddedir


Şeker üretimi


Kalın kamış özünde önemli sucrose yani şekerli özsuyu barındırmaktadır Söz konusu öz suyu, çeşitli prosesler yardımıyla suyundan arındırılarak şeker elde edilir




Şeker kamışı şurubu


Şeker kamışı şurubu (Juice Tebu), Açe’de içecek olarak gündelik yaşamda önemli bir tüketim maddesidir ve her yaştan insan tarafından sevilen bir içecektir Şehir içerisinde bazı bölgelerde ve özellikle sayfiye bölgelerinde, herhangi bir işlemden geçirilmemiş şeker kamışlarının ikiye kesilmesi ve küçük bir silindirden defalarca geçirilmesi sonucu su elde edilir Elde edilen su, arzuya bağlı olarak sade veya buz ilâve edilerek içilir


Tarihi


Şeker kamışı Güney Asya ve Güneydoğu Asya’da yetişen yerli bir üründür Tarihi verilere göre Hindistan’da ilk kristal şeker üretiminin gerçekleştirildiği bilinmektedir Yaklaşık 8 Yüzyılda Araplar Akdeniz, Mezopotamya, Mısır, Kuzey afrika ve İspanya’ya şekeri tanıttılar 10 Yüzyıla gelindiğinde ise Mezopotamya’da her bir köyde şeker kamışı üretimi gerçekleştirilmeye başlandı İspanyollar bu ürünü Amerika kıtasına taşıdılar ve Brezilya günümüzde en büyük şeker kamışı üreticisi konumundadır


yüzyılda bir şeker kamışı plantasyonundan görüntü

yüzyıl ila 19 yüzyıl aralarında şeker kamışı suyundan saf şeker üretimi için, şeker kamışı tarlalarının hemen yanıbaşında inşa edilen atölyeler işletildi




Yetişme koşulları


Yıllık 24 oC sıcaklığında ve asgari 600 mm nem oranına sahip tropiklerde yetiştirilmektedir Bir metrekarelik alanda yetiştirilen şeker kamışından yaklaşık 20 kg şeker elde edilmektedir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.