Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ağacı, dut

Ak Dut Ağacı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ak Dut Ağacı



Ak Dut Ağacı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ak Dut Ağacı Hakkında - Ak Dut Ağacı Faydaları - Ak Dut Ağacı Yetiştiriciliği

BULUNDUĞU YERLER:Menşei Kuzey AsyadırMemleketin her tarafında yetiştirilen bir meyve ağacıdırBazı yerlerde yabanisine de rastlanmaktadır


YAPISI:Geniş, yuvarlak koronlu olan dut ağacı 15-20m kadar yüksekliktedirGövde kabuğu; boz kahve renkte, geniş çatlaklı, kart dal kabukları ise; boz renkte ve düz, körpe dallar ise boz kahve renktedirYapraklar bütün veye gayri muntazam az veya derin aya şeklinde kesik, iri dişli, üst yüzü çıplak, alt yüzdeki ana damar kıllıdırBitki bir veya iki evciklidirÇiçekler bir cinsiyetli olup, püskül şeklinde çiçek demetini oluştururDişi çiçeklerin solmasından sonra kenar çiçekler sulu etli olarak gelişir, meyveyi ve püskül şeklindeki bütün çiçek demetini sarar, çiçek demeti, bileşik, tatlı meyveye dönüşürBeyaz veya erguvani kırmızı renk alır


KULLANILAN KISIMLAR:Çiçek açma zamanında (Nsisan-Mayıs) aylarında toplanan yapraklardırYapraklar gölgede veya 40 dereceye kadar ısısı olan fırınlarda kurutulurKuru yapraklar kokusuz, yeşil renkte ve tatlı bir lezzettedir%12 rutubete müsaade edilirBalya halinde paketlenirKuru ve havadar binalarda muhafaza edilirOlgun meyve ve kök kabuklarından taze olarak istifade edilir


KİMYEVİ TERKİBİ:Yapraklar kalsiyum karbonat, adenin, asparagin asidi, glikoz, peptoz; kök kabukları kalsiyum malat; meyveler, pektin ve peptoz ihtiva ederler


HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Meyve suları, zayıflatıcı ve öksürük kesici tesirdedirKabız hallerinde (bilhassa küçük çocuklarda), soğuk algınlığı ve hafif bronşit hallarinde kullanılırYaprakları şeker hastalığına tavsiye olunurKök kabuklarının haşlanmasından elde edilen su yetersiz adet hallerini tanziminde kullanılır


KULLANILIŞI:Yapraklardan 2 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır ve 1 ssat bekletilirSüzüldükten sonra günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınırKök kabuğundan 1 kahve kaşığı 0,5 lt suda 10 dk KaynatılırAynı tarzda içilir


Halk hekimleri; siyah dut (Morus nigra L) meyvelerini de kullanırlarKörpe dal kabukları; şeritleri (tenya) karşı, zayıflatıcı olarak, şeker ile kaynatılan meyveler de boğaz hastalıklarına karşı kullanılır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.