Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çavdar, mahmuzu

Çavdar Mahmuzu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çavdar Mahmuzu

Çavdar Mahmuzu Hakkında - Çavdar Mahmuzu Nedir - Çavdar Mahmuzu Mantarı - Zehirli Mantarlar

avdar mahmuzu (Claviceps purpurea), Clavicipitaceae familyasından çavdar ve benzeri tahıllarda parazit olarak yaşayan bir mantar türü 1800'lerin ortalarına kadar çavdar'ın normal bir parçası olduğu düşünülmüştür En çok çavdarda görülse de diğer tahıllara da yerleşebilir Koyu mor renkli ve birkaç santim uzunluğundadır

Çavdar mahmuzu zehirlenmesi ölümcül olabilir Bunun yanında delilik gibi ciddi psikiyatrik sorunlara da yol açabilir Pek çok çavdar mahmuzu alkaloidi nörotransmiter fonksiyonları etkileyerek merkezi sinir sistemi üzerinde zehirleyici etkilere neden olurlar

İsviçreli kimyager Albert Hofman'ın Basel'deki Sandoz laboratuvarlarındaki çalışmalarıyla çavdar mahmuzu alkaloidlerinden elde edilen Lysergic asitten LSD'nin (lysergic asit diethylamide) sentezlenmesi sağlanmıştır

1692'de Salem Massachusetts'te üç kadının cadı oldukları iddiası ile öldürülmeleri olayına sebep olan genç kızın çavdar mahmuzu yüzünden halüsinasyonlar gördüğü kabul edilmektedir

• Çavdar mahmuzunun yaşam evreleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com