Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
biberi, cin

Çin Biberi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çin Biberi



Çin Biberi Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çin Biberi Hakkında - Çin Biberi Faydaları - Çin Biberi Yetiştiriciliği

( Zanthoxylum piperitum yada xanthoxlum p)


Turunçgiller familyasındandırDiğer adları Sansho ve Sichuan biberi


(Bilimsel addaki Zanthoxylum sözcüğü “sarı ağaç” demektir)


3-4 metre boylarında ama tıraşlanarak daha derli toplu ve 2 metre boylarında tutulan yumuşak, hoş kokulu yapraklarını kışın döken bir çalıdırAnayurdu Çin özelliklede Sichuan bölgesidir

7-13 parçalı yaprakların ortalarındaki damarın iki yüzü de dikenlidirYapraklar hafifçe dokunulduğunda bile hoş bir koku yayar


Çalı mayıs-haziran aylarında küçük sarı çiçeklerle donanırBunlar hoş kokulu saplı 4mm çapında pütürlü ince kabuklu , parlak kırmızı meyvelere dönüşürİçlerinde çok sert ve siyah hafif acı bir tohum bulunurEkim – kasım aylarında toplanacakları sırada iyice koyu bir renge döner ve tohumun çıkması için açılırlar

Çoğalımı şubattan itibaren tohumla ilkbaharda çelikle yapılırDördüncü yılında ürün vermeye başlar


Çin’de ve Japonya’da yaygındır, çocukların çok sevdiği bir baharattırMeyvenin kabuğu Kurutulup öğütülerek kullanılır ve çok kokuludurParlak siyah tohumlarsa kullanılamaz çünkü çakıl taşı kadar sert ve acıdır


150 gram tohumdan ancak 50 gram kullanılabilir kabuk elde edilirHafif , limonsu ,nanemsi, birazcık ağaçsı bir lezzeti vardırAcı değildir ama yemeğe farklı bir lezzet katarTaze yapraklar da aynı şekilde kullanılabilir,ancak dikenlere dikkat etmek gerekir


Çin anasonu , rezene, çin biberi, karanfil ve tarçınla birlikte klasik kokulular karışımını oluştururlar


En çok balık ve tavuk yemeklerine , etlere,hamurlu yemeklere, tatlılara ve tuzlulara girerPirincin ve pastaların üzerine toz olarak ekilirPişirme sona ererken tane yada öğütülmüş olarak eklenir


Bileşiminde yağ, yağın içinde de jeraniol,linalool,sineol,sitronelal ve diterpenler bulunurBüyük miktarda kullanıldığında ağız mukozasını uyuşturur, mideyi tahriş eder


Japonya’da çeşni için bitkinin taze süngünleri de kullanılır


Ayrıca dekoratif görünümlüdür,ilkbaharda, ama özellikle sonbaharda pembeden mora kırmızıya geçen yapraklarını izlemek keyif vericidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.