Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cin, fesleğeni

Çin Fesleğeni

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çin Fesleğeni

Çin Fesleğeni Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çin Fesleğeni Hakkında - Çin Fesleğeni Faydaları - Çin Fesleğeni Yetiştiriciliği

(Perilla frutescens)

Ballıbabagiller familyasındandır45-60 cm boylarında dört köşe gövdeli bir yıllık otsu bir bitkidirKarşılıklı dizilişli yumurtamsı yaprakları türüne göre erguvani- kırmızı yada yeşildirYaz sonunda beyazlı morlu başaksı çiçekler açarÇok küçük siyah tohumları vardır

Güneydoğuda Asya kökenli olan bitki bol güneşli nemli topraklarda yetişirTohumla çoğaltılması kolaydır,Asyada hem mutfakta hemde tıbbi olarak hep bilinen bir bitki olmuştur1800 lü yıllarda da Japon ve koreli göçmenlerce ABD ye taşınmıştırBitkinin yapraklarında polifenol ,flavonoitler , asitler, krizoeriyol,perilartin ve bazı toksik maddeler vardır

Tohumlarının yüzde 40 ı linolenik ve oleik asitlerden oluşma yağdırBitkinin alerji önleyici ve besin maddelerini koruyucu etkisi vardırAlerji önleyici özelliğinden dolayı yengeç ve diğer deniz kabuklarıyla hazırlanan yemeklere eklenir

Japonya’da başlıca iki türü işlem görür:aka shiso adlı kırmızı türüyle ao shiso adlı yeşil türüJaponlar en çok yapraklarını ama tohumlarını ve hatta shisonomi adını verdikleri zencefili korumak ve renklendirmek için de başvururlar bu bitkiye

Bitkinin kurutulmuş tohumları yer yer baharat olarak da kullanılırTarçın anason ve meyan kökü karışımı tarifi zor ama hissedilmesi kolay bir kokusu vardırBu familyadaki bitkilerin çoğu gibi koku sadece türe göre değil yetiştiği toprağa ve iklime bağlı olarakta yetiştirilebilir

Uzakdoğu Asya’da popüler bir bitki olmasına rağmen dünyanın diğer kesimlerinde henüz yeterince yaygın değildir;ancak bölge dışında Çin ,japon,Endonezya ve Vietnam yemekleri yapılan lokantalarda bulunur

Renk verici özelliğinden dolayı özellikle erguvani türün yaygınlaşacağı düşünülebilir

Park ve bahçeler için de dekoratif görünüşlüdürBeyaz,sarı,yeşil,pembe,mor,ç içekler arasında pancar rengi yapraklarıyla çevreye farklı bir güzellik katarlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com