Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ambalajlama, bağcılıkta, hasat

Bağcılıkta Hasat Ve Ambalajlama

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bağcılıkta Hasat Ve Ambalajlama



Hasat Nedir - Hasat Hakkında - Hasat Zamanı Nezaman

Sofralık Üzümlerde Hasat Zamanının Tespiti


Hasat zamanı tanenin rengi, tane kabuğu kalınlığı, tane sapının rengi ve salkım iskeletine bağlantısı, salkım iskeletinin rengi, tane etinin sertlik, yumuşaklık, gevreklik ve liflilik durumu ile çekirdekten ayrılıp ayrılmama hali ve üzümün şırasında bulunan kuru madde ve asit miktarı ile bunların birbirine oranı (buna olgunluk indisi denir), ile üzümün lezzet durumu göz önünde bulundurularak saptanmaktadır


Üzümün şırasında % kuru madde refraktometre denilen aletle, asit miktarı da titrasyon yoluyla tartarik asit cinsinden kolayca saptanabilmektedir Refraktometre ile kuru madde, salkımın orta kısmındaki taneleri sıkarak çıkan meyve suyunu, refraktometre prizmasına damlatmak ve okuma yapmak suretiyle tespit edilir


Herhangi bir bölgede ya da bir çeşitte, birkaç yıl doğru bir şekilde olgunluk indisi tespiti yapıldıktan sonra, her yıl tayine gerek kalmadan bu oran için gerekli kuru madde miktarına ulaşıldığında üzümün olgunlaştığına karar verilerek hasada başlanabilir Bunun tayin imkanı yoksa, üzümün görüntüsü, çeşide has bir renk kazanması ve tanenin tadılması suretiyle hasada karar verilebilmektedir


62 Sofralık Üzümlerin Hasat ve Ambalajlanması


Genellikle taze olarak tüketilen sofralık üzümlerin hasadı güney illerimizde Haziran ayında erkenci tabir edilen üzüm çeşitleriyle başlar Ekim ayı sonuna kadar orta mevsim daha sonra ise son turfanda üzüm çeşitleri ile devam eder


Sofralık üzümler kurutmalık ya da şaraplık üzümler gibi bir defada değil, birkaç defada (ortalama bir hafta aralıklarla) hasat edilirler Sofralık üzümlerin pazarda yüksek fiyatla satılabilmeleri için görünüşlerinin alıcıyı çekmesi ve yemeklik özelliklerinin iyi olması gerekmektedir Bunu sağlamak için de hasat sırasında uyulması gereken kurallar bulunmaktadır


Hasadına karar verilen üzümler çekme, serpet, çakı ve sivri uçlu makaslar kullanarak kesilirler Toplayıcı, tanenin pusunu silmemek için salkımı avuç içine almamalı sapından tutarak kesmelidir Sivri uçlu makas yardımıyla çürük ve yeşil tane gibi istenmeyen kısımlar temizlendikten sonra toplama kabına sap kısmı yukarıya gelecek şekilde konmalıdır Hasat; üründe su kaybını ve dolayısıyla ağırlık kaybını önlemek için günün serin saatlerinde yapılmalı, kasalar mümkün olduğunca gölgede tutulmalıdır


Hasadı yapılan üzümlerin bozulmadan pazara nakledilmesi gerekmektedir Bu iş için özel kaplar kullanılmaktadır Bu kaplara ambalaj kabı, yapılan işleme de ambalajlama denir Üzüm ambalajlamada tahta, oluklu mukavva vb malzemeden yapılmış ambalaj kapları kullanılmaktadır Tahta kasaların kasa tabanı ve kenarları kağıtla kaplanmalıdır Kasa doldurulduktan sonra üzeri kağıt ya da naylon örtü ile kaplanır Kasanın köşe tahtalarından ip geçirilerek sabitlenir


Ambalaj işi çok önemlidir Zira iyi ambalaj yapılmış üzüm yarı yarıya satılmış demektir Bunun için ambalaj kapları gösterişli, hafif olmalı ve ucuza mal edilmelidir Ayrıca ambalaj edilen üzüm, kabın her yerinde aynı kalitede olmalıdır


63 Şaraplık-Şıralık Üzümlerin Hasadı


Ülkemizde şaraplık üzümlerin alımı Tekel ve özel şarap işletmeleri tarafından yapılmaktadır Şaraplık üzümler 105-125 bome dereceleri arasında, kanyaklık üzümler 9 bome derecesinde hasat edilir Şarap işletmeleri çeşitler ve yöreler itibariyle kampanya dönemleri tespit ederek bağcılara standart ölçülerde plastik kasalar dağıtmaktadır


Şaraplık üzümlerin hasadında uygun olgunluğun yanında şıra randımanı önemli olmaktadır Bu nedenle hasat esnasında üzümler taneleri dökülmeden ve ezilmeden toplanmalıdır Hasat edilen üzümlerin uzak mesafelerden dökme olarak taşınması şarap kalitesini olumsuz etkilemektedir

Hasat edilen üzümler plastik kasalara konularak alım yerlerine götürülmekte, buralarda preslenerek şaraba işlenmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.