Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
vetiver

Vetiver

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Vetiver

Vetiver Nedir - Vetiver Hakkında - Vetiver Bitkisi - Vetiver Faydaları - Bitki Taslakları

Vetiver (Chrysopogon zizanioides; eskiden: Vetiveria zizanioides), Buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir bitki türü

Morfoloji

Saz görünümlü bitkinin uygun şartlarda boyu 2 m ye kökleri ise 3- 4 m ye inebilir Saç görünümlü, dikey olarak, masif bir şekilde inen kökleri bilinen iyi yüzey tutucu bitkilerden biri olarak tanımlanmasını sağlar Kardeşlenme yeteneği yüksektir Saçak köklüdür ve yumak oluşturan kökleri uygun koşullarda 3 m derinliğe kadar gider Yaprakları ortalama 75 cm uzunluğunda, 8 mm genişliğinde, ince uzun görünümlü ve tüysüzdür Yaprak kenarları kesicidir Çiçekleri erguvan-bordo renginde, salkım şeklindedir ve çiçek sapının ucunda toplanmıştır Hermafrodittir

Yetiştirilmesi

Tropikal bir bitkidir ve Hindistan'da yetişir Hindistanın doğal bir bitkisidir ancak şu anda dünyada pek çok çevre sorununun çözumüne basit,ucuz ve etkin cözümler sunan global bir bio-teknoloji sisteminin öznesidir Türkiye'de Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir 3 aylık yağışlı bir sezona ihtiyaç duymaktadır Ortalama sıcaklık 18-25, en düşük sıcaklık -15, en yüksek sıcaklık 48, ve hızlı büyüyebilmesi için 25 derece sıcaklık istemektedir

Kullanımı

Eterik yağı için rizomlar kullanılır Kokusunda gerginlik giderici etki vardır Kozmetikte cilt altı yağı dokusu harab olmuş, yaşlı, mat, kuru ve hassas ciltler için hazırlanan kremlerde vetiver esansı kullanılır Portakal, yasemin, ıtır, kananga (ylang ylang) esanslarıyla yapılan karışımlarda farklı kokular elde edilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com