Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
menengiç

Menengiç

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Menengiç

Menengiç Hakkında - Menengiç Nedir - Menengiç Özellikleri

Menengiç (Pistacia terebinthus), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından Akdeniz bölgesine özgü yaprak döken bir çalı türü

Morfolojik özellikleri

6-9 m'ye kadar boylanır Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir Kırmızımsı mor renkli çiçekler Mart ve Nisan aylarında görülür Mürekkep meyve küçük, küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır

Ekolojik özellikleri

Drenajı iyi hafif, kuru ve sıcak toprakları tercih eder En iyi gelişmeyi alkalli topraklarda yapar Fazla boylanmaz; yavaş büyür Işık isteği yüksektir İki evciklidir

Üretimi

Tohum ve çelikle üretilir Çelikle üretimde; henüz olgunlaşmış yarı odunsu çelikler Temmuz ayında alınarak çoğaltılır

Kullanımı

Meyveleri ya çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir Ayrıca meyvelerinden menengiç kahvesi, yağından sabun(bıttım sabunu) yapılır

Dağılımı

Türkiye'nin Akdeniz bölgeleri'nin kırsal kesimlerinde yetişir

İsimler

Menengiç yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım farklı isimlerle anılır Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak söylenirAntalya/Akseki ilçesi Kuyucak Beldesinde çöfre veya sakızlak olarak söylenir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com