![]() |
Karayemiş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() KarayemişKarayemiş (Prunus laurocerasus), gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 2-5 m boyunda, yaprak dökmeyen herdem yeşil ağaç ![]() ![]() Karayemiş (Prunus laurocerasus), gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 2-5 m boyunda, yaprak dökmeyen herdem yeşil ağaç ![]() Morfolojik özellikleri Yapraklar derimsi kısa saplı ve oval şekillidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genel kullanımı Yaprakları şeker, tanen, kalsiyum, oksalat, emülsin, prunasin ihtiva eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dağılımı Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa'da doğal olarak yetişir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Karayemiş |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() KarayemişKarayemiş Meyvesi - Karayemiş Meyvesi Hakkında - Karayemişin Yayılma Alanları - Karayemişin Özellikleri - Karayemiş Çeşitleri - Karayemiş Kullanım Alanları - Karayemişin Faydaları Laurocerasus officinalis, Prunus lauroceraus olarak bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karayemiş, ingilizce Cherry laure olup, ülkemizde: Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal olarak bilinir ![]() Yayılma Alanı Bitkinin tabi yayılma alanı Karadeniz’in doğu bölgeleri, Kafkaslar, Toroslar, Kuzey ve Doğu Marmara’dır ![]() ![]() ![]() Avrupa’nın güneydoğusu, Balkanlar ve Kuzey İran başta olmak üzere dünyanın değişik yörelerinde karayemiş formlarına rastlanılmaktadır ![]() Ülkemizde: Rize, Trabzon (Maçka - Meryemana Vadisi), Giresun, Sinop (Ayancık), Zonguldak (Devrek), Kastamonu, Bartın, Bolu, İzmit (Keltepe), Adapazarı, İstanbul (Belgrat Ormanı, Alemdağ), Bursa (Uludağ) ve Osmaniye’de (Gâvurdağları) orman veya orman kıyılarında doğal olarak rastlanır ![]() Gövde ve dalları kış soğuklarına dayanıklıdır ![]() ![]() ![]() Bitki ve Meyve Özellikleri Karayemiş; 5-6 m boyunda veya boylu çalı şeklinde, kışın yaprağını dökmeyen ağaççıktır ![]() ![]() ![]() Kökler derine gider ![]() ![]() Gövde grimsi siyah, donuk siyah renktedir ![]() ![]() Yaprak, boyları 5 – 25 cm uzunlukta olan yapraklar, elips yada uzunca yumurta biçiminde, kısa saplı, sivri uçlu, tam kenarlı veya düzensiz seyrek dişlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çiçek, dalcıkların uçlarına doğru çiçek salkımı görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveler çekirdekli, sulu ve 6 – 25 mm boyundadır ![]() ![]() Kiraz iriliğinde olan meyveler şekil olarak da genellikle kiraza benzemekte, kalp şeklinde, küt veya sivri uçlu, hafif uzun veya üsten basık ve bazen de üzüm taneleri gibi yuvarlak olabilmektedir ![]() ![]() ![]() Parkçılıkta gruplara karıştırıldığı gibi, tek olarakda kullanılır ![]() ![]() İklim ve Toprak İstekleri Anavatanı olması bakımından Karadeniz’in kıyı bölgesi karayemiş yetiştiriciliği bakımından uygun iklim özelliklerine sahiptir ![]() İyi gelişme göstermesi ve bol ürün vermesi nemli, güneşli, ılıman iklim bölgelerinde olmaktadır ![]() Erken çiçek açtığından (çeşit özelliği ve rakım durumuna bağlı olarak Şubat – Mart aylarında çiçek salkımları görülemeye başlar) ilkbahar geç donlarından zarar görebilmektedir ![]() ![]() ![]() Hemen her çeşit toprakta yetişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğaltılması Karayemişin çoğaltma yöntemleri : 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() ![]() Kalitesi iyi olan tiplerin çoğaltılmasında kök sürgünleri ve çelikle çoğaltma yaygın olarak kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Bahçe Tesisi 15 – 30 m2 taç yapabilen bu tür için 3x4, 4x4, 4x6 m aralıklarla dikim yapılarak bahçe tesis edilebilir ![]() ![]() ![]() Kullanılan fidanlar vejetatif olarak çoğaltılmış olmalıdır ![]() Meyve ağaçlarının muntazam ve kuvvetli bir taç teşkil edebilmeleri ve verim çağında uzun zaman kalmalarını sağlamak için dikim sonrasından itibaren budamayı bilinçli olarak yapmak lazımdır ![]() Bir karayemiş ağacı 35 – 40 yaşına kadar ekonomik anlamda ürün verebilmektedir ![]() Çeşitleri Büyüme biçimi, yaprak boyu ve şekli, kışa dayanıklılık açısından farklı 20 bodur türü bulunan karayemişin yabancı literatürde, önemli 9 çeşidi vardır ![]() 1) Angustifolia (yaprakları ince ve şerit biçimli), 2) Caucasica (koyu yeşil yapraklı), 3) Colchica (bol çiçekli), 4) Herbergii (koyu yeşil yapraklı, 5) Otto Luyken (yavaş gelişmeli), 6) Pyramidalis (dar tepeli, piramit formlu), 7) Schipkaensis (Bulgaristan kökenli, bol çiçekli, kışa dayanıklı), 8) Schipkaensis Macrophylla (gevşek dokulu), 9) Zabeliana (sarkık formlu, kent iklimine dayanır) ![]() Ülkemizde ise meyve biçimi ve meyvenin olgunlaşma mevsimine göre 7 karayemiş çeşidi vardır ![]() 1) Su -(acı)- (temmuz ortası, acımsı-buruk lezzetli), 2) Vavul (çok etli ve az taneli), 3) Yabani (temmuz ilk haftası, buruk lezzetli), 4) Ağustos -İstavrit- (meyveler geç ve kırmızı renkte olgunlaşır), 5) Orak -(selvi)- (temmuz ortası, tatlı-lezzetli), 6) Ayran -(beyaz)- (haziran ortası, tatlı lezzetli), 7) Kiraz -(Ekmek)- Karayemişleri (haziran ortası, mayhoş-hafif buruk) Karayemişin Kullanım Alanları Karayemişin kullanılan kısımları yaprağı, çekirdeği ve meyvesidir ![]() Yapraklarda şeker, tanen, calcium oksalat ve önemli oranda prulaurasin isimli cyanogenetik bir glikozit bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveleri üzerinde yapılan çalışmalarda karayemişte mineral maddelerin ve antioksidan maddelerin bol miktarda, buna karşın bakır ve çinko gibi ağır ve zararlı metallerin ise çok düşük miktarlarda bulunduğu tespit edilmiştir ![]() Karayemiş, - Bazı ilaçlara tat ve koku (kremlerde) verici olarak kullanılır ![]() - Hayvanlara taze olarak yedirilir - Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir, - Pekmez, reçel ve tuzlaması yapılır, - Sindirimi kolay olup meyveleri yenir - Süs bitkisi olarak kullanılır ![]() - Tokluk hissi verdiğinden diyet olarak kullanılır, - Yapraklar; çelenk yapımında, balık tablalarının süslenmesinde, hamsi buğulamasında koku vermek ve iştah açmak için (1-2 adet halinde) kullanılır, - Yaprakları çiçek açma döneminde zehirlidir ![]() ![]() ![]() - Yaprağın bileşimi; glikoz, tanen, kalsiyum oksalat, emulsin (enzim), prulaurasin (glikozid), benzoik asit, siyanidrik asittir (zehirlidir, çekirdekte de bulunur, yapraktan elde edilen su fazla kullanılırsa; baş dönmesi, kusma, karın ağrısı yapar) Karayemiş ve Sağlık - Antioksidan özelliği sayesinde, birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalıdır ![]() Bu anlamda karayemiş tüketiminin fayda sağlayacağı hastalıkların başında, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kanser, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklar geliyor ![]() ![]() - Bronşite iyi gelir (Meyveler çekirdekleri ile toz edildikten sonra balla karıştırılır) - Demir eksikliğini giderici özelliği vardır ![]() - Dişleri korur ![]() - Hemoroide iyi gelir - İdrar söktürür - İnsülün hormonunu geliştirir ![]() ![]() - Kalp çarpıntısını giderir - Kan şekerini düşürür - Kasların düzenli çalışmasını sağlar - Kemik yapısını geliştirir ![]() - Mide ülseri ve barsak tembelliğini giderir - Özsu’yu egzamaya yarar - Sakinleştiricidir (astım, sinirsel öksürük) - Sigaraya karşı isteksizlik doğurur - Şeker hastalığına karşı, fırında kurutularak ya da kavrularak da tüketilir - Taş düşürücüdür - Uyku vericidir- |
![]() |
![]() |
|