![]() |
Entansif Çatı Bitkilendirme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Entansif Çatı BitkilendirmeÇatı Bitkilendirme - Entansif Çatı Bitkilendirmede Ekolojik Koşullar - Çatı Bahçesini Oluşturan Katmanlar Yoğun emek ve fazla üretim girdileri ile yetişme ortamında istekleri çok olan çim,çalı,ağaççık ve ağaç gibi bitkiler ve çevre düzenleme çalışalarında yararlanılan çeşitli cansız materyalinde kullanıldığı düz çatı düzenlemeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() Entansif çatı düzenlemelerde ekolojik koşullar çercevesinde tür seçiminde ekstansif bitkilendirmede olduğu gibi sınırlandırma söz konusu değildir(Berger,198 Entansif çatı düzenlemeleri düzenli olarak sulama,gübreleme ,ilaçlama ,budama yabancı ot alma gibi bakım önlemlerine gereksinme gösterir(Liesecke,1983) Ekstansif çatı bitkilendirme Emeğin ve üretim,bakım giderlerinin en aza indiği çok geniş alanlarda en az ya da hiç bakım olmadan düz ya da eğik çatılarda sığ topraklar üzerinde oluşturulan bitkilendirmeleridir ![]() Bu bitkilendirme tipinde bodur çalılar,yosunlar,tek ve çok yıllık yabani otlar(çayırlar) ve sukulent yapıya sahip bazı örtü bitkileri kullanılmaktadır ![]() ![]() Ekstansif çatı bahçelerini oldukça geniş yüzeylerde uygulanması nedeniyle en az toprak kalınlığı,yapı statiği ve maliyetler açısından önem kazanmaktadır ![]() Ekstansif çatı bahçeleri gezinmeye ve rekreasyonel etkinlikler için kullanılmaya uygun değildir(Krupka,1983) Çatı bahçesi yapılamaya uygun çatının özellikleri Çatı eğimi Çatı tipleri bölümünde(2 ![]() ![]() Çatı statiği Çatı bitkilendirmesi amacıyla kullanılacak her materyal ile çatı bahçesi tipine göre görevli ve kullanıcılar çatıya ek yükler getirmektedir ![]() ![]() •Kişilerin geçiçi olarak kullanım durumunlarında m2 200 kg •Kişilerin kullanımına sürekli açık çatılarda m2 350 kg 350 kg geçmemesini ortaya koymuştur ![]() Çatı bahçesi tesisinde çatıya gelebilecek yükler sabit ve hareketli yükler olmak üzere iki gruptur ![]() ![]() ![]() ![]() 10 mm kalınlığındaki materyalin getireceği yük(kg/m2) Bitkisel toprak 16-20 Kum 20-22 Çakıl 16-18 Volkan tüfü 7-8 Turba 7-9 Sığır gübresi 8-11 Toprak,perlit,turba, 11-14 sığır gübresi karışımı Bitki materyalinin çatıya getireceği yükler yapraklı ve yağmurdan ıslanmış biçimde olmak üzere aşağıdaki şekildedir ![]() Bitki materyali yüzeye getireceği yük(kg/m2) Çim 5 Köken bitkiler 10 1,5 m’ye kadar boylanan çalılar 20 3 m’ye kadar boylanan çalılar 30 6 m kadar boylanan ağaççıklar 40 Su yalıtımlarında yalıtım pestilleri kadar kullanılacak bitüm ve astar türleri de önemlidir(Özer,1982) Son yıllarda en çok kullanılan yalıtım malzemesi camtülü ve cam dokuma esaslı anorganik yalıtım pestilleridir ![]() •Camtülü taşıyıcılığı genel amaçlı yalıtım pestili, •Buhar dengeleyici yalıtım pestili, •Mineral kaplı yalıtım pestili, •Cam dokumalı yalıtım pestili kullanılmaktadır ![]() Çatı drenajı Normal koşullarda düz çatılsar üzerinde kesinlikle su birikmememlidir ![]() ![]() Yağmur suyu boşaltım ağızlarını dış etkilerden ve istenmeyen malzemelerden korumak için,çeşitli süzgeçlerden yararlanılmaktadır ![]() ![]() Çatı bahçesi teknik inşa’sına ilişkin özellik ve donanımlar Çatılar: bitkilere doğal ortamların aksine,sınırlı bakım ve gelişim olanaklarına uyum göstermeleri gereken özel bir mekanı sunmaktadır ![]() Gerek çatının yapısal özellikleri,gerekse bitkilendirme için hazırlanacak yetişlme ortamının özellikleri nedeniyle çatı örtüsünde belirli nitelikle aranır ![]() ![]() ![]() Bu klasik yapı,tek tek tüm tabakaların işlevlerini denenerek bir araya getirildiği malzeme yüzeyinin küçültüldüğü tüm çatı yeşillendirmelerinde prensip olarak aynıdır ![]() Planlama ve uygulamalarda yapının gereksinimi ve getirilecek bitki materyalini özelliğine göre tabakların karakterleri farklılık kazanır ![]() Ayrım tabakası Çatı yalıtımı için kullanılan malzemeler(çatı contası;su,sıcaklık ve buhar kesici yalıtım tabakası)ile kök koruma tabakası arasında,kimyasal açıdan birbirlerine zarar vermeleri durumunda işlev görmesi amacıyla keçe veya benzeri materyalden yapılmış bir ayrım tabakası bulunur ![]() ![]() Düz çatılarda genellikle plastik örgü hasır koruma elemanı olarak kullanılırken eğimli çatılarda kural olarak keçe türü bir materyal yeterlidir ![]() ![]() Kök koruma tabakası Bazı bitkilerin kökleri agresif reaksiyon göstermekte ve suya ulaşabilmek için çatı yüzeyine zarar vermektedir ![]() ![]() ![]() •Yapıştırma •Kaynak yapma •Termik bağlama (termik kaynak yapma) •Üzerini kaplama Kök asitlerine dayanıklı levhalar olarak bugüne kadar yapılmış denemeler doğrultusunda; yumuşak PVC, polietil levhalar ve kauçuk sentezleri geliştirilmiştir (Penningsfeld, 1981) Ekstrem ince tabakalı yapılarda uygulama yosun çatılar da kök koruma folyesinin gerekliliği tartışmaya konu olurken, diğer tüm vejetasyon tiplerinde gerekli olduğu kabul edilmektedir ![]() Drenaj tabakası Substratın, su tutması nedeniyle fiziksel özelliklerinin bozulmasını önlemek için, fazla suyun drene olması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() Materyal kural olarak; hafif, boşluklu, atmosfer koşullarına ve suya dayanıklı, uzun ömürlü, kimyasal ve fiziksel ayrışmaya uğramayan, bitkilere zararlı olacak reaksiyonlara girmeyen bir yapıya sahip yapay veya doğal malzemelerden seçilir ![]() Drenaj tabakasının kalınlığı; getirilecek bitki türüne, çatının yapı malzemesine, katmanların özelliğine, yağış ve sulama suyunun miktarına göre değişmektedir (Aslanboğa, 198 Yağmur ve sulama suyundan oluşabilecek kireçlenmelerin önlenebilmesi için drenaj amacıyla kullanılacak materyalin 100 gr ı 120 mg dan daha fazla CaO (kireç) içermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayırım, kök koruma ve filtre tabakalarının derinliklerinin çok az olmasına karşın drenaj tabakası ile substrat asıl derinliğe oluşturmaktadır ![]() Çim ve bodur bitkiler: 5-7 cm Perenial bitkiler-Küçük çalılar: 7-10 cm 3 m’ye kadar boylanabilen çalılar: 10-15 cm 6 m’ye kadar boylu çalılar: 15 cm 10 m’ye kadar ağaçlar: 35 cm 15 m’ye kadar ağaçlar: 50 cm şeklindedir ![]() Filtre tabakası Filtre tabakası kural olarak substrat tabakasından gelen fazla suyu uzaklaştıran, buna karşın yıkanan agregayı tutan, gözenekli bir materyalden oluşmaktadır ![]() Filtre materyalinin işlev yeteneği uzun süreli olmalıdır, bu da çürümeyen bir materyalin kullanımını gerektirir ![]() ![]() Filtre materyali olarak, cam yünü, sentetik örgü çuvallar, sentetik keçeler kullanılmaktadır ![]() Substrat (Bitki yetiştirme ortamı) Substrat, bitkilerin içinde kök geliştirebildikleri tabakadır ![]() ![]() Substrat; •Fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı, •Su tutma kapasitesi yüksek, •5 ![]() ![]() •Kolay eriyebilir kireç içeriği düşük, •Besin maddelerini depolama özelliğinde, •Yaşayan bitki artıkları ve yabancı ot tohumlarından arınmış, •Islak ağırlığı fazla olmayan, •Tamamen kuruduktan sonra yeniden su tutma yeteneğinde, •Zaman içinde bitkilere zararlı olabilecek maddeler üretmeyen niteliklerde olmalıdır ![]() Normal bahçe toprağı yukarıda belirtilen niteliklerin birçoğu bakımından çatı bahçeleri için substrat olarak elverişli değildir ![]() ![]() Substartın derinliği; çatı konstrüksiyonu, bitkilendirme tipi ile tabakalarda kullanılan materyale bağlı olarak değişmektedir ![]() Çim ve bodur bitkiler için: 8 cm Perenial bitkiler ve küçük çalılar: 15 cm 3 m’ye kadar boylanan çalılar: 35 cm 10 m’ye kadar ağaçlar: 65 cm 15 m’ye kadar ağaçlar: 100 cm şeklindedir ![]() Substrat nedeniyle çatıya gelecek yükü azaltma amacıyla, sentetik keçeler ve taş yününden imal edilmiş bitkileme plakaları da kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Toprakta bulunması gereken besin maddeleri Litrede mg olarak N P2O5 K2O5 Mg Tuz-KCI Islah edilmiş toprak, çim toprağı 110-140 160-200 200-300 60-90 ≥2 Organik madde toprak karışımı 110-140 90-110 150-200 50-70 ≥2 Bitkileme plakları materyal içeriğine bağlı olarak değişkendir ![]() Vejetasyon tabakası (Bitkiler) Kıermeır, 1985-1987’ye göre, çatıda yaşayacak bitkilerin köklerini geliştirebileceği sınırlı toprak tabakası vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatı bahçelerinde hedef; en az bakımla bitkisel elemanların olumlu etkisinden yılın 12 ayında yararlanabilmektir ![]() ![]() Çatı bitkilendirmesinde vejetasyon tabakası bu amaçlar doğrultusunda yosunlar, sukkulentler, çim ve örtü bitkileri, soğan ve yumrulu bitkiler, çalılar, ağaçcıklar, ağaçlar arasından seçilecek uygun türlerden oluşmaktadır ![]() Bu bitkiler içinde yosunlar, sukkulentler ve çayırlar çeşitli özellikleriyle ekstansif çatı bitkilendirmeleri için son derece uygun bitkilerdir ![]() ![]() Ayrıca çatı yüzeylerini bitkilendirme çalışmalarında ekstrem yetişme koşulları, az toprak derinliği, asgari besin maddesi nedeniyle başarıyla kullanılmaktadır (Kıermeıer, 1987) ![]() Sulama sistemi Vejetasyon süresi içinde yağış almayan bölgelerde, sulama sistemi kurulması kaçınılmazdır ![]() ![]() ![]() Biriktirme yoluyla sulama suyu depolayıp kapiler yolla yeniden bitkiye verebilecek özelliğe sahip maddelerden oluşan katmanlar yoluyla yapılır ![]() ![]() Yağmurlama sulama için normal sulama başlıkları ya da basınçla toprak yüzeyinde yükselen başlıklar kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Damla sulama sisteminde de sulama suyu, depolama yeteneği olan bitkisel toprakta tutulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|