Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
domates, lekeli, solgunluk, virüsü

Domates Lekeli Solgunluk Virüsü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Domates Lekeli Solgunluk Virüsü

Domates Lekeli Solgunluk Virüsü Nedir - Domates Virüsü - Domates Hastalıkları

Hastalık etmeninin genel özellikleri:

Tomato spotted wilt virus (TSWV) bir viral etmen olup, bitkiden bitkiye thrips böcekleri (Thrips tabaci ve Frankliniella sp) ile tasinmaktadir Virüs yabanciotlari, süs ve sebze türlerinde bir çok bitkiyi infekteleyebilir Tohum ile tasinma domateslerde gözlenmistir

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalik belirtisinin siddeti bitkinin infektelenme zamanina baglidir Yaprak deformasyonu, yaprak sararmasi, koyu mor gövde çizgileri, sürgün uçu ölümü, ya da solgunluk seklinde hastalik kendini gösterir Solgun yesil ya da beyaz leke veya benekler yesil meyveler üzerinde görülür Halka lekeleri ya da siyah lekeler de mevcut olabilir Siddetli olarak infektelenmis bitkilerden meyve hiç alinamaz ya da meyveler küçük ve pazar degeri yoktur Hastalan bitkilerden verim alinamaz

Mücadelesi

Kültürel mücadele

1 Virüs ile infekteli oaln süs bitkileri ile birlikte hiç bir sebze üretimi yapilmamali

2 Sera içerisine böcek girmesi engellenmeli ve böcek mücadelesine önem verilmeli

3 Infektelenmis bitkiler yok edilmeli

4 Virüse konukçu olabilen yabanci otlar temizlenmeli ve kimyasal ilaçlama yapilmali

5 Yapraklarda ve gövdede belirti bulunan bitkiler sasirtilmamali

Kimyasal mücadele

Viral hastalik etmenlerine kimyasal mücadele önerilmez

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com