07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kava Kava Bitkisi
kava kava bitkisi hakkında bilgi - kava kava resimleri - kava kava nedir
Kava Kava, Piper methysticum
Kava-kava, Kava-kava, Piper methysticum
KAVA-KAVA
Hafif Zehirli
Kava-kava, Kava-kava, Piper methysticum G FORSTER, Syn: Macropiper methysticum , Macropiper latifolium MIQ, Piper inebrians SOLAND
Kawa-kawa
Kava biberi Keyif biberi Mest biberi
Korku biberi
Sera biberi
Familyası: Karabibergillerden, Pffergewâchse, Piperaceae
Drugları: Kava-kava kökü; Kava-kava rhizoma
Kava-kavanın kökleri çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır Uzun süre (6 ay) veya yüksek dozajda kullanılması mahzurludur
Giriş: Kaptan Jume, Cookun II Dünya gezisine katılan botanikçi J G A FORSTER ilk defa (1772-1775) Polinesia adalarında yaşayan yerlilerin Kava-kava kökünden elde ettikleri içecekler içtiklerini gözlemlemiştir Ada yerlilerinin genellikle eğlence ve şenliklerde içtikleri ve şuur daha da açılırken sinirsel rahatlama görülürken kaslarda gevşeme uyuma gibi haller görülmüştür Avrupa?da ilk defa 1958 yılından itibaren Kava-kava kökü üzerinde geniş çaplı araştırmalar yapılmıştır ve natürel ilaçlar üretilmiştir Karabibergillerin takriben 1000?in üzerinde alt türü mevcuttur ve bunların büyük bir kısmı sarmaşık şeklinde iken Kava-kava, Y Kava-kava (P wicmanii) ve Sanktum Kava-kavası (P Sanctume) gibi türler ise dikey olarak yükselirler Bizi en çok Kava-kava (P methysticum) ilgilendirdiğinden bunun üzerinde duracağız
Botanik: Vatanının büyük ihtimalle Papua Yeni gine olduğu tahmin edilmektedir ve buraya yakın olan Pasifik adalarından Polinesia, Meknosia ve Mikronesia adalarında yetişmekte veya yetiştirilmektedir Kava-kava 1,5-4m boyunda, gövdesi boğum boğum, dikey olarak yükselir ve kökü 2-10kg ağırlığında, sulu, dışı grimsi esmer, içi beyazımsı sarı ve oldukça da sık yan köklere sahiptir Yaprakları 10-30cm uzunluğunda ve 10-25cm genişliğinde kalp şeklinde, üzerinde 9-13adet ana damar bulunur Üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi çok narin tüylü, kısa saplı ve iki adet küçük yan yapraklara sahiptir Çiçekleri sadece erkek çiçeklerden oluşur Bu nedenle de çoğalması gövdesindeki düğümlere keserek toprağa hafif gömmekle olur
Yetiştirilmesi: Türkiye?nin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde seralarda yetiştirilebilir Avrupa?da özellikle de Almanya?da seralarda yetiştirilmektedir
Hasat zamanı: Kökleri çıkarıldıktan sonra iyice yıkanır, kurutulur ve bundan çay veya natürel ilaç veya da taze olarak ince ince kıyılır ve tentürü yapılır

|
|
|