![]() |
Çin Biberi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin BiberiÇin Biberi Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çin Biberi Hakkında - Çin Biberi Faydaları - Çin Biberi Yetiştiriciliği ( Zanthoxylum piperitum yada xanthoxlum p ![]() Turunçgiller familyasındandır ![]() ![]() (Bilimsel addaki Zanthoxylum sözcüğü “sarı ağaç” demektir ![]() 3-4 metre boylarında ama tıraşlanarak daha derli toplu ve 2 metre boylarında tutulan yumuşak, hoş kokulu yapraklarını kışın döken bir çalıdır ![]() ![]() 7-13 parçalı yaprakların ortalarındaki damarın iki yüzü de dikenlidir ![]() ![]() Çalı mayıs-haziran aylarında küçük sarı çiçeklerle donanır ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğalımı şubattan itibaren tohumla ilkbaharda çelikle yapılır ![]() ![]() Çin’de ve Japonya’da yaygındır, çocukların çok sevdiği bir baharattır ![]() ![]() ![]() 150 gram tohumdan ancak 50 gram kullanılabilir kabuk elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Çin anasonu , rezene, çin biberi, karanfil ve tarçınla birlikte klasik kokulular karışımını oluştururlar ![]() En çok balık ve tavuk yemeklerine , etlere,hamurlu yemeklere, tatlılara ve tuzlulara girer ![]() ![]() ![]() Bileşiminde yağ, yağın içinde de jeraniol,linalool,sineol,sitronelal ve diterpenler bulunur ![]() ![]() Japonya’da çeşni için bitkinin taze süngünleri de kullanılır ![]() Ayrıca dekoratif görünümlüdür,ilkbaharda, ama özellikle sonbaharda pembeden mora kırmızıya geçen yapraklarını izlemek keyif vericidir ![]() |
![]() |
![]() |
|