07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ak Dut Ağacı
Ak Dut Ağacı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ak Dut Ağacı Hakkında - Ak Dut Ağacı Faydaları - Ak Dut Ağacı Yetiştiriciliği
BULUNDUĞU YERLER:Menşei Kuzey Asyadır Memleketin her tarafında yetiştirilen bir meyve ağacıdır Bazı yerlerde yabanisine de rastlanmaktadır
YAPISI:Geniş, yuvarlak koronlu olan dut ağacı 15-20m kadar yüksekliktedir Gövde kabuğu; boz kahve renkte, geniş çatlaklı, kart dal kabukları ise; boz renkte ve düz, körpe dallar ise boz kahve renktedir Yapraklar bütün veye gayri muntazam az veya derin aya şeklinde kesik, iri dişli, üst yüzü çıplak, alt yüzdeki ana damar kıllıdır Bitki bir veya iki evciklidir Çiçekler bir cinsiyetli olup, püskül şeklinde çiçek demetini oluşturur Dişi çiçeklerin solmasından sonra kenar çiçekler sulu etli olarak gelişir, meyveyi ve püskül şeklindeki bütün çiçek demetini sarar, çiçek demeti, bileşik, tatlı meyveye dönüşür Beyaz veya erguvani kırmızı renk alır
KULLANILAN KISIMLAR:Çiçek açma zamanında (Nsisan-Mayıs) aylarında toplanan yapraklardır Yapraklar gölgede veya 40 dereceye kadar ısısı olan fırınlarda kurutulur Kuru yapraklar kokusuz, yeşil renkte ve tatlı bir lezzettedir %12 rutubete müsaade edilir Balya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir Olgun meyve ve kök kabuklarından taze olarak istifade edilir
KİMYEVİ TERKİBİ:Yapraklar kalsiyum karbonat, adenin, asparagin asidi, glikoz, peptoz; kök kabukları kalsiyum malat; meyveler, pektin ve peptoz ihtiva ederler
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Meyve suları, zayıflatıcı ve öksürük kesici tesirdedir Kabız hallerinde (bilhassa küçük çocuklarda), soğuk algınlığı ve hafif bronşit hallarinde kullanılır Yaprakları şeker hastalığına tavsiye olunur Kök kabuklarının haşlanmasından elde edilen su yetersiz adet hallerini tanziminde kullanılır
KULLANILIŞI:Yapraklardan 2 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır ve 1 ssat bekletilir Süzüldükten sonra günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır Kök kabuğundan 1 kahve kaşığı 0,5 lt suda 10 dk Kaynatılır Aynı tarzda içilir
Halk hekimleri; siyah dut (Morus nigra L ) meyvelerini de kullanırlar Körpe dal kabukları; şeritleri (tenya) karşı, zayıflatıcı olarak, şeker ile kaynatılan meyveler de boğaz hastalıklarına karşı kullanılır
 
|
|
|