Ceviz Ağacı |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ceviz AğacıCeviz hakkında - Cevizin nasıl yetişir - Cevizin kullanım alanları Ceviz Doğanın mucizesi "Gelecek yüzyılın meyvesi" olarak görülen ceviz hakkında bilmedikleriniz Yaz-kış her mevsim, sabah akşam bütün öğünlerde şifa niyetine sofralara konuk olur ceviz Yıllarca yaşayıp, insanlık tarihine gizli tanıklık eden doğanın bu mucizevi topları, insan sağlığına sonsuz yararlarından sebep "doğal aspirin" görevi görür Ünü mutfak sınırlarını aşan, sonsuz yararlarından sebep hayatın pek çok alanında kendine yer edinen ceviz, ülkemizin hemen her yöresinde yetişebiliyor Yetişme Süresi: Ceviz ağacının iyi ürün vermesi için, fidanın dikiminden itibaren ortalama 20 yıl geçmesi gerekiyor Bu nedenle, "nazlı nazlı büyümesinden olsa gerek, ülkemizde yeteri kadar ceviz ağacı fidanı dikilmiyor" açıklaması yapan Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu, Türkiye'de ceviz yetiştiriciliğini geliştirmek için her yıl bilgilendirme toplantıları düzenliyor Farklı coğrafi koşullara kolayca adapte olup, yıllarca yaşayan ve gelişiminden itibaren aralıksız meyve verebilen cevizin 20'ye yakın türü bulunur Yukarıda belirttiğimiz gibi uzun seneler var olan ve adeta gökyüzüne kafa tutarcasına boylanabilen ceviz için pek çok araştırmacı "gelecek yüzyılın meyvesi" tanımlaması yapıyor Bahçesinde ceviz ağacı olanlar bilir; mevsim yüzünü sonbahara dönünce yeşil kabuğunun altından yüzünü göstermeye başlar tazecik cevizler Yeşil kabuğu aştıktan sonra sıra sert kabuktadır Bu kabuğu da başarıyla açarsanız finale bir adım daha yaklaştınız demektir Sıra zarı temizlemeye gelir İşte final… Süt beyazı, kıvrım kıvrım meyveyi yemenin verdiği keyif tüm zorlukları silip götürür Ahh bir de elleri lekelemese! Şayet ceviz temizleme ritüeli sırasında meyvenin bıraktığı yeşil lekeyi çıkarmakta zorlanıyorsanız, ellerinizi iki dakika sirkede dinlendip, pamukla ovalayın ve soğuk suyla yıkayın Lekelerin hafiflediğini göreceksiniz! Kullanım Alanları : Tazeyken çerez olarak, kurutulduktan sonra salata, pasta, çörek, börek, kek, sos, bisküvi, helva, sucuk, samsa, pestil, aşure, sulu yemeklerde, çeşitli tatlıların yapımında; özellikle Ramazan baklavasının ve kabak tatlısının ayrılmaz arkadaşıdır ceviz Ramazan geldiğinde iftarda oruç açarken, sahurda ise cevizli erişte olarak sofralara konuk olur şifa niyetine |
|