Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
patates, yetiştiriciliği

Patates - Patates Nedir - Patates Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Patates - Patates Nedir - Patates Yetiştiriciliği



Patates - Patates Nedir - Patates Yetiştiriciliği

Patates, nişastalı yumruları için yetiştiri len değerli bir tarım bitkisidir Dünyanın en önemli bitkisel besin kaynaklarından biri olan bu bitkinin (Solanum tuberosum) anayurdu nun Güney Amerika'da And Dağları olduğu ve Amerika Yerlileri'nce yüzlerce yıl öncesin den beri yetiştirildiği bilinmektedir Patates Avrupa'ya ilk kez 16 yüzyılda, Güney Ame rika'dan dönen İspanyol gezginleri tarafından getirilmiş, daha sonra İrlanda'ya, oradan da İngiltere'ye yayılmıştır

Avrupa'ya getirildiği ilk dönemlerde, yal nızca zenginlerin bahçesinde yetiştirilen ve ancak önemli şölenlerde sunulan değerli bir yiyecekti Oysa İrlanda'ya götürüldükten kısa bir süre sonra patates büyük bir hızla yaygınlaşarak halkın başlıca besin kaynağı durumu na geldi Sanayi Devrimi sırasında sayıları hızla artan fabrika işçilerine ucuz yiyecek arayışıyla birlikte patates bir kesim olarak önem kazandı 18 yüzyıl ortalarına gelindi ğinde ise pek çok ülkede ana besin kaynağı olarak ekmeğin yerini aldı Ama 1846-47 kışında İrlanda'da patates tarlalarına patates mildiyösü denen bir hastalık bulaşarak bütün ürünün yok olmasına neden oldu Bunun sonucunda İrlanda'da patates tarımı geriledi

Günümüzde en başta gelen patates üretici leri SSCB Almanya Federal Cumhuriyeti, Polonya, ABD, Fransa, İngiltere, Çekoslo vakya, Hollanda ve İrlanda'dır Yıllık patates üretiminin 4 milyon ton dolayında olduğu Türkiye'de ise hemen hemen bütün bölgeler de patates tarımı yapılır Ama toplam üreti min yaklaşık üçte birini Nevşehir ve Niğde illeri sağlar

Bol miktarda nişastanın yanı sıra kalsiyum ve C vitamini de içeren patates kolay sindirilebilen değerli bir gıda maddesidir En çok kızartılarak, yemek, salata ve püre yapılarak tüketilir Hayvan yemi olarak da kullanılan patatesten ayrıca nişasta çıkarılır, alkol ve glikoz gibi bazı kimyasal maddelerin üreti minde hammadde olarak da yararlanılır


Patatesin Özellikleri, Yetiştirilmesi ve Zararlıları

Domates ve patlıcanla yakın akraba olan patates, patlıcangiller (Solanuceae) familya sından otsu bir bitkidir Güney Amerika'da 100 kadar değişik yabani çeşidi bulunan bu bitkinin yapılan melezleme çalışmalarıyla, ya ni insan eliyle geliştirilmiş pek çok kültür çeşidi de vardır

Ortalama 25 cm ile 75 cm arasında boylanabilen patates bitkilerinin yeşil ya da morumsu gövdelerinde iri bileşik yapraklar bulunur

Dalların ucunda salkımlar oluşturan çiçekleri beyaz, sarı, mor ya da çizgilidir Henüz olgunlaşmamış domatesleri andıran yeşil, kü çük meyveleri minicik tohumlar içerir

Patatesin besin olarak yararlanıldığı bö lümü toprağın altında geliştirdiği yumruları dır Bitki ürettiği nişastayı bu yumrularda depolar Tek bir patates bitkisi birkaç tane ile 20 arasında değişen sayıda yumru oluşturur Yumrular genellikle oval ya da yuvarlak biçimli; kabuğu sarı, kahverengimsi gri ya da mor; eti ise beyaz ya da sarıdır Yumruların yüzeyinde "göz" denen küçük tomurcuklar bulunur Bu tomurcuklar toprağa dikildiğinde sürgün vererek yeni bitkilere dönüşür İşte bu yüzden patates tohumdan değil "tohumluk patates" denen küçük yumrulardan çoğaltılır

Patates en iyi derin, hafif ve besince zengin topraklarda yetişir Genellikle tarlalarda 70 cm aralıklarla açılmış oluklara kışlık ürün için 40 cm taze patates elde etmek isteniyorsa 30 cm, tohumluk patates üretimi için ise daha yakın aralıklarla dikim yapılır Dikilen ürü nün üstü 5-6 cm yüksekliğinde toprakla ör tülür


Ürün genellikle bitkinin toprağın üstündeki bölümleri solduktan sonra hasat edilir: ama eğer uzun süre saklanmayacak, yani kışlık olarak tüketilmeyecekse, ilkbaharın sonlarına doğru yeni gelişen körpe yumrular sökülür Pazarlarda taze patates adıyla satılan bu üründür Patates elle ya da makinelerle hasat edilir

Patates mildiyö, çürüklük ve mozaik gibi bazı mantar hastalıklarına ve genellikle yaprakbiti denen bazı küçük böceklerin taşıdığı virüs hastalıklarına karşı çok duyarlıdır Ayrı ca, patatesboceği, toprakpiresi, yaprakpiresi ve ipliksolucan gibi çeşitli zararlılardan da önemli ölçüde etkilenir Örneğin, patatesböceğinin larvaları bir patates tarlasını neredey se tümüyle yok edebilir İpliksolucanlar ise patates bitkilerinin gövdelerini toprak yüzeyi ne yakın kesimlerinden kemirerek zarar gör mesine neden olur


İklim ve toprak isteği:


Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır Kumlu, kumlu-tınlı, süzek havadar topraklarda iyi gelişir pH seviyesi yükseldikçe verim düşer en uygun pH 6,5-7,5 arasıdır


Dikimi:


Toprak eğer sonbaharda sürülmemiş veya kış yağışları ile oturmuş ise derince işlenmeli patates yumrularının rahatça gelişebileceği bir toprak yapısı hazırlanmaya çalışılmalıdır


Dikim için toprak sıcaklığı 8-10 dereceye ulaşmalıdır Bu sıcaklık bölgemizde 15 Nisan-15 Mayıs tarihlerinde sağlanmaktadır


Tohumluk yumrular orta boy (yaklaşık 50 gr) olmalı ve yumrular kesilerek dikilmemelidirDaha iri olan tohumlar hasta yumruların diğerlerine hastalık bulaştırmaması için çamaşır suyu ve su ile hazırlanan karışıma batırılmış bıçaklar ile kesilmelidir Dikim derinliği daha çok toprak nemi ve sıcaklığına bağlı olarak 2-5 cm olmalı Dikilen yumrular en az 10-15 cm toprak örtüsüyle örtülmelidir Nemin yetersiz olduğu durumlarda derin, dikim yapılmalıdır Sıra arası 70 cm Sıra üzeri mesafeler ise tohumluk patates üretimi için 20-25 cm yemeklik patates üretimi için 30-40 cm olmalıdır Dikim makineli olarak yapılır ise bakım işleri ve hasat da buna bağlı olarak daha düzenli yapılabilmektedir Yumru iriliğine göre dekara 200-250 kg yumru hesap edilmelidir


Dikimden önce patates yumruları mantari hastalıklara ve patates böceğine karşı ilaçlanmalıdır


Gübreleme:


Patates bitkisi gübrelemeye çok iyi cevap veren besin maddesi eksikliğinde verimi çok düşen bir bitkidir Patates bitkisinin yumrusu ve üst kısmı ile topraktan kaldırdığı en çok besin maddesi miktarı potasyumdur, ve bir ton yumru ile ve bu yumruyu meydana getiren toprak üstü kısmı ile 8 kg saf Potasyum kaldırılmaktadır Azot ikinci sırayı alır ve 1 ton ürün oluşumu için 5,5 kg saf azota ihtiyaç vardır Üçüncü sırada ise fosfor gelmektedir 1ton patates yumrusunun meydana gelmesi için 1,5 kg Saf Fosfor gerekmektedir Bu miktarların bilinmesi patates için gübreleme programı ve gübre tavsiyesinin yapılabilmesi için gereklidir Yapılan toprak tahlili ile hangi gübreden ne kadar kullanılacağına karar verilmelidir


Yabanı ot mücadelesi ve Boğaz doldurma :


Patates tarımında yabancı ot mücadelesi için kültürel ve kimyasal tedbirler birlikte uygulanmalıdır Kimyasal yolla ekim öncesi, ekim sonrası çıkış öncesi ve çıkış sonrası ilaçlama imkanı vardır Tarlamızdaki yabancı ot durumuna göre bunlardan biri tercih edilmelidir Daha sonra bitkiler 15-20 cm olduğunda 1 çapa ve bitkiler 30-40 cm olduğunda boğaz doldurma yapılmalıdır Boğaz doldurma sırasında üst gübrelemede yapılabilir


Sulama:


Bölgemizde patates tarımı ekonomik olarak sulanarak yapılabilmektedir Sulama yağmurlama yada damla sulama metodu ile yapılmalıdır Patates bitkisi ürünü olan yumrularını toprak altında büyüttüğü için devamlı tavlı ve su stresi yaşamayan bir toprak yapısı istemektedir Aksi halde verim düştüğü gibi yumrularda da şekil bozuklukları gözükebilmektedir


Yumru oluşumundan sonraki, yani yumruların şişmeye başladığı devrede bitkinin çok miktarda suya ihtiyacı bulunmaktadır Bu devreden itibaren 4-6 gün arayla su verilmesi gerekir Hasattan 15-20 gün önce, yumruların olgunlaşması ve kabukların pişkinleşmesi için su kesilir Sökümden 2 gün önce hasatta kolaylık sağlamak için su verilebilir


Hasat:


Patates hasat zamanını, üretim amacı (tohumluk, yemeklik, turfanda vb) belirler Fakat genellikle bitkinin yaprak ve sapları kahverengileşip kuruduğu, yumruların ana bitkiden ayrıldığı ve yumru kabuğunun sertleşip pişkinleştiği zaman hasada girilir Hasat pullukla elle veya söküm makinesiyle yapılabilir Ancak en yaygın ve ekonomik yöntem, söküm makinesiyle hasat olmaktadır Ürünler nemli ise toplanmadan önce bir süre kurutulur İriliklerine göre boylanan yumrular uygun şartlarda depolanarak daha sonra pazara ulaştırılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.