07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karaçörek Otu
karaçörek otunun tanıtımı - karaçörek otu nerelerde yetişir - karaçörek otunun özellikleri
Düğünçiçeğigiller ailesindendir Diğer isimleri çörotu, cöccem, siyah kimyon, kara çörek, kara çörekotu, karaca otu
Nigella siyah demektir ve bitkinin çok popüler olan siyah tohumlarına göndermedir Sativa ise yetiştirilen kültürü yapılan demektir 25-50 cm santim uzunluğunda bir senelik az ve çok tüylü, dik dallı, otumsu bir bitkidir Altlarda İp gibi ince yapraklar, üstlerde sapsızdır
Mayıs ve ağustos aylarında açan mavimsi çiçekleri, çok tohumlu meyveleri bulunmaktadır Siyah renkli özel kokulu tohumlarının uçları sivri ve 3 veya 4 köşeli, 2 5 ila 4 mm uzunluğunda, 1 5 la 2 mm çapında ve 1 mm kalınlıktadır Kokusu tohum ezildikten sonra ortaya çıkar
1000 dolayındaki tohum ancak 2 ila 3 gr arasındadır Olgunluğa erişmemiş henüz kurumamış tohumlar bayağı acıyken, olgunlaşınca bu acılığı azda olsa kaybolur Erken ilkbaharda 20 cm’lik santim aralarla dikilir, hasadı eylül ve ekim aylarında meyve tohumları kararmaya başladıktan sonra yapılır
Biçilen bitkiler demetler halinde birbirine yaslandırılarak kurutulur, harmandan sonra sap ve samandan ayrılan tohumlara yeniden kurutulma işlemi yapılır
Anayurdu Akdeniz havzasıdır Türkiye’de yabani olarak yetiştiği gibi, Kayseri, Mersin, Afyon, Burdur, İsparta, Gaziantep, izmir, Balıkesir, istanbul, Tokat, Yozgat, Amasya, Kahramanmaraş illerimizde üretimi yapılır
Çörek otu eski Mısır’da, Arap dünyasında, Çin’de, Romalılarda bilinen bir tür bitkiydi Firavun Tutankamon’un mezarında bulmuşlardır Kitab-ı Mukaddes’te ve Kur’an-t Kerim’de adı geçmektedir
alıntı
|
|
|