![]() |
Bitki Besleme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitki BeslemeBitki Besin Eksiklikleri - Bitkilerdeki Beslenme Bozuklukları - Bitkiler Bitkilerde beslenme bozukluğu denildiğinde akla, bitki gelişiminde herhangi bir elementin yetersizliğinden kaynaklanan bozukluklar gelse de bu bozukluklar elementin fazlalığından da kaynaklanabilmektedir ![]() ![]() Besin Eksiklikleri; 1- Bitki gelişimini geriletir, daha şiddetli hallerde büyümeyi tamamen durdurur hatta bitkinin ölümüne sebep olabilir ![]() 2- Kalite bozulur, bitki aşırı sıcak, aşırı soğuk, susuzluk vb ![]() ![]() 3- Bitki hastalıklara karşı çok daha hassastır ![]() Bütün bu yukarıda sayılan sebepler verim kaybı ve az ürün anlamına gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkide besin eksikliklerinin sebepleri 1- Toprakta besin maddesinin mutlak eksikliği 2- Toprakta yeteri miktarda su ve hava bulunmaması 3- Dengesiz gübreleme 4- Toprak ph’sının çok yüksek yada çok düşük olması 5- Organik maddenin çok yüksek yada çok düşük olması 6- Toprakta fazla miktarda kireç bulunması 7- Drenaj yetersizliği Bitkilerde beslenme bozukluğu kendini; Gelişmede yavaşlama, yapraklarda küçülme ve şekil bozuklukları, yapraklarda renk değişiklikleri, sürgün boyunda kısalma, sürgün sayısında azalma şeklinde belli eder ![]() Bitkilerdeki beslenme bozukluklarının teşhisi basit bir iş olarak algılanmamalıdır ![]() ![]() Bitki besin elementi eksiklikleri bir uzman tarafından tarla ya da bahçede göz ile değerlendirme yapılarakta belirlenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkilerde verimi etkileyen faktörler 2 grupta toplanır; 1-Genetik faktörler 2-Çevresel faktörler a-İklim faktörleri b-Toprak faktörleri 1-Genetik faktörler: Bir bitkinin genetik özellikleri o bitkinin verim potansiyelini belirler ![]() ![]() ![]() 2-Çevresel faktörler: a- İklim faktörleri; Sıcaklık, ışık, nem, rüzgar vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b- Toprak faktörleri; Toprak reaksiyonu (Ph), havalanma, geçirgenlik vb ![]() ![]() Bitkisel üretimde , genetik faktörlere de iklim faktörlerine de (seralar haricinde) fazla bir müdahale şansımız yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Besin elementleri makro ve mikro elementler olmak üzere 2 gruba ayrılır ![]() Makro elementler; Bitki tarafından nisbeten daha fazla miktarda ihtiyaç duyulan ve bitki bünyesinde fazla bulunan elementlerdir ![]() ![]() Mikro elementler; Bitki bünyesinde az bulunan ve bitkiye az alınan elementlerdir ![]() Toprakta besin maddesinin yeterli düzeyde bulunmaması besin eksikliğinin ortaya çıkmasında en önemli etken olsa da ,bazen toprakta yeteri kadar besin elementi bulunduğu halde bitkide eksiklik belirtileri görülür ![]() ![]() Toprakta bulunan besin maddelerinin yarayışlılığını sınırlandıran etmenler 1-Kimyasal Faktörler a-Toprak Ph’sı; Bir çok bitki besin maddesinin alınabilirliği açısından en uygun ph derecesi 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sebeplerden dolayı toprak ph’sı yüksek ise ph’yı düşürmek için Kükürt (S), toprak ph’sı düşük olan topraklarda ise ph’yı yükseltmek için kireç kullanılmalıdır ![]() b-Besin elementlerinin birbirine antagonistik etkileri ; Besin elementleri arasındaki antagonizm, bir besin elementinin, başka bir elementin alınabilirliği üzerine olumsuz etki yapması anlamına gelir ![]() ![]() ![]() c-Toprağın katyon tutma kapasitesinin düşüklüğü; Katyon tutma kapasitesi düşük olan topraklarda besin katyonları, toprakta iyi şekilde tutunamadığından dolayı kolayca yıkanabilirler ![]() ![]() ![]() 2-Toprağın Fiziksel Özellikleri a-Toprak strüktürünün bozulması; Kötü toprak strüktürü, bitki köklerinin geniş bir toprak kesimiyle temasta bulunmasını engellediğinden bitkinin topraktaki besin elementlerinden yeterince yararlanmasını önler ![]() b-Toprakta oluşan pulluk tabanı; Toprağın sürekli aynı derinlikte işlenmesi sonucu oluşan ve adına pulluk tabanı adı verilen sert toprak katmanı, bitki köklerinin alt toprak katmanlarına ulaşmasını engeller ![]() c-Topraktaki oksijen yetersizliği; Topraktaki oksijen yetersizliği bitkilerin besin alınımını engeller ve beslenme bozuklukları yaratır ![]() 3-Biyolojik Faktörler a-Hastalık ve zararlıların etkileri; Hastalık ve zararlılar bitkilerin kök ,gövde ve yapraklarına zarar verdiklerinden dolayı zarar gören bitkiler besin absorbsiyonunda yetersiz kalır ![]() b-Yabancı otlar; Kültür bitkilerinin besin elementlerine ortak olarak, noksanlık yaratabilirler ![]() 4-İklim faktörleri a-Yağış; Sulama imkanı olmayan yerlerde yağışların yetersiz kalması durumunda toprakta yeterli nem bulunmayacağından bitki besin maddeleri bitki tarafından alınamaz ![]() ![]() ![]() b-Hava ve toprak sıcaklıkları; Düşük hava sıcaklıklarında bitkideki fizyolojik olaylar yavaşladığından besin elementlerinin alımı düşer ![]() ![]() BESLENME BOZUKLUKLARINA BENZER BELİRTİLER GÖSTEREN DİĞER FAKTÖRLER 1-İklim faktörleri: Don koşulları veya düşük hava sıcaklığı, kuraklık, rüzgar gibi hava koşulları yapraklarda kızarıklara ve kenarlarda solma ve korumalara yol açarak, azot, fosfor ve potasyum eksikliklerine benzer semptomlar ortaya çıkabilmektedir ![]() ![]() 2-Toprak faktörleri: Toprağın uzun süre ıslak kalması yapraklarda sararma ve kızarıklıklara neden olarak azot ve fosfor noksanlıklarına benzer görüntüler yaratır ![]() 3-Bitki zararlıları ve hastalık etmenleri; Birçok hastalık etmeni bitkilerde besin noksanlıklarına benzer arazlar oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- İlaç, hormon ve gübre etkileri;Bitkilere püskürtülen ilaçlar, hormonlar ve gübreler, özellikle yaprak kenarlarında yanmalar, yaprak ayasında nekrozlar ve bazende yaprak dökümlerine sebep olabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|