Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fidancılık, için, seçimi, seraları, uygun, yön

Fidancılık Seraları İçin Uygun Yön Seçimi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fidancılık Seraları İçin Uygun Yön Seçimi

Seralar İçin Uygun Yön Seçimi - Fidancılık İçin Uygun Yön Seçimi

Uygulamada doğu-batı yönünde tesis edilmiş seraların kuzey-güney yönlerinde tesis edilen seralardan daha fazla ışık geçirdiği tesbit edilmiştir Ancak seralara verilecek yön o yörenin iklim koşullarına ve arazi şekline göre de az çok fark eder Güneşlenmenin az olduğu soğuk ve kuzey yörelerde doğu-batı doğrultusu daha büyük önem taşırken güneş ışınlarının fazla olduğu güney ve sıcak yörelerde kuzey-güney doğrultusu tercih edilebilir

Moris'e atfen Günay, doğu-batı doğrultusundaki bir seranın kışın güneş ışınlarının % 71'ini, yazan ise % 64'ünü aldığını, buna mukabil kuzey-güney doğrultusundaki bir seranın ise kışın güneş ışınlarının % 48'ini ve yazın da % 66'sı-nı aldığını bildirilmektedir16 Ancak sebzecilik ve kesme çiçek yetiştirmede müstakil kurulacak bir seraya doğu-batı yönü verildiğinde bitkilerin iyi ışık alması için bitki sıralarının kuzey-güney doğrultusunda olması gerekir Bu takdirde bitki sıralarının kısa kısa olması zorunlu olur Bu durum kültürün bakım maliyetlerini arttırır Geniş ve blok halindeki seralarda ise bir sakınca olmadığından onlar kolaylıkla doğu-batı istikametinde tesis edilebilir

Bu hususlar dikkate alınmak şartiyle genel olarak ikizkenar çatılı seralar doğu-batı doğrultusunda olması, basit yani tek çatılı seraların da çatı meyilinin güneye yönelmesi, iki kenarı eşit olmayan çatılı seralarda ise çatının uzun kenarı güneye, kısa kenarı kuzeye bakması uygun olur Böylece her iki sera da bütün gün boyunca güneşin doğudan batıya geçişi sırasında güneş ışınlarından faydalanır

Seranın kuruluş yönüne etki yapan diğer bir faktör de kuvvetli rüzgar durumudur Rüzgarın devamlı estiği yön, seranın daralan yüzeyine getirilmesi uygundur Bu suretle yakıt tasarrufu büyük olur

Bütün bunlara rağmen dar ve şekilsiz arazilerde seranın istenen yönde kurulması bazen mümkün de olmayabilir Bu taktirde çatı açısı ve ısıtma planı ona göre ayarlanır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com