Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
havuç, yabani

Yabani Havuç

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yabani Havuç

Yabani Havuç - Yabani Havuç Nedir - Yabani Havuç Hakkında - Yabani Havuç Üretimi

Yabani havuç (Pastinaca sativa), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından havuç ile akraba olan, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen bir kültür bitkisidir

Yabani havuç, havucu andırır ancak daha açık renkli ve daha kuvvetli bir tada sahiptir Havuç gibi onların da anavatanı Avrasya'dır ve burada çok eski zamanlardan beri tüketilmektedir Zohary ve Hopf yabani havucun kültür bitkisi olarak yetiştirildiğine dair arkeolojik kanıtların hala çok sınırlı olduğunu ve Yunan ve Roma yazılı kaynaklarının ilk kullanıma dair en önemli kaynaklar olduğunu söylerler Ancak klasik yazılarda yabani havuç ile havucun (Roma zamanında beyaz ve mor idi) her ikisinin de aynı isimle (pastinaca) anılması yüzünden birbirinden ayırt etmenin güçlüğü hakkında uyarırlar Yine de her iki bitkinin de Roma döneminde kültür bitkisi olarak yetiştirildiği bilinmektedir

Morfolojik özellikleri

1-1,5 m yüksekliği çıkabilen kalın bir bitkidir Kökler 30 x 10 cm boyutunda gelişimini tamamladığında dolgun lifsi bir yapıda olur Dipteki yaprak sapları 13 cm uzunluğunda kılıflıdır Yapraklar dikdörtgensi-yumurtamsı 20–30 × 10–16 cm, tüysüdür Yaprakçıklar 5–8 × 2,4–4 cm kadar yine dikdörtgensi-yumurtamsıdır

Çiçek sapı kalınca 5-12 cm uzunluğundadır Işınsal dağılım gösteren şemsiye çiçek kurulu 1 cm genişliğinde olup 20 çiçeklidir Meyve 5–6 × 4–6 mm'dir Çiçeklenme ve tohumların olgunlaşması Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleşir Kromozon sayıs n = 11'dir

Alt türler

Pastinaca sativa subsp sativa

Pastinaca sativa subsp sylvestris

Pastinaca sativa subsp urens

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com